Redactieblog

9 reacties

Licht kalf door gebrek aan verzorging

Nu de prijzen van nuchtere kalveren slecht zijn, is er veel commentaar op de afnemers van de kalveren. Of dit terecht is, is nog maar de vraag.

Voor een goed, vitaal kalf is altijd wel afzet te vinden. Door marktwerking kan de prijs een paar tientjes schommelen, maar die is over het algemeen prima. In 2015 bracht een goed zwartbont stierkalf gemiddeld tot €103 per stuk op.

'Machtige' integraties beschuldigen

In een goed melkjaar hoor je niets als de prijs daalt tot €65 in het begin van het jaar, en ook niet als een kalf in de zomer €145 per stuk opbrengt. Nu de melkprijs slecht is en de sluitpost wel eens verschil kan maken, wordt er met de vinger naar de grote 'machtige' integraties gewezen. Dit terwijl de melkveehouderij bewust gegroeid is na het wegvallen van het melkquotum. Die groei die heeft als neveneffect meer kalveren. Is dat dan het probleem van de producent - in dit geval de melkveehouder - of van de afnemers - de integratie?

Lichte kalveren die niemand wil hebben

Dan nog het probleem met de lichte kalveren, die kalveren die bijna niemand op dit moment wil meenemen. In veel gevallen zijn het kalveren die gewoonweg te weinig melk hebben gekregen of onvoldoende zorg. In een aantal gevallen zijn de kalveren te jong om op transport te mogen. Deze kalveren zijn vaak niet sterk genoeg om mee te komen in de koppels op de kalverbedrijven, waardoor er daar meer druk komt te liggen, door ziekte of doordat kalveren extra verzorging nodig hebben.

Melkveehouder verantwoordelijk voor goede start kalf

Het is dan ook niet verwonderlijk dat kalverhouders deze kalveren liever niet meer willen hebben. Handelaren zien het ook niet meer zitten om te leuren met de kalveren en verkopen vaker nee. Het kalf wordt daardoor weer het probleem van de melkveehouder, die de verantwoordelijkheid heeft om het kalf een goede start te geven, of de keuze te maken of het kalf wel een toekomst heeft. In mijn ogen is dat geen verkeerde ontwikkeling.

Sterke kalveren uit buitenland halen

Dat integraties ervoor kiezen om een sterk en vitaal kalf uit het buitenland te halen, is een gevolg van het Nederlandse aanbod; iets waar Nederlandse melkveehouders zich over verbazen. Waar ik me over verbaas, is dat de schuld zo makkelijk bij een ander wordt gelegd. Een gezond kalf dat goed wordt verzorgd, groeit altijd. Een keer een voerbeurt extra met melk die goed op temperatuur is, moet niet zo'n enorme moeite zijn. Gezonde kalveren, gezonde prijzen, gezonde markt.

Laatste reacties

 • haj146

  Lulkoek. We moeten uiteraard allemaal goede kalveren afleveren. Maar voor een kalf van honderd euro is geen plek. Als je t kalf voor 50 euro aanbied ineens wel. Direct Ibr en bvd verplichten. Zijn we van die import af.

 • Zuperboer

  Marjan, hier worden zware en lichte kalveren geboren. Dat is een natuurlijk proces. Tweelingkalveren van 50 kg elk, ik moet er niet aan denken. Ik vind dat je je er iets te gemakkelijk van af maakt of zijn het mijmeringen vanachter je laptop, dan zullen we je niet storen (net als de stagiair die op de tweede dag op zijn werkplek in slaap viel). Anders, ga eens kijken bij een melkveebedrijf en vraag aan de melkveehouder hoe hij zijn kalveren verzorgt. Bovenstaand verhaal is mij te kort door de bocht. Gegroet.

 • marjanschaftenaar

  Het gaat mij ook niet om de kalveren die net geboren zijn maar de kalveren van 14 -34 dagen oud die de handel in mogen. Een gezond tweelingkalf/licht kalf kan in die periode voldoende aankomen om naar de mester te gaan, mits hier voldoende zorg in zit. Het probleem is echter dat kalveren de tijd niet altijd krijgen.

 • Bennie Stevelink

  Als wij jaren geleden, ondanks de tegenslag met de vervuilde entstof, de BVD en IBR bestrijding weer hadden opgepakt hadden we nu minder problemen gehad met de afzet van kalveren.

 • ruyterhoeve

  @haj146, de omliggende landen zijn allemaal al veel verder met hun programma's voor IBR en BVD. Als de melkveehouders gewoon goed op hun kalveren passen worden ze gewoon afgenomen. En het wel of geen plaats hebben is idd marktwerking die jij en je collega's ook gebruiken als het in jullie voordeel is. Dus... biest erin, verse melk of goede kwaliteit melkpoeder en heel belangrijk, aandacht geven aan het kalf. Succes!

 • Zuperboer

  Marjan, het probleem is dat kalveren jarenlang werden afgenomen ondanks hun gewicht. Dit is een omslag in denken en als je zelf veehouder was dan zou je kunnen weten dat je niet elk kalf op gewicht kan krijgen. Zulke gedachten heeft elke jonge student die vers aan het vak begint, maar er zijn nu eenmaal kalveren die je niet door de dip krijgt. In theorie is het allemaal heel makkelijk, maar als je op een bedrijf wordt geconfronteerd met BVD, IBR, Crypto en ook nog eens Mycoplasma dan is het een hele kunst. Het lukt steeds beter en hier gaat er ook 10-12 liter biest in de eerste 36 uur. Maar ik kan me goed voorstellen dat er op al die duizenden kalveren dieren uitvallen. Wat er met de lichtere kalveren in het buitenland gebeurt dat vertelt het verhaal natuurlijk ook niet. Wat mij betreft wordt de IBR en BVD bestrijding vandaag nog sectoraal verplicht, hier enten we al jaren om de problemen voor te zijn.

 • nutterseweg10

  Jouw verhaal kan wel kloppen Superboer,maar een kalf wat jij niet op gewicht kan krijgen in 35 dagen of wat onder de leden heeft van dat riedeltje aandoeningen die mogelijk zijn heeft maar een goede bestemming en dat is rendac en niet de kalverhouder.

 • el

  De beste stuurlui staan aan de wal!

 • jfvanbruchem1

  en de irritantste zitten bij de krant

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.