Boerenblog

3187 x bekeken

Twee stieren op ki van Kian-dochter Annet 3348

Kian-dochter Annet 3348 heeft nu twee zonen op de ki. Die zijn overal op te gebruiken, behalve bij koeien met slecht beenwerk of slechte klauwen.

Het was niet druk op de CRV-vergadering. De meeste melkveehouders zaten in het zaaltje ernaast, waar ZLTO een avond had georganiseerd over bijzonder beheer bij de bank. Bij CRV vertelde Jos Knoef over het bedrijf dat hij met zijn familie runt en hoe ze daar fokkerij bedrijven. Naast het enorme aantal koeien met meer dan 100.000 liter krijgen ze binnenkort misschien ook een 200.000 kilo-koe. Bijna al deze koeien stammen af van alledaagse pinkenstieren. Nu gebruiken ze de genomics-test. Hoog scorende pinken worden ­geïnsemineerd met top genomics-stieren, eventueel gesekst. Bij een lage genomics-waarde gaat er een embryo in. Een extreem dure en arbeidsintensieve methode, lijkt mij.

Tevreden over Talentino-dochters

De ‘gewone’ rietjes van CRV zijn inmiddels duurder dan de vaarskalveren. Bij onze ki, Land van Cuijk, waren destijds de proefstieren gratis. Dat past mij ­beter dan de huidige systematiek. Directeur Goossens stelde indertijd: "Wij zijn er niet voor het behoud van melkveerassen, maar voor het behoud van de boeren." Juist om die reden waren we eerder die dag afgereisd naar Grashoek, om de nieuwe toekomststier Gansey’s Red Cadillac te bekijken. Zijn broer Gansey’s Color Run is in maart actiestier bij K.I. Kampen. Beide zijn zoon van Delta Colorado en Kian-dochter Annet 3348 A90. Annet heeft met Talentino de hoogste Talent-zoon ter wereld. Later leverde ze deze prestatie nog een keer door met ­Leonidas de hoogste Gold­wyn-zoon te leveren. Sowieso is Leonidas een van de hoogste NVI-verververs. Daarnaast heeft Talentino een NVO duurzaamheidsindex van 107 en Leonidas 101. Wij zijn buitengewoon tevreden over onze ­Talentino-dochters.

Gunstige uiergezondheid, klauwgezondheid en vruchtbaarheid

Annet heeft inmiddels 84.000 kilo gegeven, met 4,62% vet en 4,02% eiwit in 6 lijsten. Ze loopt met haar 92 punten benen gewoon in het koppel, waar ze gemiddeld 29 kilo melk per dag heeft geproduceerd. Daarvoor zit een 87 punten Lentini met 3,70% eiwit en een Tulip met 3,65% eiwit. Vader Colorado is een Arrayo uit een Lawn Boy uit een Classic met heel hoge verwachtingen om zijn uierververving en 226 NVI. Ook uiergezondheid, klauwgezondheid en vruchtbaarheid zijn gunstig.

Color Run is een fraaie bonte stier. Cadillac heeft een excellent exterieur met breedte met een lang hellend kruis met een centrale draaier met goed beenwerk en goede witte klauwen. De stier is geheel rood, met dezelfde kop als Alpenrex. Hebt u een koe met slechte beenwerk of klauwen? Zet daar dan een blauwe op. Verder passen de broers overal op.

Goedkope toekomststieren

Familie Engelen gebruikt al jaren veelal goedkope toekomststieren. Toch hebben ze een veestapel met veel 100.000-kilo-koeien, veel AB-en A-koeien, kasten vol prijzen en 34 kilomelk per koe per dag over 400 melkkoeien. De kalfjes krijgen binnen het uur vier liter biest eventueel met de ColoQuick. Ze liggen dik in het stro met een kalverdekje. Hier geld het VetVice-principe: iedere euro geïnvesteerd in het kalf betaalt zich tienvoudig terug. We zagen geen enkel te licht kalf.

Of registreer je om te kunnen reageren.