Boerenblog

6 reactieslaatste update:16 feb 2016

Muizenschade: steppe wordt weiland

Een earlywarningsysteem voor muizen is nutteloos. Luister gewoon naar de geluiden uit de praktijk.

Deze winter zien onze weiden er flink groener uit dan een jaar geleden. Toen leek het hier wel een steppegebied door de enorme muizenschade. Wij hebben 45 hectare doorgezaaid en 25 hectare opnieuw ingezaaid om alles weer groen te krijgen. Dat geeft twee keer een enorme kostenpost: zowel direct door de extra kosten voor zaaizaad en bewerkingen, als indirect door meer aankoop van ruwvoer.

De droogte in juni 2015 dwong ons tot beregenen, maar dat heeft eigenlijk wel ons grasseizoen gered. In juli hebben we nog flink kunnen maaien, waardoor we uiteindelijk toch nog 8 ton droge stof per hectare hebben binnengehaald. Het enige voordeel dat we nu hebben, is dat er veel nieuw ingezaaid grasland is.

Boosdoeners

Afgelopen week presenteerde de muizenschade-commissie zijn rapport. Het wijst drie duidelijke boosdoeners aan die het muizen makkelijk maakten om tot een ramp te worden: laag grondwaterpeil door diepteontwatering, Engels raaigras waar te veel eiwit in zit en weinig weidegang, waardoor muizen te weinig worden vertrapt.

Bij ons begon de eerste schade in september 2014 zichtbaar te worden door bruine plekken in het land. Gras werd er flink dunner dan normaal en er waren veel paadjes om graspolletjes heen op de beweide percelen. Dit was vooral op percelen met zware klei en oud grasland. Door droogte waren er scheuren ontstaan in de bovenlaag, waar de muizen prima in kunnen vluchten en zich vermenigvuldigen. Ook bij mijn buurman, die al zijn vee weidt, geen diepteontwatering en veel oud grasland heeft, begon de eerste schade op zware klei. In de winter van 2014-’15 waren er geen zware buien. Ook ontbrak de vorst die normaal het ondereind van de muizenstand de genadeklap geeft.

Actiegroep melkveehouders

Vorig jaar is hier in de omgeving van alles geprobeerd tegen de muizen. Bij ons werkte het frezen en inzaaien in herfst 2014 erg goed. Ons land ligt middenin het muizengebied en de diertjes bleven er netjes af.

Uit het niets is een actiegroep melkveehouders ontstaan. Deze ondernemers hadden veel last van de muis, maar ze werden niet serieus genomen door de provincie en andere overheden. Deze groep heeft enorm zijn best gedaan en verkreeg verlengingen van de mestuitrijdperiode en vrijstellingen van de ­
80% grasland-eis bij derogatie, zodat de ­getroffenen meer snijmais mochten verbouwen. Ook betaalde de provincie de taxatie van de gewasschade. Hulde hiervoor.

Weggegooid belastinggeld

Nu wil men een earlywarningsysteem opzetten. Een zwaar gesubsidieerd ambtelijk apparaat dat muizenschade moet signaleren. Volgens mij is dat weggegooid belastinggeld. De praktijk riep al eerder dat er iets aan de hand is. Luister daar dan ook naar.

Laatste reacties

 • Schaap1975

  Elk jaar schapen weiden werkt echt super. En niet één jaar maar jaar op jaar. En niet alleen de muizen komen er niet, de zode wordt ook veel beter uitgestoeid.

 • Peltjes

  En hoe gaat het met risico op paratbc besmeting? Mij is verteld dat die bacterie veel bij schapen voorkomt en dat de bacterie wel 10 jaar kan overleven in de grond.

 • Schaap1975

  de kans is groter dat de loonwerker via zijn giertank para meeneemt en/mestaanvoer dan dat schapen op je land dit besmetten

 • scharrelkip

  Als jullie de natuurlijke vijanden van de muizen uitroeien of
  weghouden, krijg je gewoon koekjes (muisjes) van eigen deeg.
  Dit is dus eigen schuld dikke bult (muizen).
  Geen enkel medelijden van mijn kant.

  Groeten van baron de vos van valkengoed

 • farmerbn

  Piet-Jan met de mooie achternaam heeft gelijk. Het begint bij scheuren bij droogte in zware klei. Beregenen werkt daar goed. Hulp van dure adviseurs is niet nodig, gewoon enkele keren sproeien per jaar wel.

 • kenmvdwind

  Scharrelkip zonder kop, er zijn zat natuurlijke vijanden, buizerds, bunzingen, uilen, etc. ,meer dan ooit.
  Weidevogels maken vrijwel geen kans meer.
  Wat een onzin dat er daardoor meer muizen zijn!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.