Redactieblog

10 reacties

'Kalverliefde: nu de consument onderwijzen'

Ons boerinnenprotest #kalverliefde 2 weken geleden in Den Haag was succesvol en respectvol. Maar we hebben nog een lange weg te gaan.

Dankzij Jaco Geurts werd onze petitie buiten, temidden van wel 250 boerinnen, overhandigd aan de vervangster van onze staatssecretaris, die zelf helaas in Brussel zat te vergaderen over boerenzaken.

Aangrijpende ervaringen met kalf bij koe

Onder ons was Agnes, zelf nog een zeer jonge boerin. Zij vertelde haar aangrijpende ervaringen met het houden van kalfjes bij de koeien. Over het niet slagen van haar ideaal. Want het lijkt zo mooi om koe en kalf niet te scheiden. De ongewilde en teleurstellende gevolgen waren echter te groot en te talrijk.

Natuurlijk kwam Marianne Thieme pas naar buiten toen dat verhaal al verteld was. Zij liet niet na de aanwezige journalisten zonder blikken of blozen te melden dat alle kalfjes die bij de moeder weggehaald worden, preventief antibiotica krijgen. Pardon?! Ik kon mijn oren niet geloven. Dit is pertinent onwaar. Juist door de kalfjes snel voldoende biest te geven en hen naar een schone, speciaal voor kalfjes ingerichte stal te brengen, voorkom je dat ze antibiotica nodig hebben.

Lees ook het interview met boerin Klazien Broeks: #Kalverliefde: bestuur op feiten, niet op emotie

En het is niet zo dat we onze kalfjes weghalen omdat onze stallen er niet voor geschikt zijn; het is andersom. Omdat is gebleken dat er te veel kalfjes het eerste jaar niet halen als ze bij de moeder blijven, zijn onze stallen er tegenwoordig niet meer geschikt voor. Niets gemakkelijk dan je kalfjes lekker bij de koe te laten. Dan hoef je er ook niet druk mee te zijn. En het hoge percentage kalversterfte dan maar voor lief nemen? Dat wil toch niemand!

Hoe brengen we de discussie over aan burgers?

Mijn Gooische PvdD-vriendin was ook ter ore gekomen dat ik een dagje van het erf was geweest. Haar opmerking dat we 'toch wel ver van de natuur verwijderd waren' schoot me in het verkeerde keelgat. "Jij voert je honden toch? Of stuur jij jouw honden het weiland in om een lekker konijntje te scoren? Betekent dat dat je niet goed voor je honden zorgt, of dat hun welzijn daaronder te lijden heeft?" Het werd een heel pittige discussie.

Als ik het al niet uitgelegd krijg aan een vriendin op het platteland, hoe gaan wij het dan overbrengen aan burgers die op 5 hoog achter op een flatje wonen? We hebben een grote, verantwoordelijke taak. Naast het produceren van eerlijk, gezond, milieu- en diervriendelijk voedsel, moeten we ook de consument onderwijzen. Want niemand anders doet het.

Laatste reacties

 • alco1

  Thieme prefereerde naar 40 bedrijven in ons land die hun kalf wel bij de koe lieten.
  Een vraag naar haar toe of zij de resultaten van die bedrijven kende zou ze ongetwijfeld met nee moeten beantwoorden.
  Hiermee zou ze in haar hemd gestaan hebben.
  Ze zit trouwens helemaal niet voor het welzijn van de dieren in de kamer, anders ging ze wel vierkant voor de Oostvaarder Plassen liggen.
  Ze zegt alleen maar iets voor haar pluche baantje.
  P. s Ik had een boerenprotest liedje van mij gestuurd naar de NMV.
  Is daar nog iets mee gedaan?

 • ........

  Nou nou Claudia,Halocur is nog steeds een populair middel

 • ........

  Wel jammer als je met de trekker helemaal naar Den Haag rijdt en Lubbers is dan niet thuis

 • Zuperboer

  @....... Nou nou ........., Halocur is nog steeds een bestrijdingsmiddel op basis van zout, ff googlen ...... dan weet je zoiets voordat je zomaar iets het web op slingert.

 • wittewelle1

  @..... Waarom heb je geen naam? Maar ik moest even heel hard nadenken, snapte je opmerking niet. Wie heeft het over Halocur? Dank @Zuperboer.
  Halocur is overigens ABSOLUUT geen antibioticum hoor.
  En als je je kalfjes bij de koe laat, weet je in ieder geval zeker dat ze Cryptosporidium oplopen...

 • veldzicht

  Maak je toch niet zo druk om die gestoorde Thieme.het enigste wat telt is nog een beetje aandacht voor d,r flutpartijtje
  zodat ze nog een paar % van de stemmen krijgt veelal als protest stem of onwetend heid ,dat mens liegt alles bij elkaar om de boeren zwart te maken en hoe minder aandacht je er aan geeft des te minder ze de pers halen..

 • groot731

  klopt alco1, Agnes de woordvoerster vertelde die dag aan mijn vrouw dat ze zelf met het bedrijf op die lijst staat maar er van z,n levensdagen niet meer af komt..

 • alco1

  @veldzicht. Meestal zitten we wel ong. op dezelfde golflengte.
  Maar als Thieme leugens predikt moet je haar ongezouten van repliek dienen.
  Ook het LTO heeft eenzelfde motivatie als jij.
  Het onderwerp niet te groot maken.
  Maar juist als je haar kunt vernederen moet je dat als een bok op de haverkist.
  Zie het als onkruid in je tuin. Je moet beginnen als het nog klein is. Als het je tuin overwoekert ben je te laat.

 • ed12345

  Het is eigenlijk te gek voor woorden Een goede etenswaar of dat nu melk kaas,vlees of aardappelen zijn ,produceren dat regelmatig van alle kanten getest wordt voor de consument dat in de mond doet. En dan moet je jezelf nog verdedigen tegen diezelfde consument die mijlen ver van het productieproces afstaat Die meestal wel de klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt

 • koeboertje

  Begin maar met het verhaal te vertellen aan onze vrienden en kennisen zoals Claudia aan haar gooische vriendin ,dit is efficienter dan thieme haar standpunt aan te vallen , ook bij ons thuis al verschillende dames over de vloer gehad die het toch zielig vinden als het kalf direkt weggehaald wordt,gelukkig kan mijn vrouw dat goed weerleggen .

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.