Commentaar

1 reactie

Voorspelling prijsherstel melkprijs verschuift

Analisten zien pas in 2017 prijsherstel. Ze rekenen niet op droogte of geopolitieke rust.

Analisten komen terug van hun voorspelling dat de melkprijs in de tweede helft van 2016 aantrekt. Dat zien ze nu niet meer voor 2017 ­gebeuren. Toch melken wereldwijd de veehouders stevig door, zolang de variabele kosten nog worden gedekt en de liters geen contant geld meenemen.

Nu overdrijft de markt altijd en hebben analisten steevast moeite het omslagmoment te prikken. Ze gaan namelijk uit van niet-veranderende weers-, economische- en geopolitieke omstandigheden. Droogte in een belangrijk productiegebied is niet te voorspellen, maar juist droogte was de belangrijkste driver voor de melkprijsstijging in 2012/2013.

Geopolitiek is onvoorspelbaar

Geopolitiek is nog onvoorspelbaarder dan het weer. Het Russische handelsembargo kan net zo snel worden ingetrokken als ingesteld, om gezamenlijk optrekken van Rusland met de westerse landen in Syrië te faciliteren. Nu zullen velen zeggen: ‘Ja, maar Rusland is verarmd en de roebel heeft toch nog maar weinig koopkracht?’ Zeker, de lage olieprijs heeft fikse gevolgen voor Ruslands staatshuishouding. Maar als alleen de 5% rijkste Russen weer 30 gram West-Europese kaas per dag gaan eten, is dat elke dag 225 ton kaas, of jaarlijks 82.000 ton import. Dat ontlast de markt aanzienlijk.

Protectionisme

En wat als de analisten toch gelijk hebben met 2017? Dan gaan er bedrijven omvallen. Waar dat zal zijn, is niet te voorspellen. Gaan de EU, Nieuw-Zeeland of de VS dan hun melkveehouderij ondersteunen? In België krijgt elke melkveehouder nu een kleine geldelijke ondersteuning van de staat, met toestemming van de EU. In Nederland is dat geld elders ingezet. In Frankrijk is protectionisme ook geen vreemd woord.

Feit is dat het in Nederland met de kostprijs niet goed zit. Melken voor minder dan 30 cent is geen probleem in Engeland, Ierland en Nieuw-Zeeland, dankzij graslanden met spotgoedkope stallen. Was de verwaarding hier bij een flink aantal verwerkers niet beter, dan draaide bijna iedereen hier in de min.

Eén reactie

  • Almagro

    De wal zal altijd het schip keren. Wij hebben zelf te maken met een sterk wisselende eiermarkt. Wanneer de prijzen bar slecht zijn weet iedere pluimveehouder één ding zeker, niet wanneer maar wel dát het weer goed wordt. Over het algemeen : hoe dieper het dal, des te hoger de top. Voorspellingen van banken, analisten en handel komen nooit uit.
    Er is altijd iets wat de markt doet kantelen, achteraf kun je zeggen wat. In de tussen tijd handen op de knip en werken aan de kostprijs. Succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.