Redactieblog

11 reacties

Koe de dupe van fosfaatrechten

Zo, we weten waar we aan toe zijn: minder koeien door de fosfaatrechten. Iedereen lijdt pijn. De extensieve boer, die niet meer koeien melkt dan voorheen, de grondgebonden boer en vooral ook de boer die na juli 2015 heeft uitgebreid.

Natuurlijk vindt ieder zijn eigen pijn het ergste. Wij ook. We wilden verder uitbreiden, maar dat kan niet op de natuurlijke manier van aanwas. We zullen fosfaatrechten moeten kopen. Zoals wij allemaal, want bedrijven kunnen niet stilstaan. Groei is noodzakelijk voor elk bedrijf, ook in de veehouderij. Of je nu biologisch, groot, intensief of extensief boert, je zult moeten uitbreiden. Of met meer koeien, of met een tweede tak, want stilstaan is het begin van het einde.

Richten op meer melk per koe

Bij ons zei Hans direct na de bekendmaking van de fosfaatrechten: "Uiteindelijk wordt de koe de dupe." Ik denk dat hij gelijk heeft. Je kunt je omzet vergroten door meer koeien te houden en fosfaatrechten te kopen, maar je kunt ook meer melk per koe proberen te krijgen. Daarop wil Hans zich eerst richten. "We moeten de kortingspercentages opvangen door het koegemiddelde te verhogen", zegt hij. "Dat is mogelijk. Gemiddeld kunnen onze koeien best meer melk geven. Een strengere selectie, opletten bij de stierkeuze en tegelijk fokken op vet en eiwit. En eerder afscheid nemen van de wat oudere koeien, die over de top van hun productie zijn."

Welzijn van dier in geding?

Best een goed idee, al zullen dierenwelzijnsorganisaties er niet blij mee zijn. Ik hoor ze al zeggen: 'Koeien worden echte melkfabrieken. De productie gaat voor het welzijn van de dieren. Een koe met een topproductie is vatbaarder voor ziekten en heeft daardoor een minder goed leven. Dat leven zal bovendien nog korter zijn.'

Topkoe is extra kwetsbaar

Ze hebben gelijk, denk ik. Topkoeien zijn als topsporters: extra kwetsbaar. Maar de fosfaatrechten dwingen je naar meer melk per koe. Bij de melkquotering ging het om de beheersing van de melkproductie, met de fosfaatrechten om de mest. Meer melk mag, meer mest niet. Een wezenlijk verschil, dat inderdaad de koe kan treffen, hoe goed de boer die ook verzorgt. Je doel wordt meer melk per koe, met hoge gehaltes. Daar moet de voeding op worden aangepast. Ook gaan de koeien eerder naar de slachtbank. De gemiddelde leeftijd zal weer lager worden.

Iedereen ongelukkig met maatregel

Ik weet niet of staatssecretaris Van Dam en zijn PvdA dit zo gewild hebben. Ze zijn wel verantwoordelijk, want ze hebben het bedacht. En in ieder geval één ding bereikt: we zijn allemaal ongelukkig met de maatregel.

 

Wat betekent de invoering van fosfaatrechten voor uw bedrijf? In het webinar Fosfaatrechten voor melkveehouders wordt onder meer deze vraag behandeld. Boerderij organiseert het webinar op 24 maart, in samenwerking met LTO Nederland. Meld u gratis aan.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Boeren in andere landen zijn wel blij. Er zal niet veel meer extra gemolken worden in Nederland. Nu Ierland nog aan de ketting leggen en Frankrijk en Duitsland hebben het voor elkaar.

 • alco1

  Met melkquotum was het met zo weinig mogelijk koeien je quotum vol melken.
  Met fosfaatrechten zoveel mogelijk melk met een vast aantal koeien.
  Met AMvB ook zoveel mogelijk melk per koe.
  Al komt er niets.
  Zo functioneel mogelijk melken zal altijd de prioriteit blijven.

 • ........

  visieloze bestuurders hebben we,nog niet één stap vooruit kunnen denken

 • Bennie Stevelink

  Ben het met jou eens @alco, het maakt weinig uit welk systeem we hebben, er is altijd een drang naar hoge productie.
  Als er geen enkele beperking zou zijn in het aantal koeien zal het voer peperduur worden. Koeien met een hoge productie gaan efficiënter om met voer. Dus hoe duurder het voer hoe meer noodzaak tot een hoge productie per koe.
  Het is dus lood om oud ijzer.

 • Noordam2

  wees blij dat er een regeling komt, alleen het is geen eerlijke regeling maar dat is de eigen schuld van de sector. Er is genoeg gewaarschuwd. toen ik laatst schreef dat de FC de regie had moeten nemen om iedereen een percentage ruimte te geven was dat bemoeizucht. De grote overschrijders had ik dan afgerekend op spotprijs nivo, dan hou je vanzelf wel in. Als de politiek het moet regelen is dat altijd in het nadeel van de sector. De melkvee sector is hardleers!!!!!!!!!!!!

 • alco1

  @Bennie. "Lood om oud ijzer"
  Dan heb ik het liefst dat het geld in de agrarische sector blijft.
  @Noordam. Besef je dat het gelijk dat je misschien hebt niet uitvoerbaar is.
  @alco1. Snap je dat je tegen je eigen praat omdat je geen opvolger hebt.
  "Jazeker"

 • Noordam2

  Alco1, denk jij dat de FC niet de regie had kunnen nemen?
  ik denk van wel! De marktkenners daar op kantoor konden vast wel inschatten hoeveel melk ze meer konden wegzetten voor een redelijke prijs. iedereen 5% meer leveren, als voorbeeld. De meergeproduceerde melk, door de grote groeiers, afrekenen tegen spotprijs, dan is daar ook nog wat aan te verdienen door de FC maar niet door de producent dus die laat het wel uit zijn hoofd. weglopen naar de concurrent? laat me niet lachen! conclusie: eerlijke verdeling, niet te veel melk en ook niet teveel mest en GEEN ingrijpen van de overheid

 • haj146

  @ alco1. Najk boer zoekt boer. Opvolgers staan in de rij 😉

 • alco1

  Noordam.2
  Twee prijzen systeem bij de FC heeft alleen nadelige consequenties.
  De eerste en de laatste liter maakt dezelfde prijs op de markt. Er is geen daarin geen limiet.
  Er zijn andere kleinere fabrieken met een speciaal product, die wel een limiet kennen en dus wel een A en B prijs kunnen vast stellen.

 • Noordam2

  alco 1 Jammer, het leek mij vorig jaar een aardig plan met de regie bij de FC.
  De LTO en anderen leken mij niet in staat de regie te voeren vandaar mijn inzet op de FC
  zonder regie zie je nu de consequenties, chaos en een enorm oneerlijke verdeling

 • wmeulemanjr1

  De fosfaat-competitiestrijd lijkt al bepaald

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.