Boerenblog

13 reacties

'Rundveehouders, word eens wakker!'

'We zijn al drie jaar aan het bakkeleien over IBR en BVD', schrijft columnist Piet Jan Thibaudier. 'Ga aan de slag, er is geld voor beschikbaar'.

Ibr (Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis) en BVD (Bovine Virusdiarree) vallen voor mij onder de noemer ‘risico’s die je niet wilt nemen’. Toch is er nog steeds geen landelijke aanpak. In 2013 schreef ik al dat de aanpak ervan te langzaam gaat en dat we achterlopen op de rest van West-Europa. Drie jaar later zijn we nog geen stap verder. We hebben eerder een stap achteruit gezet. Nog steeds wordt er veel gepraat. Misschien dat de zuivel collectief deze ziektes gaat oppakken aan de hand van een stimuleringsprogramma. Bij onze melkfabriek krijg je punten bij je duurzaamheidsscore. Mensen, wordt eens wakker! We zijn al drie jaar aan het bakkeleien. In die tijd had Nederland al vrij kunnen zijn. Nederlandse melkveehouders zijn volgens velen de besten van de wereld, maar niet op dit vlak.

'Portemonee én humeur gebaat bij gezonde veestapel'

De bestrijding is belangrijk. Op een IBR-/BVD-vrij bedrijf zal het diergeneesmiddelenverbruik lager uitvallen dan anders het geval is. Een gezonde veestapel geeft veel werkplezier. Zowel de portemonnee als het humeur hebben er dus baat bij.

Kalverintegraties

Hier en daar klinkt het verwijt dat de kalverintergraties nog niet echt willen meewerken aan de IBR-vrije status. Ik krijg het idee dat de kalveren uit het buitenland net zo duur zijn als hier, maar ze zijn wel flink zwaarder. De lichte kalveren blijven in het land van herkomst. Het is best wel gek dat we hier met een overschot aan kalveren blijven zitten, terwijl er vanuit andere delen van de EU vee met nog lagere statussen binnen wordt gehaald. Daarbovenop komen er met subsidie melkkoeien die IBR-positief zijn getest uit Duitsland naar Nederland. We zijn dus echt het afvoerputje van de EU. Ik vraag me af waarom we zulke grote risico’s nemen.

Enten tegen BVD

Op ons bedrijf enten we al jaren tegen BVD. We gaan nu bij alle koeien van zes jaar en ouder bloed tappen en de positieve dieren afvoeren om IBR-vrij te worden. De kalfjes staan apart van de rest in een kalvertaxi op het erf. Voor de koeien hebben we een laadperron buiten de stal. Vreemd vee en de transporteur kunnen niet meer per ongeluk in de stal komen. Als je met zulke kleine investeringen kunt voorkomen dat dierziektes je bedrijf binnenkomen, is dat de moeite waard.

Krimp veestapel

Nu duidelijk is dat de Nederlandse veestapel moet krimpen, is het niet eens een slecht idee om alle BVD- en IBR-dragers op te sporen en af te voeren. Daarvoor is een beetje steun van het Rijk mogelijk. Er is zo’n € 3 miljoen beschikbaar om de dier­gezondheid te verbeteren. De GD geeft kortingen op onderzoek van oorbiopten en bij bestrijdingsprogramma’s van BVD en IBR en je kunt € 200 korting krijgen op de diagnostiekkosten bij het verhogen van de bedrijfsstatus. Maak hier gebruik van. Dat geld is hartstikke mooi meegenomen, maar het blijft eigenlijk een druppel op de gloeiende plaat.

Laatste reacties

 • Schaap1975

  Beste Piet Jan, volgens mij heb jij nooit meegemaakt dat besmette entstof aan je dieren is toegediend. En dan ook nog geen verantwoordelijkheid nemen als zo'n groot producerend bedrijf. Als dit bij jou was gebeurd praat je wel anders!!

 • Bennie Stevelink

  @Schaap, wie heeft het over enten? Mijn veestapel is al 15 jaar vrij van zowel IBR als BVD zonder te enten. Vooral van BVD kun je gemakkelijk vrij worden zonder enting.
  Bestrijding van deze twee ziektes is dus meer dan alleen enting. Welk nut heeft het om deze twee ziektes blijvend te laten rondwaren?

 • koeboertje

  Helemaal met Piet Jan eens ,maar wie voert er nu ibr positieve dieren aan zijn dat de zelfde collegas die 2 juli de stal vol wilden hebben en ook nog gezorgd hebben voor fosfaatrechten ?

 • farmer135

  Allemaal onzin, mensen bouwen juist meer weerstand op van een griepje, en in de griepspuit zit meestal net niet het goeie vaccin.
  Bij dieren ook zo, als ze overal vrij van zijn, hebben ze ook nergens weerstand voor opgebouwd. De gd heeft wel allerlei programma's , maar dat is ook omdat ze commercieel moeten denken tegenwoordig, en geen subsidies meer krijgen.

 • Nick1983

  BVD is niet zomaar een griepje wat weer overwaait. Het kost je blijvend veel melk en veel zieke / dode koeien.

  Een BVD uitbraak kan voor een bedrijf met 100 melkkoeien gemakkelijk een ton in de melkproductie schelen op jaarbasis.

 • geen boer

  @farmer om dit 'allemaal onzin' te noemen is te kort door de bocht. U heeft liever dieren met weerstand tegen MKZ, runderpest, Aujeszky, TBC enz.?
  Bij sommige GD programma's moet (en kun) je een commerciële afweging maken, maar we zijn toch vrij van een heleboel ziekten omdat eerdere generaties er samen met de overheid achter gingen staan. IBR en BVD programma's zijn nuttig en zowel sector als individuele bedrijven hebben er wat aan. Een grote meerderheid van de dieren zijn al vrij, en het is nu eenmaal een feit dat voor de laatsten overheidsdruk nodig is. Dat was zelfs bij de oormerken zo. LTO was lang te afwachtend.

 • farmer135

  Geen boer, de ziektes die u noemt zijn toch wel van een andere catagorie. Ik vind alleen dat we te ver gaan in het uit proberen te bannen van ziektes . Dan krijg je bedrijven die volledig afgesloten moeten zijn van de buitenwereld, en waar je door hygienesluizen moet om het zo steriel mogelijk te houden.
  Het is gewoon beter en gezonder als de dieren zelf weerstand hebben tegen bepaalde ziektes.

 • Bennie Stevelink

  @farmer, er zijn ontelbaar veel bacteriën en virussen waarmee dieren weerstand kunnen opbouwen. Voor weerstand zijn ze echt niet specifiek van IBR en BVD afhankelijk. Het is dus geen argument om IBR en BVD bestrijding niet op te pakken.

 • de beul

  Zo lang de positieve dieren niet verplicht geslacht hoeven worde,maar ook nog voor de weiderij gaan,kom je nooit van deze dierziekten af.
  Zit zelf naast een handelaar,die van 50 verschillende boeren koeien inkoopt,die ze zomerdag vetweid.
  Geregeld vreemde koeien bij mijn melkkoeien.
  Das dweilen met de kraan open!!!!!

 • slagman

  slagman ik ben het met farmer 135 eens,weerstand opbouwen bij je dieren en niet eerst veel geld uitgeven om vrij te worden en dan als je een tijd vrij bent, bij een uitbraak je hele veestapel ziek heb omdat ze geen weerstand hebben, bij mijn buurman had een koe het kalf verworpen laten onderzoeken uitslag IBR. Hij belt naar de gezondheidsdienst ik ben ibr vri j, zij zeggen stuur maar een nieuw bloedmonster van die koe op, uitslag de koe heeft geen IBR. de gezondheidsdienst kan zelf nog niet voor 100 procent uitslag geven

 • alco1

  Vrij is altijd ??????
  Duitsland zegt ook vrij te zijn, maar steeds hoor je weer van uitbraken met zeer ernstige gevolgen.

 • Peltjes

  Juist Alco en daarom blijf ik enten ondanks dat ik vrij ben.
  Met enten bouwen de runderen weerstand op tegen de ziekte.

 • Foxxy

  Misschien heel gevoelig argument: Nederland gecertificeerd vrij (net als MKZ)

  Dan ergens een uitbraak...
  Gaan de gevolgen tzt niet desastreus uitpakken? Ruimingen etcetera?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.