Boerenblog

2 reacties

'Naast melkvee ook varkens of stieren'

Een plan loopt vaak anders dan verwacht. Eerst wilden we er vleesvarkens bij, nu worden dat toch stieren. Daarmee is zeker brood te verdienen.

Toen ik nog als planner werkte bij toenmalig meester Stegeman, gaf mijn leidinggevende eens aan: 'Maak een plan, wees een hele piet, maak er nog een, lopen doen ze beiden niet.' Daar moest ik laatst aan denken. Niet omdat ik nou zo'n weemoedige bui had, maar een plan loopt vaak iets anders dan verwacht.

Vleesvarkens naast melkvee

Naast de melkveetak wilden we vleesvarkens. Er staat al een kleine stal. Met de huidige welzijnseisen kunnen daar ongeveer 500 varkens per jaar in: 4 keer een ronde van 125. Maar in de afgelopen 2 jaar zijn enkele regels aangescherpt en 2 drinknippels per hok noodzakelijk. Wij hebben er 1 in elk hok.

Schade na januari-storm Tor; de motor en buizen zijn omgevallen.</p>
<p><em>Foto: Eleonie Pijl</em>
Schade na januari-storm Tor; de motor en buizen zijn omgevallen.

Foto: Eleonie Pijl


We kregen een figuurlijke duw in de rug, nadat storm Tor hier in januari de krachtvoersilo van de varkensstal omver had geblazen. De verzekering kwam over de vloer, die deed niet moeilijk. We krijgen een bedrag uitgekeerd waarmee we de silo overeind kunnen zetten en waarmee we de buizen kunnen vervangen.

Door de storm ligt de silo op zijn kant.<br /><em>Foto: Eleonie Pijl</em>
Door de storm ligt de silo op zijn kant.
Foto: Eleonie Pijl

Te lage marge om varkens te houden

De varkensprijzen zijn niet best. Bij de laatste berekeningen bleek dat de marge op de varkenstak voor ons te laag is om de investering voor het vervangen van de waterleidingen en de drinknippels te kunnen betalen. Met genoemde 500 varkens houden we onderaan de streep zo'n 90.000 kronen over voor de vaste kosten en eigen arbeid. Een jaar parttime in de varkensstal zonder calamiteiten voor €9.500. Eén van de actuele calamiteiten in Nord Trøndelag is MRSA, en dat zien we momenteel niet zitten. We hebben de reserve niet eens om de biggen in te kopen.

Overschakelen op rendabeler stierenopfok

Plan omgegooid dus. De kleine stal is volledig onderkelderd. Nu kijken we dus naar de mogelijkheid om de boel om te bouwen naar stierenopfok om onze eigen stieren aan te houden. Daar is zeker wel brood in te verdienen. Niet alleen met het vlees, maar ook zéker met de extra dierensubsidie.

Laatste reacties

  • Vera Wijnveen

    Heel goed plan, Eleonie. Zeker als je de koeien waar je niet zo nodig een (NRF)dochter van hoeft, insemineert met een ras met meer vlees op de botten. Angus en Limousin zijn heel geschikt. In die 3 jaar dat ik in Noorwegen was, zijn er nooit geboorteproblemen geweest met deze kruisingen. Fleckvieh is ook een goeie. Heel veel succes!

  • marco-vdb

    Als de kosten van een paar extra nippels het verschil maken tussen het wel of niet door laten gaan van een plan, dan was het al niet zo'n best plan om mee te beginnen. Als de subsidie de reden moet zijn om stieren te houden, dan weet ik niet of dat dan een beter plan is.

Of registreer je om te kunnen reageren.