Boerenblog

7 reacties

'Toekomst aan de boerenkoe'

Pietje 52 wordt gezien als een boerenkoe. 'Nou, dat komt goed uit', schrijft Hans van Bergen, 'want boer willen we graag blijven. 
Haar kleinzoon is veelbelovend.'

Dat zou nog eens een ideale oplossing zijn: korte tijd varkensrechten omzetbaar maken in melkveerechten. Daarmee is de generieke korting van 8% te voorkomen. Dat is voor iedereen winst. Het idee dat de Kringloopwijzer het allemaal wel oplost, lijkt alleen op papier te kloppen. Want een extensief bedrijf heeft veel gras en voert de koeien een fosfaatrijk product. Dan is er weinig te sturen.

Een intensief bedrijf kan wel sturen, maar kan door de grondgebondenheidseis moeilijk rechten bijkopen. Daarbovenop beweiden verreweg de meeste melkveehouders en dat maakt het nog complexer.

Sturen via jongvee

Sturen via aantal stuks jongvee, oftewel het vervangingspercentage, ligt het meest voor de hand. Daar kun je bij de stierkeuze op inspelen. Kies je voor een fors hogere melkproductie, dan straft tabel 6 (stikstof- en fosfaatproductiegetallen per melkkoe 2015-2017) – die melkproductie koppelt aan fosfaatproductie – je af en moet je koeien inleveren.

Alternatief: werken aan fors hogere gehalten

Een alternatief is werken aan fors hogere gehaltes. Borderview Secretary van CRV komt dan in beeld. Deze nieuwe genomics-stier plust slechts 156 kilo melk maar heeft wel +0,50 vet en 0,33 eiwit. Op die manier breid je wel uit in productie, maar straft tabel 6 je zelden af. Secretary is geen pinkenstier, maar hij staat wel op 106 klauwgezondheid, celgetal en benen. Vruchtbaarheid is 98, uier 107. Je ziet de invloed van moeders vader Stellando terug. Daarvoor zitten Molenkamp Andy, Spencer, Talent, Stadel en dan kom je bij de Andries Barb-familie. De productie van grootmoeder, zo gaat dat tegenwoordig in de fokkerij, is in de eerste lijst 453 dagen 9.250 kilo melk met 4,72 vet en 3,89 eiwit. Vader Delta Incentive RF heeft ook nog geen officiële fokwaarde. Incentive is een Camion uit Pietje 52 RF. Deze Pietje is niet van de Sunny Boy-familie en ook niet van de Woudhoeve maar van Nico van den Akker uit Oosterwijtwerd. Pietje 52 is een Woudhoeve Impuls met daarvoor Stadel, Etazon Maja en D713Labelle. Met 82 AV kun je gerust stellen dat CRV de enige ki-organisatie is die in een dergelijke koe veel durfde te investeren. Er zijn vele honderden embryo’s uitgehaald. Inmiddels heeft ze 87AV met 90 voor robuustheid. Haar eerste lijst was 305 7313 4,98 vet en 3,0 eiwit; 123 lw. Tweede lijst 305 11890 4,90 vet en 3,75 eiwit. Als u al moeite heeft met de betrouwbaarheid van de genomicscijfers, dan werken de melklijsten in dit geval sterk bevestigend.

Fantastische koefamilies met opgedirkte foto's

Hoe langer de naam hoe korter de faam, denk ik vaak bij het lezen over de fantastische koefamilies met opgedirkte foto’s. Pietje 52 wordt gezien als een boerenkoe. Nou, dat komt goed uit. Want boeren zijn we en dat willen we graag blijven. Showvarkens, -kippen of -geiten heb je ook niet meer en de tijd van showkoeien is wel voorbij.
Delta Booking die met 309 NVI de hoogste stier is, komt uit Delta Priscilla, een dochter van Pietje 52. Dat is een stier met een compleet verwachtingspatroon die zeer geschikt is als stiervader.
Hoeveel van dit soort uitstekende boerenkoeien zouden er nog meer lopen?

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  De eerste lijst van Pietje was 7313 met 4.98 vet en 3.90 eiwit.

 • el

  Best vet en eiwit!

 • alco1

  Naar kilogrammen totaal nog niet zo formidabel.

 • el

  Past goed op Holstein koeien met dunne melk!

 • hansvanbergen

  @Alco omgerekened naar 4.50v en 3.50 eiwit heb je een vaars met ruim 8100 kg. Dan kom je wel een fosfaat klasse hoger dat is wat ik probeer duidelijk te maken. Zonder tabel 6 kun je je inderdaad afvragen in hoeverre Pietje iets toevoegt. Hoewel het natuurlijk uitzonderlijk beste gehaltes zijn. In combinatie met de 88F 90T85U87B87TOT toch wel uniek. Uiteindelijke lijsten 2.01 460d 10454 4.97v 3.94e 2e 4.09 446d 14938 4.91v 3.75e. Totaal tot nu toe 5 lijsten 57068 kg 4.68v 3.68e.

 • E-Link

  Gezien gemiddelde over 5 lijsten is koe knap hard gezakt in gehalten laatste 3 lactaties.

 • hansvanbergen

  Klopt de koe is toen naar een delta test bedrijf gegaan. Vandaar dat ik waarde hecht aan de diepe afstamming van een koe. Dat zijn feiten over vele duizenden dochters op vele bedrijven

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.