Boerenblog

28 reacties

'Melken voor een kwartje'

Koeien selecteren is met de huidige melkprijzen hard nodig, schrijft Cor Hoogeveen. Want een koe die 20 kilo geeft, betaalt amper haar voer- en mestkosten.

De garantieprijs van onze coöperatie FrieslandCampina is voor mei nog slechts 25 cent. Trekken we daar de zomerheffing van 2,30 cent af, dan blijft ruim 22 cent over. Nog net ietsje meer dan in de zomer van 2009, maar verder beroerd weinig geld voor ons mooie product.

Eerst maar eens rekenen welke koeien hun eten en mestafzetkosten niet meer betalen. 20 kilo droge stof van 20 cent maakt aan voerkosten €4 per koe per dag. En ja, ook als je ruim in het ruwvoer zit, gaat dit op. Je kunt immers ook de andere dieren minder krachtvoer verstrekken en meer van je eigen ruwvoer voeren. Een koe produceert zo’n 30 kuub mest per jaar, afzet hier in de regio kost circa €12 per kuub; ook weer een euro per dag. Kost deze afzet €18, zoals in grote delen van ons land, dan zit je al op €1,50 per koe per dag. Deze kosten bij elkaar bedragen €5 tot €5,50. Een koe van 20 kilo melk per dag betaalt dus net aan haar eten en mestafzet.

Vorige week drie koeien weg, en deze week ook drie

Deze, in het voorgaande uiteengezette, sigarendoosberekening volgend zou je denken dat er massaal koeien naar de slager gaan. Maar nee, absoluut geen wachtrijen voor de slachthuizen en ook de CBS-cijfers wijzen er niet op dat meer vee geruimd wordt. Ik heb er vorige week al drie weggedaan en deze week zijn er weer drie aan de beurt.

Als iedereen zo rekent, komt er minder melk

Als we allemaal wat meer rekenen op deze manier, komt er ook minder melk. Dit helpt de markt door minder aanbod en dat verbetert de prestatietoeslag van FrieslandCampina. De laatste melk wordt immers met verlies verkocht als foliekaas of melkpoeder. Eigenlijk best simpel en te overzien. Bovendien helpt het de aangekondigde fosfaatrechtenkorting voor volgend jaar alvast een beetje te verminderen.

Roep om terugkeer quotum

In Europa klinkt de roep om terug te keren naar het quotumtijdperk alweer volop. We zijn 2009 blijkbaar vergeten, met zijn extreem lage prijzen ondanks een productiebeperking. Europa kan zich beter druk maken over de sancties tegen Rusland, ingesteld na het neerhalen van het vliegtuig MH17 in Oekraïne. Rutte riep toen: de onderste steen moet boven! Bijna twee jaar verder lopen alle schuldigen vrij rond en de sancties treffen een relatief kleine beroepsgroep in de EU. Er ging voor die tijd toch mooi 2 miljard kilo melk naar Rusland in de vorm van kaas en andere producten. Opheffen van het sanctiegezever zou de markt helpen en laten we nu eerst eens een jaar of vijf het systeem zonder quotum proberen, al die kortetermijnpaniek helpt niet.

'In Europa klinkt de roep om terug te keren naar het quotumtijdperk alweer volop. We zijn 2009 blijkbaar vergeten, met zijn extreem lage prijzen ondanks een productiebeperking.'

Waar is de buffer die melkveebedrijven in 2013 en '14 konden opbouwen?

Tot slot blijven er bij mij nog een paar vragen leven. Waar is de opgebouwde buffer van 2013 en 2014 gebleven bij de bedrijven, als ik lees dat 50 procent van deze ondernemers de rekeningen niet kan betalen? En waarom worden er op dit moment nog steeds dieren uit Duitsland geïmporteerd?

Gelukkig komt de dag dat de prijzen weer stijgen elke dag dichterbij.

Laatste reacties

 • ........

  Dat is een nadeel van een melkrobot, de capaciteit is beperkt

 • ........

  <>

 • agratax.1

  Denkt Cor Hoogeveen echt, dat het beeindigen van de door de EU ingestelde sancties tegen Rusland de melkprijs doen stijgen? Dan moet ik hem teleurstellen, omdat; 1) Rusland de voedsel boycot heeft bedacht, 2) De roebel aan een ernstige inflatie onderhevig is geweest, 3) door de dalende energie prijzen de Russen slecht in hun buitenlandse valutie zitten, 4) Poetin nu zijn kans schoon ziet zijn landbouw weer op de binnenlandse kaart te zetten. Cor Hoogeveen heeft volgens mij geen idee hoe Poetin en ook de Russen denken als het gaat over Nationale Gevoelens een kwestie van Eer. Voor deze eer ben je bereid uren in de rij te staan wachten voor lege schappen of slechte kaas te eten doch zonder morren.

 • John*

  zo is het wel ruim. beter zorgen dat je wat ruimer in je jongvee zit. dan kan je nu anticiperen op de lagere melkprijs en op termijn selecteer je een betere melkveestapel bij elkaar wat de kostprijs weer verlaagd..

 • ........

  Een rekensommetje wat jongvee opfok kost

 • ........

  een 20 liter koe heeft hogere gehaltes,

 • John*

  een rekensommetje wat 20 cent krijgen kost i.p.v. 40 cent als je de markt volgt..

  marktkracht is zo produceren dat je de markt volgt maar een ander t wel laat om in t gat te springen wat er gemaakt wordt. voldoende jongvee en stalcapaciteit achter de hand is dan een sterk punt i.p.v. een last.

  met alleen kostprijs denken komen we er niet meer in welke sector dan ook.

 • prutser

  Wat een onzin verhaal.Gemiddeld melk je 31 of 32 kg per koe en om nu alle kosten op die koe van 20 kg te zetten slaat nergens op.Er zijn ook koeien over de 50 kg met lagere gehaltes.
  Ik kijk bij selectie van guste koeien naar kg vet en eiwit.Als het lager is dan 1,4 kg dan mag hij weg .

 • cornelis 22

  Waar die buffer is ? Ik ga net als Cor iedere week een paar keer stappen.

 • Mfb

  Goed stukje Cor. De getallen doen er eigenlijk niet eens toe maar er zijn veel te veel boeren die alleen maar melken en niet kunnen (of soms denk ik wel eens niet willen) rekenen.
  @agratax: die sanctie van Rusland op onze kaas is een reactie op de sancties die de EU heeft bedacht voor Rusland. En er zijn nog steeds Russen met geld die onze kaas, zeker voor de huidige prijzen, goed kunnen en ook willen betalen.

 • hansvanbergen

  Waar is die buffer? De produktie is in die jaren, gemiddeld per bedrijf een 100.000 kg gestegen. Dus. Die buffer zit,denk ik althans, in hetzij melkquotum, dan wel leasemelk of en dat kan ook superheffing, of een combinatie hiervan. Daarbij was het krachtvoer 50% duurder dan nu. Ook had je in die dagen, ik weet het nog goed, 2 a 3 reportages PER DAG in Boerderij over nieuwe stallen, robots draaistallen etc.

 • H.Grotenhuis1

  Ik denk dat bij menige melkveehouder de buffer uit 2013 en 2014 (en bij FC toch ook nog over 2015) is gebruikt voor bovenmatige vervangingsinvesteringen, high-tech stallen (die soms ook maar halfvol staan) en extreem dure grondaankopen.
  Momenteel wordt de financiele reserve behoorlijk aangesproken door belastingbetalingen: definitieve, voorlopige en nadere-voorlopige aanslagen over de hoge fiscale winsten uit de afgelopen jaren.

 • H.Grotenhuis1

  @hansvanbergen
  Die dure uitbreidingsliters hebben in die jaren toch ook een bovengemiddelde melkprijs opgeleverd, daar kon de vee-uitbreiding toch gemakkelijk van betaald worden?

 • farmerbn

  Als je elke koe van 20 liter moet opruimen heb je straks geen koeien meer om droog te zetten. Een flauwekul verhaal. Koeien aan het begin van de lactatie brengen alle kosten makkelijk op maar aan het eind misschien niet meer. Om zo'n koe dan weg te doen is dom. Er zijn trouwens ook koeien die veel minder eten dan 20 kg ds per dag.

 • BoerHarm

  Goed verhaal. Guste laagproductieve koeien nu eerder wegdoen bespaart kosten. Van de russische markt en ook de chinese markt verwacht ik niet te veel, ook nog de interventie die terug op de markt komt, dus nu selectief zijn aan waar je geld aan uitgeeft is zeer verstandig.

 • hansvanbergen

  Jij verwacht niet veel van de chinese markt? 1 op de 5 mensen woont daar en Campina maakt er 2 cent per kg winst. Voor de boycot deed iedereen en met name ook DOC uitstekende zaken in Rusland.

 • niet

  Ik snap het probleem niet. Als ik zie hoeveel premie hier de koeien boeren krijgen 30000 of 60000 euro per jaar premie kunnen ze voor nop werken en hebben nog een vet loon!! Waarom nu al klagen?? Ik moet s morgens ook gewoon naar mijn werk en krijg echt niet zomaar geld op mijn rekening gestort hoor. Denk dat het kaf van het koren nu wel een keer gescheiden word. Wel jammer voor jullie dat het nu allemaal openbaar is geworden. Vraag me af krijgen kippen, geiten en varkenshouders dit ook??

 • Peltjes

  niet: Van mij mogen ze de premie/subsidie houden, als ik ook niet meer aan onzinnege regeltjes hoef te voldoen.
  Trouwens jij krijgt ook wel op een of andere manier subsidie. En anders wel indirekt via jou baas. En waarom ben je dan geen zelfstandig ondernemer geworden? Omdat je geen zin aan de risico ś en verantwoordelijkheden hebt. Wel aan massa ś vrije dagen.

 • Koen Franken

  Peltjes , ik ben ook melkveehouder, maar heb in mijn familie ook nog varkenshouders , ook zij hebben echt heel veel regels , en dat we zoveel subsidie krijgen hoor ik dan ook vaak , en jawel ik kan dit alleen maar beamen dat het zo is . Zij krijgen niks !!

 • Peltjes

  Dat weet ik en daarom moeten we dr vanaf! Alleen al omdat we er te pas en te onpas mee geschanteerd worden.
  Ik heb trouwens niet begrepen dat NIET een varkensboer is. Als dat zo is neem ik alles terug.

 • leo,s vriend

  Niet, kippen,geiten en varkenshouders met voldoende grond onder hun bedrijf krijgen dat ook...............

 • Almagro

  De steun die een gemiddeld grote melkveehouder jaarlijks krijgt bijgeschreven is meer dan de helft van de bedrijfswinst uit normale bedrijfsvoering .
  Das toch wel shocking....niet dan?

 • vink

  Het heet niet voor niets "steun".....

 • Koen Franken

  @ Zents , moet je daar gewoon inderdaad helemaal gelijk in geven , zonder die steun was de gehele melkveehouderij ten dode opgeschreven , we zouden het ook zonder Brussel moeten kunnen .

 • Can

  Een normale netto winst is 20 %
  Baseer de productie hierop.
  Er zijn goede en slechte tijden .
  Maar als je marge zo laag is dat er in goede tijden geen echt geld verdient wordt zonder subsidie , is er geen goed management mogelijk om door mindere goede tijden te komen .
  Het zou mogelijk moeten zijn om in echt slechte tijden de schuur leeg te zetten , de concurrent die dit kan is de winnaar .

 • farmerbn

  Olieprijs naar beneden en shel zet meteen duizenden mensen op straat. Je ziet dat steeds bij niet agrarische ondernemingen. Die hebben veel praatjes als het goed gaat maar één kwartaal slechte prijzen en ze vallen bijna om. Nee, boeren kunnen jaren met slechte opbrengstprijzen werken en ze houden hun personeel gewoon aan. Je hebt personeel omdat er veel werk is niet omdat je veel winst maakt. Boeren hebben gewoon meer ballen dan de andere ondernemers.

 • debora

  niet: jouw loon wordt kunstmatig hoog gehouden door minimum loon. Als ze dat afschaffen zal jouw inkomen hard dalen en zijn er geen werklozen meer. Dus op zo'n manier krijg jij ook subsidie!

 • Farmer4life2

  @niet
  - Renteaftrek voor je eerste hypotheek
  - kinderbijslag
  - kinderopvang
  - zorg toeslag
  - huur subsidie

  Sociale voorzieningen zoals WW uitkering, pensioen opbouw, dat gaat af van je bruto loon. Hierdoor is je inkomens heffing lager.

  Varkens, pluimvee, akkerbouwers kalverhouderij en wie dan ook krijgt subsidie wanneer ze land hebben. Zo simpel is het gelukkig. ;-) [sarcastisch]

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.