Redactieblog

5 reacties

'Kalverliefde voor de boerinnen'

Kriebels in zijn buik, kalverliefde, voor de in Den Haag demonstrerende boerinnen. Die voelde Vergaderboer. 'Wat een frisse demonstratie'.

"De eerste gevoelens van liefde" zegt de dikke Van Dale over kalverliefde. Welnu, die voelde ik voor de boerinnen die demonstreerden in Den Haag. Gewoon kriebels in mijn buik, die ik vroeger ook had toen ik Hanna ontmoette.

Wat een frisse demonstratie. Het leek alsof er alleen maar jonge boerinnen demonstreerden. Montere, moderne vrouwen, van wie de dynamiek af spatte. Wat een verademing. Geen triest kijkende boeren die met trekkers de zaak ontregelden en maar weinig aandacht kregen. Nee, boerinnen met nette protestborden en een passende slogan: 'Kalverliefde'.

Wonderlijk kamerbesluit: kalfjes langer bij de koe

Daarmee veroordeelden de boerinnen het wonderlijke besluit van de Tweede Kamer om de kalfjes langer bij de koe te houden. Op een positieve manier. Want er sprak bezieling uit wat de woordvoerders van de boerinnen zeiden. Ze spraken uit ervaring. Zij houden van de kalveren en vinden dat het systeem om kalveren direct na de geboorte bij de koe weg te halen beter is dan ze een poosje bij de koe te laten. Ze spraken uit ervaring en toonden liefde voor het dier.

Marianne Thieme 'verbleekte bij frisse boerinnen'

Daar kon Marianne Thieme niet tegenop. De anders niet onaantrekkelijke leidster van de Partij voor de Dieren verbleekte op foto's en voor de televisie bij de frisse demonstrerende boerinnen. Daardoor viel haar tekst ook als een zeepbel in het water. Wat bleef hangen bij deze demonstratie was de mening van de boerinnen. Niet de standaard zure benadering van Thieme. Vastgeroest als een oude moer in een versleten machine. Duidelijk 1-0 voor de kalverliefde van de boerinnen.

Conclusie: demonstreren kan dus helpen!

Zo zie je dat demonstreren best een goede indruk kan achterlaten. Want reken maar dat de Tweede Kamerleden zijn gaan nadenken. Ze stemden zonder na te denken voor de motie om het zielige kalfje langer bij de moeder te laten. Ze stemden uit emotie voor de motie, niet op basis van feiten. Die hebben ze nu op een ludieke manier onder ogen gekregen.

Motie Tweede Kamer niet terug te draaien

Dan het vervolg. De motie zal niet worden teruggedraaid. Deze ligt op de tafel van EZ-staatssecretaris Van Dam, die met een voorstel moet komen. Hopelijk heeft Van Dam ook een beetje meegekregen van de gevoelens van kalverliefde voor de frisse boerinnen op het Binnenhof. Dan zal hij zeker de feiten zwaarder laten wegen dan de emoties van de Kamer. Die waren gestoeld om de emotieloze meningen van dierenfanaat Thieme.

Laat boerinnen nog lang hun kalverliefde uitoefenen

Het resultaat moet zijn dat de boerinnen hun kalverliefde kunnen blijven uitoefenen op de boerderij. Dat is uit het oogpunt van dierenwelzijn verreweg het beste.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  demonstreren
  wanneer wel en wanneer niet ik twijfel vaak.
  terecht kalf bij de koe.
  vaag laag inkomen door overproductie
  niet milieu en natuur inspanningen.

 • alco1

  Tweede kamer leden zeiden later voor een motie gestemd te hebben, voor een onderzoek naar de haalbaarheid, door het Bolks instituut.
  Voor Thieme zelf was het de weg die bewandeld moest worden, zonder ook maar enige cijfers (sterfte,celgetal, e.d.)van de 40 voorbeeld bedrijven te kennen.
  De naam PvdD kunnen we dus beter veranderen in PtdB.(Partij tegen Boeren).
  Als ze werkelijk behept is met het welzijn van de dieren ging ze wel voor de Oostvaarder Plassen liggen.

 • husky

  Heb een stuk gezien vd film vd Oostvaarder plassen, maar zou er ook een filmmaker in de winter durven filmen en dat met veel bombarie op tv uitzenden, met de juiste toelichting!! om te zien hoe die lieve kalfjes zijn opgegroeid en een marteldood sterven.

 • farmerbn

  LTO kan toch wel opdracht geven om die film in de winter te maken? Uitzenden op tv is niet mogelijk want je vindt geen omroep die dat wil. Gewoon op internet zetten kan wel.

 • alco1

  Elke dag gaat er een tractor met voorlader de bossen in en komt terug met een aantal kadavers op de wagen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.