Redactieblog

23 reacties

LTO tevreden met weidemelkfooi

Vorig jaar acties in Brussel. Omdat we te weinig voor de melk kregen. Herinneren we ons dat nog?

Belangenbeharigers NMV en DDB met Sieta van Keimpema op de barricaden en LTO-voorzitter Albert Jan Maat aan de overlegtafel. Resultaat: €30 miljoen voor Nederland. Het werd bestemd voor de melkveehouderij en de varkensboeren.

Ik heb het toen een fooi genoemd. Vooral afgezet tegen het hoge bedrag dat we aan superheffing moesten betalen. Dat had terug gemoeten naar ons land. Maar goed, we kregen niet meer dan de schamele €30 miljoen. En die werd verdeeld.

Werkgroep lage melkprijs

Er kwam een heuse werkgroep. Het ministerie zat er in, plus de vertegenwoordigers van landbouworganisaties en natuur. Wonderlijk. Wat heeft de natuur te maken met een te lage melkprijs voor de boeren?

"Beleid van de linkse staatssecretaris Martijn van Dam", zegt Hanna. "Die dacht: ik heb een pot geld te verdelen en daar zijn we als PvdA goed in. Dus geven we het niet aan de rechthebbende, de boer, maar besteden het aan leuke dingen voor de mensen. En dat zijn vooral de groene hobby's, die geen geld opleveren, maar misschien wel stemmen. Want zoals de boer wanhopig wacht op een betere melkprijs, zo hunkert de PvdA naar meer stemmen. En die komen niet bij de boeren vandaan, maar wel bij natuurminnaars."

Weidevogels, maar geen weidegang

Goede analyse van Hanna. En dan begrijp ik zo'n Maat van LTO niet. Die had moeten strijden voor geld dat direct in de knip van de boer komt. Niets daarvan. Hij is juichend over de fooi van €750 voor de boeren die de koeien voor de eerste snee de wei insturen. Dat zijn over het algemeen de kleine tot middelgrote bedrijven, die toch al weiden. Een beetje zakgeld voor deze boeren. Maar er komt geen koe extra door in de wei. Het gaat om de weidevogels, niet om de boer. En toch juicht Maat.

"Maat is een meeloper", smaalt Hanna. "Altijd overleggen, al is het ook met de duivel. En altijd blij met het resultaat. Het tegendeel van een strijder voor onze boerenbelangen. Het feit dat de vakbonden floreren, hebben ze aan hem te danken. Maar wij schieten er geen bal mee op."

Laatste reacties

 • Mfb

  Helemaal mee eens dat het een fooi is en zeker voor de grotere bedrijven die de koeien ook regelmatig wel voor de 1e snede al de weide in laten.
  Dat zou ik trouwens elke boer adviseren te doen want er is geen betere manier om groeitrappen te realiseren. Je hebt er het hele weideseizoen plezier van en daardoor ook minder verliezen doordat je de koeien in de juiste grashoogtes kunt inscharen.

 • veldzicht

  Helemaal onbegrijpelijk waarom bij ieder wissewasje als het om landbouwzaken gaat die milieu lui hun lange neus er in moeten steken,ze hebben er niets te zoeken en hebben er de ballen verstand van.Laat die parasieten een nuttige baan zoeken inplaats van de boeren dwars te zitten.

 • Biggetje

  Spijker op zijn kop, in alle opzichten!!!!

 • j.verstraten1

  30 miljoen euro. 10 miljoen voor varkenshouderij, 10 miljoen voor mestverwerking ( varkens en koeien ieder de helft). 10 miljoen over voor melkveehouderij. We hebben 18.000 melkveehouders. Dat is 555 euro per bedrijf nog te verdelen. Een zakcent, meer is het niet.
  Wat had je dan nog verwacht? Als je 750 euro binnen kunt halen via vroeg weiden heb je al bovengemiddeld uit de pot kunnen snoepen. De premie is ook helemaal niet bedoeld om boeren te verleiden te gaan weiden. LTO heeft ingezet om het geld op zoveel mogelijk bedrijven te laten landen vanuit de basisgedachte dat het geld voor iedereen bedoelt is. Dan is het vervolgens kruimels ipv koekjes verdelen.

 • JRC

  Helemaal mee eens.

 • Schaapje

  Als die boeren die 750 euro niks vinden. ..wil onze bankrekening nummer wel geven. Altijd meer meer willen. Wij krijgen nada noppes. Zeur niet zou ik zeggen.

 • alco1

  @Schaapje. Natuurlijk vinden boeren 750 euro wel wat.
  Maar dat er weer tweespalt gecreëerd wordt tussen boeren die het wel kunnen en die niet.

 • j.verstraten1

  alco, je kunt ook ook gebruik maken van een korting op kuilanalyse, investeren in mestverwerking, en er zijn ook nog een paar knaken voor mastitis/ibr/bvd programma.
  Sommige heel slimme ondernemers kunnen dus 4x beuren.
  Maar je moet er wel zelf geld bijleggen.
  als 750 euro ook al voor tweespalt zorgt worden we wel erg kleinzielig.

 • Sjakkie

  Juist, bij sommigen is het toch nooit goed.
  Niks van aantrekken zou ik zo zeggen!

 • Rip

  Een gemiddelde boer heeft een paar ton omzet. Afgezet tegen dit gegeven is de 750 euro inderdaad een fooi. Daar verander je niet de weidemelk situatie mee. Een zinloze maatregel dus, die alleen maar de beperkte denkrichting van de Staatssecretaris onderstreept. En Maat, die is altijd blij. En da t weten ze in Den Haag ook. Een kinderhand is gau gevuld, denken ze daar. • hansvanbergen

  Voor 750 euro je eerste snede nar de galamiezen laten lopen door de koeien? De eerste snede is bje einkomen voor het hele jaar!! En je gehaltes de kelder injagen. Kost het 10 voudige van die 750 euro! Kuiluitslagen zouden nu ineens stuk duurder worden maar door de 500 van V Dam niet. Maw hoppa in de knip bij BLGG. Dus wat zien we vant geld NIETS NADA NOPPES. Exact zoals voorspeld. Is ook buitengewoon onbeschoft om inkomenstoeslag te verwarren met schadevergoeding voor weidevogels. De overheid heeft er een zooi van gemaakt door niet de superheffing in 3 jaar te verdelen EN de Rusland boycot te veroorzaken.

 • @123

  In het buitenland is deze toeslag allang uitgekeerd,alleen in Nederland moeten de ambtenaren zich er weer mee bemoeien onder welke voorwaarde het (eigen superheffingsgeld) wordt uitgekeerd.Als het net zo'n gedoe wordt als met de jaarlijkse uitbetaling van de toeslagrechten kunnen we daar misschien ook nog wel een jaar opwachten.

 • vandenbrandcv1

  Inderdaad een fooi en daar wil de STAS ook nog monitoring voor door vogelbescherming en in fase 2 een planologische beperking als dank. Heel die administratie kost alleen al 750 euro.

 • vandenbrandcv1

  Straks huilt groen NL weer als de weidevogels het niet goed doen en vertellen niet dat de meeste eieren en vogels in de mond van de vos en de kraai verdwijnen. Dweilen met de kraan open dus ....

 • veldzicht

  Laat ze het heen en weer maar krijgen met hun paar rot centen ,als je het al krijgt moet je nog dankbaar zijn ook.

 • Marco22

  Al met al en afgezien van dit zakcentje geeft maar weer eens aan hoe de Lto in de landbouw-behartiging staat.
  Meepraten is belangrijker dan wat bereiken. En dat bereiken bedoel ik dan voor de boeren. Niet voor Lto-advies GD BLG ed parasieten.

 • Tuig

  Belachelijk, geld om de koeien het land in te jagen? Zonder subsidie kwam er geen melkveehouder het bed uit geloof ik.

 • herijgers-naalden

  Lto lidmaaatschap opzeggen levert meer op.

 • farmerbn

  Bij de volgende CAO loon-onderhandelingen krijgen alleen die werknemers een loonsverhoging als ze op de fiets naar het werk komen. Eens horen hoe de FNV tekeer zal gaan.

 • cornelis 22

  Als het alleen die 750 euro aanpakken is zou ik zeggen wie het kleine niet eert is het grote niet weerd, maar er komt nog iets bij je moet ook met allerhande zwetsclubjes de weide ervaringen gaan evalueren . Daar pas ik dus voor van mij mogen ze die 750 euro houden.

 • farmerbn

  Als de FNV een accoord sluit met derden dan is dat altijd onder voorbehoud. Na de deal komt er een vergadering met de leden en als die groen licht geven is het accoord definitief. Moet LTO dit ook zo gaan doen?

 • WGeverink

  Als lto wakker dier openlijk een "betrouwbare partner" noemt snap je als boer meteen dat het lidmaatschapsgeld voor zo'n club weggegooid geld is.

 • Farmer4life2

  Wij hebben bewust niet mee gedaan aan de subsidie regeling.
  A. Ik laat mij geen subsidie boer noemen, als het niet eens waard is.
  B. Ik weid op mijn eigen manier en in deze streek was 1 mei de datum dat er geweid kon worden. Buren hebben eerder geweid ivm de premie, hebben het duur betaald.
  C. Ik beweid normaal altijd rond 15 april. Het was veelste nat.

  Van Dam steekt die 750 maar in zijn eigen ****
  - 50 euro voor bijeenkomst
  - 100 euro omdat er meer boeren aan meededen dan aanvankelijk gedacht werd.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.