Boerenblog

1 reactie

Nieuwe voercomputer in Noorse stal

We hebben op ons nieuwe melkveebedrijf in Noorwegen al vrij snel een dikke investering moeten doen. Die hadden we zo ook niet aan zien komen. Maar nu is 'ie er dan toch: een nieuwe Delpro krachtvoercomputer.

Onze collegaboeren nemen zo'n beslissing vast weloverwogen, voors en tegens afwegen, kosten en baten. Wij hadden 5 minuten nodig.

We hadden nog een Alpro-besturingssysteem. Stenen tijdperk, zo bleek wel, want de meeste monteurs die hier langs komen, hadden daar geen ervaring (meer) mee. Maar vanmorgen gaf hij de geest, na een paar vreemde stuiptrekkingen.

Kilootje per dag

Het belang van rantsoencontroles bleek, want bij een rantsoencontrole kwamen enkele droge koeien uit op een krachtvoergebruik van 16 kilo per dag, terwijl enkele hoogproductieve koeien het moesten doen met een mager kilootje.

Vloeken, schelden, telefoontje naar de monteur, repareren was echt niet mogelijk, en een uur later kwam de nieuwe er al aan. Ondertussen maar even ouderwets met de meelschep krachtvoer op het ruwvoer strooien.

Hopen op wonderbaarlijke resultaten

Hij kon alleen niet zo makkelijk naar binnen, de monteur dan. Er stond al een ander pakketje voor de deur: een nieuwe roterende koeborstel. Gekocht omdat we dachten dat we wat meer lucht hadden deze maand.

Laten we hopen dat de roterende borstel, en de betere voergift voor wonderbaarlijke resultaten zorgen, in de zeer nabije toekomst.

De nieuwe roterende koeborstel.
De nieuwe roterende koeborstel.

Eén reactie

  • John*

    Net de dingen die het begin moeilijk maken. Succes!

Of registreer je om te kunnen reageren.