Redactieblog

20 reacties

'Waarom niet babymelkpoederproductie opvoeren?'

Een felicitatie waard, zo'n resultaat van FrieslandCampina. Over 2015 een melkprijs neerzetten van 32,5 cent is vergeleken met veel andere zuivelfabrieken een prestatie.

Wanneer we dit zouden kunnen herhalen in 2016, dan zouden er velen voor tekenen. Joosten is gematigd positief, denkt dat FC dit jaar ook weer zal scoren, maar geeft tevens een waarschuwing af in die zin dat China, behalve babymelkpoeder, weinig importeert, omdat ze "vol" zitten. Pakistan: daar wordt geïnvesteerd, zal wel een grondige marktanalyse aan vooraf zijn gegaan. Maar ja, die analyses, ze moeten wel, zonder is nog slechter, maar uit die analyse moet een marktstrategie ontwikkeld worden passend in een scenario. En in die zaken, strategie en scenario, zitten de aannames. Dat noemt men marketing.

Babymelk blijft schaars

Wat mij verbaast is dat babymelkpoeder al vijf jaar lang een schaars product is. Daar heeft FC ook ongetwijfeld weet van, zij heeft de productie aardig opgeschroefd. Van de 140.000 ton die FC hiervan maakt, gaat ongeveer 70.000 naar China. Nu is men in China helemaal idolaat van onze melkveehouderij, die staat voor goed, gezond en betrouwbaar en daarom het beste uit Nederland voor Chinese jonge kinderen. Dat unieke van Nederland kan meer benut worden door de productie verder op te voeren. Vier jaar terug is men begonnen te bouwen aan verwerking, waarom niet meer in babymelkpoederproductie? Misvatting marketing: 10 jaar lang blijvend schaars?

FrieslandCampina kaasregisseur

Ook aan behoud en groei van de kaasconsumptie in Nederland gaat FC werken. Huismerk Campina wordt daarvoor benut met een nieuwe verkoopformule, waarbij de kaas uit "weidemelk" wordt gemaakt. Het Chinese gevoel wordt zo bij Nederlandse jongeren aangereikt. Prima allemaal, imagogestuurd,  maar wat ik dan niet begrijp is dat je zo'n product 10% onder de prijs gaat verkopen terwijl het zo goed is en zoveel kwaliteit heeft. FC is kaasregisseur, dat wil ze even doen laten gelden. Duurzamer zou zijn 10% hoger. Ook nog gemakkelijker voor Joostens commentaar op de resultaten over 2016.

Laatste reacties

 • geen boer

  ik heb me dat ook wel eens afgevraagd. Zonder er inhoudelijk van af te weten; poeder lijkt me nu ook weer niet het allermoeilijkste product om te maken, en de productie verhogen (een paar torens er bij?) ook niet het meest gecompliceerde proces binnen een groot en kundig bedrijf als FC.
  Maar wellicht dat er een goede reden is?

 • schoonvelde

  Inderdaad Jan, maar laten we vooral zorgen dat wij onderscheidend blijven. Hier moeten we als veehouders ook in mee, melk geproduceerd uit gras hier kunnen wij het verschil mee maken! Voorbeelden te over: Vlakbij ons in Giethoorn, volop Chinezen die met een gehuurde fiets over het ''pad'' fietsen opzoek naar echte oer Hollandse 'boeren'' folklore. Mijn broer woont in Tanzania en heeft daar toeristen hotels voor strand en safari. Zijn klacht nummer 1, de koks hebben gebrek aan goede zuivel. Zelfs in Afrika hebben een 10% van de bevolking al een levensstandaard die geld over hebben voor voedsel met een gezonde beleving.

 • agratax(1)

  Bij mijn komt steds de vraag op; "Waarom moeten kindertjes poedermelk drinken, als de natuur de moeder eerste klas melk laat produceren?" In dezen lijkt me Eigen productie veiliger, gezonder en zeker goedkoper dan dure import.

 • hansvanbergen

  Friso heeft natuurlijk bij lange na niet de positie in de markt, de kennis de wetenschappelijke onderbouwing over kinder en babyvoeding die Danone met Nutrimon heeft. Het feit dat de leden/eigenaren denken dat een potje babymelkpoeder heel simpel inelkaar geflatst kan worden is al veelbetekenend. Dat is juist 1 van de ingewikkeldste en precaire zuivelprocessen . Agratax moeders in China werken net als in de rest van de wereld en zijn dus aangewezen op poedermelk. dat is dan vaak de simpelste oplossing. Ook niet alle moeders, hier ga jij van schrikken, hebben genoeg melk!

 • Mfb

  Voor de produktie van babyvoeding heb je wei nodig en dat krijg je alleen uit de melk als je kaas maakt...
  Meer babypoeder is dus meer kaas en dan is de strategie van meer kaas verkopen weer duidelijk.
  Nu de chinezen nog aan de kaas en dan kan al onze melk die kant wel op...
  @hansvanbergen; ik weet het niet zeker maar volgens mij is Friso in China groter dan Nutrimon. De kennis van babyvoeding bij FrieslandC doet zeker niet onder voor die van de rest van de wereld.

 • cornelis 22

  Iets blijft alleen maar duur als het schaars blijft Jan. Waarom kan je het nooit laten om direct of indirect op weidemelk te hakken . een nieuwe kaas waarvan je veel wil afzetten moet je eerst gunstig in de markt zetten

 • hansvanbergen

  @Mfb de kennis van Friso is hooguit een paar procent van die van Danone die in Utrecht een speciaal centrum hebben waar men onderzoek doet naar voeding voor gezonde baby's zieke diarree in alle geuren en kleuren. Volwassen zieken verzwakt door kanker infecties etc etc etc

 • veldzicht

  Wat ik mij meer af vraag is dat andere fabrieken niet (meer) babymelk produceren,lijkt me sterk dat ze alleen in NL of bij FC. goede babymelk kunnen maken,maar laat het zo maar dan wordt er tenminste nog wat op verdiend.

 • Mfb

  @hansvanbergen Waar denk je dat FrieslandC in Wageningen mee bezig is... Niet voor niets miljoenen geïnvesteerd denk ik. Daar gaan nog heel wat innovaties vandaan komen.
  @veldzicht FrieslandC maakt van ca. 5 miljard kg melk kaas dus dat is de enige in NL die genoeg wei voorradig heeft.

 • geen boer

  @hans
  Hier heeft Danone via Nutricia met Nutrilon een sterk merk en ontegenzeggelijk veel relevante know-how, maar in China hebben ze vorig jaar hun babyvoedingsmerk Dumex verkocht vanwege onherstelbare imagoschade door het Fonterra schandaal en een ander omkopingsschandaal!
  Niet dat ze niks meer doen, maar je voorstelling dat in China FC niet in de schaduw van Danone kan staan klopt niet.

 • W Geverink

  Chinezen kopen wat door hun vrienden en kennissen wordt geadviseerd. Chinezen kopen over de hele wereld babymelk. Hong kong Vietnam Nederland Duitsland Canada Australie Rusland!!! USA Japan om er een aantal te noemen. Het lijkt er op dat zolang de babymelk maar buiten China is geproduceerd is zijn de Chinezen er blij mee. Babymelk is goeie handel en het is niks meer dan normaal dat bedrijven als FC daar een graantje van mee willen pikken.

 • hansvanbergen

  Ik zie mezelf bepaald niet als babyvoedingsdeskundige dus ik zou zeggen google maar ff en lees je eerst in. Je mag best trots zijn op je FC maar overvallen zijn er bij Campina nog nooit geweest. Heb ook nog nooit een foto gezien van een klocht chinezen die een pallet Friso leegplunderen. Van Nutrilon zie je dit allemaal wel. Leuk dat FC sinds kort een lab heeft in Wageningen maar dat staat allemaal in een donkere schaduw van wat Danone en daarvoor Nutricia al vele vele tientallen jaren doet.

 • hansvanbergen

  Ik heb het al vaak gezegd maar ik heb het vanaf moment nul toen Friesland Foods voor 3 miljard gulden Chocomel en Fristi kocht van Nutricia had men beter de Nutrilon baby en volwassenen voedingslijn en merken kunnen kopen. iedere kleuter kan chocolademelk maken. Slecht een paar mensen in de wereld weten hoe je al die babyvoedingen moet maken.

 • hansvanbergen

  Overigens hoor ik hier iedere dag de heipalen in de grond geslagen worden voor de nieuwe Danone fabriek.

 • hansvanbergen

  Maar misschien is Nutrilon ook wel veel beter af bij een professionele organisatie als Danone. Ik heb me al vaak verbijsterd over het feit dat een cooperatie als campina nooit of amper merkkaas produceert. Enerzijds hebben ze schuren hallen loodsen hangaars bom ram nokkie nokkie vol met kaas en anderzijds het grootste en bekendste en meest waardevolle voedingsmerk. Buitengewoon vreemd dat men dat na al die jaren van verlies dat nu pas combineert met elkaar.

 • kleine boer

  Hans en toch nog best aardige melkprijs betalen best knap toch of nie?

 • Bennie Stevelink

  @Hans van Bergen, FC heeft de opdracht melk van de leden maximaal te verwaarden. Daar slagen ze beter in dan Danone want ze betalen beter. Daar komt nog bij dat Danone in Frankrijk geholpen wordt door protectionistische maatregelen van de Franse overheid. Ze kunnen het dus ook nog niet eens op eigen kracht.

 • el

  Als je het aanbod krap houd, kun je er een goede prijs voor vragen!

 • hansvanbergen

  Danone laad op veel plekken melk in Frankrijk betalen vlgs milcprices cash dik 33 cent de laatste tijd. Wel degelijk meer dus. @el de prijzen in China voor Nutrilon zijn zo onwaarschijnlijk hoog dat het zich loont om in de NL winkels te kopen, rond te rijden met een busje totdat er een container vol is en dan alsnog naar China te sturen. Dus dan verdient de NL supermarkt er nog dik aan, de potjes worden per stuk gekocht er is een busje een container tussenhandel etc etc. Dus aan gebrek aan vraag ligt het zeer zeker niet.

 • Broer

  Ook in Leeuwarden werd het antwoord gegeven dat de babymelk in China dusdanig duur in de winkel ligt dat het lonend is om het hier per potje op te sturen naar daarheen.
  "Pure smokkel "., zo werd er bij gezegd.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.