Commentaar

Zoet en zuur voor melkveehouders

De melkveehouderij was donderdag 4 maart in afwachting van twee belangrijke nieuwsitems: de resultaten van FrieslandCampina over 2015 (het zoet) en de langverwachte uitwerking van het fosfaatrechtenstelsel (het zuur). De hamvraag: welke smaak overheerst?

Het zuur lijkt ongelijk verdeeld, na een eerste kennismaking met de plannen van de regiegroep en de staatssecretaris. Krimp en afroming voor iedereen, terwijl de snelle groeiers ontzien worden. Dit zal nog veel discussie oproepen.

Recordresultaat voor FrieslandCampina

Duidelijker is het verhaal van FrieslandCampina. Dat heeft buitengewoon goed gedraaid vorig jaar met een recordresultaat van €567 miljoen. De leden - het overgrote deel van de Nederlandse melkveehouders - hebben uiteindelijk een melkprijs van €33,64 per 100 kilo. Fors minder dan het jaar ervoor, maar veel beter dan andere zuivelbedrijven in binnen- en buitenland.

Het wordt langzamerhand eenzaam aan de top. Terecht maakt voorzitter Piet Boer zich zorgen over de groeiende afstand tot de rest.

2016 staat in teken van schadebeperking

Voorlopig gaat de malaise die overal elders gevoeld wordt in de veehouderij aan de FrieslandCampina-boeren grotendeels voorbij. Dat geeft een goede uitgangspositie om het zuur te verwerken dat elke veehouder moet slikken. Dit jaar zal vooral in het teken staan van schadebeperking. Voor de boeren: hoe verder binnen de door de overheid beperkte productieruimte? En voor de coöperatie: hoe blijvend geld te halen uit een volle markt?

Lees alles over fosfaatrechten in het dossier. Blader ook door de interactieve tijdlijn!

Of registreer je om te kunnen reageren.