<em>Foto: Henk Riswick</em> RundveeOpinie

‘Wat is er mis met onze kalveren?’

Het draagvlak voor de kalversector staat onder druk, constateert melkveehouder Harm Holman. De sector moet aan de slag met kwesties als BVD en IBR.

Een motie die zou uitspreken dat Thieme niet fulltime mag werken of die verbiedt dat haar kind naar de crèche gaat, omdat dat de hechting tussen moeder en kind niet ten goede komt, is bijna net zo onzinnig als de door de Tweede Kamer aangenomen motie over kalveren bij de koe. Waarom neemt een meerderheid van de Kamer een dergelijke motie aan? De dames van #Kalverliefde hebben een goede rol gespeeld in die discussie. Maar roepen we dit onheil ook niet een beetje over ons zelf af?

Kalverhouderij heeft geen antwoorden

Gelukkig heeft de melkveehouderij in Nederland nog steeds voldoende draagvlak en worden boeren nog redelijk gewaardeerd. Elke discussie over de sector maakt dat dit draagvlak afneemt. De kalverhouderij die een redelijk imago had, ziet kans zichzelf en de melkveehouderij schade te berokkenen door geen goed antwoord te hebben op vragen die er leven in de maatschappij. Denk aan transporten, antibiotica, euthanaseren en dierziekten.

De sector en dan zeker VanDrie, als marktleider en bijna monopolist, laat zich met name leiden door eigenbelang gericht op de korte termijn. Laatst bekende winst is €90 miljoen, ongeveer €50 per kalf, bijna net zo veel als er voor een kalf wordt betaald tegenwoordig. Een goede keten houdt rekening met alle belangen in die keten, en van een marktleider mag je verwachten dat die zich opstelt als belangenbehartiger en niet als belangenverdediger. Je behoort geen winst te maken ten koste van anderen.

Wel kalveren uit Ierland, geen kalveren naar Spanje

Waarom mogen Nederlandse kalveren niet naar Spanje en Ierse kalveren wel naar Nederland? Dat is toch niet uit te leggen. Van Drie is en blijft een handelaar. Verdeel en heers, houd alle opties open en zorg dat inkoop uitwisselbaar is. Dan houd je de prijs zo laag mogelijk en denk je dat je het meeste kunt verdienen. Minder kalveren uit het buitenland halen zou al een simpele bijdrage zijn.
Het probleem met kalveren zit bij een klein deel van de melkveehouders, denk aan diarree en te lichte klaveren. Die kun je ook gewoon niet ophalen en het probleem bij die boeren laten die het probleem veroorzaken. Waarom moet het collectief het probleem oplossen voor de wat slechtere boeren in de sector?

Harm Holman: “De sector en dan zeker VanDrie, als marktleider en bijna monopolist, laat zich met name leiden door eigenbelang gericht op de korte termijn.”

Foto: Jan Willem van Vliet

Als de statistieken kloppen, worden minimaal 20.000 BVD-dragers opgezet als mestkalf. Je kunt ook alleen kalveren van BVD-vrije bedrijven of geteste kalveren opzetten. Het is typisch Nederland dat we nu met collectief geld de problemen gaan oplossen die veroorzaakt worden door bedrijven die niet vrij zijn van BVD. Goede bedrijven die veel kosten hebben gemaakt en waarschijnlijk voor enten nog steeds kosten maken, zijn hiervan de dupe.

Zuivel niet opgewassen tegen lobby VanDrie

De zuivel doet goede pogingen om beweging te creëren, maar lijkt helaas niet opgewassen tegen de lobby van VanDrie, of het ontbreekt aan durf om rigoureuzere maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een verbod op handel in BVD-dragende kalveren. Dan was het BVD-probleem al voor 90% opgelost.

De vakgroep diergezondheid van LTO en de commissie DKR valt ook het een en ander te verwijten. We lopen straks helemaal achterop in Europa op het gebied van diergezondheid. Er is nog steeds geen programma. De vakgroep laat gebeuren dat een discussie over BVD en IBR al jaren wordt gefrustreerd door de kalfsvleessector. Een discussie over het functioneren van deze vakgroep Diergezondheid van LTO en commissie DKR is wenselijk.

Het is tijd om VanDrie aan te pakken

Ik constateer een sterk afnemende sympathie voor het opereren van VanDrie. Bij de politiek en in de samenleving, maar ook bij melkveehouders en handelaren. Dat zou een onderneming met een belang toch aan het denken moeten zetten en zou bij zuivelindustrie en LTO toch de vraag moeten oproepen: hoe lang accepteren we dit nog?

Het is tijd om in te grijpen en VanDrie aan te pakken. Steek je hand eens in eigen boezem. Ingrijpen en goed handelen vermindert de kans op onzinnige moties behoorlijk!

Beheer
WP Admin