Commentaar

2446 x bekeken 7 reacties

'Maximale weidegang is een utopie'

Wageningen UR concludeert na onderzoek dat 94% van de melkveehouders weidegang in enige vorm kan toepassen. 84% van de bedrijven kan voldoen aan de eisen van het Convenant Weidegang: minimaal 120 dagen per jaar 6 uur per dag weidegang.

In de praktijk doet nu 'slechts' 78% van de bedrijven, goed voor 70% van de koeien, aan enige vorm van weidegang. Er gaapt dus nog een flink gat van 15% tussen theorie en praktijk, of anders gezegd: er is nog veel weidegang te winnen.

De vraag is waarom dat niet gebeurt. Daar kun je via enquêtes naar gaan vissen, maar een rondvraag maakt genoeg duidelijk. Een deel van de veehouders is overtuigd van het voordeel van opstallen en een stabiel rantsoen. Die ondernemers gaan pas weiden als het prijsverschil tussen weidemelk en opstalmelk fors groeit. Een deel van de niet-weiders ziet gewoonweg niet het nut en voordeel van een geringe drogestofopname uit vers gras.

'Gering financieel voordeel'

Maar waarschijnlijk het belangrijkste obstakel: weidegang is een moeilijk beheersbaar samenspel van bemesting, veedruk, weer en voeropname met slechts een gering financieel voordeel. Een cent per kilo melk extra voor weidegang tikt niet echt aan. Die cent voordeel is zo verdwenen, zeker als je al geen hobby aan weidegang hebt. Dan focus je als veehouder liever op zaken waar je wel goed in bent: veeverzorging en voederwinning.

Weidecoaches en farmwalks kunnen weifelaars wel bijstaan, ondersteunen en kennis bijbrengen; uiteindelijk moet het iets leuks zijn. Als de veehouder er geen hobby aan heeft, wordt 't nooit wat.

Laatste reacties

 • alco1

  We weten per definitie dat weidegang helemaal niet beter is voor de dieren.
  Vraag het de kenners zoals veeartsen en voerspecialisten.
  Waar dit wel zo is moeten die boeren maar eens hun stallen onder de loep nemen.
  Waar de koeien in het voorjaar het hoogst springen is veelal de huisvesting discutabel.
  Voor het imago en het mooie plaatje is het wel van groot belang dat weidegang blijft.
  Maar of de burger nou zit te wachten dat het zwart ziet van de koeien betwijfel ik.
  Ter decoratie hoeven ze echt niet allemaal naar buiten.
  Echter hebben we ons daar wel mee laten opschepen.
  En dan de verplichte zes uur gedurende 120 dagen, slechts 1/12 van het jaar.
  Dit gaat ons nog eens opbreken bij de anti's.
  Eén vinger is gegeven, maar straks wordt de hele hand geëist.

 • deB.


  Keer stoppen met dat oeverloze geleuter over weidegang!

  Laat de ondernemer is eigen keuzes maken, er loopt nu al 70% buiten... vrije keuze!

  Laat die adviseurs ook is gaan werken, ipv mee vreten uit de ruif van de melkveehouders! Er eten er veel te veel mee!!! Het barst van die mapmannen

 • veldzicht

  Met meer dan 150 koeien maken die koeien er na een paar dagen regen een grote bende van,lopen even naar achteren en
  zeggen ,hum gras is vertrapt en smerig komen ze weer naar voren draven.spreek uit eigen ervaring en werd er doodziek en kotsmisselijk van.voor kleinere bedrijven is het prima te doen de koeien buiten.

 • agratax(1)

  @Wv01. Ik ben het helemaal met je eens. Helaas weten de Haagse regenten niet hoe ze de echte wereld problemen moeten oplossen, dus gaan ze zich bezig houden met Dierhouderij en wilde dieren, dat ze hiermee de boeren tot wanhoop drijven en het milieu en de dieren geen dienst bewijzen ontgaat hen totaal. Ze regeren eigenlijk met hun onderbuik gevoelens en niet met hun hoofd, want dan zouden ze weten dat er grotere en voor de mensheid belangrijkere problemen om een oplossing schreeuwen. De problemen kennen ze hopelijk, maar ze zien geen enkele kiezers vriendelijk oplossing, dus doen ze niets en gaan koetje pesten.

 • oorspronkelijk

  konden we maar onder de gijzeling van actiegroepen uit.
  frustrerend is dat landbouw natuurlijk is maar wel gecultiveerd.
  natuur wordt ook volop gecultiveerd. Honderden ha aangelegd.
  daar jaagt men koeien in dus de natuur heeft dat nodig.
  ik hoop dat waar mogelijk koeien naar buiten gaan zodat er mesthopen en bodemleven als voedsel voor de vogels kunnen dienen.
  en we van de druk en gijzeling bevrijd worden.
  samenleven vraagt van een ieder zijn deel

 • A1967

  Veldzicht, heb de koeien szomers wel eens binnen gehad, in geïsoleerde stal diepstrooiselboxen en super ventilatie. Het voer broeide als een gek bij benauwd vochtig weer, constant kraaien en ander ongedierte op de voer bult en in de stal, als het voorjaar was stonden de koeien de hele dag naar de koeien te brullen van de buren die wel naar buiten gingen, als het een beetje warmer werd hadden we ineens damslapers, ik werd er gek van dat halverwege de zomer de putten al halfvol zaten, melkgeld ging grotendeels naar de loonwerker en krachtvoer. Toen maar weer begonnen met dag en nacht weiden, dat was een hele opluchting.

 • WGeverink

  @Veldzicht. Weiden is een kunst en hoe meer lol je er in hebt hoe beter het gaat. Die koeien van jouw stoppen vanzelf wel met rennen naarmate ze er aan gewend raken om omgeweid te worden. Ook gaan de koeien bij regen niet bij het hek staan als ze weten dat ze toch niet voor melkenstijd opgehaald worden. In natte periodes wil je geen koeien op laagland of op nieuw grasland. Als ik jullie was had ik ook al lang een bezoek gebracht aan bv mijn Ierse collega's om te kijken wat voor technieken ze daar toepassen om te zorgen dat weiden voor hun wel werkt. Nieuw Zeeland is wat ver weg maar is ook een land waar bijna alleen maar geweid wordt. Ik denk dat er veel geld te verdienen / besparen is voor degene die die het weiden onder de knie heeft.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.