Redactieblog

35 reacties

Zwart-witte discussies over koe en kalf

Een gevoelig onderwerp houdt de gemoederen de laatste tijd bezig. Moeten kalfjes langer bij de moederkoe blijven? Objectiviteit is ver te zoeken, zelfs onder experts en wetenschappers.

Iets zo puur als de relatie tussen moeder en kind roept emoties op. Ook commerciële belangen roepen emoties op. Met verbazing heb ik de vele blogs, artikelen en reacties gelezen over kalf bij de koe.  Ik hoop dat we nu eens voorbij de emotie en vooral minder zwart-wit over dit onderwerp kunnen praten.

Te veel kalveren

We kunnen het allemaal eens zijn over de grote problemen in de melkveehouderij. Er worden te veel kalfjes geboren. Lichte kalveren worden meteen gedood, veel andere dieren overlijden op transport of op veemarkten. Ze worden over lange afstanden, zonder drinkwater vervoerd wanneer ze nog maar 2 tot 4 weken oud zijn en hun immuunsysteem nog niet is ontwikkeld.
De kalveren die op de boerderij blijven, worden de eerste weken geïsoleerd van de andere dieren. Ze hebben nauwelijks bewegingsruimte en geen contact met andere kalfjes en koeien.

Slechte leefomstandigheden

Ook op veel vleesbedrijven zijn de leefomstandigheden voor de kalveren slecht. Ze staan alleen maar binnen, op slechte vloeren en zonder afleiding. Ze krijgen een beperkt dieet met nauwelijks iets om op te kauwen. De maatschappij verandert. Wat vroeger normaal werd gevonden, wordt niet langer geaccepteerd. Een motie om kalveren langer bij de moeder te laten is door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.

Niet alleen op de korte termijn richten

Kalveren bij de moeder op het melkveebedrijf houden kan voor zowel de dieren als de boer de beste optie zijn. Dieren die niet geschikt zijn voor melkproductie, kunnen worden verkocht als vlees. Kalfjes kunnen dan 4 maanden bij de moederkoe blijven. Dan drinken ze 1.200 liter melk per dier. Dit is een aanzienlijk geldbedrag. Ik hoor veel boeren al zeggen dat de kalveren dit geld niet waard zijn. Maar mijn redenering is dat boeren er gezondere, sterkere, beter ontwikkelde kalveren voor terugkrijgen. Je alleen maar richten op een zo hoog mogelijk rendement op korte termijn, wekt weerstand op in de samenleving en is op lange termijn een slecht idee.

Veel boeren zorgen goed voor hun dieren en doen hun uiterste best hun bedrijf zo goed mogelijk te runnen. <br /><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Veel boeren zorgen goed voor hun dieren en doen hun uiterste best hun bedrijf zo goed mogelijk te runnen.
Foto: Koos Groenewold

Nieuwe wegen inslaan

Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat veel boeren goed voor hun dieren zorgen en hun uiterste best doen hun bedrijf zo goed mogelijk te runnen. Eyes on Animals wil ze niet de wet voorschrijven, maar hen aanmoedigen nieuwe wegen in te slaan en kennis te delen. Dat kost tijd en geld. In april geeft Eyes on Animals een workshop over dit thema, met en voor boeren.We werken er hard aan om een keurmerk te krijgen voor melk van koeien van wie kalveren op de boerderij mogen blijven. De keuze is dan aan de consument.

Luisteren naar de ervaringsdeskundigen

Als tegenstanders niet naar elkaars argumenten willen luisteren en als zelfs wetenschappers elkaar tegenspreken, laten we dan luisteren naar de echte deskundigen: de ervaringsdeskundigen. Er zijn al tientallen Nederlandse boeren die de kalveren bij de moederkoe houden. Naar volle tevredenheid. Laten we allemaal de ontwikkelingen volgen en openstaan voor verandering. Boeren, luister naar geluiden in de samenleving. En laat de samenleving zich verplaatsen in de positie van boeren. Ik hoop dat we niet lange zwart-witte discussies, maar vruchtbare gesprekken kunnen voeren over het kalf bij de koe.

Laatste reacties

 • andre.jinke1

  Weer een mooi verhaal van een welvaart partij die de echte wereld niet goed kent.

 • kleine boer

  En toen liep de wekker af....

 • alco1

  Hier zakt Lesley dus ook door het ijs.
  De meerderheid moet luisteren naar een enkeling die wel het kalf bij de koe houdt.
  Is het niet zo dat de enkeling geen afspiegeling is van het geheel?
  En daarbij zijn de enkelingen die ik ken maar grote prutsers.

 • el

  Waarom is dat mens niet in Canada gebleven?

 • Bert Roeleveld

  Lesly ,in de tweede alinia schrijf je dat over problemen in de veehouderij ,lichte kalveren ,geisoleerd van andere dieren ,meteen gedood,geen bewegings ruimte .
  Deze beweringen gaan op mijn bedrijf en ook van vele anderen niet op , je bent dus ook niet objectief
  Een kalf na langere tijd scheiden geeft vele malen meer stress bij een koe ,en kalf is mijn eigen ervaring, en ik wil een koe niet aandoen dat ze dagen naar haar kalf loopt te schreeuwen totdat ze schor is .

 • WGeverink

  @ el. Omdat in Canada iedere boer een geweer heeft mischien?...

 • melkveehouderijritsema1

  Lesley Moffat

  Lichte kalveren worden meteen gedood???
  Waar heb je deze info vandaan??
  waarom publiceert de boerderij dit soort onzin laat ze mooi links liggen
  Worden jullie betaald of maken jullie de veehouderij vrijwillig zwart???

 • snufferman

  Wat is eigenlijk de kalversterfte op bedrijven die ze tussen de koeien laat lopen heb zelf op een bedrijf gezien waar er meerdere jonge kalveren liepen met dikke knieën en waar elke maand dooie kalveren langs de weg lagen dit is misschien niet representatief voor alle dertig bedrijven maar toch al 1 op 30.

 • cempske

  Knap hoe iemand eerst 14 slechte dingen beweert die de veehouderij niet goed zou doen. Geen enkel goed woord heeft over de feiten de veehouderij wel goed doet. En dan gewoon verwacht dat iedereen wel even de totale bedrijfsvoering aanpast. Een vraag aan Boerderij: komt ze nog met een rectificatie over alles wat hier ongenuanceerd door haar wordt neergezet?

 • a van Gerwen

  Ik vind het een erg zwart-wit verhaal. De huidige situatie in de melkveehouderij wordt wel erg ZWART voorgespiegeld, waardoor iedere verdere discussie bij voorbaad doodgeslagen wordt.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb de indruk dat Lesley Moffat toch iets meer voor rede vatbaar is dan de dierenpartij.

  De woede onder de boeren wordt in deze questie door twee dingen veroorzaakt: ten eerste wordt er iets geëist waarvan iedereen weet dat het onuitvoerbaar is. Het gaat in deze niet om dierwelzijn maar om het onmogelijk maken van de veehouderij.
  Ten tweede wordt de woede van de boeren veroorzaakt doordat hier een kamermeerderheid in meegaat. Van de vegetarische dierenpartij verwacht je wel een dergelijk standpunt maar niet van een kamermeerderheid.

 • ...............

  We zijn nu met z'n allen mooi op weg met een flinke antibiotica reductie. Denk, dat als deze waanideeën doorgevoerd zouden worden, het wel eens heel rap de andere kant op kan gaan.
  Maar dan is erl wel weer een reden om het op de sector te schuiven.
  Dan wordt er wel weer een onafhankelijk rapportje bij elkaar gelogen.

 • DJ-D

  "Wetenschappers elkaar tegenspreken" de pvdd heeft geen wetenschappers maar propagandamakers in dienst die mensen zonder kennis van zaken kunnen indoctrineren. Zoals dus meer dan de helft van onze regering. Deze regering moet ons ook beschermen tegen poetin/vluchtelingenontwrichting en andere dreigingen. Is het raar dat ik daar geen vertrouwen in heb?

 • deB.

  Wat een geouwehoer allemaal, heb het idee dat de sites, BOERDERIJ, MELKVEE, BOERENBUSINESS ed, elkaar de loef willen afsteken, met allemaal slappe aftreksels uit de samenleving en onderzoeksbureau's , om die sites maar van ''nieuwswaarden'' te willen voorzien, want we moeten wel de meeste views hebben?!

  VAK informatie graag!! Anders lees ik de krant wel. BAH

 • alco1

  Wat er leeft bij de anti landbouwers kan goed zijn voor je eigen verdediging.
  Er wordt mij echter teveel vanaf die kant belicht.
  Daarom het Agra.blad toch maar opgezegd.
  Moet echter nog wel drie maanden door betalen.

 • sjaakbea

  In het verleden schreef deze dame een column "neem de tijd om vee te observeren". Ik nodig uit om dat een keer te doen. Bekijk een aantal keer de reactie van een koe waarbij het kalf direct apart in een iglo komt en de reactie van een koe waarbij dat na een aantal maanden gebeurt. Als je dan nog denkt dat het laatste diervriendelijk is ben je blind en doof.
  Sjaak van Essen, Eleveld

 • Johnny Hogenkamp

  Wanneer mensen in oppervlakkig meervoud gaan spreken, begint het extremisme. Zoals zij stelt: "We kunnen het allemaal eens zijn over de grote problemen in de melkveehouderij". Daarna tracht ze dit kracht bij te zetten middels een reeks aan ongenuanceerde zwart-wit beschuldigingen vanuit haar emoties. Slechts enkele regels daarvoor heeft ze daartoe anderen verkettert. Kortom, je kunt hier niks mee, een keer glimlachen en weer lekker je dieren verzorgen.

 • veldzicht

  Boeren bemoeien zich toch ook niet met de gezondheidzorg of het onderwijs wat maar goed is ook ,daar hebben ze geen verstand van. Waarom moeten dan wel allerlei minkukels die er geen verstand van hebben zich met landbouw bemoeien en maar wat lopen te roepen als
  of ze de wijsheid in pacht hebben.,Het ergste is dat de politiek ze nog serieus nemen ook. Stom land hier..

 • vandenbrand

  veldzicht helaas daarom moet je er tegen ageren, zolang de werkende vrouw in Europa niet haar kroost mee naar haar werk neemt. en op tijd de borst geeft, en zichtbaar, tastbaar hun kroost rond laten lopen op de werkvloer. zou moffat en de politiek zich moeten schamen om steeds maar rare regels te verzinnen.

 • flyinghollander

  Veel gelezen maar op een blog van jou, die nu weg is(?)
  Over NL transporteurs naar Turkije kon of wou je niet de vragen niet antwoorden. De verduidelijking was weg en geen verduidelijking in de comments van jou kant en nu hup weer ander onderwerp

 • Bennie Stevelink

  Jij snijdt een punt aan @vandenbrand waar ik ook steeds meer van overtuigt ben: veel dierextremisme is of een compensatie voor wat men in de eigen jeugd heeft gemist of een compensatie voor wat men aan de eigen kinderen onthoudt.

 • Trot

  Gisteren en nu weer anti vakinformatie waar ons zegje bij kunnen plaatsen zonder resultaat wees wijzer en reageer niet meer op lul verhalen hoop dat ze dan over gaan naar waar boerderij voor gelezen wordt

 • el

  W Geverink, willen Jullie haar aub terug nemen,en bied haar een leuke job aan!(schaapherder lijkt ze wel geschikt voor).

 • W Geverink

  Als ze ergens geschikt voor was had ze hier wel een baan gevonden @ el. Zolang Leslie de overheid maar niet wijs maakt dat ze ook een expert is in het runnen van kerncentrales blijven de doden en gewonden beperkt tot boeren en vee.

 • flyinghollander

  @W Geverink die is goed.

  Ze vliegt in de blogs van hak op de tak en dat transport verhaal reageerd ze niet eens meer op. En boerderij.nl accepteerd het maar..... Elke reactie komt in jou mailbox dus ze kan niet zeggen dat ze niet weet dat ze reactie heeft.

 • Eyes on Animals

  @andre.jinke1
  Je bent welkom om een keer met ons mee te gaan op inspectie, hoor. We zijn actief in het veld; Europa, Turkije, Noord-Amerika. En regelmatig in gesprek met de industrie, zoals veehouders, slachters en vee-chauffeurs.

 • Eyes on Animals

  @alco1 Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens (in this case these innovative dairy farmers) can change the world; indeed, it's the only thing that ever has.

 • Eyes on Animals

  @WGeverink en @El
  Ik moet zeggen ik moest wel lachen om jullie reactie :-D

 • Eyes on Animals

  @melkveehouderijritsema1

  We snappen dat je dit niet kunt geloven, maar het is recent overal in het nieuws geweest. Bijvoorbeeld: <> Of bezoek een veemarkt, exportverzamelplaats etc (net als wij).

 • Eyes on Animals

  @snufferman Net als bij gangbare bedrijven heb je goede én minder goede bedrijven. Laten we kijken naar bedrijven waar 'het kalfje bij de koe' wel goed gaat. En deze bedrijven zijn er genoeg. Zie voorbeelden in ons rapport 'Giving milk a good shake'. Te vinden op onze website: <>

 • Eyes on Animals

  @............... De veehouders die wij hebben bezocht voor ons rapport Giving milk a Good shake zeggen juist het tegenovergestelde. Ze gebruiken minder of helemaal geen antibiotica. Als je contact op wilt nemen met deze veehouders, mail ons gerust: info@eyesonanimals.com
  Voor meer informatie, lees ons rapport: <>

 • Eyes on Animals

  @sjaakbea We moeten naar het totaalplaatje kijken. Inderdaad is het scheiden van kalf en koe stressvol als zij een sterke band hebben ontwikkeld. Maar dit kun je verminderen, door bijvoorbeeld geleidelijk te spenen of pas te spenen op 'natuurlijke leeftijd'. Maar wat nu vaak vergeten wordt is de kwaliteit van het leven van een kalf. Het welzijn van een kalf dat direct gescheiden is, de eerste weken alleen gezet wordt en daarna in kale groepshuisvesting, is niet te vergelijken met een kalf dat in de kudde blijft op een 'well managed' bedrijf. Het laatste kalf produceert meer endorfine en toont meer natuurlijk gedrag, zoals blijheid, spelgedrag en sociaal gedrag met hun moeder en andere runderen in de kudde. We zeggen niet dat een boer die het kalf direct weghaalt een slechte boer is. Maar laten we erkennen dat we het kalf hiermee de kans op een sociaal, gelukkig, interessant en natuurlijk leven ontnemen.

 • ...............

  Elke sector krijgt z'n eigen Telegraaf.

 • alco1

  Zij en haar voorbeeld boeren hebben jarenlang onder een kei geleefd.
  Bij ons in de buurt was ook zo'n boer waarbij de kalfjes bij de koe liepen in de ligboxen stal. Gewoon vergeten dat de koe gekalfd had en te bang en te lui het kalf erbij weg te halen.

 • Peltjes

  Eyes on Animals laat boeren in hun waarde, en vertrouw er op dat het welzijn van hun dieren voorop staat.
  Pak de uitzonderingen die er ook zijn aan, maar scheer niet alle boeren over een kam. Het is gewoon stuitend hoe iedereen die niet in de landbouw werkzaam is, zich meent te moeten bemoeien hoe een boer moet werken.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.