Expertblog

40 reacties

'Lagere productie moet melkprijs stimuleren'

De afgelopen week stond in het teken van de problemen in de melkveehouderij. Zo vond er woensdagavond een hoorzitting plaats met boerenorganisaties en de zuivelindustrie en werd er donderdagochtend uitgebreid gedebatteerd over de zuivelcrisis. Een opvallende afwezige tijdens het debat was staatssecretaris Van Dam.

Van Dam had, naast directeur-generaal Hans Hoogeveen van Economische Zaken, namens het Nederlandse voorzitterschap in het Parlement moeten staan. Zeker nu de sociaal-economische problemen voor veel boeren steeds groter worden.

De problemen duren nu al bijna twee jaar. Hoewel er nog steeds geen oplossing is gevonden, lijken experts het over één ding eens: de lage prijzen worden veroorzaakt door een gigantisch overaanbod. De druk moet van de ketel. De Europese Commissie probeert via vrijwillige productiebeperking en een bijbehorende compensatieregeling het aanbod te verlagen, maar daar zitten maar weinig boeren op te wachten. We moeten ons daarom afvragen of we niet moeten afstappen van het idee van vrijwillige productiebeperking.

Het recht van de sterkste

Bij vrijwillige beperking geldt het recht van de sterkste. Terwijl deelnemers hun productie zullen laten dalen, zullen diegenen die niet meedoen juist extra veel gaan melken. Daarmee zakt de prijs alleen maar verder weg.

Er moet serieus worden nagedacht over een systeem waarbij melkboeren in heel Europa hun productie met 5% verlagen voor een periode van bijvoorbeeld drie tot zes maanden. Daarbij moeten ook de coöperaties, waarvan twee derde deel van de winst wegvloeit naar het bedrijfsleven, hun verantwoordelijkheid nemen. Mijn collega's binnen de Europese Volkspartij denken er net zo over. Ook de conservatieven van de ECR en de sociaal-democraten van de S&D neigen naar een dergelijk systeem.

Voorkomen dat boeren willen stoppen

Daarnaast zou ook moeten worden voorkomen dat boeren met hun bedrijf willen stoppen, niet met torenhoge schulden achterblijven. Schulden die ze onmogelijk nog kunnen terugbetalen en die grote psychische problemen met zich meebrengen. Zo worden niet alleen melkveehouders geholpen die willen uittreden, maar ook de boeren die willen doorgaan. De uittreders zorgen er tenslotte automatisch voor dat de productie afneemt.

Tot slot moet de afzet van botervet weer worden ondersteund. Voedingsfabrikanten hebben botervet vanwege de hoge kostprijs ingeruild voor geïmporteerd palmvet, waardoor Europese zuivelboeren niet meer van hun melkvet afkomen. Ondersteuning zou de Europese zuivelsector tot wel €3 miljard kunnen opleveren.

'Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen'

Welke maatregelen er in de komende maanden daadwerkelijk worden doorgevoerd, is onduidelijk. Zeker is wel dat de problemen groter worden als we nu niets doen. De denktank FarmEurope berekende dat tenminste 20% van alle melkboeren zal stoppen als er niet snel op effectieve manier wordt ingegrepen. Om dat te voorkomen moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen op dit dossier, zodat de balans tussen vraag en aanbod kan herstellen. Op naar een oplossing dus!

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als de politiek een oplossing zoekt voor de problemen van melkveehouders moeten ze ook toegeven dat ze dat probleem zelf hebben veroorzaakt. Doen ze dat niet dan moeten ze nu ook hun mond houden.

 • Albert Albers

  Productiebeperking lijkt mij geen goed idee. Wat ga je als basis nemen. Het oude qoutum kan niet, want dan komen veel grote stallen half leeg te staan en wanneer een later tijdstip gekozen wordt moeten ook bedrijven die niet gegroeid zijn productie inleveren. Verder denk ik ook dat we moeten stoppen met het kunstmatig 'in leven houden' van niet rendabele bedrijven. We zijn ons allemaal ervan bewust dat onze kostprijs te hoog is, maar telkens nemen we maatregelen die weer kostprijsverhogend gaan werken. Het is misschien wel hard en zeker niet leuk, maar uiteindelijk zal de sector er beter van worden en de kostprijs lager worden. Verder denk ik dat stoppers er nu nog redelijk uit kunnen springen, de grond is nog duur en de fosfaatrechten zijn nog geld waard.

 • deB.


  Het is een groot triest gebeuren aan het worden om koeien te houden.... we worden kaal geplukt en blijven met de rotzooi achter! het is mooi geweest, om voor een ander (erfbetreders)te werken, en zelf geld erbij leggen.. walgelijk

 • kalkar

  Mevrouw Pierik, volgens een recent rapport van Flynt hebben de boeren vorig jaar nog een 70.000 euro verdient. Bedragen waar andere sectoren alleen maar van kunnen dromen. Dus hou op met dat onterechte geklaag. Begint zielig te worden. Vooral ook nog eens gezien de enorme subsidie die een koeieboer ieder jaar weer opstrijkt.

 • John*

  tegenover een dieper dal staat een hogere piek.. ff doorbijten.

 • farmerbn

  Kalkar kan niet lezen of wil niet goed lezen. In dat rapport staat helemaal niet dat melkveehouders 70.000 euro hebben verdient. Dat bedrag is voor privé, rente en aflossingen en investeringen.

 • Almagro

  "stoppende melkveehouders die met torenhoge schulden blijven zitten" Het moet toch niet gekker worden.
  Mee huilen met een sector die in een transitie naar de vrije markt zit en een prijs dal door moet. Het zal wel voorkeur stemmen opleveren. Er zullen nog vele dalen en pieken volgen. Over een paar jaar melkt de helft niet meer alleen beseffen ze dat nog niet. Voor het overgrote deel komen ze er goed mee weg, een sanering die voor de andere sectoren veel slechter zal zijn.

 • xw

  Als kalkar er slim genoeg voor is, kan hij beter eerst zelf wat jaarrekeningen van veehouderijen doornemen en dan nog eens reageren

 • kalkar

  Heerlijk al die calimero reacties. 70.000 euro is een bak met geld, die de meeste boeren in andere sectoren al vele jaren niet meer hebben gezien. Maar die amateurs van Flynt zullen er wel helemaal naast zitten.

 • Zandboer op gemengd bedrijf

  Kalkar,

  Kijk aub even op de site van Flynth en dan zie je hoe het gesteld is.
  Die 70.000 heeft NIETS met inkomen te maken.

 • melkveehouder .

  @kalkar, reageer inhoudelijk op bv de tegenreactie van farmerbnof reageer gewoon niet.

 • hansvanbergen

  70.000 euro is ook een bak geld. Maar als je r&a van 50-80.000 euro van moet betalen gas water licht prive deel boekhouding auto en arbeidsongeschiktheids verzekering dan komt voor sommigen toch de voedselbank inbeeld, meneer Kalkar

 • hansvanbergen

  De melkprijs ligt op een bodem van de interventie dus produktieberking zal maar een beperkte invloed hebben op het inkomen van de melkveehouder. Alleen goed voor de amtenaren die er weer werk aan hebben. Eerst zal de prijs van volle melkpoeder omhoog moeten en als wij minder produceren zal New Zealand of de USA happy zijn om die beperking bij te produceren Mevr Schrijer Pierik. De wereld is groter dan Twente

 • xw

  En reageer aub. niet op die opmerkingen van Kalkar. kom nou...

 • alco1

  Dat kalkar niet goed kan lezen heeft Hans wel door!!!

 • alco1

  De oplossing voor het over aanbod van melk zal niet komen van boeren die tot aan de lippen hun hypotheek hebben hangen.

 • zon

  bijna altijd zit de melkprijs onder de kostprijs,wonderbaarlijk dat iedereen nog gewoon doormelkt,wie financiert al die verliezen?
  Is het niet wat voor de banken om zich terug te trekken uit de bedrijven die een fors te hoge kostprijs hebben.
  Dit zal het kunstmatig te forse melkaanbod beperken en de kosten drukken door pachtverlagingen/grondprijs verlaging.

 • jfvanbruchem1

  Annie ga je varkensprobleem oplossen.

 • Bennie Stevelink

  Ik vraag mij af hoe Annie die productiebeperking concreet wil uitvoeren. Wat @Albert Albers ook al zegt: wat neem je als basis?
  De melkproductie van dit moment? Hoe ga je dan om met boeren die een sterke seisoens-schommeling in hun melkproductie hebben?
  De melkproductie van afgelopen jaar? Hoe ga je dan om met boeren die afgelopen jaar uitgebreid hebben?
  Ik acht het al met al tamelijk onuitvoerbaar.

 • WGeverink

  Het was van tevoren bekend dat er flink meer gemolken zou worden na het verdwijnen van de quotering. Nu de quotering weg is is het heel erg moeilijk zoniet onmogelijk geworden om de productie te sturen. Het is jammer dat de melkveehouderij DE kans om de quotering aan te passen en in hun voordeel te gebruiken voorbij heeft laten gaan. Nu zit er weinig anders op dan het op de harde manier te laten uitzieken.

 • H.Grotenhuis1

  Annie is weer op de populistische toer bezig, jammer !

  @WGeverink
  Het was, via enquêtes door de zuivelfabrieken, bekend dat er tot 2020 in NL 20% meer melk zou komen. Via de zgn zachte landing is er in de aanloop naar 1 april 2015 al enige procenten uitbreiding gerealiseerd, het resterende deel is direct na bevrijdingsdag al extra geleverd. De lagere melkprijs heeft natuurlijk ook gezorgd voor een versnelling in de melkaanvoer.

  De melkaanvoer in de EU28 zal binnenkort echt wel afvlakken, met als oorzaak de huidige lage melkprijs.

 • haj146

  We moeten het niet zoeken in opbrengsten. Daar hebben we geen invloed op. Het zijn de dingen als emissie arm e vloeren ammoniak rechten, rode diesel, derogatie kosten en absurde mestwetgeving die onze kostprijs zo hoog maken. Daar heeft ons 1 Europa voor gezorgd. De melkverwerkers doen hun best op de wereldmarkt
  Ik ben niet voor productie vermindering. Melk weinig meer als in quotum tijdperk. Laat de fosfaatrechten eerst maar hun werk dien.

 • kalkar

  Is wel lachen met al die verwende koeieboertjes, niks gewend zullen we maar zeggen. Ze zijn allemaal volslagen in paniek. 70.000 euro en dan nog durven te klagen, schandalig. De meeste boeren in andere sectoren zouden dolgelukkig zijn met zulke bedragen. Waarvoor respect.

 • farmerbn

  Kalkar heeft wel een zeer harde kop. En boter op zijn hoofd.

 • melkveehouder .

  In gebruikelijk Nederlands: een plank voor zijn kop. Zelf denk ik dat hij niet uit de sector komt, maar een oproerkraaier is met een verborgen agenda.

 • grote geitenboer

  Het is waarschijnlijk een hoop frustratie waar Kalkar mee loopt. Is ook niet verwonderlijk gezien de huidige situatie in alle takken van de landbouw.
  Als je de reactie leest van hansvanbergen zie je dat ook de melkveehouderij niets verdient. Die 70 mille moet immers ook besteed worden aan andere zaken dan privé. .......
  Kalkar probeer jouw commentaar te veranderen in goedbedoelde adviezen. Daar heeft iedereen wat aan!

 • Schraar

  Goede column Annie.
  Uiteraard is de enigste oplossing voor deze crises minder melken, op welke manier dan ook. Als uitgangspunt kan denk ik ook juridisch gezien niet meer het oude quotum genomen worden, maar moet gekeken worden naar de productie een jaar geleden en dan iedere maand. Op deze productie 3-5% korting.
  Degenen die niet minder melken betalen een boete/kg melk. Degenen die vrijwillig nog minder melken krijgen hiervoor een toeslag per kg melk die ze minder leveren. Ongeveer het MVP plan van de EMB. Deze toeslag kan betaald worden met de superheffingsgelden en de boete van degenen die niet minderen.
  Succes Annie met je inzet voor de boeren en let vooral niet op de negativisten hierboven die zelf geen oplossing weten, maar wel elke oplossing afkraken.

 • DJ-D

  <>

  Het inbreken in de stallen was een afleidingsmanouvre om dit niet onder de aandacht te brengen. Boerderij trapte er ook in denk ik.

  Mevr. Schreijer-Pierik kunt u ook wat doen aan deze idiotie.

  Staatsbosbeheer kan vast goed eikels rapen maar absoluut geen vee houden. Er zijn vast wel boeren die stukken willen pachten in het groeiseizoen om dieren te weiden. Dat is beter voor iedereen.

  En wat betreft uw plan. In iedergeval het botervet plan is prima.

 • moi !

  Als er niet iets structureels gebeurd zal de melkveehouderij de zelfde kant op gaan dan de varkenshouderij , goede tijden volgen slechte tijden op. Het is daarom van belang om de productie zo breed mogelijk te beperken. Wat men ook bedenkt het wordt moeilijk voor een ieder.

 • veldzicht

  @moi !,als jij even kan uit leggen hoe je de productie wereldwijd wil beperken doe ik gelijk mee, die 1 1/2 procent
  van de wereld productie die in NL. wordt geproduceerd haalt natuurlijk niks uit om dat te beperken.

 • vandenbrandcv1

  Het schort nog aan een stakingsrecht voor boeren. In de EU moeten boeren uitgezonderd worden van mededingsregels. Daarmee wordt de positie in de keten sterker. Volgens alle Europese jurisprudentie zijn boeren geen groot maatschappelijk belang. Dat betekent dat Europa best een paar dagen zonder ons voedsel kan als dat nodig is voor de prijsonderhandelingen met de supermarkten en industrie.

 • vandenbrandcv1

  Het schort nog aan een stakingsrecht voor boeren. In de EU moeten boeren uitgezonderd worden van mededingsregels. Daarmee wordt de positie in de keten sterker. Volgens alle Europese jurisprudentie zijn boeren geen groot maatschappelijk belang. Dat betekent dat Europa best een paar dagen zonder ons voedsel kan als dat nodig is voor de prijsonderhandelingen met de supermarkten en industrie.

 • Farmer4life2

  Nieuw Zeeland heeft in 2015 haar productie terug geschroefd. Er werd in een periode 10% minder gemolken. Het had amper effect, waardoor NZers weer flink gas gaan geven. Waardoor er uiteindelijk 3% minder melk is gekomen.

  Dit is in Europa niet anders. We moeten niet vergeten dat de wereld kleiner is geworden. Vervoer kost weinig. Een vrachtauto met 60 kuub maïs kost 60€ per uur. Truck,trailer,diesel, verzekeringen en chauffeur.

  Vele appels in Nederland komen uit NZ. Kip uit Oekraïne, bewerkt in NL = stempel dat het uit NL komt.

  De trend die nu ingezet wordt is puur draaien op kostprijs. Doordat er minimale ketenmacht is en er geen prijsafspraken zijn, vallen er veel boeren af. Maar er komt niet minder melk.

  Welkom in een vrije markt zonder een onderhandelingspositie.

  Dit betekent uiteindelijk dat wij Nederlanders op een moment niet meer verder kunnen concurreren.

  Voedsel=
  - belangrijk voor welvaart
  - politieke rust.
  - machtsmiddel voor sancties etc.

  Het is daarmee in ieders belang (buiten de landbouw om) dat het zo goedkoop mogelijk is.

  Er zal NOOIT een tekort aan voedsel komen in westerse landen. Dat is politiek onmogelijk. Dan sturen ze zichzelf letterlijk de dood in.

 • Farmer4life2

  Iedereen verschuilt zich achter de vrijemarkteconomie. Zelfs boeren/reageerders hier.
  Er zijn grote verschillen tussen markten/sectoren die werken met de vrijemarkteconomie.

  Ieder past zich hier zoveel mogelijk op aan.

  Feit blijft dat voedsel grondstof leveranciers zich alleen kunnen wapenen met buffers en als iedereen dat doet valt er geen voedselproducent meer om en is er structureel teveel en daalt de prijs nog meer.

  Mijn mening:
  Stel voedselveiligheid, duurzaamheid, welzijn en voedselzekerheid voorop en zorg dat de boer een fatsoenlijk inkomen heeft. Prijs schommelingen zijn prima maar mag niet lager komen dan kostprijs. Hiermee stem ik in om de productie te beperken tot wat nodig is. Waarom zouden we meer produceren dan nodig is? Dat is 100% vervuiling en niet duurzaam.

  Groeien kan, want er komen toch meer eters in de wereld, maar wel geleidelijk binnen de grenzen die de "vraag" heet.

 • hansvanbergen

  Goh. Jij was indertijd fel tegenstander om de superheffing in 3 jaar te mogen betalen in NL net als in de rest van de EU. Je moest 125.000 euro betalen maar dat deed je heeeeeel graag. Hoe sta je daar inmiddels in?

 • alco1

  Farmer. Allemaal waar. Maar hoe wil je productie beperken.
  Het is wereld handel!!!!
  Die paar olie landen kunnen nog niet eens tot een akkoord komen. En dan die miljoenen boeren.

 • Bennie Stevelink

  Volledig eens met de analyse van @farmer4life.
  Maar wat is de oplossing? Ik zie hier op de site regelmatig reacties van mensen die geloven dat ze de ideale oplossing kennen. Vaak uit NMV/ DDB hoek. Als je die "ideale" oplossingen echter tegen het licht houdt blijken ze grote problemen op te leveren, onuitvoerbaar te zijn of onaanvaardbare consequenties te hebben. Onuitvoerbaarheid en consequenties die door de gelovigen niet gezien worden en door de leiders verzwegen worden.

 • Farmer4life2

  @hans van bergen
  Die superheffing is allang betaald. Eind oktober vorig jaar.
  Ik hoefde weinig belasting te betalen. ;-) en had buffers aangelegd in 2013-2014 om de superheffing te betalen.
  Die 3 jaar mocht van mij ook wel.... maar ik heb er niet op gerekend. Er zijn al bijna 2 jaar om, wees blij dat je het nog betaald hebt in de "goede" jaren. Kon je er in elk geval op afschrijven.

 • Farmer4life2

  @alco
  @bennie

  Dé gegarandeerde oplossing heb ik ook niet. Maar zie wel mogelijkheden.

  Punt van aandacht blijft dat als er morgen een hype komt, dat bijvoorbeeld vrouw Opera zegt melk is positief of dergelijke er moeilijk nog iets te zeggen valt. M.a.w. de wispelturige vraag is altijd moeilijk te volgen/voorspellen.

  Allereerst moet je kijken in hoeverre iedereen kan/wil meedoen. Ik heb geen zin een utopie voor te stellen.

  Grootste oplossingen in de wereld in zowel aanbod/productie van melk en vraag naar melk is:

  Welvaart/betaal capaciteit voor melk. (Per werelddeel/land)
  -
  Kostprijs productie melk (per werelddeel/land)

  Dit kun je oplossen door een vaste marge te creëren. Bijvoorbeeld 0,10€ per liter melk van de gemiddelde kostprijs per land. Je geeft duidelijke maatschappelijke belangen hieraan. Probleem hierin is export......... maar er zijn landen die minder geschikt zijn om koeien te houden/of melken minder dan de vraag.

 • hansvanbergen

  @fflive. Stonden die buffers nog op de Ijsland Bank? Immers dan had je beter van die buffers quota kunnen leasen of kopen maar dan was je veel goedkoper uitgeweest. Gokken met 10.000 euro is te begrijpen maar met 125k is onhandig.

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.