Redactieblog

3 reacties

'Ondernemers klagen niet'

"Die fosfaatrechten hangen me de keel uit", moppert Hanna als ze het zoveelste klagerige verhaal leest over de komst van de fosfaatrechten. "Hier schieten we niets mee op. Ze zijn er en we hebben het over ons zelf afgeroepen."

"Je vergeet de bobo's van onze organisaties, zoals LTO en FrieslandCampina. Ze prezen het afschaffen van de melkquotering de hemel in", breng ik er tegenin. "We zouden zo veel kunnen melken als we wilden en FrieslandCampina zou alles verwerken en verkopen. Geen enkel woord over beperkingen, terwijl die wel degelijk bekend waren."

'Het heeft geen enkele zin nu te klagen over het verleden. We moeten naar de toekomst kijken.'

"Dat konden alle boeren dus weten", valt Hans Hanna bij. "Het fosfaatplafond was bekend en je kon er donder op zeggen dat we er doorheen zouden schieten. Welnu, dat is gebeurd. Ik ben het met mama eens dat het geen enkele zin heeft nu te klagen over het verleden. We moeten naar de toekomst kijken."

"Daarom ben ik blij dat er ook positieve geluiden komen uit boerenhoek, vervolgt hij."Zoals vorige week collega Frank Toonen uit Meedhuizen. Die heeft al berekend dat hij 20% groeiruimte kan creëren door effectiever om te gaan met mineralen. Kijk, dat spreekt me aan. Dat is geen klager, maar een ondernemer. En alleen ondernemers redden het in de toekomst."

'Niet klagen, maar ondernemen. Want alleen ondernemers redden het in de toekomst'

Ik geef me gewonnen. Ze hebben eigenlijk nog gelijk ook. Klagen heeft geen enkele zin meer. Het verpest de sfeer en je eigen leven. Beter is om plannen te maken voor de toekomst. Hans is bij ons al druk bezig om via het voerspoor ruimte te vinden.

Agrarische media spelen hierin trouwens ook een negatieve rol. Ze stoken het vuurtje van de kritische en teleurgestelde houding over de fosfaatrechten flink op. Natuurlijk is dat vooral onze eigen schuld. Wij spreken met veel verschillende monden onze zorgen uit. Journalisten kunnen niet anders dan dit opschrijven. En wij, wij lezen al dit negatieve graag.

Maar Hanna heeft gelijk, het roer moet om. Niet meer klagen, maar oplossingen bedenken. Je een ondernemer tonen. Dan kunnen de kranten dat publiceren. Daar worden we allemaal beter van.'

Meld u nu aan en neem gratis deel aan het webinar Fosfaatrechten voor melkveehouders

 

Laatste reacties

 • alco1

  Vergaderboer wordt ook al gesommeerd ( betaald) om "positief" te zijn.
  Feit blijft dat boeren die part nog deel hebben aan "overschotten" genaaid worden.
  Ook Frank Toonen moet als hij die ruimte wil benutten rechten kopen.

 • Kaiser

  Ondanks fosfaatrechten met voerefficiëntie de melkproductie maar flink verhogen. ! Is er te weinig melk.?
  Er schijnt maar één doel te zijn. Overproductie van melk zo veel mogelijk in stand houden.

 • alco1

  @Kaiser. En jongvee weg en vaarzen uit het buitenland aan laten rukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.