Commentaar

5 reacties

Handjes dichtknijpen met voorschotprijzen

De Nederlandse melkprijs is relatief hoog over 2015. FrieslandCampina's garantieprijs lijkt ruim ingeschat.

Het spookt op de Europese zuivelmarkt. Overaanbod, lage prijzen en sombere vooruitzichten. De grote concerns leken de dans nog te ontspringen, maar ook daar slaat de droefenis toe.

Arla maakte afgelopen week zijn jaarcijfers bekend. Die zijn niet best. Inclusief nabetaling komt de contant uitbetaalde melkprijs over 2015 uit op € 30,70 per 100 kilo. Die nabetaling is bewust verruimd ten koste van de reserveringen. Leuk voor even, maar funest voor het rendement op de langere termijn. Daar komt nog wat tegoedschrijving aan ledenkapitaal bij, maar daar kun je de boodschappen niet van betalen. Dat geld komt pas op termijn vrij.

De melkprijs van DMK/DOC Kaas is beroerd laag en zal onder 28 cent uitkomen over 2015. Vanwege verschillen in de gehalten mag je daar 1,5 cent bij optellen, dan nog blijft DMK/DOC ver achter Arla.

Stevige voorschotprijzen voor Nederlandse veehouders

In Nederland mag het gros van de veehouders de handjes dichtknijpen. Alle partijen buiten DOC Kaas en in zijn kielzog A-Ware, noteren stevige voorschotprijzen. Aanjager is FrieslandCampina, dat zo'n vier vijfde van de Nederlandse melk tot waarde brengt en rendeert als een tierelier. De voorschotprijs noteerde gemiddeld over 2015 € 30,50. Daar komt nog minstens rond € 2 contante nabetaling overheen.

Is garantieprijs goede afspiegeling van EU-melkmarkt?

Dat roept wel de vraag op of de garantieprijs een goede afspiegeling is van de Europese melkmarkt. Arla betaalt ongeveer de garantieprijs uit, DMK en DOC fors minder. Samen zijn deze drie partijen al goed voor 70% van het prijsgewicht in het mandje van zuivelaars dat de garantieprijs bepaalt. Milcobel, 6%, betaalt ook niet boven FrieslandCampina, Bel Leerdammer, 8%, evenmin. Daarmee betaalt 84% van de weging minder dan de garantieprijs.
Conclusie: de Zuid-Duitse partijen hebben excessief betaald om aan een garantieprijs van € 30,50 te komen. Of FrieslandCampina heeft de mandjesprijzen ruimer ingeschat om veel contant melkgeld te kunnen uitbetalen. Geen veehouder die daar rouwig om is.

Bekijk het verloop van de voorschotprijs van FrieslandCampina en andere zuivelbedrijven via Boerderij Op Maat

http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2016/2/Arla-verdient-krap-24-minder-met-melk-2762575W/

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  RFC draait goed en heeft aan de garantie prijs ee n eigen draai gegeven.

  Moet een bedrijf als Aware niet de garantie prijs betalen voor de melk van RFC? Dat door Neelie kroes is ingesteld?

  Daarnaast is het uitroken van de zuivelverwerkers goed voor RFC

 • Bennie Stevelink

  Daar heb je gelijk aan @Farmer4life, melkverwerkers die melk van FC ontvangen via DMF moeten een prijs betalen die gelijk is aan de garantieprijs minus 1%. Vooral A-ware, DeltaMilk en Arla ontvangen melk via DMF. Ze moeten voor deze melk een prijs betalen die veel hoger is dan ze de eigen leveranciers betalen.

  PS. Eerder schreef ik onder de naam "Mozes". Voortaan schrijf in onder mijn eigen naam.

 • sjakie

  @ Robert, nog ff wat huiswerk doen en je verdiepen in de garantieprijssystematiek. De garantieprijs komt overeen met de gemiddelde jaarprijzen voor boerderijmelk, inclusief nabetaling en eventuele reservering op naam van de referentiebedrijven in Duitsland, Denemarken, Nederland en België. Alle extraatjes voor kwaliteit, kwantum en weidegang worden dus meegenomen, net zoals contante nabetaling èn reservering op naam. Uiteindelijk wordt de berekende garantieprijs door een accountant gecontroleerd en bij een gebleken afwijking achteraf gecorrigeerd middels verrekening.

  Ik ben zeker van mening dat de vooraf berekende garantieprijs andere zuivelaars dwingt financieel gezien op de tenen te lopen, maar FrieslandCampina kan niet ongestraft een hogere garantieprijs hanteren dan de beschreven systematiek toelaat. Je conclusie raakt dan ook kant noch wal.

 • farmerbn

  'Rendeert als een tierelier'. Is dat zo? Ben wel benieuwd wat de omzet van FC was over het voorbije jaar 2015. In het verleden verkocht FC hun melk(producten) voor gem 1 euro per kg. De boer kreeg daar 40 cent van. Nu is dat dus 30 cent voor de boer dus zou je denken dat de omzet ook gedaald is tot 90 cent voor één kg melk(product). Daarbij kost energie nu in verhouding geen drol.

 • koestal

  FC draait goed en dat is goed voor de melkveehouders die de melk leveren

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.