Redactieblog

13 reacties

Vrijemarktwerking, maar geen gelijk speelveld

Vrijemarktwerking. Het klinkt goed, wie wil er nu niet vrij zijn. En bij elke bijeenkomst in Europa aangaande handelsovereenkomsten met andere handelsblokken weten we vaak niet precies wat er uit komt en óf er wat uit komt.

Maar zeker is wel dat alles wat er wel uit komt, leidt tot minder marktbescherming. Al 30 jaar is dat de rode draad die telkens terugkomt in de handelsakkoorden. Daarin past ook afschaffing quotering; de dynamiek van de wereld op het erf ervaren.

En dan ervaar je wat voor impact een handelsboycot kan betekenen, zeker als dat gepaard gaat met voorspoedige productie in andere zuivellanden. Een stevig El Niño-effect, slechtere melkproductie in Amerika, aantrekkende consumptie in Azië en Afrika en we koersen weer 2014.

Voer- en energieprijzen schommelen

De volatiliteit is er niet alleen bij de melkprijs, ook de voer- en energieprijzen en bij wisselkoersen. Maar eerstgenoemde is wel de grilligste. De tijd van quotering komt niet terug, moeten we ook niet willen. Echter, vrij wereldhandelsverkeer - wanneer dat zo wordt bejubeld - vereist ook level playing field (gelijk speelveld). En dat is er niet, niet in Europa en niet tussen handelsblokken wereldwijd.

Zelfs niet in Nederland, het blijkt een trend te zijn: regionalisering. Grondgebondenheid geldt in Noord anders dan in Zuid. De nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam verlaagt zich zelf door sectorgeld uit te delen aan vroeg weidende boeren. Dubbel fout: eerst al onderscheid in weiden en niet-weiden en dan ook nog een keer vroeg of later starten met weiden. Sinterklaas spelen met andermans geld.

Naast onrustige zuivelmarkt discussies over kalfjes

De onrustige internationale zuivelmarkt gaan we behouden en die wordt voor melkveehouders in Nederland nog verder bemoeilijkt door NGO's, de keten en de politiek. Dezelfde staatssecretaris durft de sector op te zadelen met het volgende: kalfjes moeten volgens Marianne Thieme (PvdD) bij de koe blijven, Van Dam zegt dat de sector daar een antwoord op moet hebben. Iedereen die een beetje kennis van zaken heeft weet dat elk uur dat een kalf langer bij de koe blijft, de sterftekans wordt verhoogd met 1%. Wederom rationaliteit verdringen door onderbuikgevoelens.

De markt: vrij in de wereld, beklemmend op locatie.

Laatste reacties

 • alco1

  De belangrijkste oorzaak is dat onze belangenbehartigers het LTO maar ook de FC laten zich overal laten bepipelen.
  Gisteren nog werd ik er nog mee geconfronteerd.
  De RMO ging elektrisch laden bij mij om duurzaam bezig te zijn. De vrachtauto kon even uitgezet worden, net alsof mijn stroom niet opgewekt moet worden, maar goed.
  We kregen een gesprek dat "weidemelk" in de winter ook apart opgehaald werd. Zo komen er dus twee verschillende vrachtauto's in de straat en moet er vaak veel verder gereden worden om de melk af te leveren.
  Lekker duurzaam zeg.
  Zelfs deze zotheid, want de omstandigheden zijn in de winter precies gelijk, kunnen onze "belangenbehartigers" niet weerleggen.

 • farmerbn

  Sinterklaas spelen met andermans geld = PvdA.

 • vandenbrand

  alco, komt die weidemelk in de winter van zeekoeien?? of halen ze die in nieuwzeeland op?

 • cornelis 22

  Die weidemelk in de winter komt van een koe die in de zomer buiten gelopen heeft ,die koe heeft zich in de zomer helemaal volgevreten met weidegeluk dat straalt hij dan in de winter nog steeds uit en vervolgens kan men in de winter nog steeds volop genieten van weidemelk.

 • alco1

  "Weidegeluk" zijn we het allang over eens, dat is er niet.
  Dat zelfs begreep de FC door het intrekken van de 'welzijns' punten.
  Voor imago krijgen we de toeslag.
  Maar het gaat me om de 'duurzaam' zotheid.

 • veldzicht

  En hoe komt deze zotheid?Door dat nog maar en 1/2 % van de bevolking iets met veehouderij heeft en zich van alles en nog wat wijs laat maken door mensen die er ook de ballen verstand van hebben en alleen preken voor eigen parochie.

 • alco1

  We laten ons niets wijs maken, maar de kracht van afbraak is duizenden malen groter dan van opbouw.
  Leg maar eens een sporttas met twee keien met een lopende wekker onder een toren.
  Iedereen hoort er vanavond van.

 • pinkeltje

  Ik wil melk van een koe die met de hand gemolken wordt. Is voor de koe veel prettiger dan die koude onpersoonlijke bekers van de melkmachine/robot.

 • Bennie Stevelink

  We hebben een gelijk speelveld in de productie en verkoop van auto's. De Mercedes heeft veel hogere productiekosten dan een Toyota maar brengt ook veel meer op. De Mercedesfabriek maakt meer winst dan de Toyotafabriek. Rendement hangt dus niet alleen van de kostprijs af.

 • Foxxy

  Goh, je blijft me verbazen!

  Hoe weet jij nou het verschil in productie kosten tussen een Mercedes en een Toyota?

  Het verschil in productie kosten in een mdv stal, en een 30 jaar oude stal hebben toch ook niets met opbrengst prijzen te maken?

 • Foxxy

  En idd, weidegang ; eerst partij geld inleggen, om beetje meer terug te krijgen, wat niet weidegang boeren kwijt zijn!

  Zou niet gek zijn dat iemand bedacht, dat de consument een s de weidepremie ging betalen!

  Maar die kan niet kiezen, want licht enkel slechts weidemelk in de schappen!

 • W Geverink

  Ik ben het niet eens met jouw auto verhaal Mozes. Over 2014 had Toyota een winst van 18.8 miljard Dollar. Daimler 9.1 miljard. Toyota's en Lexus zijn er ook in allerlei prijsklassen. De winst op de gemiddelde Toyota is hoger dan de winst per auto van Ford, GM en Chrysler bij elkaar opgeteld. Een ander feit is dat Toyota de meest betrouwbare auto's bouwd en Mercedes nog steeds bij de hekkesluiters hoort...

 • Bennie Stevelink

  De strekking van mijn autovergelijking is toch duidelijk: zoek het niet alleen in de kostprijs maar ook in de opbrengstprijs. Daar valt in de praktijk meer te verdienen dan in de kostprijs. We zullen het in Nederland wel móeten zoeken in de opbrengstprijs omdat we nooit tegen de lage kostprijs elders in de wereld aan kunnen. Ook niet als alle eisen in Nederland worden afgeschaft.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.