3497 x bekeken 12 reacties

'Beter Leven-keurmerk voor zuivel nodig'

De Dierenbescherming wil samen met Natuur en Milieu het Beter Leven-keurmerk invoeren voor zuivel. Fosfaatrechten maken volgens Bert van den Berg zo'n stimulans voor weidegang nodig, want die jagen de koe de wei uit. De melkveehouderij dreigt een vee-industrie te worden.

Al in aanloop naar de opheffing van die melkquotering per 1 april 2015 begonnen veel melkveehouders hun bedrijf drastisch uit te breiden. Nu zit de melkveehouderij met de gebakken peren, want door de recente groei van de melkveestapel is de mestproductie in Nederland door het plafond geschoten, door het fosfaatplafond om precies te zijn.

Compromisvoorstel werkt intensivering in de hand

Alle reden voor de regering om in te grijpen. Maar hoe? Staatssecretaris Van Dam is na veel overleg in de politiek en met betrokken stakeholders met een compromisvoorstel gekomen. Helaas moet ik constateren dat dit compromis op tal van punten de verdere schaalvergroting en intensivering van de melkveehouderij stimuleert. Steeds grotere melkveebedrijven betekent onder meer een steeds grotere afstand tussen koe en verzorger waardoor de koe van dier tot melkmachine verwordt. En koeien van alsmaar grotere bedrijven komen steeds minder of helemaal niet meer buiten in de wei, omdat daarvoor de benodigde grond ontbreekt.

Fosfaatrechtenstelsel jaagt koeien de stal in

De voorgestelde fosfaatrechten dreigen zo op diverse manieren ten koste te gaan van het dierenwelzijn.

• Zo kan een boer die zijn melkveestapel niet mag uitbreiden omdat hij daarvoor geen fosfaatrechten heeft, besluiten dan maar de melkproductie per koe te verhogen. Maar daarmee zet hij wel het welzijn van de koe steeds zwaarder onder druk.
• Ook mag een boer meer koeien houden zonder de benodigde grond om de extra mest op af te zetten en de koeien op te weiden, als hij de mest laat verbranden of anderszins verwerken, of laat exporteren naar het buitenland.
• De staatssecretaris wil de fosfaatrechten verhandelbaar maken. Melkveebedrijven die flink willen groeien kunnen dan van stoppende melkveehouders fosfaatrechten kopen. Maar ze nemen meestal niet de grond van de stoppende boer over, en zo krijgt het groeiende melkveebedrijf meer koeien, maar niet meer grond om die koeien te weiden en zullen die dieren het hele jaar binnen op stal moeten staan.

"Koeien van alsmaar grotere bedrijven komen steeds minder of helemaal niet meer buiten in de wei, omdat daarvoor de benodigde grond ontbreekt", vindt Bert van den Berg.</p>
<p><em>Foto: Mark Pasveer</em>
"Koeien van alsmaar grotere bedrijven komen steeds minder of helemaal niet meer buiten in de wei, omdat daarvoor de benodigde grond ontbreekt", vindt Bert van den Berg.

Foto: Mark Pasveer

Moed om veestapel in te krimpen ontbreekt

Maatregelen zijn nodig, omdat er door de groei van de melkveestapel nog meer mest wordt geproduceerd en het milieu door mest al overbelast is. Dat vergt een flinke inkrimping van de melkveestapel in plaats van allerlei trucs om deze grondloos nog verder te laten groeien.

Echter de veestapel inkrimpen is voor grote delen van de politiek een taboe. Het vergt ook een ander verdienmodel; niet meer zo veel mogelijk tegen zo laag mogelijke kosten voor de hele wereld produceren, maar minder en hoog kwalitatief produceren voor Noordwest-Europa.

Beter Leven-keurmerk voor zuivel

Om dit laatste te stimuleren komt de Dierenbescherming binnenkort samen met Natuur & Milieu met een Beter Leven-keurmerk voor zuivel. Niet dat dit direct alle problemen oplost, maar dan kunnen consumenten die zuivel willen consumeren in elk geval voor gegarandeerd dier- en milieuvriendelijker geproduceerde zuivel kiezen. De politiek dreigt het helaas in meerderheid af te laten weten.

Bert van den Berg is programmamanager Veehouderij bij de Dierenbescherming. Dit artikel is een verkorte weergave van zijn weblog hierover op www.dierenbescherming.nl

Laatste reacties

 • Foxxy

  Geachte meneer :

  U kijkt door de bril van uzelf, en van de consument!

  Er wordt van u geacht door de bril van de koe te kijken!

  Een koe is een kuddedier! Hoeveel te groter de kudde is ; hoeveel te meer de koe in staat is haar natuurlijke gedrag te vertonen, en des te minder ze door menselijke agenda's en patronen ze hoeft te leven!

  Daarbij is het voor de koe geen straf, eerder een gunst dat ze een lekkere uitgebalanceerde maaltijd voorgeschoteld krijgt!

  Net zoals u presteert het beter op goede voeding, dan op slechte voeding!

  Iemand op u positie zou mijns inziens meer kennis van zaken moeten hebben, en niet achter de meute aan moeten lopen!

  Bedankt!

 • aitink

  Waarom weer zo"n foto waar koeien in de wacht ruimte voor het melken staan. Waarom geen foto waar de koeien vrij rond in de stal lopen. Dit geeft weer een verkeert beeld van de werkelijkheid.

 • Bennie Stevelink

  We hebben in de melkveehouderij toch al een weidepremie en een duurzaamheidsprogramma. Wat denkt de Dierenbescherming hier aan toe te voegen? Het te intensief worden door het bijkopen van fosfaatrechten kan eenvoudig worden opgelost door de eisen voor grondgebondenheid wat aan te halen.

  Het plan van de dierenbescherming zal uitdraaien op het zwart maken van onze eigen merken waar al veel aandacht aan dierwelzijn en duurzaamheid wordt besteedt.

 • ae-ea

  Eén puntje van aandacht, door een fosfaat quotum in te voeren, voorspel ik grote fosfor tekorten bij de koe. Ik weet niet of iemand daar bij gebaat is. Als het welzijn van de koe gevaar gaat lopen, hebben wij (boeren) het WEER gedaan.

 • alco1

  Er willen mensen over een materie meepraten en BESLISSEN, waar ze totaal geen verstand van hebben.
  Kortom, de hele materie zal weer gestuurd worden door emotie.

 • missis

  Er zijn al zoveel goede initiatieven dat deze overbodig is.

 • Bennie Stevelink

  @Foxxy, goede reactie!

 • veldzicht

  De moed om de veestapel in te krimpen ontbreekt niet ,de noodzaak om de veestapel in te krimpen is er niet.
  Wat zijn dan die problemen?grond en oppervlakte water zijn brandschoon blijft over ,n beetje geneuzel over amoniak neerslag in de natuurgebieden waar niemand harde cijfers van kan geven,laatst stond er bij mij in de krant nog een artikel over de vergrassing in de duinen wat van de bioindustrie zou komen,die bioindustrie ligt 100 km verderop en maar zelden dat de wind precies uit die hoek komt.
  Het enigste wat die dierenbescherming wil is de veehouderij uit de jaren 60 met kleine bedrijfjes waar laat wordt gemaaid
  wat goed is voor de vogels en een krom gewerkt boertje wat tevreden over het hek leunt

 • veelust

  Groeien zonder grond is al lang via wetgeving geregeld(AMvB) en laatst was in het nieuws dat de consument niks kan met al die keurmerken , in dit artikel zegt mijnheer van de Berg het ook al, maar toch weer een keurmerk erbij. Hij spreekt hier over gegarandeerd diervriendelijk, Vind de koe dat ook en hoe uit die koe dat?

 • farmerbn

  Stemt diegene die de foto's moet plaatsen bij artikelen in de boerderij ook op de PvdD? Onafhankelijk landbouwblad verliest zo hun onafhankelijkheid door steeds keuzes voor koeien in een wachtruimte.

 • zon

  het gaat ze enkel om de macht en geld.
  Elk jaar opnieuw certificeren geeft constant geld in het laadje en zij bepalen wel wat goed is of slecht.
  En als je niet meer mee wilt doen kun je je melk niet meer kwijt.

 • jhp

  De natuur/milieu/dierenorganisaties hebben het allang door,
  des te harder ze schoppen des te meer geld er binnen komt. En de waarheid........, ja schoppen ze daarbij ook maar aan de kant, de burger slikt het toch als zoete koek.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.