Commentaar

15 reacties

Verdeling €30 miljoen: geen knaken in de knip

'Het boerenprotest is niet voor niets geweest.' Daarmee begroet LTO-voorzitter Albert Jan Maat de verdeling van de €30 miljoen aan Europees geld over diverse projecten, die de structuur van de rundvee- en varkenshouderij moet versterken.

Maat zag die boerenprotesten aanvankelijk niet zo zitten en verkoopt nu de verdeling van het geld als zijn succes.

Versterking van de structuur was niet wat de betogers op 7 september op het Place du Luxembourg in Brussel voor ogen stond. Ze wilden directe financiële ondersteuning van hun door lage melk- en varkensprijzen getroffen bedrijven. De melkveehouders keken daarbij vooral naar de afgedragen superheffing over het laatste melkjaar. Daar wisten ze wel een goed doel voor: de eigen bankrekening.

In België en Frankrijk komt het Europese geld rechtstreeks ten goede aan de vee- en varkenshouders. Die krijgen knaken in de knip. In Nederland ondersteunt het beleidsprojecten. Nederlandse melkveehouders krijgen maximaal €1.250 contant uitbetaald: €750 als de koeien voor het maaien de weide ingaan, €500 ter dekking van KringloopWijzer-kosten.

Geen contante betalingen

Het niet weidende kwart van de veehouders kan die eerste €750 al direct op zijn buik schrijven. Varkenshouders krijgen helemaal geen contante betalingen. Hun 10 miljoen gaat zitten in bedrijfsverplaatsingen, oplossen van lokale overlast en begeleiding en opleiding van producentengroepen.

De uitkomst is niet waar de protesterende boeren om vroegen. De knaken komen uiteindelijk wel beschikbaar, maar niet in hun knip. Misschien dat de verbeterde structuur op termijn geld oplevert, maar dan moet je het wel zo lang kunnen uitzingen.

Laatste reacties

 • John*

  vind het gekkenwerk om die 10 miljoen uit te geven aan bedrijfsverplaatsingen.. daar zijn maar enkele ondernemers mee geholpen en bied geen structurele oplossingen en dat is waar we als sector om vroegen. investeren in het opzetten en begeleiden van producentengroeperingen zie ik wel zitten. 5 groepen met elk 100.000 zeugen + vleesvarkens en 5 groepen met 100.000 zeugen voor de biggenexport met daarin een regisseur en commissie om de productie te belonen en te sturen. kwaliteitslabels eraan hangen en actief vermarkten en niet passief afwachten tot er is een aanvraag komt voor een koppel biggen of varkens.

 • hansvanbergen

  Die 10 miljoen had men beter aan Merkel en Tonnies kunnen geven. Ff in een enveloppe stoppen en aan Poetin geven. Die 2 kunnen nogal al goed met em. En open die grens. Kul die hele boycot. Voor MH17 hoorde je niks van de Krim of oost Oekraine. De Krim heeft nota bene voor gestemd om bi Rusland te horen in een referendum. Discutabel? Kijk dan eerst ff naar onze eigen referenda.
  Corruptie? Kijk ff naar deze 30 miljoen. Iedereen graait in de pot behalve de boeren die krijgen NIETS. Vogeltjes geld heeft niets met deze kwestie te maken.

 • hansvanbergen

  In de Middellandse zee is iedere week een MH 17 ramp. Zie je nu vliegtuigen af en aan vliegen? Zie je de marine rond varen daar om mensen op te pikken? Hoor je ooit dat zon luxe jacht vluchtelingen uit zee heeft gevist? Die kijken mooi de andere kant op. Het intresseert ze niks ze zijn alleen maar geintresseert als de camera's draaien.

 • jhp

  En straks komt Brussel het geld terug vorderen omdat het verkeerd is besteed.

 • Snel

  Albert Jan Maat moet zich meer bezighouden met de mensen van de basis, hij moet voor de TTIP gaan liggen anders kunnen we als varkenshouders de tent wel sluiten als dat al niet gebeurd is in tussentijd. Vlees met andere welzijnsnormen toelaten betekent hier einde oefening.

 • voetballen

  En de volgende datum is geboren. Als volgend jaar de koeien niet voor 15 april in de wei lopen worden we gekort op de bedrijfstoeslag.

 • WGeverink

  Beste John. Als ik jouw was zou ik zien of ik een zak vol geld kon krijgen om te verplaatsen naar een varkensvrij gebied in bv (oost) Duitsland. Weinig of geen kosten voor mestafzet. Voer groeit in de buurt en in de toekomst wil de klant geen keurmerk of kwaliteitslabelonzin maar SPF biggen.

 • farmerbn

  Jammer dat John geen PVDA-er is. Was hij meteen landbouwminister geworden

 • el

  W Geverink, de NL ondernemers willen met z'n allen dicht bij huis produceren me zicht op de kerktoren, gebruik makend van de goede sociale voorzieningen.

 • Schraar

  Zou een mooie bak zijn als Brussel het geld terug vordert. Schandalig hoe hier in Nederland mee om is gegaan. Het geld is bestemd voor de boeren of om de markt te stabiliseren.
  Het eerste wat de staatssecretaris gedaan heeft is de NMV en DDB buiten spel zetten om het snel op een akkoordje te kunnen gooien met de LTO en NVV over dit onzin pakket.
  Vervolgens meent gladde gluiper Maat ook nog eens dat hij met andermans veren moet gaan pronken.

 • HJ O R

  Maat had stevige kritiek op de acties, en durfde zich niet eens te laten zien, nu probeert hij met andermans veren te pronken, SUKKEL!!!! De vraag is, wat dit de actieve boer oplevert.

 • John*

  @wgeverink,

  spf is ook een kwaliteitslabel en ja die kant moet t op. lekkere concurrerende varkens :-). Maar dat kan ook prima in Nederland.

 • Marco22

  Lto was tegen aktie voeren, die zag er helemaal niets in. Maat zegt nu dat protest wel degelijk helpt.???
  Maar natuurlijk, Lto staat nu in de rij hun handje op te houden om diverse weide ed advies te geven om hun eigen toko in leven te houden. Geld verdwijnt in de diepe zakken van lto-advies en aanverwante bureautjes.

 • HJ O R

  Marco, je slaat de spijker op de kop, word je vast niet door iedereen in dank afgenomen.

 • Foxxy

  Ze hadden beter die 30 miljoen in een enorme fosfaat verwerkings fabriek kunnen stoppen!

  Nu is het aalmoezen uitdelen!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.