Redactieblog

10 reacties

'De zorgen van Joosten'

FrieslandCampina presenteerde officieel de prachtige jaarcijfers. We wisten ze al, maar toch is het fijn te lezen dat we van de winst nog 3,53 cent per kilo kregen. Niet alles handje contantje, maar wel melkgeld. Dat missen onze particulier-denkende collega's.

Ze missen natuurlijk ook de rampzalige resultaten van DOC. Zo kunnen we allemaal een beetje gelukkig zijn. Evenals Roelof Joosten, directeur van FrieslandCampina. Die heeft echter ook zorgen.

Andere zuivelaars houden FrieslandCampina niet bij

Zo vindt hij dat FrieslandCampina het te goed doet ten opzichte van de concurrenten. De coöperatie betaalt een goede melkprijs uit en investeert en reserveert veel. Volgens hem kunnen andere zuivelondernemingen dat niet bijbenen. Om de boer met de melkprijs tevreden te houden betalen ze dan te veel uit. Investeren en reserveren komt in de verdrukking. Joosten denkt dat ze daarom in de toekomst nog moeilijker de melkprijs van FrieslandCampina kunnen evenaren.

Een terechte zorg. Het is voor FrieslandCampina niet goed dat zij kan zeggen dat het bij haar zo veel beter gaat dan bij de anderen. Je krijgt dan de wet van de remmende voorsprong. FrieslandCampina moet de hete adem in de nek voelen van andere zuivelfabrieken. Dat houdt haar wakker.

Problemen om melk te verwaarden tegen goede prijs

Een andere zorg vind ik ernstiger. Joosten noemt de toenemende melkproductie van de leden een probleem. Kort gezegd ziet hij problemen om die melk te verwaarden tegen een goede prijs. Het worden bulkproducten en dit betekent dat de meerproductie van de leden de melkprijs voor allen verlaagt. Een boer die tegen de klippen op melkt, verlaagt dus de melkprijs van de boer die een stabiele levering heeft. Dat voelt onrechtvaardig.

Een boer die tegen de klippen op melkt, verlaagt dus de melkprijs van de boer die een stabiele levering heeft. Dat voelt onrechtvaardig.</p>
<p><em>Foto: Ronald Hissink</em>
Een boer die tegen de klippen op melkt, verlaagt dus de melkprijs van de boer die een stabiele levering heeft. Dat voelt onrechtvaardig.

Foto: Ronald Hissink

Dat kan worden opgelost met A- en B-melk. Sodiaal in Frankrijk, ook een grote zuivelcoöperatie, werkt ermee en is nu bezig het goed werkende systeem nog wat te stroomlijnen. Wat dit betreft mag FrieslandCampina wel eens over de grens kijken.

En verder de hand in eigen boezem steken. Want was het niet FrieslandCampina die in de discussie over het afschaffen van het melkquotum luid riep: 'Wij verwerken alle melk van leden?' Daarmee heeft ze wel het probleem van nu in huis gehaald. Dan behoort ze ook een oplossing te zoeken.

Minder zuivel in Schijf van Vijf

Dan de derde zorg van Joosten: de gezondheidsclaim van zuivelproducten. Hij merkt dat daaraan geknabbeld wordt. In de nieuwe Schijf van Vijf komen ze minder nadrukkelijk voor en volvette kaas en volle melk worden zelfs afgeraden. Stel dat die tendens doorzet. Dat kan echt funest voor de boer zijn.

Moeten we daarop inspelen? Bijvoorbeeld door vet veel minder te belonen in de melkprijs en eiwit veel meer? Zeker is dat de fokprogramma's voor vee daar dan op inhaken en dat de melkvetproductie daalt. Eiwit moet dan stijgen. Dat is moeilijker, maar niet onmogelijk. Daarom is de zorg van Joosten niet alleen zijn zorg. Maar ook die van de boer. Deze laatste zorg kan echter ook een gezamenlijke uitdaging betekenen om het melkvet terug te dringen.

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  In het FD geeft Joosten aan dat er binnen nu en 4 jaar (2020) 2000 boeren het niet gaan redden van de 14000 leden die RFC telt.

  Hebben we het nog niet eens over A-ware, Cono, Delta milk, Rouveen en laat staan DOC.

  Wordt eens wakker mede collega's. KOSTPRIJS is leidend voorwerp. Als je niet op/onder de 28cent zit, heb je al een investeringsslag gemist de komende 4 jaar. De boeren moeten eerst uitgerookt worden.

 • Farmer4life2

  Joosten hoeft niet bang te zijn voor teveel of te weinig melk op lange termijn.

  Ze hebben op dit moment ongeveer 3 miljard liter melk die gelijk of minder word verwaard dan de garantie prijs. De leden gaan minder produceren door AMvB, fosfaatrechten en een nog lagere melkprijs. De boeren met de hoogste kostprijzen halen het sowieso niet.

  Mindering van melk.

  Omdat RFC het goed doet en een nette prijs betaalt, zullen ze altijd voldoende melk kunnen krijgen.

 • farmerbn

  Sigaretten zijn ook slecht maar weinig mensen laten die liggen. Je kunt ook positief gebruik maken van die nieuwe schijf van vijf. Volvette kaas niet zo goed als andere kaas maar wel veel lekkerder. Of; doe eens stout en geniet echt van volvette kaas.

 • DJ-D

  Van ontbijten met volvette kaas raak je goed verzadigd. Van magere producten blijf je honger houden en blijf je maar eten de hele dag door. Hierdoor val je ook moeilijker af als je dat wilt.

 • landboer

  Farmer 4life 2000 boeren die stoppen de komende 4 jaar is dat veel? Denk het niet ,daar komt echt niet minder melk van!

 • Farmer4life2

  Die het niet redden, maw zonder de stoppers.

 • richard3

  RFC betaalt inmiddels ook een kwartje, dus de grote voorsprong waar vergaderboer over schrijft is binnenkort als sneeuw voor de zon verdwenen. Behalve dan als de winst / nabetaling nog groter wordt, maar dat weten we in het najaar pas.
  Het lijkt me nu wel duidelijk dat ook RFC de miljoenen liters extra melk niet goed meer tot waarde kan brengen.

 • NASJO

  De leus: "melk de witte motor" lijkt hierop van toepassing.
  Maak gebruik van "de witte motor" naar politiek Den Haag en Europa en zorg er samen voor dat de grenzen weer open gaan naar landen als Rusland. Mede door het politieke geschil moeten we op de blaren zitten.
  Inderdaad farmerbn: vet is een smaakmaker bij uitstek!
  Teveel is niet verstandig, gebruik het dan maar met mate, lekkerrr ...

 • mtsjansens1

  Ze kunnen vooruitzicht in de toekomst altijd positief voorspellen ,als het dan tegen zit , is ze het overkomen.

 • koestal

  prachtige jaarcijfers ,hoezo ? De boeren zijn het geld hard nodig

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.