Roelof Joosten, directeur van FrieslandCampina, vindt dat de coöperatie het te goed doet ten opzichte van concurrenten.</p> <p><em>Foto: FrieslandCampina</em> RundveeOpinie

‘De zorgen van Joosten’

FrieslandCampina presenteerde officieel de prachtige jaarcijfers. We wisten ze al, maar toch is het fijn te lezen dat we van de winst nog 3,53 cent per kilo kregen. Niet alles handje contantje, maar wel melkgeld. Dat missen onze particulier-denkende collega’s.

Ze missen natuurlijk ook de rampzalige resultaten van DOC. Zo kunnen we allemaal een beetje gelukkig zijn. Evenals Roelof Joosten, directeur van FrieslandCampina. Die heeft echter ook zorgen.

Andere zuivelaars houden FrieslandCampina niet bij

Zo vindt hij dat FrieslandCampina het te goed doet ten opzichte van de concurrenten. De coöperatie betaalt een goede melkprijs uit en investeert en reserveert veel. Volgens hem kunnen andere zuivelondernemingen dat niet bijbenen. Om de boer met de melkprijs tevreden te houden betalen ze dan te veel uit. Investeren en reserveren komt in de verdrukking. Joosten denkt dat ze daarom in de toekomst nog moeilijker de melkprijs van FrieslandCampina kunnen evenaren.

Een terechte zorg. Het is voor FrieslandCampina niet goed dat zij kan zeggen dat het bij haar zo veel beter gaat dan bij de anderen. Je krijgt dan de wet van de remmende voorsprong. FrieslandCampina moet de hete adem in de nek voelen van andere zuivelfabrieken. Dat houdt haar wakker.

Problemen om melk te verwaarden tegen goede prijs

Een andere zorg vind ik ernstiger. Joosten noemt de toenemende melkproductie van de leden een probleem. Kort gezegd ziet hij problemen om die melk te verwaarden tegen een goede prijs. Het worden bulkproducten en dit betekent dat de meerproductie van de leden de melkprijs voor allen verlaagt. Een boer die tegen de klippen op melkt, verlaagt dus de melkprijs van de boer die een stabiele levering heeft. Dat voelt onrechtvaardig.

Een boer die tegen de klippen op melkt, verlaagt dus de melkprijs van de boer die een stabiele levering heeft. Dat voelt onrechtvaardig.

Foto: Ronald Hissink

Dat kan worden opgelost met A- en B-melk. Sodiaal in Frankrijk, ook een grote zuivelcoöperatie, werkt ermee en is nu bezig het goed werkende systeem nog wat te stroomlijnen. Wat dit betreft mag FrieslandCampina wel eens over de grens kijken.

En verder de hand in eigen boezem steken. Want was het niet FrieslandCampina die in de discussie over het afschaffen van het melkquotum luid riep: ‘Wij verwerken alle melk van leden?’ Daarmee heeft ze wel het probleem van nu in huis gehaald. Dan behoort ze ook een oplossing te zoeken.

Minder zuivel in Schijf van Vijf

Dan de derde zorg van Joosten: de gezondheidsclaim van zuivelproducten. Hij merkt dat daaraan geknabbeld wordt. In de nieuwe Schijf van Vijf komen ze minder nadrukkelijk voor en volvette kaas en volle melk worden zelfs afgeraden. Stel dat die tendens doorzet. Dat kan echt funest voor de boer zijn.

Moeten we daarop inspelen? Bijvoorbeeld door vet veel minder te belonen in de melkprijs en eiwit veel meer? Zeker is dat de fokprogramma’s voor vee daar dan op inhaken en dat de melkvetproductie daalt. Eiwit moet dan stijgen. Dat is moeilijker, maar niet onmogelijk. Daarom is de zorg van Joosten niet alleen zijn zorg. Maar ook die van de boer. Deze laatste zorg kan echter ook een gezamenlijke uitdaging betekenen om het melkvet terug te dringen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin