Redactieblog

24 reactieslaatste update:21 mrt 2016

'Fosfaatrechten zijn blijvend'

De fosfaatrechten zullen blijven, en de prijs gaat nog verder oplopen.

Het stof rond de fosfaatrechten begint langzaamaan neer te slaan. De melkveehouderij heeft lang moeten wachten op een besluit van staatssecretaris Van Dam, maar het ei is gelegd. Er komen rechten per 1 januari aanstaande, en de hoeveelheid rechten per bedrijf wordt gebaseerd op de situatie op 2 juli 2015. En er volgt nog een generieke korting van een onbekende omvang.

Snelle groeiers

Wat mij betreft had de peildatum wel wat eerder mogen liggen dan 2 juli 2015, want nu worden de snelle groeiers enigszins beloond. En dat is toch de groep die het probleem heeft veroorzaakt. Van Dam beweert dat een eerdere datum juridisch niet houdbaar zou zijn. Ik betwijfel dat, elke boer en ook elke rechter hoort Boerderij te lezen, en dus kon hij of zij weten dat ingrijpen onontkoombaar was vanaf het overschrijding van het fosfaatplafond.

Toch komen de groeiers er niet zonder kleerscheuren vanaf, en dat is af te leiden uit het feit dat er al volop vraag naar fosfaatrechten is. Er is veel meer vraag dan aanbod volgens de landbouwpers. De prijzen liggen op zo'n 100 euro per kilo fosfaat, 4.000 euro per extra koe. In de melkquotumtijd werd gemakkelijk 2 euro per liter betaald, dat is meer dan 15.000 euro per koe. Zo bezien is die 4.000 euro nog maar een begin.

Grondprijzen

Huib Silvis van het LEI zegt dat de prijs van de rechten ten koste zal gaan van de grondprijs. Zijn terechte redenering is dat geïnvesteerd zal worden in de meest schaarse productiefactor, en dat is voor de meeste bedrijven nu de fosfaatrechten. Maar anders dan Huib denkt, is het nog maar de vraag of de grondprijs daardoor echt zal dalen. De eis van grondgebondenheid zal de grond juist weer duurder maken, en vergeet de algemeen-economische ontwikkeling niet. Dus misschien gaat het wel om 'minder snel stijgen' dan om 'dalen', zelfs bij de niet al te hoge melkprijzen van dit moment.

In de beschouwingen over hoe de prijs van fosfaatrechten zich zal ontwikkelen, kwam ik nog een heel andere interessante redenering tegen. De prijs van de rechten zou laag blijven omdat onduidelijk is hoelang ze blijven bestaan. De gedachte erachter is dat de rechten weer snel worden afgeschaft als het voor het behoud van de derogatie niet meer hoeft. Daarmee wordt gesuggereerd dat dit deel van het milieubeleid in Nederland het gevolg is van beslissingen uit Brussel. Daar geloof ik niets van. Er zijn breed erkende problemen verbonden aan een te hoge mestproductie. De regering, welke dan ook, gaat de begrenzer er echt niet weer afhalen. Zelfs niet tegen de tijd dat we het fosfaat goed en goedkoop uit de mest kunnen terugwinnen. Want er blijven dan nog genoeg problemen met mest over. Kortom, de rechten worden duurder en de grond blijft duur. Doordat boeren het er voor over hebben.

Laatste reacties

 • DJ-D

  1000 euro per kilo?

 • boertje12345

  Dirk je schrijft €1.000,- per kg fosfaat, dit is €40.000 per koe. Dan verkoop ik ze direct en ga met vervroegd pensioen. Dat doe ik overigens al bij € 12.000 per koe, in mijn nieuwe stal kunnen kunnen mooi wat caravans en geiten. Op de grond kan ik dan in de winte mest aanvoeren a €20,- per kuub. Daarnaast komt er dan €350,- aan betalingsrechten binnen per ha. De vrucht kan worden verkocht a €800,- p hectare en avonds mooi om 6 uur op de bank in plaats van tot 8 uur melken. Dream on dat die fosfaatrechten boven de € 10.000 per koe uitkomen

 • xw

  Dirk, 3e alinea 3e regel: € 1000,- kg fosfaat!!!
  Da's eh... hoeveel per koe? zouden we dan toch echt bijna allemaal multimiljonair zijn? In het bijzonder jouw mening over de snelle groeiers zijn wij het helemaal eens.

 • xw

  boertje1234567890 kom jij in de toekomst toevallig nog wat fosfaatrechten tekort?

 • wmeulemanjr1

  Indruk in artikel word gewekt dat melkveehouderij bereid zou zijn 'eeuwig' te gaan betalen voor 'lucht'

 • alco1

  Zolang voer en mestprijzen nog te betalen zijn, blijven fosfaatrechten ook aan de prijs.
  Het gaat om de balans.

 • Bennie Stevelink

  Zoals vaker ben ik het ook nu met Dirk Strijker eens. De fosfaatrechten zijn niet tijdelijk maar definitief. Dit gegeven is een keihard argument om op fosfaatrechten niet af te schrijven. Ze moeten fiscaal dezelfde status krijgen als grond. Juist de fiscale aftrekbaarheid zal de prijs van fosfaatrechten tot grote hoogte doen stijgen en jongere boeren buiten spel zetten.

  Ik deel eveneens de mening dat kapitaal in fosfaatrechten maar zeer beperkt ten koste gaat van de grondprijs. Het is grotendeels kapitaal wat er boven bij op komt. We zijn weer terug bij hetzelfde probleem als met het melkquotum: een torenhoge kapitaalsintensiteit die als een molensteen om de nek hangt en die het bijna onmogelijk maakt vooruit te boeren.
  Als de veehouderij was begrenst met een strenge grondgebondenheid was de grondprijs wel wat hoger geworden maar de kapitaalsintensiteit zou stukken lager zijn geweest dan nu. Met een hogere grondprijs had de melkveehouderij op de grondmarkt ook sterker gestaan tegenover boomkwekers die in zuid en oost Nederland steeds meer grond aan de melkveehouderij onttrekken.

 • wmeulemanjr1

  Gaat het er om wat je kan betalen voor iets? Beste stuurlui. .........

 • John*

  en de grond duurder en dure rechten erbij. dat gaat echt niet gebeuren. t zelfde verband als quotumprijs en grondprijs gaan we nu ook terugzien in fosfaatprijs en grondprijs. T saldo bepaald immers wat er uitgeven kan worden aan duurzame middelen en dat zal eerder dalen dan stijgen nu melkmarkt vrij is.

 • Piet Piraat

  Ik kan hier een heel verhaal schrijven over dat je veel fantasie hebt, Dirk. Misschien heb je dat ook wel, maar ik denk dat je in dit geval nog (gedeeltelijk) gelijk hebt.

 • timo

  Drijf de prijs maar lekker op Dirk, we hebben ook een melkprijs van 28 cent, dus we kunnen rustig 10.000 euro voor een beetje lucht betalen. wat een verstand.......

 • farmerbn

  Kijk eens om je heen en bedenk wie van je buren over 10-15 jaar nog melkt. Als die blijvers het land , het vee en de rechten moeten overnemen van de stoppers, moet de melkprijs rap omhoog. Omdat de rest van de wereld deze extra kosten niet heeft zal de melkprijs niet (rap) stijgen. Dus of de rechten en het land gaan goedkoper worden of het land gaat naar anderen dan melkveehouders en de melkveehouderij verliest terrein. Alleen blijvend grasland blijft relatief goedkoop en bij de melkveehouders.
  Heb je een verouderde stal en veel land in een dure streek? Verkoop het incl rechten en zoek ergens anders een toekomst.

 • Can

  Er komt weer een nieuwe emigratie golf .
  Doe je huiswerk goed .
  Het buitenland is ook knap duurder geworden

 • Almagro

  Grond goedkoper? Kom nou toch, ik kan met gemak 1200 euri's huur beuren en 1500 hoor ik ook al. 2-3% rendement beur je bij geen bank meer, los van de zekerheid die grond bewezen door de jaren heen bied. Niet alleen melkveehouders kopen grond.
  In de pluimveehouderij kennen we al langer dan 25 jaar fosfaat rechten. Het mest probleem bestaat al lang niet meer, 95% van de pluimveemest wordt be/verwerkt en gaat naar de verbrander of als korrels over de grens. De prijs van pluimveerechten is nog nooit zo hoog geweest als nu omdat ze schaars zijn en niemand nog geloofd dat ze ooit eindigen.
  Het is niet anders maar ideaal ? Nee zeker niet, dus ik denk dat bij de meesten zal gelden : de wens is de vader van de gedachte.

 • deB.

  Het is in dit kleine *** landje zo langzamerhand niet meer te betalen. Degene die 1200 voor huur grond betalen; er zijn er zulke bij, die kunnen de loonwerker al in geen jaar betalen, en maar land huren.. Het rookt vanzelf uit dit jaar.

  En dan zulke stukken schrijven.... ??? 4000 euro het begin.... Het gros kan niets meer met 1,5 jaar tussen de 25 en 30 cent!!! En voor dat dat weer recht getrokken is, zitten we weer in een dip

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  De tekst is aangepast. De €1.000 waarop de eerste reageerders duiden is veranderd in de bedoelde €100 per kilo.

 • mtsvanaaken

  Dirk, denk je nu echt dat die meerprijs van 2.5 cent van FC op bijv milcobel het rechtvaardigd om in nederland nog in melkvee te investeren? Tel maar eens met me mee; bouwkosten melkveestal voor melkvee met melkstal 5000 p/ koe, 15000-20000 euro per koe om aan de amvb grondgebondenheid te voldoen en dan meen je ook nog dat die (niet fiscaal aftrekbare) fosfaatrechten 15000 euro per koe moeten gaan kosten? Als je doel van dit artikel is dat melkveehouders massal de handoek in de ring moeten gooien, dan zal dat zo wel lukken. Varkensrechten waren ook ooit 350-400 euro, en door te veel regels en te hoge kosten t.o.v. het buitenland nu te leasen voor 4 euro.

 • a van Gerwen

  Laat Dirk maar eens een paar jaar met eigen geld en risico boeren en ervaren wat de werkelijke marges zijn. Ik verwacht dat hij dan toch anders gaat piepen en met beide benen op de grond komt. Als er al een euro te verdienen valt is hij nog steeds maar 1 x. uit te geven en niet 2x zoals hij suggereert. Bovendien, als de melkveerechten inderdaad 12.000 euro of meer gaan worden weet ik bijna wel zeker dat het aanbod rap gaat groeien. Of er moet goud geld te verdienen zijn in de melkveehouderij maar dat zie ik voorlopig niet gebeuren.

 • wmeulemanjr1

  Bij 12000 of veel meer kan je ze beter verkopen en geiten gaan melken

 • cornelis 22

  Farmer bn , beste oplossing is zakken vullen en hem smeren ,land weg voor 75.000, - 160 x 10.000,- voor fosfaatrechten , gebouwen mats ik erbij voor 5 ton en hop ik ga naar tasmanie
  wens iedereen uit de grond van mijn hart het allerbeste hier, maar ik ben weg .

 • Peerke1

  Waarom moest het melkquotum weg??? Jazeker ,het geld vloeide massaal de landbouw uit en er kwamen te veel DIVANMELKERS die er dus van profiteerden. Met het gedrocht FOSFAATRECHTEN zullen er weer nieuwe profiteurs komen.

 • landboer

  Ben het helemaal met je eens mozes , steekt mij nog het meest dat de onevenwichtige groeiers er het beste af komen!

 • Attie

  Gewoon 100% grond er onder dan zijn er heel wat kopers minder.

 • arenthendriknaber

  Praat de prijs maar weer omhoog jongens goed bezig .

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.