Redactieblog

24 reacties

'NMV zeurt zich machteloos'

De Gecombineerde Opgave moet 15 mei binnen zijn. Staatssecretaris Martijn van Dam is onverbiddelijk. NMV-voorzitter Harm Wiegersma vindt dat heel erg. De argumenten die hij gebruikt zijn mager. Hij noemt traag internet, te veel regels en nog wat van dat soort snertargumenten.

In reacties op zijn geklaag wordt hij een zeurpiet genoemd. Ik ben dat daar mee eens. Hoe kan een voorzitter van een organisatie, die boeren vertegenwoordigd, ooit voor vol worden aangezien als hij zijn energie richt op dit soort kleinigheden? Geen wonder dat melkveehoudersvakbond NMV niet wordt gezien als een vertegenwoordiger van boeren en dat Van Dam kiest voor LTO.

Natuurlijk, Wiegersma vertolkt de mening van veel boeren van zijn achterban. Het zijn de boeren die hun zaakjes niet op orde hebben. Die veel te laat zijn begonnen om de aangifte te doen. Die een hekel hebben aan de regels en het invullen van de formulieren moeilijk vinden. Dus stellen ze maar uit en zijn boos als ze geen uitstel krijgen.

Moet Wiegersma als voorzitter van NMV het lijdelijk verzet van die groep achterblijvers als leidraad nemen voor zijn beleid? Moet hij daarvoor aan de bel trekken bij het ministerie en luid klagen dat hij het oneens is met het handhaven van de datum? Nee dus.

Geloofwaardigheid kwijtraken

Er schuilt ook een groot gevaar in. Iemand die altijd klaagt raakt zijn geloofwaardigheid kwijt. Je kunt niet vragen om subsidie van de overheid en marktbescherming en op hetzelfde moment de regels veroordelen. Dat zien we wel gebeuren. Bij overheid en steun hoor nu eenmaal regelgeving.

De leiders moeten niet achter deze klagers aan lopen. Wat missen de vakbonden voor de veehouderij en ook andere, aansprekende leiders, zoals wijlen Wien van den Brink. Die had in brede kring gezag. Er werd naar geluisterd.

Onbelangrijke gesprekspartners

Dat is voorbij. Daarmee worden vakbonden ook onbelangrijk als gesprekspartner voor overheden. Hoogstens productief als actievoerder, bijvoorbeeld in Brussel. Zoals Sieta van Keimpema van DDB, die grote bewondering verdient voor haar vasthoudendheid aan achterhaalde standpunten en het op de barricaden staan voor de melkveehouders. Maar op de vraag wat het heeft opgeleverd, moet je het antwoord schuldig blijven. Dat geven ze zelf ook wel toe. Kijk maar naar de strijd voor het behoud van de melkquotering; die is verloren. En kortgeleden nog de vraag aan Brussel om de melkprijs te ondersteunen. Het heeft niets opgeleverd.

Vakbonden houden LTO in het zadel

LTO vaart er wel bij. Door de opstelling van de vakbonden in de landbouw is de LTO de enige serieuze gesprekspartner geworden. In het zadel gehouden door diezelfde vakbonden.

Dat zullen ze zeker niet toegeven, maar ik kan niet tot een andere conclusie komen.

Laatste reacties

 • g*n

  Kunnen de vergaderboeren zich niet beter bezig houden met vergaderen? Of in ieder geval betere onderzoeksjournalistiek toepassen wanneer ze een column schrijven?
  Ik begrijp nu wel waarom ze dat onder een schuilnaam doen.

 • Marcel v

  NMV is een club die reageert op en luistert naar de leden, vergaderboer vindt dus eigenlijk dat de leden zeuren...ofwel boeren zeuren, ofwel de lezers van vergaderboer zeuren.

 • deB.

  je moet wat schrijven he, laat boeren is gewoon hun werk doen, en zit niet zo oeverloos te zeuren!! je wordt overspoeld door meningen, zogenaamde kennis, en te pas en te onpas misselijkmakende collums. Welkom in de tijd 2016, waar men zich vooral nutteloos druk maakt, maar werken... hooo maar.
  Waar draagt dit aan bij????

 • eg wel

  Vergaderboer schrijft anoniem voor L.T.O.
  Vandaar dus.

 • DJ-D

  Klagen... Dat klinkt negatief. Kritiek hebben.... is gratis advies geven.
  Alleen maar ja knikken.....
  is in ieder geval niet het belang van de achterban dienen. De overheid mag wel het uitbetalen uitstellen tot juni. Het is beter dat je eerst weet of het invullen vorig jaar goed is gegaan, voordat je misschien wel weer iets fout doet en mis je misschien wel 2 x je toeslagrechten. Flauw om niet LTO ers zo neer te zetten. Iedereen heeft het gewoon op tijd ingevuld wees niet bevreesd.

 • DJ-D

  Opkomen voor van Dam i.p.v. hun leden daar is de LTO goed in.

 • leftturn

  Weer een opinie die niets toevoegt. Als LTO persoon blij met vakbonden, kruiden de discussie. Zou binnen LTO meer ruimte voor morgen zijn.
  Al vaker gezegd: vergaderboer is over de datum.

 • Tuig

  Maar vergaderboer heeft wel gelijk. Zeuren om uitstel van de gecombineerde opgave is kansloos gezeur.

 • WGeverink

  De overheid werkt graag met lto omdat ze die al in huis hebben en ze er geen tegengas van krijgen. Als je een eigen loodgieter hebt ga je er toch ook niet een van buitenaf inhuren?

 • alco1

  Er wordt veel gezegd door de vakbonds mensen.
  Het is maar net wat de redacteuren oppikken.
  Met een redactioneel stuk maken dat de NMV uitstel wil van de gecombineerde opgave, kunnen de LTO ers deze horzel mooi te pakken nemen.
  Beste mensen: De context is altijd anders.

 • agro1

  wat een polcor zever. zelfs deze reactie is teveel eer.

 • zon

  Een beetje gezeur is het wel,maar om dan over die vakbonden te zeggen dat ze alles dan slecht doen is natuurlijk belachelijk.

 • ep

  Helemaal eens met vergaderboer

 • awhurenkamp1

  L.T.O wordt ondersteunt door de over heid terwijl n.m.v. het op eigen kosten doet ja.ja. ZO krijg je ja knikkers maar ja knikkers daar bedankt de n.m.v. voor

 • hansvanbergen

  Je kunt merken dat Vergaderboer nog nooit een gecombineerde opgave heeft ingevuld. Anders zou hij weten dat anders dan andere jaren de opgave door de computer meteen gecontroleerd wordt. Klopt er iets niet in de beleving van de comp van RVO dan gaat het verhaal niet verder en kun je niets indienen. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren. Op die manier kun je makkelijk te laat geraken met het indienen. Vroeger diende je maar in en corrigeerde je eventueel na 15 mei. Een wezenlijk verschil waar NMV wel bekend mee is en Vergaderboer niet.

 • oorspronkelijk

  details zijn niet voor mij of deze site.
  hoe kijkt de buitenwacht tegen ons inkomensmodel aan.
  dit wordt door activisten geventileerd.zowel pro's als contra's
  en gebruikt voor hun idealistische hervormingen.
  want het uurloon is te laag en de werktijden sociaal ontwrichtend.
  het hobbyisme als ondertoon is ook voor mij de drijfveer.
  moeten we dit verdienmodel accepteren of krachten bundelen voor duidelijkheid over groei die niet gefrustreerd wordt door regelgeving

 • Bennie Stevelink

  Je kunt we zien @oorspronkelijk dat jij lid bent van de NMV: jij kunt ook fantastisch zeuren.

 • Rip

  Awhurenkamp1, je hebt gelijk, NMV-leden zijn geen ja knikkers . Ze zijn overal tegen . Kun je ook een lijstje geven met de successen die ze daarmee behaald hebben? Dat verheldert de discussie.

 • DJ-D

  LTO heeft meen ik vorig jaar 42 keer bij mevrouw Dijksma lopen klagen. Resultaat: ze was het gezeur zat en is naar infrastructuur gegaan.

 • Zuperboer

  Invullen van de GO is een redelijk simpele klus die elke boer zelf dan wel door een behulpvaardige kennis met meer computervaardigheid kan volbrengen. Waarom de geleerden van RVO er echter vervolgens driekwart jaar over doen om een bedrag op de RC van diezelfde agrariers te doen verschijnen is natuurlijk een wanprestatie, maar inmiddels weten we dat alleen Ambtenaren betaald mogen falen.

 • mtseshuis

  Ik vind dat een goede stelling Zuperboer, maar ook ons raakt het verhaal van nog niet eens duidelijkheid over de betalingsrechten van 2015, maar wel eisen dat je voor 15 mei de GO ingevuld hebt: Hoe krom kan het zijn? Zou mooi zijn als LTO daar eens wat meer tijd aan besteedde dan aan wangedrochten als KringloopWijzer en fosfaatrechten, die hadden gewoon subiet afgekapt moeten worden!

 • Marco22

  Waarom schrijft "vergaderboer" hier niet onder zijn eigen naam.
  Valt wel op dat hij vaak afgeeft op de vakbonden. Anoniem en dat vind ik laf.
  Net als reaguurders die zich niet bekent maakt wie hij/zij is.En dan van alles zeggen zonder daar verantwoording af te leggen.
  Als vergaderboer wat beweerd of iemand de maat neemt daar moet hij daar voor gaan staan en niet verschuilen.
  Zijn schrijfsels zijn dan waardeloos zonder ruggegraat.
  Vergaderboer is een anonieme lafbek.

 • Kaiser

  Waarom wordt NMV als tegenstander gezien en niet als medestander? Doet LTO alles foutloos?

 • japke33

  Wat weer een raar gekleurd artikel. NMV luistert naar haar leden en doet daar wat mee. En zeg nou zelf, die hele gecombineerde opgave wordt toch steeds meer een doorn in het oog van veel boeren. De vragen worden steeds gekker.
  Maar blijkbaar vindt vergaderboer alles wat LTO doet geweldig. Gelukkig komen er steeds meer boeren die dat niet meer vinden ;)

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.