Boerenblog

20 reactieslaatste update:19 apr 2016

'Wat is er mis met onze kalveren?'

Het draagvlak voor de kalversector staat onder druk, constateert melkveehouder Harm Holman. De sector moet aan de slag met kwesties als BVD en IBR.

Een motie die zou uitspreken dat Thieme niet fulltime mag werken of die verbiedt dat haar kind naar de crèche gaat, omdat dat de hechting tussen moeder en kind niet ten goede komt, is bijna net zo onzinnig als de door de Tweede Kamer aangenomen motie over kalveren bij de koe. Waarom neemt een meerderheid van de Kamer een dergelijke motie aan? De dames van #Kalverliefde hebben een goede rol gespeeld in die discussie. Maar roepen we dit onheil ook niet een beetje over ons zelf af?

Kalverhouderij heeft geen antwoorden

Gelukkig heeft de melkveehouderij in Nederland nog steeds voldoende draagvlak en worden boeren nog redelijk gewaardeerd. Elke discussie over de sector maakt dat dit draagvlak afneemt. De kalverhouderij die een redelijk imago had, ziet kans zichzelf en de melkveehouderij schade te berokkenen door geen goed antwoord te hebben op vragen die er leven in de maatschappij. Denk aan transporten, antibiotica, euthanaseren en dierziekten.

De sector en dan zeker VanDrie, als marktleider en bijna monopolist, laat zich met name leiden door eigenbelang gericht op de korte termijn. Laatst bekende winst is €90 miljoen, ongeveer €50 per kalf, bijna net zo veel als er voor een kalf wordt betaald tegenwoordig. Een goede keten houdt rekening met alle belangen in die keten, en van een marktleider mag je verwachten dat die zich opstelt als belangenbehartiger en niet als belangenverdediger. Je behoort geen winst te maken ten koste van anderen.

Wel kalveren uit Ierland, geen kalveren naar Spanje

Waarom mogen Nederlandse kalveren niet naar Spanje en Ierse kalveren wel naar Nederland? Dat is toch niet uit te leggen. Van Drie is en blijft een handelaar. Verdeel en heers, houd alle opties open en zorg dat inkoop uitwisselbaar is. Dan houd je de prijs zo laag mogelijk en denk je dat je het meeste kunt verdienen. Minder kalveren uit het buitenland halen zou al een simpele bijdrage zijn.
Het probleem met kalveren zit bij een klein deel van de melkveehouders, denk aan diarree en te lichte klaveren. Die kun je ook gewoon niet ophalen en het probleem bij die boeren laten die het probleem veroorzaken. Waarom moet het collectief het probleem oplossen voor de wat slechtere boeren in de sector?

Harm Holman: "De sector en dan zeker VanDrie, als marktleider en bijna monopolist, laat zich met name leiden door eigenbelang gericht op de korte termijn."</p>
<p><em>Foto: Jan Willem van Vliet</em>
Harm Holman: "De sector en dan zeker VanDrie, als marktleider en bijna monopolist, laat zich met name leiden door eigenbelang gericht op de korte termijn."

Foto: Jan Willem van Vliet

Als de statistieken kloppen, worden minimaal 20.000 BVD-dragers opgezet als mestkalf. Je kunt ook alleen kalveren van BVD-vrije bedrijven of geteste kalveren opzetten. Het is typisch Nederland dat we nu met collectief geld de problemen gaan oplossen die veroorzaakt worden door bedrijven die niet vrij zijn van BVD. Goede bedrijven die veel kosten hebben gemaakt en waarschijnlijk voor enten nog steeds kosten maken, zijn hiervan de dupe.

Zuivel niet opgewassen tegen lobby VanDrie

De zuivel doet goede pogingen om beweging te creëren, maar lijkt helaas niet opgewassen tegen de lobby van VanDrie, of het ontbreekt aan durf om rigoureuzere maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een verbod op handel in BVD-dragende kalveren. Dan was het BVD-probleem al voor 90% opgelost.

De vakgroep diergezondheid van LTO en de commissie DKR valt ook het een en ander te verwijten. We lopen straks helemaal achterop in Europa op het gebied van diergezondheid. Er is nog steeds geen programma. De vakgroep laat gebeuren dat een discussie over BVD en IBR al jaren wordt gefrustreerd door de kalfsvleessector. Een discussie over het functioneren van deze vakgroep Diergezondheid van LTO en commissie DKR is wenselijk.

Het is tijd om VanDrie aan te pakken

Ik constateer een sterk afnemende sympathie voor het opereren van VanDrie. Bij de politiek en in de samenleving, maar ook bij melkveehouders en handelaren. Dat zou een onderneming met een belang toch aan het denken moeten zetten en zou bij zuivelindustrie en LTO toch de vraag moeten oproepen: hoe lang accepteren we dit nog?

Het is tijd om in te grijpen en VanDrie aan te pakken. Steek je hand eens in eigen boezem. Ingrijpen en goed handelen vermindert de kans op onzinnige moties behoorlijk!

Laatste reacties

 • xw

  Het onderwerpelijke probleem heel goed verwoord Harm Holman!! Maar als er van bovenaf niet keihard wordt ingegrepen gaat van Drie en de zijnen gewoon door met aanslepen van dieren uit die regio's waar ze het goedkoopst zijn. Hij heeft alleen oog voor optimale winst en niet voor de (dierziekte)problemen waar hij door zijn handelen aan bij draagt.

 • Schaap1975

  Beste Harm, je mening is alleen in het eigenbelang van jezelf en de medemelkveehouders. Je moet blij zijn dat van Drie je kalveren afneemt. En als je zware kalveren hebt krijg je een redelijke prijs. Maar volgens mij moet je gewoon zelf je kalveren houden, niet zeuren en zorgen dat je er iets aan verdient, zo niet heb je pech.
  Niemand is verplicht jou kalveren af te nemen. Helemaal niemand!
  Neem een voorbeeld aan de geitensector en bedenk zelf een afzet dat is een veel beter dan de vinger naar een ander wijzen.

 • xw

  Schaap1975, als ik jouw reactie lees, komt bij mij de gedachte bovendrijven, dat het wel eens slim zou kunnen zijn voor jou om nog eens groep 3 en 4 van het basisonderwijs over te doen.
  Jij hebt m.i. namelijk een probleem met lezen.

  Ik zal je verder helpen. Want als je goed leest wat Harm Holman schrijft, dan begrijp je, dat BVD en IBR ondanks alle inspanningen van de melkveehouderij in Nederland nog altijd een probleem is. En aan de instandhouding van dat BVD- en IBR probleem draagt van Drie en de zijnen aardig bij, door zijn gesleep met dieren hier naar toe.
  En dat vinden de veehouders die een beetje wakker zijn inmiddels behoorlijk lastig. Kun je't volgen?

  Met jouw gesuggereerde afhankelijkheid van v. Drie aangaande de afzet van Nuka's heb je ook nog wat gemist.
  Onze mnl. nuka's gaan nl niet naar van Drie. Daar zul jij wel van opkijken.

 • producent

  Wat een dom verhaal.

 • Tuig

  Als ik van Drie was kocht ik een paar maand geen nederlandse kalveren. Was het gezeur gelijk over.

 • boerindorp

  Acuut stoppen met importeren van dierziekten, er zijn meer dan voldoende dieren beschikbaar uit landen die wel IBR en BVD vrij zijn en NL had hier allang in voorop moeten lopen! Het hoge antibiotica gebruik bij kalveren reduceren is dan ook een heel stuk eenvoudiger!

 • Gijs Gans

  Dus als er verloren word aan de kalveren dan krijgt v.drie kalveren voor niets van holman?

 • landboer

  Ben helemaal niet blij met de positie van van Drie maar om em nu te verplichten om jouw probleem op te lossen gaat wel wat ver ,vraag me ook af of een kalverhouder een gevaar is voor een BVD besmetting van een ander bedrijf.

 • xw

  producent, wat een domme reactie.

 • smi062971

  Hier is een poosje geleden een hele discussie aan de tafel geweest met de veearts en en andere personen erbij.
  Het ging over het feit, hoe kan het dat juist de nederlandse kalveren eerder allerlei problemen kregen ten opzichte van de oostblokkalveren. maken we juist niet een te gezond kalf dat zo gauw het enige weerstand krijgt het ontzettend moeilijk heeft.

  Als we dan juist alleen nederlandse kalveren mogen ontvangen waarom dan ook geen historie erbij met de garantie dat er een juiste biestverstrekking is geweest en dat het kalf niet vertrokken is met een spuit antibiotica.
  Zodra wij weten wat er gegeven is aan een kalf kunnen wij daar ook mee werken, en dat scheelt antibiotica en geeft veel gezondere kalveren.
  Alleen een vinger wijzen naar een sector is veel makkelijker.

 • alco1

  Uit het buitenland komen alleen de beste kalveren. De prut blijft daar.
  In ons land heb je alles.
  Dat is de clou

 • gerben5

  ongeveer €50 per kalf, bijna net zo veel als er voor een kalf wordt betaald tegenwoordig.....

  goed holstein stiertje is altijd nog 110/120 euro, wees blij dat ze de rommel, tweelingen, pinkenkalveren, ook afnemen. die krijgen in NZ en USA een klap met de hamer. Dan hebben we pas een imagoprobleem! Onze kalverhandelaar krijgt sinds vorig jaar iedere week 40 vaarskalveren die ergens geplaatst moeten worden. Met 50% onder de Bwb zijn we ook van de vaarzen export af waar vervolgens door beconcurreerd worden op de melkmarkt, en die ook niet allemaal ibr ,bvd , en salmonella vrij zijn

 • landboer

  Juist alco dat is precies het probleem, maar daar kun je van Drie niet mee opzadelen,de handel moet ze gewoon weigeren ,inplaats van iedereen met allerlei bureaucratie opzadelen!

 • Sjakkie

  Goed stuk Harm.
  Aanpakken de hap. Niet alleen van Drie maar ook de knoeiers onder de melkveehouders!
  Kijk eens hoe de Belgen het doen, daar mag een kalf niet verhandeld worden zonder dat het getest is op BVD
  En er mogen alleen negatieve dieren verhandeld worden.

 • jaap69

  goed stuk. het wordt tijd dat er iets gedaan gaat worden aan BVD en IBR. en melkveehoudders die zeuren mijn kalveren zijn te licht en ik kan ze niet kwijt. met drie maal per dag voeren en goed verzorgen is ieder kalf hier met maximaal 3 weken op een goed gewicht ook de tweelingen en de kleine kalfjes

 • mtseshuis

  @jaap69, je laatste stuk is prima, het eerste minder, want dan moeten ook eerst alle buitenlandse kalveren getest worden op IBR/BVD, en in het buitenland GELATEN worden, anders is het jammer van de moeite die hier gedaan wordt om vrij te worden!
  We hebben hier nooit geen kalf beneden de 110 euro, idd ook de tweeling en pinkenkalveren niet, goed voeren 3x daags (en vergeet helemaal de 1x daags voeren idioterie) en goed oppassen!! Scheelt je ook slechte vaarzen, want dat zal zeker wel goed gaan als de stiertjes niet goed opgepast worden...

 • Schaap1975

  Beste XW, bedankt dat je me naar de basisschool stuurt. Alleen jammer dat je ook weer naar een ander wijst. Geen probleem hoor maar ik kan wel zeggen dat ik mijn opleidingen met succes heb doorlopen, dat betwijfel ik bij jou gezien de kortzichtige reactie.
  Dat is altijd het makkelijkst wijzen naar een ander. Bij voorbaat mijn excuses dat ik nu naar een ander ga wijzen.
  Ik wil even het afgelopen jaar evalueren als u vindt dat alle problemen qua dierziekten aan de kalverhouderij/ van Drie zijn toe te schrijven wil ik u toch even de OGEN OPEN doen!!
  In mijn buurt(oosten van het land) zijn er binnen een straal van 15 kilometer afgelopen jaar meer dan 1000 melkkoeien geïmporteerd. (Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Tsjechië, Polen, Denemarken.) Even voor de goede orde mijn overbuurman heeft 2 maanden geleden nog 25 vaarzen gekocht uit Noordrijn-Westfalen, deze zijn positief ibr getest. Deze moesten eigenlijk naar de slacht maar voor 800 euro had hij ze thuis in de stal.(Nota bene IBR positieve dieren!!)
  En nu wil JIJ de vinger naar een ander wijzen. Ik denk dat de melkveehouderij zelf aan zet is, lever kalveren met een goed gewicht af dan is er geen probleem want je krijgt een vergoeding voor het voeren van minimaal 14 dagen. Ik ben heel blij voor je dat je jou stierkalveren naar een andere afnemer brengt, super. Ik ben voor vrijheid van handel jij verkoopt de kalveren aan iemand anders en van Drie koopt de kalveren welke hij het beste kan gebruiken, ofwel zware.

 • jaap69

  @mtseshuis, ibr en bvd vrij betekent ook alle import vrij en geen insleep van ziektes. iedere veehouder melk of vlees die zieke dieren importeert is kortzichtig bezig op de langere termijn verdien je niets aan deze dieren en kosten ze geld.

 • Sjakkie

  Dus volgens sommigen hoeft de melkveehouderij NIETS te doen zolang de kalverhouderij geen vrije kalveren importeert.
  Hou toch eens op met dat jijbakken en zorg dat je je eigen zaakjes op orde hebt. En omdat dat niet lukt gezien de mentaliteit moet het gewoon AFGEDWONGEN worden.
  KLAAR.

 • mbm

  Tijd om afscheid te nemen van deze schrijver, die het gewenste niveau niet meer haalt. Schrijven met de oogkleppen op doet de sector als geheel geen goed, en trouwens de geloofwaardigheid van Boerderij ook niet. De melkveehouderij kan een belangrijke bijdrage leveren aan de kalversector en vice versa. Neem nou eens collectieve verantwoordelijkheid in plaats van nogal dom uit te halen naar een speler in de markt. Trek samen op, neem verantwoordelijkheid en versterk elkaar in plaat van elkaar de tent uit jagen met de beperkte opvattingen van deze Harm Holman.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.