Redactieblog

12 reacties

'Boer staat alleen'

"We staan er alleen voor", klaag ik aan de keukentafel. "Elke bobo heeft wijze woorden voor en over ons, maar als puntje bij paaltje komt zijn ze er niet."

"Wie bedoel je?", vraag Hans.
"Een heel rijtje. Staatssecretaris Van Dam voelt niks voor steun aan individuele boeren. Marktbescherming zet boeren op achterstand, vindt hij. Van zuivelbobo Joosten weten we dat boeren lui worden van marktbescherming. Mensen van de banken, zoals directeur Huirne, constateren dat de rol van de Nederlandse boer als koploper in het beheersen van kosten voorbij is. Hij pleit nu voor investeren in duurzaamheid."

'Ze kunnen wel roepen dat we moeten investeren in duurzaamheid, maar ze leveren er geen verdienmodel bij'

Ik vervolg: "En dat terwijl zijn bank een paar jaar terug voor het afschaffen van de melkquotering volop nieuwe stallen financierde. Onze eigen bankman zei toen nog dat de laagste kostprijs altijd wint. Welnu, als de opbrengstprijs zo laag is als nu, is elke kostprijs te hoog. Dan kunnen ze wel roepen dat we moeten investeren in duurzaamheid, maar ze leveren er geen verdienmodel bij. Kwaliteit en duurzaamheid wordt door de consument met de mond beleden. In de supermarkt beslist hij anders. Daar hebben wij mee te maken."
"Wat een gezeur", legt Hanna mij het zwijgen op. "Kijk eens naar mooie droge weken van begin mei. Wat hebben we onder ideale omstandigheden een goede kuil kunnen maken. Het werk ging twee keer zo snel als anders. De koeien zijn gezond en wij ook. Wat wil je nog meer?"

'Je bent een zeurpiet en geen ondernemer. Dit is een slecht jaar, maar dan is toch niet alles verkeerd?'

"Moeder heeft gelijk", valt Hans haar bij. "Je bent een zeurpiet en geen ondernemer. Die heeft nu eenmaal te maken met goede en slechte jaren. Dit is een slecht jaar, maar dan is toch niet alles verkeerd? Als je hier aan de keukentafel ook nog zit te morren, is er helemaal geen bal meer aan. En het wordt wel weer beter."
"Zo is het", knikt Hanna, dankbaar voor de steun.

'Waar zijn alle wijspraters in goede tijden, nu veel boeren daadwerkelijk steun nodig hebben'

Ik zeg maar niets meer en ga naar buiten. De zon schijnt, de koeien grazen rustig in de wei. Op het erf schieten de bloemen door het gras. Mooi. Maar toch kan ik mijn trieste gemoed niet kwijtraken. Waar zijn al die wijspraters in goede tijden, nu veel boeren daadwerkelijk steun nodig hebben?

Laatste reacties

 • farmerbn

  Denk aan de toekomst. Over 1, 5 en 10 jaar drinken mensen nog steeds melk. Consumenten moeten dus altijd de kostprijs betalen anders houden boeren het niet vol. Bij altijd bedoel ik gemiddeld over de jaren. Nu is er een opbrengstprijsdip maar als er afvallers zijn of minder gemolken wordt dan stijgt die prijs gewoon weer. In Frankrijk gaan meer dan 10% van de melkveehouders stoppen met melken. In andere landen zal het ook zo gaan. Volgend jaar is er minder melk en gaan de prijzen stijgen. FC zou een groep gokkende boeren moeten opzoeken die melkpoeder gaan opkopen, bewaren en later met winst gaan verkopen. Spaargeld gestoken in melkpoeder levert veel meer op dan op de spaarrekening van de rabo. Nu geven we de winst straks aan de handel.

 • alco1

  In Frankrijk krijgen demonstrerende boeren er ook ogenschijnlijk altijd iets bij.
  Zo dromen boeren hun eigen verantwoordelijkheid weg.
  Kortom moeten boeren denken als voetballertjes die leren beseffen dat als ze ouder worden, allemaal niet in het eerste komen te staan.

 • tonny60

  farmerbn. Wat is de toekomst. Met het weggeven van het melkquotumsysteem hebben de melkveehouders de marge nog meer weggegeven aan handel en retail.En de opbrengstdip zal waarschijnlijk structureel zijn en dan kun je eigenlijk niet meer van een dip spreken

 • oorspronkelijk

  in een beschaafde samenleving is er bescherming van de zwakkere.
  jaren hebben akkerbouw en veeteelt subsidie gekregen.
  fruitteelt en groente een bodem prijs door interventie.
  ook de melk maakt daar gebruik van.
  achteraf mensen verantwoordelijkheid aanpraten is niet reëel
  duitsland en frankrijk zijn een voorbeeld van hoe de agrariër
  ook in andere maatschappelijke vraagstukken een rol speelt.
  beheer buitengebied is er een van.
  hier speelt alleen bedrijfseconomie,terwijl in een algemene economie de consument de bepalende factor is.

 • veldzicht

  Dat gezanik altijd,de banken dit en LTO dat, maar ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid , zij hadden ook geen glazen bol en niemand weet wat de melkprijs zou zijn met melkquotering,
  waarschijnlijk ,n paar cent hoger wat je dan weer kwijt was aan melkquotum kopen of superheffing betalen.voor boeren die niet al te onwijs hebben gedaan is het niet best maar staan voorlopig nog niet op omvallen.ja, als je met 30 ha land een stal bouwt voor 300 koeien loop je risico maar dan moet je later niet gaan lopen piepen.

 • alco1

  @veldzicht. Veel mensen weten niet meer wat het ondernemerschap inhoud.
  Ze dromen van groter en meer verdienen, maar verlies lijden hoort ook bij ondernemerschap.

 • Mfb

  Wanneer je in goede tijden een buffer aan legt voor de mindere tijden houd je alles in eigen hand.
  Daarnaast is en blijft de kostprijs laag houden het belangrijkste wat er is. Ook in de goede tijden; immers hoe kan je anders een buffer aanleggen voor de slechtere tijden?

 • farmer135

  Die buffer pakt de belasting dan wel weer af..

 • Rip

  Veel belasting betalen betekent dat je een hoog inkomen hebt, Farmer135. Fijn toch? Wat wil je nog meer.

 • Muito

  Ik als varkensboer heb al 15 jaar geen belasting betaald... Maar ja volop investeringen. Groepshuisvesting, Luchtwassers, NB- wet vergunning.... En dan alle kosten. Mest, Waswater waswater, NVWA mevrouw in de stal, bij de klep, in de stal, bij de klep. 388 certificaten en de dierenarts die elke 4 weken verplicht hetzelfde verteld. Ik heb het idee dat ik er heel rijk van ben geworden!

 • veldzicht

  @Muito, Op een paar poltieke partijen na interesseert het die lui in de 2e kamer geen ene mallemoer of het door de boeren te betalen is al die flauwekul die jij benoemt.

 • Koen Franken

  @ Mfb , zo is het precies , in de goede tijd zijn je inkomsten en lening het overbruggen van een slechtere periode .

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.