Commentaar

51 reacties

'160.000 koeien weg in 2018'

Van de huidige veestapel moeten 160.000 koeien – bijna 8 miljoen kilo fosfaat – uiterlijk in 2018 het veld ruimen als de fosfaatregels doorgaan zoals op 4 maart aangekondigd. Uitwisselen met varkensfosfaat lost twee problemen op.

Als niemand krimpt, blijft grofweg 1 op de 10 koeien fosfaatrechtenloos. Wie die koeien in 2018 toch houdt, riskeert een boete die vele malen hoger is dan de opbrengst van het houden van de dieren.

Rechten worden schaars en peperduur

1 op de 10 koeien rechtenloos! Om die te legaliseren moet ongeveer een derde van het aantal melkveebedrijven stoppen en de rechten verhandelen. Dat zal in de resterende 2,5 jaar niet gebeuren. Zelfs tijdens torenhoge melkquotumprijzen stopte per jaar nog geen 
3% van de bedrijven. Conclusie: de rechten worden schaars en peperduur; er circuleren al bedragen van €12.000 tot €16.000 per koe. Dan resteert ­gekorte bedrijven niks dan krimpen in omvang. Drama’s op gezinsbedrijven en de sector verzwakt, want zuivelaars zullen niet blij zijn met structureel 
10% minder aanvoer.

Maar varkensmesters willen van rechten af

Is er dan geen uitweg? Jawel! De varkenssector ligt al jaren op apegapen, vooral omdat er geen sterke Nederlandse slachtsector is. Veel mesters lijden forse verliezen en moeten stoppen. Die willen graag van hun varkensrechten af. In de markt doen die nog geen €70. Bij vorige opkoopregelingen brachten die rechten inclusief slooppremies zo’n €200 per varkensrecht op. Voor €250 per varkensrecht willen de stoppers graag handelen, zeker als ze die prijs maar een korte periode kunnen beuren. Daar is binnen enkele maanden echt wel 8 miljoen kilo fosfaat vrij te spelen.

Maak fosfaatrechten uitwisselbaar

Het fosfaatoverschot is rond 4,5 kilo per varken. Inclusief 10% afroming komt dat op 11 varkens per koe. Het gat tussen €2.750 en €12.000 per koe is erg groot. Maak het fosfaat dus uitwisselbaar. De rundveestapel blijft dan op peil, het is € 1,5 miljard goedkoper en er schuift € 400 miljoen saneringsgeld in de varkenshouderij. Alleen zo is een bloedbad te voorkomen.

Laatste reacties

 • leftturn

  wederom start hier de lobby van boerderij. mooi om te zien dat de gedachten nog net zo ver zijn als een jaar geleden. Nl heeft het slecht omdat er geen sterke slachterij is, nee de belgen, fransen en denen verdienen wel goud nu?
  en wanneer is het bloedbad groter, doormelken tegen de huidige melk- en mestprijzen of een sector die wel geld verdient?
  en toch zou een beperkte uitruil soelaas kunnen bieden. er is echter een gigantische voorwaarde, perspectief voor de blijvers. dus niet zoals bij voorgaande regelingen een kostprijs opdrijvend effect, een deel van onze kostprijs bestaat uit duurbetaalde bijgekochte productierechten. de krapte aan rechten enkele jaren geleden tijdens de 2013 investeringsgolf kwam mede ook door opkoop vanuit het verleden.

 • alco1

  Ach ja Robert. Het is allemaal zo simpel.
  Maar het mag niet simpel zijn ,want de milieu freaks willen terug naar de oude natuur. Ze willen de landbouw gewoon een hak zetten, niet beseffend hoe belangrijk de landbouw is voor onze vaderlandse economie.
  Trouwens zijn er ook melkveehouders die dit niet willen.
  Zij zien in fosfaatrechten, met behoud van de schotten, een goedkopere voeraankoop en als de varkenssector slinkt minder druk op de mestmarkt.
  En dan de stoppers niet te vergeten.
  De gecreëerde tweespalt zal lijden tot een hiërarchie.

 • leftturn

  bij opkoop cq ontschotting zal zuivel de groeiers in de varkenshouderij moeten garanderen dat deze voor max €70 (uit de dikke duim) de komende 10 jaar rechten kunnen kopen.
  er zitten enorm veel haken en ogen aan. handige varkenshouders die eerst voor €250 verkopen, moeten niet weer voor €70 kunnen kopen. controle/juridisch?
  ook moeten we iets vinden voor de extra rundveemest die nu de markt "verziekt". of meer investeren in verwerking varkensmest.
  ben bereid hierin mee te denken, ontschotting cq sanering zal gezien moeten worden vanuit het perspectief van de blijver. anders doen we nu weer een poging tot saneren, waarbij over 10 jaar blijkt dat de zet die we de sector gaven toch niet de juiste was. wel voor de wijker overigens.

 • agratax(1)

  @alco1. Is de landbouw nog wel zo belangrijk voor Nederland? De varkens kosten meer dan ze opbrengen, de melkprijs is door de bank te laag t.o.v. de kosten. Het enige belang van de landbouw is, "De handelaren verdienen goud aan veevoer, mest, vlees en zuivel, omdat ze hun marge op peil weten te houden. Boeren verdienen minder uurloon dan hun personeel. In mijn ogen klopt er dan iets niet en is er sprake van moderne slavernij.

 • alco1

  Agratax. Als de landbouw er niet meer is, dan is Nederland nog armoediger dan Griekenland.

  BTW. Ik heb een boerenliedje opgenomen.
  Wie heeft er belang bij om dit eens te horen.
  Moet ik wel het telefoon nr. hebben

 • daan1908

  Zo gaat het met linkse mensen aan het roer , helpen alles om zeep wat jaren achtereen is opgebouwd . Zijn er dan geen slimmere oplossingen ? Jawel , alleen daar heb je een sector voor nodig die ergens voor staat , en bewindslieden die de potentie hebben iets op te lossen en niet alleen de slopershamer hanteren want dat is een doodlopende weg .
  Komt nog bij dat onze concurrenten zeer blij zijn met Van Dam & Co , beter kun je de markt ( onze markt ) niet om zeep helpen dan met dit soort lieden .

 • ton ketelaars

 • fransdekeizer

  Hoezo koeien weg? De fosfaatruimte van een bedrijf wordt door de overheid volgens de excretienormen vastgesteld. Als de werkelijke excretie met de KringloopWijzer wordt berekend zit er voor de meeste bedrijven nog zeker 10% ruimte voor extra vee, door o.a. voermanagement. Dat is meer dan de voorziene korting. De overheid wil dat toestaan onder voorwaarden dat de sector een deugdelijk systeem daarvoor opzet, zodat fraude kan worden voorkomen, en in het vervolg beloften ook nakomt.

 • brutus71

  Er kan nog van alles gebeuren, binnen het kabinet (VVD-PVDA) rommelt het behoorlijk, tot 1 juli is Nederland voorzitter, daarna kan het kabinet zomaar vallen en dan komen er geen nieuwe wetten meer.
  Voordat er dan een nieuw kabinet is ben zomaar 12 maanden verder en is er deze regeling.nog niet door gevoerd.

 • veldzicht

  Zo lang er overal te veel van is blijft het tobben voor de boeren
  en zeker nu de boeren zich in het verdomhoekje hebben laten zetten door linkse partijen en actiegroepen waardoor de overheid zich denkt alles te kunnen permitteren.

 • piggy

  waarom varkensrechten naar de koeien, er zijn nog varkensboeren die het nog steeds redden en door willen
  Laten de koeienboeren zelf hun eigen problemen oplossen hadden ze maar beter moeten luisteren en opletten .
  schotten moeten blijven voor de varkenshouders die blijven.

 • cornelis 22

  Er loert nog een ander probleem ,herinvoering van het quotum,als het aan de Fransen ligt morgen al en die krijgen heel vaak hun zin.

 • alco1

  Daar heb je een groot punt @piggy.
  Voor varkensboeren die door willen, worden hun benodigde rechten er alleen maar duurder door.

 • Gklein

  Hee Bodde,
  lees je de boerderij zelf wel. Gisteren nog een artikel dat er gehandeld word tussen de 3500 en 5000 Euro per koe. Wat is jouw belang om hier bizar hoge bedragen te noemen. Slecht artikel.

 • deB.

  Rustig aan allemaal, voor het kerst is zijn er vele die er mee gaan en moeten stoppen.

  Loonwerker heeft fakturen nog niet betaald gekregen van vorig seizoen, fourage kampt met vele openstaande posten!!


  16000 euro per koe?? stop er dan maar mee, je leven hard bezig voor alle graaiers op de boerenerven, gaat nergens meer over.

 • Probe

  lobby voor rundvee, de blijvers onder de varkenshouders wordt op deze manier de nek omgedraaid. Ongelooflijk dat hoofdredactie dergelijk stuk van chef rundveeredactie laat plaatsen.

 • hansvanbergen

  Er is alleen ruimte in de klw bij 10.000+ melkproduktie. En dan kom je in een hogere p klasse dus moeten er alsnog koeien geruimd worden. Tevens is beweiden bij dit soort hoge produkties een illusie. Dus zal de enige uitweg zijn massaal opstallen. Dat is het gevolg van het beleid wat er nu ligt.
  Met de p rechten is er al een nieuwe melkquotum. Nederland is weer helemaal doorgeslagen in de regelgeving door behalve dierrechten ook melkproduktie daaraan te koppelen. Belachelijk want varkens en kippen mogen ook net zo hard groeien als ze willen. In Europa is ook geen 1 land waar dit soort koppeling is.

 • deB.


  Kortom het is geen land meer om in de boeren!

  Vroeg of laat komt men erachter, maar dan is het te laat.

  Boeren zijn een stelletje ja-knikkers geworden, laten gewoon koeien afnemen, die sommige al meer dan 10 hebben!! Waanzinnig gewoon.
  Er zijn vrachtwagens te veel, we zullen transportbedrijven is gaan korten, zie je het voor je?? no way

 • porky 1

  bodde ik geef je groot gelijk dan kunnen de genen die willen stoppen op een nette manier ophouden en voor de blijvers geeft dit ook weer lucht op den duur maar

 • zon

  @hansvanbergen,,varkens en kippen hebben al heel lang quota.dat ze nu bij de melkvee misschien wat strenger zijn is jullie eigen schuld.Jullie belangenbehartiger LTO wou een forse uitbreiding van de melkveestapel terwijl ze ook wisten dat er een plafond op fosfaat zat.
  Dus ga niet schoppen tegen de varkens en kippenboeren.

 • John*

  ondanks dat er rechten naar de rundveehouders blijft t probleem van te veel mest in nederland om te plaatsen aanhouden. De mestmarkt is vorig jaar 25% gestegen door het aanbod van rundermest.. ze zitten daarmee de varkenshouderij iig gruwelijk dwars. Zijn we dan concurrenten op de mestmarkt nu wel. Zou het geen mooie oplossing zijn dat dunne fractie uit varkensmest bij de rundveehouder op het gras kan zodat deze zonder stikstofkunstmest kan? win win over de hele nederlandse landbouw.

 • landboer

  Dat heb je heel goed gezien Hans van Bergen!
  Beter dan Bodde ,die roept maar wat met zn 16000 euro, helaas zal hij zal t wel niet willen betalen.

 • richard3

  YES! Goed gedaan Bodde, je hebt mijn bijdragen dus gelezen. Misschien kan Boerderij in een volgend artikel 18.000 euro per koe noteren? Gaan we toch al mooi richting de 20.000 per koe, terwijl ik gisteren nog voor 10.000 wou verkopen, maar vandaag dus niet meer!

 • Vhouder

  komt helemaal geen inkrimping van 160000 koeien gewoon een beetje scherp boeren en je kunt die inkrimping gewoon binnen je rechten opvangen pure paniekschopperij ik denk dat bodde zelf nog wat varkensrechten kwijt moet .

 • Klaverweg

  vind goeie suggestie van bodde, fosfaat is fosfaat alleen het spel is al gespeeld en wat voor de een goed is is voor de ander weer niet goed ,hou je toch.

 • deB.


  Van mij mogen ze allemaal hebben, als het rond de 20k gaat!

 • jony

  Als ik het goed lees zijn (bijna) alle melkveehouders miljonair geworden twee weken geleden.
  gemiddel 100 koeien x 16000 tel uit je winst.

 • Zuperboer

  Robert jij krijgt een rondje van je baas op de vrimibo; de meeste reacties binnen de kortste tijd deze week. Fijn weekend.

 • Zuperboer

  @joni; Nee de staatskas gaat hier flink van profiteren; Dat deel van de financieringsruimte wat onbelast in de grondprijs zat, is/wordt overgeheveld naar de IB-belaste fosfaatrechten. Let maar eens op, zo is onze Socialistische vrind van Dam in een keer spekkoper.

 • metal

  Lto en Friesland Campina wilde het melk quotum eraf hebben Nou hebben de leden dan toch hun zin lage melkprijs en verzuipen in de stront Alle leden van lto zijn schuldig hieraan .
  Ik kan dadelijk nog minder koeien houden omdat ik door omstandigheden niet in koeien ben gegroeid Bedankt verdubbelaars ik hoop dat jullie allemaal naar de knoppen gaan.

 • gerrit.lammertink1

  Welk belang heeft RB bij het opjagen van de fosfaatrechten? Boerderij is een spreekbuis van de handel geworden lijkt het wel

 • schooteind1

  Voor boeren met een gemengd bedrijf moet die mogelijkheid er natuurlijk wel zijn, maar wel onder enige regie. Als je alles vrij zou laten zal de varkenssector hier kapot aan gaan. Mijn voorstel zou zijn; als je bijv. 200 varkens inlevert mag je alle varkensfosfaat omzetten in melkveefosfaat. Bij bijv. 500 vleesvarkens nog maar 50%, bij 800 zo'n 40% enz. enz. Wanneer je een % afgeroomd hebt gaat het restant naar een fosfaat-pot. Hier kunnen eventuele knelgevallen mee geholpen worden. Het is ook voor de, in dit geval, varkenssector een prima idee. Kleine varkensbedrijven worden gesaneerd. Vooral op veterianair gebied wordt de varkenssector hier een stuk sterker van. Of iemand 400 of 4000 vleesvarkens heeft; een griep- ,of erger, varkenspest virus maakt echt geen onderscheid. Kortom voor zowel de melkvee sector als voor de varkenssector een "win win situatie".

 • Gerard Groot Koerkamp

  De varkenshouderij is niet dood dus de erfenis hoeft niet verdeeld te worden.Wij hebben in het verleden al 25% rechten in moeten krimpen zonder compensatie.De rundveesector heeft zelf uitgebreid en haar verantwoordelijkheden niet genomen,dat gaan wij niet opknappen.Moet de varkenshouderij straks ook nog de extra ammoniak door de uitbreiding van de rundveesector compenseren.Dat staan we niet toe nu niet en nooit niet.

 • mtsjansens1

  Elke keer als er een maatregelen worden getroffen om de veehouderij aan banden te leggen,extra eisen te stellen tbv welzijn en mileu, volgt er een versnelling in intensiteit en groote van de overblijvende bedrijven. Vraag en aanbod zal de prijs bepalen van de fosfaatrechten.

 • A.J.Stokman

  ''Van de huidige veestapel moeten 160.000 koeien – bijna 8 miljoen kilo fosfaat – voor 2018 het veld ruimen'' , dat is 50 kg fosfaat per koe, wat voor koeien reken je mee Robert?? Bovendien waren het er in het artikel van 7 maart (Melkveestapel moet fors omlaag) 110.000 ten opzichte van 2 juli 2015 en dan praat je al over veel minder fosfaat. Stemmingmakerij Robert, voor mij is een dergelijk artikel overweging om het abonnement op te zeggen.

 • Boertje25

  welke gek gaat er fosfaat rechten voor 15000+ kopen? dan verkoopt iedereen meteen zn rechten, hou je wss nog geld over na aflossen en heb je het land nog voor de verhuur

 • 344412

  Eerst maar eens rustig jaartje scherp boeren mannen, kalm blijven

 • Rebbie

  niks daarvan opruimen die koeien gaat de melkprijs weer omhoog!

 • farmerbn

  Door beleid van een PvdA-minister moeten 160.000 lieve, onschuldige melkkoeien naar de slachtbank. Laat elke Nederlandse melkveehouder op Facebook een bezorgde burger uitnodigen ,om die 10% uitstootkoeien persoonlijk aan te wijzen. Zeker weten dat er een opstand komt bij die burgers tegen het PvdA-beleid. Die burgers gaan pleiten voor een generaal pardon. PvdA-ers zijn heel gevoelig als het gaat om een generaal pardon en zullen daar geen tegenstand aan geven. Kortom gebruik Facebook en krijg de burger aan je zijde!

 • melkkoeienboer

  We kunnen die 160000 koeien ook naar Den Haag brengen op 1 jan 2018

 • ...............

  Loslaten op het Binnenhof.

 • nelis

  Wordt tijd dat alle varkensboeren het abonnement opzeggen.
  Met die achterlijke opmerkingen, als er een probleem bij de varkens zit moeten wij het zelf oplossen en als het bij de rundvee zit mogen wij het ook mee oplossen.
  Minder varkens is geen oplossing wat betreft prijzen, we leven niet meer in de middeleeuwen, de wereld is groter geworden.

 • nelis

  Nog even, rechten verplaatsen heeft alleen voordelen voor de stoppers.
  En een prijsopdrijvend effect voor de blijvers in de varkenssector. (onder voorbehoud dat de melkveesector zo goed wordt als de zogenaamde deskundigen zeggen)

 • melkveehouder .

  @nelis. Ieder zijn eigen probleem oplossen? Wou je gezicht wel eens zien als Dam hier uitvoering aan zou geven, en de varkenshouderij grondgebonden maakt zoals in de melkveehouderij. Dan was de discussie over uitwisselbaarheid gauw gesloten omdat dan geen enkele varkensboer meer kan uitbreiden. Overigens vraag ik me wel eens af hoe collega varkensboeren die met hun bedrijf op kiepen staan tegen jouw betoog aankijken. Met uitwisselbaarheid van rechten komen ze veelal uit de schulden, door jouw opvatting in het beste geval in de schuldsanering. Lekkere collega ben jij!

 • Koen Franken

  @melkveehouder , nu betaald een varkenshouder al het gelach van de melkveehouderij doordat de varkensmest van de markt af word gedrukt door de melkveehouderij . Gewoon ieder zijn eigen fosfaatplafond , dus ook ieder zijn eigen rechte .

 • leftturn

  Uitwisselbaar maken is geen garantie dat stoppers uit de schulden komen. Incl rek courant en voerschulden zijn er die meer dan 800/ recht moeten beuren. Dus tot 800 gaat alles naar bank of schuldeiser.
  Uitwisselen kan alleen met strikte regie en garanties op maximum rechten prijzen voor blijvers.
  Dus niet zoals 2015 voor 75 euro rechten laten opkopen door individuele melkveehouders.

 • Johnny Hogenkamp

  Onder strakke regie zou er best tijdelijk een maximum aan productieruimte omgewisseld kunnen worden. Middels een tender waarbij vraagprijs varkenshouders en biedprijs melkveehouders leidend is. Komt er geen match, jammer dan, varkenshouders zullen zeker niks weggeven. Gelukkig zijn er komende week de POV avonden voor alle varkenshouders, hier kan iedereen zijn stem laten horen. De melkveehouders hebben binnen de regiegroep fosfaatrechten al een half jaar tijd genomen voor overleg, nu nog maar even een paar weekjes geduld hebben met waar de varkenshouders mee komen. Zag trouwens op deze site dat POV bestuurders al met meningen naar buiten treden. Ben benieuwd naar de komende 2 weken.

 • peter1939

  gaat niet gebeuren omdat doel minder mest is....varkenshouderij gaat evenwel minder worden...nu de koeien nog.....helaas gemiste kans.......

 • Can

  Wat hier vertelt of gedacht wordt ,is dit in duitsland of belgie ook een probleem ?
  Zo niet ,dan is dit probleem vele malen groter dan het probleem zelf .
  Nederland kan nooit meer concureren tegen de buurman !
  En helemaal nooit meer op wereld niveau .
  Dus pas op waar je investeert (geld leent )en voor hoe lang .
  Dit maakt de oplossing in mij idee eenvoudig .
  Iedereen zou dan moeten verkopen ,dit zou een normale bedrijfs beslissing zijn,in mijn denk wereld .
  En brengt de prijs naar beneden .
  Misschien blijft er nog een soldaat staande .

 • Gerjo-Kompier1

  Dat men angstvallig schotten in dier/fosfaatrechten tussen de sectoren wilt houden, kan ik mij voor kooprechten voorstellen. Maar leasen van rechten tussen sectoren wel mogelijk maken, moet toch wel haalbaar zijn.
  Iedere sector blijft eigenaar van de huidige hoeveelheid rechten, maar kan in moeilijke tijden een andere sector tijdelijk helpen of zichzelf enige verlichting geven.
  Nu kan de melkveehouderij rechten van varkenshouders goed gebruiken en hiermee de varkenshouderij wat lucht geven. Over enkele jaren, wanneer het melkaanbod blijvend groter is dan de vraag, kan het wel eens andersom zijn.

 • hansvanbergen

  Heel goed idee

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.