Redactieblog

21 reactieslaatste update:18 feb 2016

'Tweede Kamer oorzaak grote kalversterfte'

Facebook en Twitter van heel melkveehoudend Nederland is ontploft. En terecht. Met groot ongeloof heb ook ik het bericht gelezen dat het kalf langer bij de koe moet blijven. Want dat vindt de meerderheid van de Tweede Kamer.

Eigenlijk heb ik diep medelijden. Diep medelijden met zoveel mensen, belangenbehartigers van ons Nederlanders, die hiermee zichzelf te kijk zetten. Dat zij, overduidelijk zonder enige kennis van zaken, zich niet verplicht hebben gevoeld in de materie te duiken. Zichzelf te verrijken met wetenschap alvorens over wat dan ook te beslissen. Zijn dit de mensen die ons land moeten regeren? Ik kan er gewoonweg niet bij.

Als een kalf goed drinkt, blijft het langer bij de koe

Wij houden regelmatig een kalf langer bij de koe. Dit doen wij als we zien dat het kalf overduidelijk zeer goed drinkt bij de moederkoe en als de moeder zich bekommert om haar kalf. Maar eerlijk gezegd gaan deze kalveren vaker aan de diarree dan kalfjes die we direct weghalen en roepen ze nog dagen naar elkaar wanneer we het kalf bij de moeder weghalen. Ook is het al vaker voorgekomen dat een koe op haar pasgeboren kalf is gaan liggen in ons strohok van 64 vierkante meter.

Nog vaker kijkt de moederkoe helemaal niet naar haar kind om en blijft het maar liggen waar het geboren is. Dan is het noodzakelijk dat het kalfje snel in een schoon en beschermend hokje wordt gedaan. Dan zorgen wij ervoor dat het de biest op tijd binnenkrijgt. Die biest die zo noodzakelijk is omdat een kalf, anders dan een baby, zonder weerstand geboren wordt. O, dit wist u allemaal niet, Tweede Kamerlid?!

Ondoordachte beslissing

Ik ga ervan uit dat u dit allemaal niet wist, anders had u nooit zo'n ondoordachte beslissing kunnen nemen. Laat degenen die er wel verstand van hebben alstublieft zelf beslissen wat het beste is voor het dier. Wij zijn bereid allerlei aanpassingen te doen voor het welzijn van onze dieren en als het echt zou werken, waren er veel meer stallen in Nederland geschikt voor het houden van koeien met kalveren. Maar het blijkt niet te gaan. Neemt u de verantwoordelijkheid voor al die kalveren die zullen sterven, leden van de Tweede Kamer?

Ik waardeer het enorm dat u zich bezighoudt met belangrijke zaken, waar dingen mis gaan. Maar onthoud u van onzinnige veranderingen aan zaken die juist heel goed gaan.

Laatste reacties

 • glaasje

  De tweede kamer maakt in agrarisch nederland meer kapot dan men lief is. zie ook varkenshouderij en de hele idiote mestwetgeving.

 • Zuperboer

  Mij werd altijd geleerd om bij anderen eerst goed te luisteren en dan eventueel op termijn met vragen en later eventueel met opmerkingen te komen. Maar ja dat was 25 jaar terug eerst thuis en later op de CAH in Dronten. Tegenwoordig blaat iedereen maar van zich af via Facebook, twitter, enz. enz. Iedereen die geluid voortbrengt wordt gehoord, maar de deskundigen die terzake veel informatie hebben worden niet gehoord omdat zij zich bedienen van andere manieren. De verruwing van de samenleving waarin wij leven ten top.

 • alco1

  Claudia. Vergeet niet dat de melkkoe van tegenwoordig bij gemolken moet worden. Hier ligt ook een groot probleem bij het niet meer laten schieten van de melk, met alle mastitis gevallen tot gevolg.

 • Mfb

  Goed geschreven artikel en mooi dat u als dierenarts hier ook uw mening durft te geven. Hoop dat het als een eye-opener gaat werken voor de tweede kamer.

 • landboer

  Inderdaad goed geschreven ,maar eigenlijk voor een verkeerd publiek ,dit moet onder de aandacht van de tweede kamer,een dierenarts maakt ,hoop ik , toch wat meer indruk als een veehouder.

 • Frederiqe

  Ze hadden vader thieme iets eerder bij moeder thieme moeten weghalen dan was de wereld een stuk slimmer.

 • veldzicht

  Het gaat er ook helemaal niet om wat goed is voor koe,kalf of boer ,belangrijk is wat doet het goed bij de eigen achterban (stemmers) en dan doet zo,n kalfje bij de moederkoe het natuurlijk erg goed terwijl die stomkoppen totaal niet weten waar ze het over hebben en wat ze aanrichten ,Wat dat aan gaat heb ik een zeer lage pet op voor het grootste deel van de 2e kamerleden..Verder een goed verhaal van Claudia de Wit.

 • daan1908

  Goed verhaal Claudia .

 • ...............

  Als je nergens meer voor deugd en voor alles te dom bent kun je altijd nog in de politiek.

 • PIETER123

  Als deze zogende kalveren volwassen koeien zijn dan valt het gros van deze dieren ook mensen aan.Koeien zijn vluchtdieren een vorm van zelfverdediging zoals dit in de natuur geregeld is, Mensen die met koeien werken naast boeren zoals veevervoerders zijn dan ook de eerste slachtoffers. Kun je 2e kamerlden hiermee later nog aansprakelijk stellen.Dus als D66 lag te slapen zogenaamd bij deze stemming bij deze meerderheid in de kamer. Of was een deal als het straks over fosfaat rechten gaat.
  Sinds de oudheid domesticeren boeren vee,dit is dus einde van de veehouderij naar een vorm van zelfverdediging door opportunisme van volksvertegenwoordigers..

 • agratax(1)

  Deze wetgeving geeft aan, dat in het Haagse niet de ratio regeert maar het onderbuik gevoel. Hoeveel Nederlandse babies zouden nog bij de moeder aan de borst mogen drinken? Vast niet veel, want iedere pot babymelkpoeder die de Chinees koopt geeft hier kans op een tekort en dan te weten dat nagenoeg iedere moeder moedermelk produceert. Nee geen kind aan de borst, het figuurtje van moeder is belangrijker dan de band moeder - kind. Maar onze koeien moeten wel een band opbouwen met het kalf. Hoe gespleten zijn wij Nederlanders en hoe rennen onze bestuurders achter hun onderbuik gevoelens aan. IK zie dit soort zaken als uitvlucht voor hun onvermogen om de "echte" problemen aan te pakken.

 • kip

  Helemaal mee eens Claudia en melkveehouder Evert !
  En dan willen ze de mestwetgeving ook nog strenger maken

 • mtseshuis

  We weten het allemaal wel, maar vrouwtje Thieme zegt gewoon, "ik ken een aantal veehouders die dat wél doen en dat gaat hartstikke goed! Jullie doen het gewoon niet goed en het nederlandse volk wil dat jullie het anders gaan doen, klaar uit!".
  Dus wie gaat het regelen daar in Den Haag?

 • alco1

  In onze regio krant stond een boer die het ook wel kon.
  Op de foto zagen we op de achtergrond een exemplaar die te vies was om naar te kijken en op een andere foto zagen we een kalf bij de koe met nog een oud nageboorte erachter.
  Zijn dit representatieve boeren?
  Krangjorem zijn ze.

 • leo,s vriend

  alco, was mij ook al opgevallen, en vlak achter de "veehouder" staat er nog eentje.

  Overigens, kleinschalig melkveehouder zoals hij zichzelf noemt is voor deze man iets te veel eer, hij heeft geloof ik 3 mrij koetjes voor eigen gebruik en doet alles met paardekracht, op zich niks mis mee, maar noem je dan geen melkveehouder. Zeg dan gewoon dat hij hobbyist is naast zijn gewone baan(hij is/was geloof ik fotograaf/journalist)

 • st.boerengroep1

  Het is daarom ook een heel goed idee als er niet alleen gefokt gaat worden op een nog hogere melkproductie maar dat ook moeder eigenschappen hierin worden meegenomen! Bij zeugen zie je het ook, er zijn goede moeders en minder goede moeders. Door verder te fokken met goede moeders kun je er voor zorgen dat de dieren weer betere moedereigenschappen ontwikkelen. Echter is het wel heel belangrijk om je te realiseren dat deze koeien zelf ook geen moeder gehad hebben!! En dat dit ook één van de oorzaken kan zijn.

  Bovendien ben ik van mening dat we meer zullen moeten gaan inkruizen met andere rassen. Onze HF zijn puur gefokt op melk productie, grote uiters etc. Een selectie aan eigenschappen die voor kalveren bij de koe houden niet altijd even praktisch zijn. En misschien kan het wel heel goed werken om de koe eerst te melken, en iets over te laten voor het kalf zodat er geen overconsumptie van melk plaats vindt wat leidt tot diarree.

  Dit zijn dus allerlei punten die zullen worden meegenomen nav de aangenomen motie!!! Er zullen hierover adviezen moeten komen, protocollen en verandering in de huidige melkveehouderij is nodig om dit op een goede en effectieve manier te realiseren zodat iedereen er beter van wordt.

 • veldzicht

  @st.boerengroep.Ik heb nog wat geitenwol liggen heb je nog wat te doen inplaats van dit oeverloos geklets.

 • Peltjes

  st.boerengroep1. Het is overduidelijk dat jullie de ballen verstand hebben van het houden van melkvee. Alleen al om dat moedergevoel, als dat al in te kruisen is, komt er ook van zelf ook meer agressie in de koe.Leuk voor de boer. Hoe zien jullie het bv. als de koe naar de melkstal/melkrobot moet? En het risico op besmettingen die via de mest overdraagzaam zijn? Wat jij wilt heeft niks met dierenwelzijn te maken maar meer met het creeren van dierenmishandeling. Maak je toch druk om dingen die er echt toe doen, bijv. zelfonderzoek hoe goed of betweterig je bent.

 • Peltjes

  En wat die aangenomen motie betrefd, daar komt niks van terecht. Of hij wordt zo afgezwakt dat het niets voorsteld. Kalf een uurtje bij de koe bijv. (kan ik wel mee leven, doe ik nu ook al)

 • @meelmuisje

  Haagsche schoenmakers blijf bij je leest, dierenartsen en boeren weten van de koe het meest! Uw politiek maakt boeren ziek!!

 • boerke brabant

  een kalf bij de koe, en dan die koe op gaan halen om te melken...trek je sportschoenen maar vast aan (en vergeet je helm niet, is wachten op ongelukken, en ik spreek uit ervaring)

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.