34 reacties

'Kalf bij de koe vergissing van Moeder Natuur?'

Het kalf blijft niet voor niets van nature bij zijn moeder. Dat is goed voor de weerstand: het kalf groeit sneller, is socialer in de kudde en toont later goed moedergedrag.

Er gaan steeds meer stemmen op om kalveren enige tijd bij de koe te laten. We hebben het dan over de melkveehouderij, want bij runderen voor de productie van rundvlees is het gelukkig gebruikelijk om het jonge dier maanden bij zijn moeder te laten drinken. Melkveehouders houden die melk blijkbaar liever zelf en verzetten zich nu met hand en tand. Terwijl er een onmiskenbaar voordeel is voor de sector.

Minder antibiotica nodig

Het leidt immers tot sterkere, zwaardere dieren die minder antibiotica nodig hebben. De nu nog overtollige 'binnenlandse kalveren' worden dan ook weer interessant voor de kalvermesters, die nu nog zo'n kwart miljoen dieren van ver weg halen. Het is mooi dat Joop Atsma, voorzitter van Stichting Brancheorganisatie Kalversector, de Dierenbescherming vorige week toezegde hiermee te zullen stoppen als er voldoende aanbod van kalveren is uit eigen land en het nabije buitenland, maar dan moeten de melkveehouders zich veel coöperatiever opstellen. Atsma reageerde op de petitie van de Dierenbescherming (42.500 ondertekenaars!) om lange afstandstransporten van kalveren te staken.

Gesputter van melkveehouders

Op open dagen wordt melkveehouders vrijwel altijd gevraagd waarom het kalf bij de koe wordt weggehaald. Hun inlevingsvermogen geeft terecht aan dat dit tegennatuurlijk is. Het wringt. Nu zelfs de Tweede Kamer sinds kort in meerderheid overtuigd is van het belang om kalveren bij hun moeder te laten, komt het gesputter van de melkveehouderij op z'n zachtst gezegd geforceerd over. Het wordt bijna lachwekkend dat nu wetenschappers en dierenartsen van stal worden gehaald om te bepleiten dat het zelfs beter is om het jong van zijn ouder te scheiden. Alsof Moeder Natuur zich zou hebben vergist!

Opmerkelijke argumenten

Zoötechnisch is het een knap stukje werk, maar dat maakt het moederloos opfokken niet minder tegennatuurlijk en zeker niet het beste voor het kalf. Voor het direct scheiden van het kalf voert men opmerkelijke argumenten aan: het zou beter zijn voor het welzijn van het kalf; de koe kan ziektes overdragen; als je op latere leeftijd kalf en koe scheidt, levert dat voor allebei veel stress op. Aspecten die in de vleesveehouderij geen probleem zijn en met goed management ook in de melkveehouderij prima te ondervangen zijn.
Het kalf blijft niet voor niets van nature bij zijn moeder. Het is goed voor de weerstand, het kalf groeit sneller, is socialer in de kudde en toont later goed moedergedrag, om een paar voordelen te noemen.

Samenleving serieus nemen

De Tweede Kamer wil nu een plan van aanpak zien om kalveren bij hun moeder te laten. In plaats van politici vals sentiment te verwijten, te zeggen dat ze niet weten waar ze het over hebben, te suggereren dat zij verantwoordelijk zullen zijn voor slechter dierenwelzijn of zelfs voor een hogere kalversterfte, doet de melkveesector er verstandig aan de zorgen uit de samenleving serieus te nemen en constructief mee te werken. Laat de biologische melkveehouderij het voortouw nemen. Dat daar óók de kalveren van de koe worden gescheiden, vinden veel consumenten verbijsterend. En terecht.

Bert van den Berg is programmamanager veehouderij bij de Dierenbescherming.

Laatste reacties

 • De Waard

  Koeien ook niet meer in stallen houden, maar jaarrond buiten in het weiland. Dat is de volgende stap.
  De mensheid is gek aan het worden en leeft in een Donald Duck wereldje.

 • snufferman

  ach ja als later de koeien op oudere leeftijd weg kwijnen door para is dat niet de schuld van bert van den berg want die weet het dan ook weer beter

 • RGS9C5J3

  Bert vd berg heeft te lang bij zn moeder gezogen

 • alco1

  BIJ DEZE ZEG IK DUS MIJN ABONNEMENT "AGRARISCH DAGBLAD" OP.

 • Leo Tholhuijsen

  Deze reactie van alco1 begrijp in niet.
  Ook via de opiniebijdragen op boerderij.nl en in de krant op vrijdag geven we de lezer zicht op de wereld om hem/haar heen.

 • De Waard

  Wat ik me vooral afvraag: Hoe gaan we dit als melkveehouderij in hemelsnaam doen in onze stallen????
  Moeten we allemaal naar vrijloopstallen toe?
  Moeten we alle mestschuiven stil gaan zetten nu, om te voorkomen dat er kalveren sneuvelen?
  Moeten we alle doorstapjes tussen het voerhek nu dichtmaken, omdat anders de kalveren ontsnapppen?
  En hoe gaat het bij robotbedrijven als kalfjes lukraak door de robots en robotruimtes gaan wandelen?
  Vragen, vragen, vragen...........

 • a van Gerwen

  Bert van de berg weet het dus beter dan alle dierenartsen en wetenschappers bij ekaar. Chapeau,maar waar blijft zijn wetenschappelijke onderbouwing of is het alleen maar gestoeld op onderbuikgevoelens.

 • boerrick

  Weet je wat lachwekkend is dat wetenschappers, dierenartsen en de boeren (mensen met ervaring enzo) als lachwekkend worden bestempeld om mensen te overtuigen van je mening.
  maar we moeten wel de wens van de samenleving (melk uit fabriek kennis) serieus nemen.
  HAHAHAHAHAHA

 • mtsvanaaken


  Leo Tholhuijsen
  Chef akkerbouw, 20 keer aardappelen tegen phtofthora spuiten per jaar is zeker geen foutje van moeder natuur?

 • RGS9C5J3

  Ik begrijp deze reactie wel!!!!
  Mijn vader liet vroeger de kalveren wel bij de koe tot dat ze weg gingen. Op dat moment begon het drama!!
  menig koe trotseerde prikkeldraad heining of landhek dagen lang niets bleef heel, met kapot gescheurde spenen en huid tot gevolg, beschadigde auto s vernielde tuintjes en bellende buren over geluids overlast.
  Voorstel: creeer een opvang voor de koeien waar t kalf is gespeend tegen de bebouwde kom of midden in een woonwijk !!!

 • alco1

  Leo.
  Het is een discussie die alle kranten haalt en natuurlijk is het belangrijk te lezen wat de gedachten gang is van de anti's.
  Maar de eerste die ons dagblad naar voren haalt is zo'n anti.
  En zoals het geschreven staat is het jouw artikel.

 • koeboertje

  Vroeg scheiden van moeder en kalf geeft de minste stress voor koe ,als je het kalf langere tijd bij de koe laat ,krijg je bij scheiden een koe die enkele dagen zo van slag is dat ze net zo lang schreeuwd tot ze een schorre stem heeft en een kalf dat zijn leven lang hysterisch en schichtig is als zijn de verzorger hem benaderd.
  Dit zijn mijn eigen ervaringen en daarom doe ik dus niet meer
  Direkt kalf weghalen is dus de minst slechte keus

  Leo voor jouw wil ik het nog een keer proberen maar dan nodig ik je uit om een dag en nacht bij mij te komen logeren nadat ik het koe van het kalf heb gescheiden ,neem oordopjes mee !

 • oorspronkelijk

  ervaar Alco als reactionair.
  door statements in te brengen word je als mongool versleten
  agrariërs moeten toch niet verworden als activisten
  respectvol omgaan met gevoelens van anderen.
  transporten en doodspuiten vrwl kalf ivm onzekerheid penicilline melk
  vraagtekens in de samenleving niet weg redeneren met basis economie

 • Trot

  Als nu iedereen is doet waar hij goed in is dus broodprofeet zorgen dat de akkerbouw minder spuit want onkruid kan ook handmatig worden bestreden Dan pas vertellen wat een ander niet helemaal goed doet

 • Leo Tholhuijsen

  Ah, nu zie ik waar het misverstand vandaan komt: mijn naam staat abusievelijk boven het opiniestuk over de kalfjes. Gaan we veranderen. Ik ben slechts de intermediair hier. Auteur van het stuk is Bert van den Berg van de Dierenbescherming.
  Wordt veranderd.

 • Trot

  Goed bezig redactie eerst verkeerde naam alla maar dan actie voeren voor de dieren bescherming tegen de geen de boerderij betaalt

 • alco1

  Oké. Excuses aanvaard.

  @ Oor.... Waren er maar meer reactionair, dan zou de wereld er heel wat beter uitzien.
  We laten alles maar op zijn beloop gaan.
  Een voorbeeld zijn wel de voetbal supporters.
  De relschoppers zijn nu al met zulke grote getallen dat beheersing niet meer mogelijk is.
  Of zoals in de wereld politiek:
  Toen de IS klein was waren het de linkse partijen met een meerderheid die tegen ingrijpen waren.
  Nu het uit de hand loopt met duizenden drenkelingen haalt de PvdA bakzeil. Maar het leed is er al.

 • MKRouveen1

  Bert van den Berg ergert zich blijkbaar aan de melkveehouders die in zijn ogen demonstratief de hakken in het zand zetten tegen extra regeltjes. Wel jammer dat een programmamanager van de Dierenbescherming zo'n gebrek aan dierkennis heeft. Hoe kan iemand in zijn functie nou beleid voeren ter bescherming van dieren als óók hij voorstander is van maatregelen die het welzijn van dieren verslechtert? Hij zou er verstandig aan doen de argumentatie van melkveehouders serieus te nemen. Wat hij zegt is 'specialisten, werk constructief mee aan de zorgen van leken'. Dat werkt nooit of nergens.

 • veldzicht

  Voor mij nog steeds een raadsel wat die Bert van den Berg loopt te zanikken.Zoals de meeste boeren laten ze de koe het kalf eerst drooglikken en tegen melktijd doen ze de koe in de koppel melkkoeien waar ze worden gemolken,daarna zoekt de koe totaal niet naar het kalf en gaat rustig wat vreten ,niks geen gezoek en geloei naar het kalf terwijl het kalf rustig in zijn eenling box ligt en in dien nodig een warmte lamp er boven.Het gaat bijna zoals in het wild daar verstopt de koe ook zijn kalf in de strruiken en gaat een paar keer per dag er heen om te laten zogen,als ze wat groter zijn zoeken ook de kalveren elkaar op zoals de boer ook leeftijd genoten bij elkaar zet.
  Gewoon triest hoe politieke partijen EN de dierenbescherming mensen op het verkeerde been zetten met hun valse voorstelling van zaken,Maar dat zal wel meer te maken hebben met stemmers en donateurs.

 • Peltjes

  Het ergste is dat de mensen die kalf bij de koe willen, zelf niet in de sector werkzaaam zijn, maar wel hun mening opdringen onder het mom van de samenleving wil het, dus dan moet het goed zijn. De samenleving word verkeeerd voorgelicht cq. gechanteerd door deze radicalen.

 • cornelis 22

  Ik vind het wel bedenkelijk dat van de Berg hier een forum krijgt. Met sommige mensen en instanties valt niet te praten ,erger uw lezers dan ook niet met dit soort lieden. Iedereen die er verstand van heeft vindt het kalf bij de koe laten lopen onzin en op onzin reageer je niet tenzij je het als humor ziet

 • oorspronkelijk

  waarden en normen bij brengen in de opvoeding.
  het vernederen van mensen werkt radicalisering in de hand milieu activisten al meer dan 40jr actief- politiek (CDA) gevoelloos ncb gaf bijna €100000 subsidie.
  IS zijn de oud topfunctionarissen van Sadam- Amerika wilde olie veiligstellen wie de geschiedenis kent heeft toekomst-_Duitsland na Wo1tot op het bot uitgekleed
  gastarbeider uitgekleed door huisjesmelkers
  gepeste jongeren die op scholen moorden
  als iets je niet aanstaat niet de argumenten maar actie???

 • alco1

  Oor. Je wilt niet goed lezen.
  -Normen en waarden in de opvoeding bij brengen. Prima
  Ook aan mijn zoon met het syndroom van Down, een groep die jij stigmatiserend wegzet als "Mongool".
  - Niemand vernederen, maar durven aanspreken op hun gedrag is heel iets anders.
  -Huisjesmelkers aanspreken
  -Pesters wijzen op de evt. gevolgen.
  -Juist de argumenten benoemen, waardoor juist geen actie nodig is.
  Maar je zult alles wel weer lezen met je eigen bril.

 • koster

  het artikel is het eigenlijk niet waard om op te reageren.
  Maar vooruit dan, omdat ik deze nog niet gelezen hebt:
  het werkt kostprijsverhogend, gaat u de vergoeding daarvoor even borgen meneer van den Berg?
  O, dat dacht ik al.

 • Bennie Stevelink

  Het argument van de Dierenbescherming is vooral dat het tegennatuurlijk is om het kalf niet bij de koe te laten.
  Als de Dierenbescherming een natuurlijke leefsituatie zo belangrijk vindt hoe denken ze dan over honden, katten, kanaries, cavia's, enz in de stad? Ik heb de indruk dat ze met dit argument zeer hypocriet omgaan.

  PS. Voorheen schreef ik onder de naam "Mozes". Ik heb er voor gekozen om voortaan onder eigen naam te schrijven.

 • BoerHarm

  Ik ben het eens met alco en cornelis 22. Boerderij zou zich achter de oren moeten krabben om extremisten een podium te geven. Voor Bert van den Berg houdt de strijd pas op als alle veehouderij het land uit is. Zijn belangrijkste brandstof zijn de kranten die hem aandacht geven: stop daar mee!

 • WGeverink

  Als ik terug kijk wat voor gevecht het soms was om mijn vleesvee kalveren te leren drinken bij hun moeder omdat het uier wat te diep was. Soms wilden koeien vooral vaarzen niks met het kalf te maken hebben en andere koeien proberen je te vermoorden als je bij hun kalf in de buurt komt. Levensgevaarlijk! Het ene kalf krijgt te weinig melk en het andere kalf krijgt teveel en zuipt zich aan de diaree. En als je dan met veel pijn en moeite een kalf aan de gang hebt gekregen hoop je dat de moeder er niet per ongeluk op gaat liggen.

 • Jacob.huizing1

  Beste heer Van den Berg, lees aub even onderstaande link!

  <>

 • Cor van Zadelhoff

  3 weken koe en kalf bij elkaar geeft enorm veel stress bij de dieren als je ze uitelkaar haalt. De kalverenmester wordt hier natuurlijk ok niet blij van. Probeer z'n kalf maar weer goed aan de emmer te krijgen. Of je als ondernemer niet meer zelf mag bepalen hoe je je bedrijf wilt voeren, stop de bemoeizucht door mensen die er geen verstand van hebben.

 • A1967

  De heer van de Berg is gefrustreerd dat uit eigen onderzoek geen harde bewijzen naar voren kwamen, dat het beter zou zijn om de kalveren bij de koe te laten. Het tegendeel is al genoeg bewezen. Niet reageren dus op deze roeptoeter.

 • WGeverink

  @Jacob.huizing. Holy shit!. Een wat vroege 1 april grap zeker!.De pvdd wil zich werkelijk overal mee bemoeien. Vrienden van ons adviseerden"the family bed" waar de kroost bij de ouders in bed slaapt. Na een aantal seconden grondig de voor en nadelen afgewogen te hebben stond voor ons vast dat een baby in de wieg veel veiliger zou zijn en ons allemaal minder stress en een betere nachtrust zou geven. Die voorspelling is helemaal uitgekomen en we hebben er nooit een seconde spijt van gehad. Wat anderen doen moeten ze zelf weten. Onze kroost moest om verschillende redenen al snel over op de formula. Jammer maar helaas maar ook daar is op zich helemaal niks mis mee. Toch lijkt alles goed gekomen want ook wij hebben genoeg binding gekregen met onze kinderen dat we er voor geen goud van af willen...

 • Klaasvaak

  Misschien kan boerderij een goed artikel schrijven waarom het kalf wel bij de moeder weggehaald wordt. Waarom de landbouw wel subsidie krijgt. Waarom Den Haag de gehele sector stillegt met onduidelijkheid. Waarom wakker dier, pvdd, radar, Zembla de agrarische sector tegen werken. Waarom de landbouw zo ontzettend belangrijk is voor NL.
  Zorg dat ze stuk voor stuk in de landelijke dagbladen komen als tegengeluid van alle linkse groene rakkers. Boerderij kan een wezenlijk grote bijdrage leveren in de maatschappelijke discussie ipv zelf artikelen te plaatsen Hoe de agrarische sector dit maar moet doen.

  Zonder landbouw geen boerderij!

 • alco1

  Klaas.
  Hetzelfde komt bij mij op.
  Ik krijg meer ergernis van ons blad dan informatief lees plezier.

 • missis

  kinderen worden ook niet geboren om naar school te gaan of in de creche gedumpt te worden...............

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.