Boerenblog

33 reacties

'Stop overbezetting in de melkveehouderij'

Minstens één lig- en vreetplaats per koe verbetert het rendement en verlaagt de fosfaatdruk.

Als melkveehouderijsector hebben we ongeveer een jaar stilgestaan. Nu is er op hoofdlijnen duidelijkheid over fosfaat en kan iedereen met de hoogste spoed plannen maken voor de toekomst. In plaats van groeien moeten we optimaliseren en rendement verhogen. Niet meer, maar beter wordt het motto.

Minder jongvee, efficiënter voeren en productie per koe verhogen

Het aantal melkkoeien en jongvee op de peildatum van 2 juli 2015 is bepalend voor ieders fosfaatrechten. Daar komt soms eerst iets bij en vervolgens zal een korting plaatsvinden van minimaal 4%. Een paar procent winst is voor iedereen op het eigen bedrijf wel te vinden. Opties zijn: minder jongvee aanhouden, efficiënter voeren en bemesten en/of de productie per koe iets verhogen.

Wat ook veel rendement kan opleveren, is stoppen met overbezetting. Er zijn heel wat bedrijven die nu 10 à 15% meer koeien hebben dan ligplaatsen. Zolang je niet weet wat de regels worden, of nog niet kan bouwen of verbouwen, kan ik me dat voor een korte periode nog wel indenken. Maar we moeten daar nu zo snel mogelijk mee stoppen. De diergezondheid lijdt eronder en dus kost het altijd geld. Ik verbaas me erover dat vakbladen, veeartsen en (voer)adviseurs dat niet veel vaker aankaarten.

'Allemaal winst'

Koeien zijn kuddedieren. Zij gaan als groep eten en als groep liggen en herkauwen. Wat is er mooier dan in de stal te komen en bijna alle koeien te zien liggen en herkauwen? Dan hebben ze rust, produceren ze melk en worden klauwen en poten niet onnodig belast. Ook komen de dieren die lager in de rangorde staan, voldoende aan bod. Dierenwelzijn, diergezondheid en melkproductie nemen toe, kosten dalen, dus het rendement stijgt, ondanks het lagere aantal koeien. Boeren die er ervaring mee hebben, bevestigen dat. Bovendien kun je nu de koeien en overtollige fosfaatrechten verkopen. Allemaal winst.

Oproep aan alle melkveehouders

Ik doe een oproep aan alle melkveehouders: stop de overbezetting. Voor mij mag dat aanvullend in de fosfaatbrief worden opgenomen, of als vrijwillige code worden afgesproken in de zuivelsector. Zeker toen ik las dat het ministerie een zaak heeft verloren tegen een veehouder met een overbezetting van 50%, werd ik in mijn mening gesterkt dat extra regels soms nodig zijn.

'Meer rendement op bedrijfsniveau en een reductie van fosfaatrechten op sectorniveau'

Marianne Thieme heeft in een motie ook al gepleit voor minstens één ligplaats per koe. Deze keer zijn wij het grondig met haar eens; hier gaat het echt om dierenwelzijn. Ik wil zelfs verder gaan: in iedere stal moet er minstens één ligplaats en minstens één vreetplaats per koe zijn. We moeten zelf het initiatief nemen als sector en niet wachten tot we door politiek of actiegroepen worden gedwongen.

Stop de overbezetting. Dat geeft op bedrijfsniveau meer rendement en op sectorniveau een reductie van fosfaatrechten: winst aan alle kanten.

Wat betekent de invoering van fosfaatrechten voor uw bedrijf? In het webinar Fosfaatrechten voor melkveehouders wordt onder meer deze vraag behandeld. Boerderij organiseert het webinar op 24 maart, in samenwerking met LTO Nederland en Farmel. Meld u gratis aan.

Start een discussie of stel een vraag op het discussieplatform van Boerderij.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Hoppa, nog een verplichting erbij.

 • Eminem2010

  Lig plaats geen probleem als bij honderd koeien er 95 lig plaatsen zijn . Wreetplaatsen denk ik dat je met 70 procent afkunt en bij ams melken zijn er toch altijd koeien die niet liggen of wroeten waar andere dat wel doen. Zijn teveel factoren voor zijn kort door de bocht stelling zoals hierboven.

 • zon

  In de varkens en pluimveehouderij heb je minimale eisen aan afmetingen,als je er niet aan voldoet en ze controleren je dan heb je een probleem.
  Ik verbaas me er over dat de melkveehouderij dat niet heeft.

 • alrikv

  daar moeten gewoon wettelijke normen voor komen, het is toch te zot dat alle sectoren strakke normen hebben voor alles kwa huisvesting, en dat de melkveehouderij er vrolijk tussendoor fietst.

 • alco1

  Ik denk dat ze bij Marja voor elke koe een ligplaats hebben.

 • Farmer4life2

  120 dagen buiten en ze hebben vreetplekken zat.

 • koeboertje

  Ik streef juist naar onderbezetting ,want er zijn ook koeien die geen andere naast zich in de ligbox accepteren en deze wegstoten.
  Ik ben het helemaal met Marja eens, en laten we dit naleven zodat er geen wet en regelgeving bijkomt .

 • Melkveebedrijf Custers

  Het welzijn in de Nederlandse ligboxenstallen is de laatste jaren flink verbeterd t.o.v. de stallen die in de jaren 70 zijn gebouwd |(Moeten we die dan ook gaan verbieden mevrouw Kwekkeboom?) Veel stallen zijn gebouwd volgens de nieuwste duurzaamheidseisen (Maatlat). Via Foqus Planet wordt een hogere duurzaamheid van de veestapel gestimuleerd. De volgende bureacratische regel voor het verbieden van overbezetting duidt net als het kalf langer bij de koe geen blijk van verstand van de melkveehouderij. Wij melken met 3 robots 180 koeien met 180 ligboxen. Gemiddeld genomen ligt echter ongeveer 40 %-50 % van de koeien. De rest is aan het eten of is onderweg naar of van de melkrobot. We zitten niet te wachten op nog meer overbodige regels. Iedere veehouder heeft zijn bedrijfsvoering ingericht op zijn/haar persoonlijke wensen waarbij we allemaal voldoen aan de verplichtingen in de wet en aan de kwaliteits-en duurzaamheidssystemen van onze zuivelsector. Laten we dat respecteren in plaats van elkaar nog meer regels in de maag willen spitsen.

 • Job1989

  Mevr Kwekkeboom praat waarschijnlijk vanuit haar eigen situatie. Wel vervelend om dan over anderen te oordelen,. In heel veel gevallen gaat het uitstekend. Bovendien hanteert ze "normen" die totaal niet kloppen. Alle koeien doen zeker niet hetzelfde op hetzelfde moment. Daar komt bij dat mevr Thieme geen punt heeft, maar dat mevr Kwekkeboom haar een punt geeft.

 • haj146

  Wat een gezwets. Nog meer slapende honden wakker maken en nog meer problemen en eisen die op ons afkomen. Geweldig goed bezig. Paar procent overbezetting is geen enkel probleem. Helemaal niet als je ook bouwplannen hebt. Zeer slecht verhaal. Verwijderen aub

 • kleine boer

  Gewoon een grupstal verplichten allemaal 1 lig en vreetplek.....

 • jfvanbruchem1

  volgende verkiezingen staat mevr Kwekkeboom op de lijst van de dierenpartij.

 • melkveehouder .

  Ik schat zo in dat het bedrijf van mevr. Kwekkeboom last heeft van de lage kaasprijzen en de toegenomen concurrentie op de kaasmarkt. De uitleg van melkveebedrijf Custers lijkt me duidelijk genoeg ten aanzien van het dierwelzijn. Als men argumenten zoekt om het aantal staarten te verminderen, dan is dit wel een mindere.

 • hansvanbergen

  Wat een onwetendheid allemaal weer. Mevr Kwekkeboom heeft volkomen gelijk. Te weinig ligplaatsen is zeer slecht voor het welzijn van de dieren. In feite moeten er iets meer boxen dan dieren zijn. Pas afgekalfde dieren met name vaarzen kunnen dan makkelijk gaan liggen en herkauwen. Bij te weinig of amper genoeg zoals bij dhr Custers moeten deze dieren gaan zoeken naar een lege box. Bij 35 boxen is dat te doen maar bij een mega ondernemer als bij Custer Landbouw, waar ze maar liefst 180 koeien hebben moet zon vaars gaan zoeken naar die ene lege plek. Grote koeien doen dat niet die duwen zon vaarsje wat net eindelijk ligt een paar keer aan en dan staat ze snel op. Ik vind het onbegrijpelijk dat op bedrijven met een overbezetting uberhaubt melk opgehaald wordt! Er zijn in Nederland, kennelijk , te veel koeien. Rechten van koeien waar geen boxen voor zijn moeten meteen ingenomen worden.

 • parnas

  Helemaal mee eens. Gewoon fosfaatrechten verstrekken aan degene die netjes aantal dieren heeft naar ligplaatsen.
  Degene met flinke overbezetting worden nu beloont tegenover
  die gewoon netjes heeft gehandeld. Degene die nog flinke overbezetting heeft gaat waarschijnlijk toch niet meer bouwen.
  Jammer dat het zo ver heeft moeten komen. Een flink aantal
  normale gezonde gezinsbedrijven komt nu helemaal in de knel . Kun je nu wel roepen dat zijn geen ondernemers. Pardon.
  Nee degene die een groot risico genomen heeft, heeft daar zelf voor gekozen.. Dat is wel ondernemen met EIGEN risico en dus zullen nu geholpen moeten worden door geen ondernemers . FOEI.

 • johan.vandegraaf

  Nou inde zomer heb je snel veel !heel veel plek in het land voor heel veel koeien !!!!PRACHTIG GEZICHT !!!

 • mtseshuis

  Wat een geneuzel en wat hebben die fosfaatrechten ermee te maken. Ook als de stal bijna leeg tijdens de weideperiode gaan koeien nooit allemaal tegelijk liggen. Heeft denk ik nog nooit een robot bedrijf gezien, daar loopt gewoon de hele dag en nacht door. Tjonge jonge wat een onwetendheid, kom maar nog maar een paar van die regels voor de bühne erbij. Ik hoop dat de melkprijs nog een poosje op dit niveau of nog wat lager blijft, dan gaat het kwetteren vanzelf wel over...
  Koeien horen in de wei en geleuter over overbezetting, vreetplaatsen en ik weet nog niet wat nog meer zijn eigen verantwoording. De huidige regel bij Friesland Campina, 10 % overbezetting maximaal voldoet prima, hou eens op met nog meer van die idioterie!

 • Arnens

  10% overbezetting maximaal? Werd dit maar gehandhaafd door RFC en KKM!!!

 • mtseshuis

  Misschien kunnen we dan ook direct de grupstallen verbieden en jongvee dat op roosters gehouden wordt? Kan me voorstellen dat daar ook wel wat over te zeggen valt. En kalveren, ook al is het maar 14 dagen in eenlingboxen/iglo's is dat wel diervriendelijk? Moeten die dan ook niet gelijk in groepshokken.
  Enne, zijn ligboxen wel diervriendelijk? Denk dat we gelijk allemaal maar een potstal/vrijloopstal moeten bouwen, koeien tussen ijzeren buizen, tsss! Foei! Vraag onze dierenvrienden daar maar even naar...
  Als we dan toch bouwen moeten, dan ook gelijk allemaal een voorziening voor de kalfjes bij de koe, want ook direct scheiden van kalf en koe is heel dieronvriendelijk...
  En natuurlijk per direct verplichten dat elke boer koeien in de wei moet houden, niet op een postzegel, nee maximaal 10 koeien per beweidbare hectare, anders is het welzijn/ natuurlijk graasgedrag in het gedrang..
  Nou de wetgever kan nog wel even vooruit, en wat zullen er een fosfaatrechten vrij komen als iedereen moet inleveren bij wat er niet deugt....
  Met zulke vrienden/collega's heb je geen vijanden meer nodig... Ga de overheid nog even helpen voor nog meer regels...

 • frl

  Met grupstal is niets mis,daar lukt overbezetting niet,en heerlijk die rust bij die koeien.

 • mtseshuis

  @Arnens: Dat zal een kleine stap zijn... Nogmaals zoals hierboven, met zulke collega's hoeft de overheid zelf geen regels meer te bedenken, die krijgt ze op een presenteerblaadje.
  Maar je moet niet raar op kijken dat er dan ook regels komen die de "normale" niet passen, wie weet worden kalveren bij de koe de eerste 14 dagen gewoon verplicht, en in 1 ruk weidegang verplicht er achteraan. Bij RFC geilen ze er al op.... De melk vliegt de fabriek uit! Tegen bodemprijs, maar dat maakt niet uit...

 • mtseshuis

  @frl: Dat zeg ik toch niet, ik vind het prima, maar misschien vind iemand anders dat verschrikkelijk, kijk maar eens wat de dierenvrienden van aangebonden zeugen vinden...
  Ik zou tegen mevrouw Kwekkeboom en anderen hierboven zeggen: bemoei je er niet mee, RFC heeft in Focus Planet een norm van max 10% gesteld, wat wil je dan nog meer? Wanneer is iets goed of niet goed? Koeien liggen en vreten toch nooit tegelijk... Zeker niet bij robotbedrijven, gaat 24 uur per dag door..

 • frl

  Burgers die bij mij in de stal komen vinden het prachtig, de koeien mooi op de rij in het stro, andere veehouders hebben liever mijn ondergang.

 • Bergop Heuvelland

  Hoe gek en ver wil je het maken?
  Voor iedere koe een vreetplaats, een ligplaats, een drinkplaats,
  een melkplaats (de koeien moeten toch niet een uur wachten om te worden gemolken)
  Mag je een koe uberhaupt wel melken?
  En zo kun je je nog van alles bedenken en zeggen en schrijven
  Even met beide benen op de grond blijven

 • Mfb

  Wat een kolder column.
  Ga alstublieft kaas maken!

 • mtseshuis

  @frl: Dat meen je toch niet? Is toch prima zo? Leven en laten leven, overal is wel wat op aan te merken. Verzorg je dieren goed en laat de overheid zich zorgen maken over de mensen in dit land, hebben ze meer dan genoeg aan!
  Hier zitten ook nog wel een paar grupstal boeren, wij vinden het prima. Als we helemaal nergens naar hoefden te kijken zouden de koeien hier ook in een potstal of vrijloopstal komen. Maar ook daar zitten haken en ogen aan, zelfs op gebied van dierwelzijn!

 • oorspronkelijk

  onzin
  bij mensen zijn ook daklozen.
  geen verhoogde dreiging aanslagen.
  een aantal heeft zich opgeblazen.
  wanneer gaat gezond verstand meningen vormen.
  respect voor hen die hun nek uit durven steken voor algemeen belang
  wat een stel navelstaarders die hun eigen belang veilig stellen

 • alco1

  Overbezetting heeft veel meer te maken met hoe breed zijn de loopgangen. Hoeveel doorgangen zijn er.
  Kortom. De bedrijfssituatie bepaald tot hoeveel % overbezetting wenselijk is.
  Het laat zich dus niet vastzetten in getallen.

 • hansvanbergen

  44% van de melkkoeien heeft klauwproblemen. 1 van de belangrijkste oplossingen is veel liggen en herkauwen. Maar ik begrijp nu dat het veeeeeel beter is voor de koeien en met name de verse koeien en de verse vaarzen dat ze de hele dag staan? Dus je eigenlijk boxen afsluiten en op die manier overbezetting creeeren? Dat is voor het welzijn van de koeien beter? Ook Campina heeft dolgraag melk van damslapers?

 • WJHDKremer

  Onze dierenvrienden lezen mee, dus schrijf nog wat meer voer op voor hen, en we krijgen het op ons bord @mtseshuis

 • 344412

  Doe ff normaal Hans, bij mij zijn bij een bezetting van ongeveer 100% nooit alle boxen bezet, 90 of 100 of 110% maakt voor een koe niks uit. Altijd voer voor het hek en ruime boxen, veel belangrijker.

 • mtseshuis

  @WJHDKremer: Nu heb ik het gedaan zeker... Moet je bij de schrijfster zijn van dit blog, lijkt me prima leus voor de PvdD om de volgende papieren regeling op te leggen via een motie! Nog even en er zijn meer controleurs dan boeren.
  @hansvanbergen: Damslapers krijg je niet van een beetje overbezetting, maar van jongvee op roosters. Wij hebben ze al meer dan 30 jaar op ligboxen met rubbermat en elke week mooie laag zaagsel. Vertel mij ff wat over dierwelzijn, een kleine overbezetting is geen enkel probleem en die vaarzen redden zich wel. Degene die zich niet redt , had het anders ook niet gered. Niet voor niets zijn zoveel boeren gaan kruisen, die loeders krijgen grote, oudere koeien nog aan de kant...
  Maar goed collega's (al twijfel ik aan dat woord soms, daarin heeft frl wel gelijk): Doe er nog maar een regel bij en ik beloof je, als we daar zelf al voorstander van zijn, komen er nog veeeeeel meer!! Wij redden ons wel...

 • wrb

  je kunt beter meer boxen en vreetplaatsen dan koeien hebben, zo krijgen lagererang koeien ook wat ze nodig hebben. Minder problemen = minder kosten en koeien worden ouder =ook winst. ik snap eigenlijk niet dat 10% overbezetting mag hoor, als wij op de 100 zitten omdat er weinig droogstaan, merk je t gelijk.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.