Boerenblog

3 reacties

Frisse lucht in de stal

Het is zo logisch: frisse lucht in de stal. Maar zo lastig in de praktijk. Een ventilatie-expert heeft gekeken naar hoe de luchtstromen lopen in de stal.

Gewapend met rook- en meetapparatuur lopen we samen met de ventilatie-expert de stal in. En aan de rookwolken te zien, stroomt er weinig lucht naar binnen. Het is wel verhelderend, zo'n proef.
De luchtvochtigheid bij de kalveren is meer dan 80%. Daar waar de frisse lucht naar binnen zou moeten komen, gaat deze juist naar buiten. De ventilatoren in het plafond hangen puur voor de versiering, want daar gaat pas na heel gericht mikken wat rook door naar buiten.

Investeringssteun voor verbouwing

Een duidelijk verhaal, hier moet snel iets veranderen. Aangezien ik nog (net) geen 35 jaar ben, komen we nog in aanmerking voor investeringssteun. Daarom gaan we toch, binnen een jaar, een flinke ingreep doen. We oriënteren ons op natuurlijke ventilatie, maar de nok helemaal opengooien gaat niet lukken. Het plafond in de stal is de isolatie. Om dat helemaal weg te breken, wordt te duur. Er moeten 12 schoorstenen komen, de zijkanten gaan open en de ruiten worden vervangen door gordijnen.
Superspannend om dit te bouwen, want boven Trondheim zijn we natuurlijk weer de eersten die zoiets doen. Dat was overigens wel een reden om flink af te dingen op de prijs, mede dankzij onze behulpzame buurman/aannemer. Na de Pinksteren gaat de sloophamer in de muur.

Foto

 • De ventilatie-expert mikt rook op de ventilator.</p>
<p><em>Foto's: Eleonie Pijl</em>

  De ventilatie-expert mikt rook op de ventilator.

  Foto's: Eleonie Pijl

 • De rook verdwijnt niet.

  De rook verdwijnt niet.

 • Ook bij de koeien blijft veel rook hangen.

  Ook bij de koeien blijft veel rook hangen.

 • De raampjes aan de lange zijde gaan eruit. Daarvoor komen gordijnen in de plaats.

  De raampjes aan de lange zijde gaan eruit. Daarvoor komen gordijnen in de plaats.

Laatste reacties

 • Nabo

  Oj, det er 3. juni i dag, men jeg tror du har nok ventilasjon :-)
  Hilsen
  Nabo.

  Makkelijker leesbaar voor de meesten:
  Volgens mij is er genoeg ventialtie.

 • Bennie Stevelink

  Natuurlijke ventilatie heeft als nadeel dat bij koud weer de luchtstroom toeneemt en bij warm weer tot stilstand komt.
  Is dat in Noorwegen met zijn koude winters wel verstandig? De plaatselijke bevolking zal meer ervaring hebben met de lokale weersomstandigheden dan een nieuweling.

 • WGeverink

  Volgens mij kunnen jullie heel veel geld besparen door even te kijken waarom de ventilatoren hun werk niet doen. Bovendien zegt een luchtvochtigheid van 80% weinig over hoe het met de ventilatie gesteld is. In een land met zoveel water als Noorwegen (of Nederland) is de luchtvochtigheid van de binnenkomende lucht vaak al hoger dan 80%.

Of registreer je om te kunnen reageren.