Foto: Henk Riswick RundveeOpinie

‘Tweede Kamer oorzaak grote kalversterfte’

Facebook en Twitter van heel melkveehoudend Nederland is ontploft. En terecht. Met groot ongeloof heb ook ik het bericht gelezen dat het kalf langer bij de koe moet blijven. Want dat vindt de meerderheid van de Tweede Kamer.

Eigenlijk heb ik diep medelijden. Diep medelijden met zoveel mensen, belangenbehartigers van ons Nederlanders, die hiermee zichzelf te kijk zetten. Dat zij, overduidelijk zonder enige kennis van zaken, zich niet verplicht hebben gevoeld in de materie te duiken. Zichzelf te verrijken met wetenschap alvorens over wat dan ook te beslissen. Zijn dit de mensen die ons land moeten regeren? Ik kan er gewoonweg niet bij.

Als een kalf goed drinkt, blijft het langer bij de koe

Wij houden regelmatig een kalf langer bij de koe. Dit doen wij als we zien dat het kalf overduidelijk zeer goed drinkt bij de moederkoe en als de moeder zich bekommert om haar kalf. Maar eerlijk gezegd gaan deze kalveren vaker aan de diarree dan kalfjes die we direct weghalen en roepen ze nog dagen naar elkaar wanneer we het kalf bij de moeder weghalen. Ook is het al vaker voorgekomen dat een koe op haar pasgeboren kalf is gaan liggen in ons strohok van 64 vierkante meter.

Nog vaker kijkt de moederkoe helemaal niet naar haar kind om en blijft het maar liggen waar het geboren is. Dan is het noodzakelijk dat het kalfje snel in een schoon en beschermend hokje wordt gedaan. Dan zorgen wij ervoor dat het de biest op tijd binnenkrijgt. Die biest die zo noodzakelijk is omdat een kalf, anders dan een baby, zonder weerstand geboren wordt. O, dit wist u allemaal niet, Tweede Kamerlid?!

Ondoordachte beslissing

Ik ga ervan uit dat u dit allemaal niet wist, anders had u nooit zo’n ondoordachte beslissing kunnen nemen. Laat degenen die er wel verstand van hebben alstublieft zelf beslissen wat het beste is voor het dier. Wij zijn bereid allerlei aanpassingen te doen voor het welzijn van onze dieren en als het echt zou werken, waren er veel meer stallen in Nederland geschikt voor het houden van koeien met kalveren. Maar het blijkt niet te gaan. Neemt u de verantwoordelijkheid voor al die kalveren die zullen sterven, leden van de Tweede Kamer?

Ik waardeer het enorm dat u zich bezighoudt met belangrijke zaken, waar dingen mis gaan. Maar onthoud u van onzinnige veranderingen aan zaken die juist heel goed gaan.

De Tweede Kamer vindt dat de regering binnen een half jaar met een plan van aanpak voor de melkveebedrijven moet komen,…

Geplaatst door Boerderij op donderdag 11 februari 2016

Beheer
WP Admin