Boerenblog

1 reactie

Stageplaatsen gezocht in Nederland en Oekraïne

Een stage in Oekraïne is heel leerzaam voor Nederlandse studenten. Want hoe kun je met minimale middelen en kosten toch prima koeien melken? En welke Nederlandse zelfzuivelaar biedt een leergierig stel uit Kiev een stageplek?

Onlangs bezocht ik melkveehouder Taras Lozhenko in Oekraïne. Samen met zijn familie runt hij een kleine kaasmakerij, een geitenfarm en twee grote melkveebedrijven. In de kaasmakerij werkt een jong stel dat prima Engels verstaat en praat. Het stel is vanuit Kiev naar het dorp verhuisd. De twee willen iets met hun handen doen in plaats van op een kantoor met papieren bezig zijn. Ze zijn erg gemotiveerd en willen graag iets leren. Wellicht is er een Nederlandse zelfzuivelaar die deze jongelui een stageplaats kan aanbieden? Naast kaas maken ze verse producten, en ze willen in desserts gaan.

Om demo- en praktijktrainingscentra op te zetten in Oekraïne, bezocht René Kremers, projectcoördinator bij <a href="http://www.difco.nl/">Difco</a>, meerdere bedrijven.</p>
<p><em>Foto's: René Kremers</em>
Om demo- en praktijktrainingscentra op te zetten in Oekraïne, bezocht René Kremers, projectcoördinator bij Difco, meerdere bedrijven.

Foto's: René Kremers

Oekraïens melkveebedrijf zoekt Nederlandse stagiairs

Voor de geiten en de koeien zoekt Taras Nederlandse studenten die samen met Oekraïense studenten zorgen dat het beter gaat. Dat zal nog een hele uitdaging worden. Ik heb beide bedrijven bezocht en er valt veel te verbeteren. Maar als je rekening houdt met een melkprijs van €20 per 100 kilo en rentes van 20%, snapt een ieder dat investeren in dure huisvesting en machines geen optie is.

Een lesje in efficiency

In het kader van ons project om in opdracht van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken demo- en praktijktrainingscentra op te zetten in Oekraïne, bezocht ik afgelopen week meerdere bedrijven. Dit was voor mij wel een lesje in efficiency - net als bij Taras. De gebouwen zagen er niet uit, maar de dieren werden goed verzorgd. Met minimale investeringen werd toch een productie van 20-25 liter per dag gehaald tegen minimale kosten. Op dit moment is de melkprijs in Oekraïne €20 per 100 kilo. Daar kunnen de boeren het voor doen. Het houdt niet over, maar bedrijven vallen niet bij bosjes om.

De melkprijs in Oekraïne is €20 per 100 kilo. Het houdt niet over, maar bedrijven vallen niet bij bosjes om.
De melkprijs in Oekraïne is €20 per 100 kilo. Het houdt niet over, maar bedrijven vallen niet bij bosjes om.

Met minimale middelen geld verdienen

Voor Nederlandse studenten is het heel interessant om hier stage te lopen en te zien hoe je met minimale middelen en kosten toch prima koeien kunt melken. In Lviv bezocht ik een bedrijf dat met helemaal niets is begonnen en nu toch bijna 100 koeien melkt. Zelfs met een melkprijs van €20 per 100 kilo wordt er geld verdiend. Het zal niet veel zijn, maar er wordt fors geïnvesteerd in kalveren om te kunnen groeien naar 200 stuks vee.

Interesse in stage lopen of stageplaats aanbieden?

Welke student heeft interesse in een stageplaats in Oekraïne (Difco biedt meerdere opties). En welke boer wil een Oekraïense student een stageplaats in Nederland aanbieden? In het kader van het project willen we graag meerdere studenten in Oekraïne stage laten lopen en Oekraïense studenten de kans geven in Nederland een stageplek te vinden. Een stage in Oekraïne betekent dat een Nederlandse student samenwerkt met een Oekraïense student; de Oekraïense student spreekt Engels en zorgt voor de vertaling naar de Oekraïense boer. Samen met de boer en student wordt een opdracht geformuleerd, zodat het meer is dan een leuke tijd en meewerken. 
Het project wordt betaald door het Ministerie van Economische Zaken en de deelnemende bedrijven. Difco voert het project uit samen met Gezondheidsdienst voor Dieren, HAS Den Bosch en Vetvice – Cowsignal trainings company en een groep van bijna 20 Nederlandse bedrijven. Het project richt zich op het opzetten van drie praktijktrainingscentra op melkveebedrijven en op het verbeteren van de gezondheidssituatie in de sector, het verbeteren van de fokkerij, het gebruik van kengetallen en het verstevigen van de samenwerking in de zuivelsector.

Meer weten over het project? Kijk dan op Facebook. Nog vragen? Neem dan contact met mij op.

Eén reactie

  • farmerbn

    In het normale bedrijfsleven zie je zelden dat ondernemers die leuk hun geld verdienen, andere ondernemers de kneepjes van het vak leren. Toch wordt dat steeds gevraagd aan de boeren. Ik zou daar niet aan mee werken. Als je Difco vraagt hun concurrent te helpen verder te ontwikkelen zodat ze later overbodig worden dan zullen zij er ook voor bedanken.

Of registreer je om te kunnen reageren.