Redactieblog

12 reacties

'Afschrijven op fosfaatrechten melkvee'

De handel in melkveefosfaatrechten komt op gang. Als ik de eerste berichten goed begrijp, dan kost het aankopen van fosfaatproductieruimte rond de €5.000 per koe. Geen kattenpis dus als je wilt uitbreiden.

En als je gaat investeren dan is het natuurlijk belangrijk wat de fiscale behandeling wordt van dit nieuwe bedrijfsmiddel. Voor de verkopende partij zal het winst opleveren die belast is. Dat is, denk ik, niet zo spannend. Maar voor de kopende partij is er nog volop onzekerheid. Kan er afgeschreven worden op de fosfaatrechten? En zo ja, in wat voor termijn dan?

Geen eindtermijn, geen afschrijving

Voor zover ik weet is aan het systeem van de melkveefosfaatrechten geen eindtermijn gegeven. En als er geen eindtermijn is, dan kan er ook niet afgeschreven worden op grond van het goed koopmansgebruik. Want, omdat er geen eindtermijn is, 'slijt' het bedrijfsmiddel niet en daardoor wordt de afschrijving geblokkeerd.

Nu is het zo dat in het verleden dezelfde problematiek speelde bij de ammoniakrechten en de pluimvee- en varkensrechten. Ook daar was er (lange tijd) geen eindtermijn en weigerde de fiscus in eerste instantie de afschrijving. Na een geslaagde lobby van de agrarische accountantskantoren en het stellen van de juiste Kamervragen ging de fiscus na politieke druk om. Er mocht wel op de ammoniak-, pluimvee- en varkensrechten afgeschreven worden omdat er opeens wel de verwachting was dat deze zouden verdwijnen.

Accountants en lobby aan zet

Voor de melkveefosfaatrechten geldt hetzelfde: geen eindtermijn en daarom geen afschrijving volgens de hoofdregels van goed koopmansgebruik. Om afschrijving mogelijk te maken zal er ook hier een einde van de regeling verondersteld moeten worden. En zover is de fiscus in ieder geval nog niet.

Voor investeerders in de fosfaatrechten moet er snel duidelijkheid komen. Het al dan niet kunnen afschrijven is van groot financieel belang voor de uitbreidende melkveehouders. De agrarische accountantskantoren en hun lobby zijn nu aan zet. Als het goed is zijn de bijbehorende Kamervragen al in de maak. Hopelijk krijgen we snel duidelijkheid.

Lees alles over fosfaatrechten in het dossier

Laatste reacties

 • veldzicht

  €5000 per koe,voorlopig houd ik m,n portemonnee dicht.
  als ik toch moet hangen dan toch maar liever aan de laatste boom.

 • leftturn

  Wel of niet maakt voor de koper ook weinig uit. Mits het vooraf bekend is. Indien wel afschrijving zal de prijs navenant hoger zijn.
  Vooral leuk voor accountant en fiscalist.
  Prijs zal zich aanpassen aan de fiscale voorwaarden.

 • alco1

  De prijs zal alleen hoger zijn,als er verdient wordt.
  Kortom belasting betaald moet worden.

 • Mfb

  Zomaar een rekensommetje
  Melkprijs lange termijn 34 cent
  Kosten van de extra kg melk
  - krachtvoerkosten 8 cent
  - ruwvoerkosten 12 cent
  - mestafzetkosten 6 cent
  - arbeidskosten 4 cent
  - kosten gebouwen 6 cent
  - overige kosten ? cent
  Je mag wel geld toe krijgen op fosfaatrechten wil je er nog iets aan overhouden!

 • lepercheron 46

  Volgens de DLV mogen ze niet meer kosten dan 150 euro per koe als je er nog wat aan wilt overhouden.
  Dus ik hou eerst de portomonnee nog dicht.

 • BO(skabout)ER

  haha Mfb, krachtvoerkosten en ruwvoerkosten bijelkaar 20 cent? dan doe je iets verkeerd.

 • tlankhorst

  5000. per koe. Idd geen kattenpis. Maar aankoopkosten melkqoutum voor één koe was toentertijd nog veel duurder. Toch!?

 • Foxxy

  @Boskabouter, trek je 4 ct van de ruwvoer kosten af! Doe je jaarrekening loonwerk + kunstmest, maiszaad/graszaad, hoef je niet eens je financiering op grond mee te nemen! Best redelijk realistisch!

  Blijft iig niet veel geld over voor fosfaatrechten in de som!

 • Koen Franken

  @ tippelankhorst , precies in de tijd van het melkquota werd er veel meer betaald , toen kon het blijkbaar niet op !!!

 • alco1

  Toen het melkquotum begon hadden de boeren allemaal nog flink vlees op de botten.
  Het zijn nu vaak de banken die het bestaansrecht bepalen.

 • Mfb

  @boskabouter Als je uitgaat van 20.000 kg melk per ha en dan € 2500,-- reken voor het voer wat er af komt dan zit je op 12,5 cent aan ruwvoerkosten per kg melk. Tel er 8 cent krachtvoer bij op wat helemaal niet slecht is tegenwoordig en dan kom je dus uit op 20 cent afgerond.
  En net wat foxxy zegt, je kan ook grond kopen en alles zelf telen maar dan ben je waarschijnlijk nog duurder uit.

 • info519

  als je ze te duur vind moet je ze verkopen.....

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.