Redactieblog

21 reacties

'Joosten vindt boeren lui'

In mijn blog schreef ik maandag 25 april positief over de zorgen over de melkprijs van Roelof Joosten, topman van FrieslandCampina. Dit tot ongenoegen van Hanna.

"Hoe haal je het in je hoofd", zegt ze fel."Weet je wat de man verder heeft gezegd? Hij vindt dat het melkquotum boeren lui maakte. Afschaffing vindt hij prima. Dat brengt een sanering met zich mee en dat werd tijd. Jan en alleman kan nu eenmaal geen boer blijven, zo vindt hij. Hij denkt dat tot 2020 het aantal leden versneld terugloopt. Als je zo over je leden praat, toon je weinig gevoel voor de boer."

'Als je zo over je leden praat, toon je weinig gevoel voor de boer'

"Wind je niet op", reageert Hans."Hij heeft groot gelijk. Te veel boeren blijven alleen maar bestaan door steun en kunstmatig hoog gehouden prijzen. Dat remt de aanpassingen. Van Joosten verwachten wij dat hij zijn bedrijf op orde heeft. Hij sluit fabrieken en dan is er voor die medewerkers geen plaats meer. Maken wij ons daar druk om? Nee dus. We prijzen hem om zijn goede melkprijs. Welnu, dan mag hij ook wel zeggen hoe hij denkt over de boeren. Daar mag hij rationele grondstofleveranciers verwachten."

'Joosten moet met een oplossing komen, niet alleen maar de problemen benoemen'

"Als hij medewerkers ontslaat, krijgen die een goudomrande regeling", sputtert Hanna tegen. "Voor de boeren is er niets. Als ze gedwongen moeten stoppen, is het geld op en werk is moeilijk te vinden. Joosten moet komen met een oplossing, niet alleen maar de problemen benoemen."

Dat is 1–0 voor Hanna. Joosten brengt naast prima cijfers alleen maar zorgen. Over te veel melk, over de zwakte van de concurrenten, de wankelende gezondheidsclaim op zuivelproducten en het goede van het versneld saneren in de veehouderij.

'Hij moet boeren niet lui noemen; hij kan zelf alle melk van die luie boeren niet eens verwerken'

Hij zou serieus kunnen gaan onderzoeken of A- en B-melk een oplossing kan bieden. Hij kan een plan de campagne maken om de negatieve berichten over de gezondheid van zuivelproducten te weerstaan. En bij de regering kan hij pleiten voor een saneringsregeling voor boeren. Nu doet hij niets aan deze punten en dat is te gemakkelijk.

"En boeren niet lui noemen, terwijl hijzelf alle melk van die luie boeren niet eens kon verwerken", sluit Hanna - nog steeds boos - af.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  wars van modernisme
  het bereikte is niet voor een ieder wenselijk maatschappelijk gezien. Denkend aan achterblijvende loon ontwikkeling volgens D.N.B. Te royaal met grondstoffen/mineralen.
  gelukkig zijn er ontwikkelingen die positief stemmen.
  teveel fosfaat in de bodem is geleidelijk te reduceren.
  want de Bodensee bevat te weinig voor leven.
  grotere concentraties van organismen(en mens /dier) en bijbehorende richtlijnen voor milieu en natuur verdienen specifiekere benadering niet te steriel om natuurlijke processen een kans te geven
  misschien is een goede prijs of financiele ondersteuning nodig
  om waarborgen in te bouwen voor natuurlijke processen.
  waarschijnlijk voorbarig want concurrentievervalsing door arbeidsimport negeren milieudoelen verdienmodellen CEOenCFO kunnen nog rekenen op een herijking??

 • daan1908

  Hoe laat heb jij een afspraak staan ?

 • jfvanbruchem1

  oorspronkelijk kan tenminste ouwe hoeren.

 • Genie

  N pilletje genomen soms?

 • veldzicht

  @oorspronkelijk, kan je dat ook in normaal Nederlands vertalen,
  ik begrijp er tenminste geen bal van.

 • oorspronkelijk

  sorry
  ik ben impulsief
  lees minder energieverbruik
  fosfaat voorraad in de grond loopt terug
  Als de Nederlandsebank zorgen heeft over beloning
  de Bodensee en meer zeeen fosfaat tekort hebben.
  Als agrarische kopstukken voorheen rabo voorheen minister een nieuwe richting aangeven
  dan hoop ik dat die berichten een positieve wending krijgen.
  en maatschappelijke erkenning
  ik besef hier draaf ik door.
  allemaal omdat boeren zo leuk is.

 • farmer135

  Lui? Moet ie eens een maandje met een boer meewerken

 • Peltjes

  Hij wil nog meer melk.

 • geen boer

  speciaal voor oorspronkelijk, poëzie van diegene die hij poogt te imiteren; P. Kouwes

  uit de bundel keihard lachen om niks de gedigt
  moppen vertellen
  MOPPEN VER
  TELLEN
  Op een verjaardag
  als oom Ben
  moppen
  g
  aat vertellen
  giet ik
  frietuurvet
  in zijn broek
  dat is wel lachen
  die combinatie

  of:

  uit de bundel andere culturen de gedigt de dode neger
  DE DODE NEGER
  Voel maar
  aan zijn haar
  Voel je?
  Zie je wel?
  Niet eng
  .

 • Mfb

  A en B melk is natuurlijk een wassen neus. Als de fabriek een beetje lui wordt maken ze de portie A melk wat kleiner en B groter. Mooi winst maken over de rug van de boeren.
  Nu moeten ze alle melk tot waarde maken die ze krijgen. Aan het werk dus!
  Bovendien wordt de wereldmarktprijs voor het grootste deel bepaald door wat down-under wordt geproduceerd en de vraag vanuit Azie en het midden-oosten. Die paar extra litertjes van FrieslandCampina hebben daar echt geen invloed op.

 • WGeverink

  Melk en pluimveequotum zorgen er hier in Canada voor dat de boer in een rustig en stabiel klimaat een evenredig en eerlijk deel krijgt uit de keten als vergoeding. Je kan iemand niet lui noemen voor zeven dagen in de week werken waarbij een werkweek bij 36 uur nog maar net begonnen is. De bereidheid om je uit te sloven voor een appel en een ei kan hooguit dom genoemd worden maar dat hoord er bij als je bij de topondernemers wil horen. Laatst zag ik op tv een documontaire over bisons. Een kudde bisons werd achterna gezeten door een roedel hongerige wolven. Ze werden net zolang achterna gejaagd tot de kleintjes en de zwakken achteraan liepen waar ze gepakt werden door de wolven. Een andere keer werd een kudde opgejaagd door wolven en struikelde een van de sterke bisons voorop (lees pech) en moest dat met de dood bekopen. Ik denk donders, zo'n kudde bisons lijkt wel een gezelschap boeren! Als maar hopen dat de kleintjes en minder kapitaalkrachtigen eerder het loodje leggen dan zijzelf en hopen dat zo nu en dan ook een grote "pech" heeft zodat ze zelf weer even veilig zijn.

 • Foxxy

  Wat betreft lui: bij niet melkquotum gerelateerde landen is in sommige gevallen de schaalvergroting een stuk sneller ontwikkeld! Wij zijn ruim 30 jaar ondermijnd! Op lange termijn verliezen we in schaalvergroting! Dus laten we hopen dat Aalt Dijkhuizen gelijk krijgt, en dat ons excellente product een enorme meerwaarde krijgt! Mijns inziens is melk gewoon wit!

 • Sjarlie

  Ga die verwaande kwast is een paar flinke schoppen op zijn kloten geven dan zal ie wel een toontje lager zingen....

 • Almagro

  Volgens mij ben jij (oorspronkelijk) niet de enige die door draaft. Hou je bij de feiten zou ik zeggen. Nergens in bovenstaand artikel wordt aangegeven waaruit blijkt dat Joosten boeren lui vind. Hoog uit wat suggestieve opmerkingen van Hanna verwijzend naar het melkquotum . En jawel, ook in Canada maakt Quota boeren "lui" Geverink, ik kom er regelmatig.
  En Hanna, gemiddeld genomen als melkveehouders stoppen zitten ze er warmer bij dan ontslagen werknemers.

 • veldzicht

  @sjarlie,moet dat nou weer zo ?je bent ook geen reclame voor de boerenstand.

 • Rip

  Er wordt steeds om de hete aardappel van A en B ,elk heen gelopen . Ik denk dat het wel werkt. Het is in ieder geval eerlijker. De boer die meer melkt zorgt er vor dat bijvoorbeeld bij Friesland Campina meer melk tot bulk wordt verwerkt. Dat verlaagt de melkprijs. Ook voor de boer die niet,heeft meegewerkt aan de hogere melkaanvoer. Dat is onredelijker. De vervuiler betaalt, daar voel ik voor. • WGeverink

  Lui is niet zo erg als de andere optie een kapotte rug en een lege portomonee is @Zents

 • parnas

  Alle melkquotum dat per 1 april 2015 op bedrijf zou worden toegewezen A quotum prijs. Rest wat gemolken wordt boven quotum B prijs. Hebben degene die niet hebben mee geholpen aan dit overschot toch nog een redelijke prijs om bedrijf in stand te houden en voor de grote groeiers onder ons is het gewoon bedrijfsrisico.

 • HJ O R

  Beste Parnas
  Toch nog een met een redelijk verhaal!!!
  De echte ondernemer komt nu wel bovendrijven.

 • Bennie Stevelink

  Het prijsverschil tussen A-melk en B-melk zal niet meer zijn dan de prestatietoeslag.

 • agratax.1

  Of Joosten wel of geen gelijk heeft doet er voor mij niet toe. In mijn ogen gedraagt hij zich uiterlijk arrogant om zijn aandeelouders eneigenaren van de fabriek die hij mag leiden zo in de hoek te zetten. Als leden zou ik me afvragen of ik een deregelijke directeur niet op het matje zou roepen om zich te verantwoorden en op zijn minst zijn excuus aan te bieden. Dit soort directeuren moet recht gezet worden.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.