Commentaar

4 reacties

'Grote melkveebedrijven nog niet ziekmakend'

De PvdD onderneemt wederom een poging samen met de PvdA om een grens te stellen aan megamelkstallen. Dit keer vanwege vermeend gevaar voor volksgezondheid.

De Partij voor de Dieren wil graag de maximum omvang begrenzen van melkveebedrijven. In 2012 waren megastallen mede onder aansturing van PvdD ook een heet hangijzer in de politiek. Toenmalige staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) stelde destijds voor om dan maar grenzen te stellen aan het aantal dieren per locatie. Bij melkveebedrijven zou 'De Bleker-grens' op 500 koeien komen. Is toen op niets uitgelopen.

Meer diercontact en instroom gevoelige dieren

Maar de Partij voor de Dieren onderneemt wederom een poging samen met de Partij van de Arbeid om in de Tweede Kamer een grens te stellen aan megamelkstallen. Dit keer vanwege vermeend gevaar voor volksgezondheid. Zij verwijzen hierbij naar een onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Daaruit blijkt dat infectieziekten in Nederland structureel meer voor komt op de grotere melkveebedrijven.

Dat grote bedrijven meer risico lopen op infectieziekten, komt onder andere door meer diercontacten en een grotere instroom van gevoelige dieren (vaarzen).  Maar het onderzoek legt geen enkel verband met eventuele risico's voor de volksgezondheid.

Onderzoek naar verband volksgezondheid loopt nog

De wens om een grens te stellen aan de maximale omvang van een melkveebedrijf, die mag je uitdragen. Maar dan wel op basis van steekhoudende argumenten. Er is volgens dit onderzoek geen reden aan te nemen dat een groot melkveebedrijf meer risico's voor de gezondheid van omwonenden oplevert dan een klein bedrijf.  Dat zou wel kunnen blijken uit een groot RIVM-onderzoek naar relatie tussen veehouderij en de gezondheid van omwonenden. De uitkomst wordt deze zomer verwacht.

Laatste reacties

 • veldzicht

  M,n neef in Arizona heeft een stuk of 6.000 melkkoeien en zelfs die is nog spring levend.En dat onderzoek naar bedrijfs grote
  en relatie gezondheid omwonende weet ik nu al wat er uitkomt,wat zoeken
  en manupileren en de gewenste uitslag komt te voorschijn
  het zefde als fosfaat in oppervlakte water waar ook niks van klopte.net zo lang controleren tot het een keertje gunstig uitpakt.

 • pinkeltje

  Ach ja, zo werkt het in de boze buitenwereld. Als je wat van plan bent dan zoek je net zo lang tot je een paar rapporten of publicaties hebt gevonden die passen bij de plannen. En anders kun je bij een onderzoeksinstelling ook zo'n rapport bestellen.

 • farmerbn

  Ook deze foto kan mensen op het verkeerde been zetten. Boerderij stop eens met deze stemmingmakerij. Dit is geen foto van een groot melkveebedrijf.

 • Foxxy

  Alsof 1000 geiten of 2000 varkens of 10000 kippen raar is?

  Zucht

  Een beetje scholengemeenschap zit gauw boven 1000 leerlingen!
  Doe daar dan iets aan? Of aan steden met meer dan 50.000 inwoners

Of registreer je om te kunnen reageren.