Redactieblog

40 reacties

'Fosfaatrechten cadeautje voor stoppers'

Worden de fosfaatrechten een feest voor de melkveehouders die toch al wilden stoppen? Het lijkt er wel op. De geruchten over verhandelbare rechten zijn sterk. Stoppers krijgen daarmee een fors financieel cadeau.

Reken maar even mee. Stel je hebt een bedrijf met 70 koeplaatsen. Ga er eens van uit dat die per plaats €5.000 waard zijn. Dat maakt het lieve sommetje van €350.000. Zomaar voor nop gekregen, en kassa als je ze verkoopt. Misschien dat er nog een korting afgaat bij het verhandelen, maar zelfs dan blijft er nog een paar ton over. 
Geld waarvan je niet kon vermoeden dat je het kreeg. In plaats van quotumbungalows ontstaan straks fosfaatbungalows bij de dorpen, want er valt wat te besteden bij het stoppen.
Dat was bij de komst van de melkquotering een tikkeltje anders. Toen geloofden de boeren nog niet zo erg in cadeautjes. De eerste melkquota werden voor superlage prijzen verhandeld. Pas later kwam de echte financiële waardering voor het quotum. Toen waren we jaren verder.

Stoppende boer wrijft in zijn handen

Nu niet. Voordat er rechten zijn, vliegen de prijzen over tafel. Sommigen denken zelfs dat een recht €15.000 waard wordt. Dat lijkt me overdreven. Maar het is wel zo dat er na de invoering meteen handel ontstaat, met stevige prijzen. De stoppende boer wrijft in zijn handen. Wat een meevaller. Voor hem brengt het einde van de melkquotering plotseling fiks geld in het laatje.

Groeiers moeten naar de bank

De boer die wil of moet uitbreiden, kijkt knarsetandend toe. Van zijn oorspronkelijke begroting klopt geen bal meer. Hij moet weer met hangende pootjes naar de bank om de financiering op te rekken. In de hal van het bankkantoor komt hij wellicht de stoppende boer tegen. Die heeft een gesprek met zijn bankman over het beleggen van zijn geld. Zuur.

Veehouderijsector wordt armer

Ook zuur is het voor de hele veehouderij. Er stroomt, net als met de melkquotering, weer geld uit de sector. Die verarmt. En dat in een tijd dat de banken minder interesse tonen in het uitlenen van geld in de agrarische sector. Ze kunnen elders meer verdienen.

Kortom, naast alle andere bezwaren tegen de fosfaatrechten is er ook het financiële onrecht. De één lacht en de ander huilt, door dezelfde regel. Is het ook wat om de stoppers veel sterker af te romen? Lijkt me redelijk, want anders betaalt de sector en speciaal de groeier het gelag.

 

Laatste reacties

 • koeboertje

  Er zal altijd geld uit de sector stromen ,ook zonder quotum of fosfaatrechten , dan zal het via grond gaan ,of naar de aannemer ,trekkerverkoper ,etc.
  Want de winst wil een boer beslist niet bij de belasting brengen.

 • agratax(1)

  Ik kan geen medelijden hebben met de boeren, ze hebben zelf min of meer gevraagd om fosfaatrechten. Grondgebonden veehouderij wensten ze niet! De melkveehouders denken nog steeds, dat de akkerbouwers hen straks voor een schijntje ruwvoer leveren en zitten te springen om hun mest met al de uitrijbeperkingen. Naast fosfaatrechten moeten de melkveehouders straks ook nog mestafzet betalen. De Nederlandse melk wordt onbetaalbaar of de huidige generatie melkveehouders is de laatste. hun opvolgers zullen de financieen niet meer rond krijgen.

 • wmeulemanjr1

  Als je de fosfaat er af verkoopt is de rest(stal en grond) dan onverkoopbaar? Hier kan dan niemand meer koeien op melken zonder de fosfaat........

 • alco1

  Juist één van de argumenten dat het melkquotum veel geld uit de landbouw deed vloeien, wordt in volle glorie hersteld.
  Nou ja. Ik heb geen opvolger.

 • deB.


  Stevige prijzen???

  De beurs zal onderhand wel leeg zijn, en degene die zo nodig hebben, krijgen geen geld meer los.

 • haj146

  Mooi voor de stoppers maar de jonge boer die verder wil wordt weer de dupe. Schandalig dat we dit accepteren met elkaar. Linkse maffia heb ons in de hoek waar ze ons willen. Financieel uitroken..

 • Farmer4life2

  Het is inderdaad compleet uitrook beleid.

  <>

  Er komt nog een grote ressesie aan, hopelijk dat dan weer alles gecanceld kan worden. Net als in 2008.

 • alco1

  Agratax 14.04
  Voor boeren die part nog deel hebben aan de plafond overschrijding en voorgesorteerd hebben op grond gebondenheid.
  Zijn jouw woorden zieltogend.
  Het zou beter zijn ook stelling tegen de voorgenomen maatregelen te nemen.

 • veldzicht

  Sints het melkquotum er af is is de grondprijs explosief gestegen,pas nog 62 ha A €72.000 per ha voor gewoon grasland, na de fosfaat
  beperking zal die grondprijs wel weer gaan zakken, de boeren gaan toch zo ver aan wat ze maximaal kunnen betalen om (wat) meer koeien te melken.dus vestzak broekzak het geld blijft toch de landbouw uitstromen.

 • koekalf8

  Het bekende liedje, tweespalt kreeren , de belangenbehartigers weten nu ook niet welke leden ze moeten dienen, en nu wordt er over ons beslist, en nu nog de voorwaarden en regels zo ingewikkeld maken dat de adviseurs en voormalig quotumhandelaren er ook nog een dikke boterham aan kunnen overhouden. En dan komt de belasting ook nog kijken. Dit is wel weer een goede inkomsten bron voor de overheid, en ze hebben nu de kans, we wachten maar af wat het wordt.

 • WGeverink

  Dat er voor het melk quotum een andere beperking terug zou komen lag er heel dik bovenop. Om te boeren in Nederland is onwijs veel kapitaal nodig en een hele dikke huid. Voor ondernemers die in Nederland het gemiereneuk en het gezeur aan de kop zat zijn is het mooi dat ze een welverdiende vertrek of stop bonus krijgen. Miljoenen geinvesteerd hebben in een bedrijf waarover jan en alleman meer te vertellen heeft dan jezelf lijkt mij het ergste wat er is.

 • veldzicht

  @ W.Geverink,helemaal met je eens,doodziek wordt je van al die betweters van 7 hoog uit de binnenstad van Rotterdam en Amsterdam waar de politiek veel te veel naar luisterd..

 • alco1

  Die beperking heette. AMvB.
  Die voldoet, maar voordat men daar resultaat van kan verwachten, gaat men al paniekerig over tot de fosfaatrechten.

 • Klaasvaak

  Terwijl ze er al vrede mee hadden dat ze niks meer voor het productierecht kregen. Daarnaast lopen een deel van de koeien bij de buurman in de stal waardoor de stopper rechten krijgt over 2014 en zijn buurman over dezelfde koeien obv 02/07.....
  Direct bij de gestopten afromen....

 • Vhouder

  de blijver met bv 100 koeien wordt dan toch ook 100 keer de waarde van een recht rijker bv 100 x 10000 is 1 miljoen mooi toch

 • alco1

  En zo zijn er ook weer boeren blij ,terwijl bij anderen de keien klaar liggen.

 • Gerjo-Kompier1

  Inderdaad een cadeautje: een sigaar uit eigen doos! Was met melkquotum ook zo. De waarde hiervan ging ten koste van grond en ruwvoer prijzen. Zal met fosfaatrechten net zo zijn, alleen niet zo extreem als bij melkquotum, omdat onze buurlanden (nog) niet zo'n gedrocht krijgen. Als er daadwerkelijk fosfaatrechten worden ingevoerd, is het te hopen dat deze geen hoge marktwaarde krijgen.

 • wmeulemanjr1

  Koeien melken houd je wel mooi van de 'straat'

 • deB.

  Er komt een tijd dat er straks meer boerderij tjes zijn dan boeren.
  Dit uitrook beleid, kan niet lang voort duren!
  En de naieve boer melkt steeds harder, hoe dom ook

  Er is geen ene ruk meer aan, heel dat melkvee gebeuren.

 • fend

  wie bepaald de prijs de boer toch zelf
  Als je nou 5000 of 10000 wilt geven daar is iedereen vrij in
  maar ga dan ook niet klagen als de melkprijs laag is
  Want zo bouw je geen buffer op als de melkprijs lange tijd laag blijft

 • DJ-D

  Dal melkprijs nog niet in zicht. Mestafzetprijzen torenhoog, minder plaatsingruimte, amvb, land duur, vee goedkoop, arbeid duur. Banken niet zo scheutig, cashflow negatief, pacht duur. Wacht nog maar eens 6 maanden en het weer zit ook nog tegen, nou dan zijn ze niet meer nodig.

 • kalkar

  Veel varkensboeren moeten/willen stoppen. Koop van hun maar de rechten. 2 problemen opgelost. Hoe simpel kan het zijn, maar niet voor die ambtenaren.

 • Peerke1

  Allemaal luchtkastelen. De lucht van de meeste rechten zijn al hevig aan het verdampen en dus foetsie met de money.

 • Fokkoeien

  En dan te bedenken dat boeren die dicht bij pot zitten (ik bedoel ledenraadsleden van onze grootste zuivel cooperatie)
  hebben zich net voor 2 juni ingedekt met de aankoop van
  veel koeien voor deze datum, moeten wij dan allemaal voor deze boeren als onze vertegenwoordigers dan inleveren.

 • Vhouder

  ben maar blij dat er rechten komen en hoe minder hoe beter beter 80 koeien melken met winst als 180 met verlies

 • haj146

  Fokkoeien, inderdaad. Net als de lto voormannen, met veel intensievere bedrijven dat dat wat ik heb gaan zeggen dat we niet intensiever moeten worden... Nzo lto rfc preken slechts voor eigen parochie. We zijn al op het zelfde punt als de varkenshouderij. Bedrijven zijn technisch failliet en onverkoopbaar. Gaan rare dingen gebeuren komend jaar

 • schooteind1

  Beste Fokkoeien, oftewel BJH Welman,

  Dit is een beschuldiging die echt nergens op lijkt. Ikzelf was tot 15 dec. ledenraadslid en wij hebben geen enkele voor- informatie gehad. Trouwens leden van het bestuur ook niet.
  Als je met dergelijke beschuldigingen komt dan vind ik dat je dat ook hard moet kunnen maken. Kan je dit niet, dan zijn excuses op zijn plaats. Blijf je volharden in dit standpunt dan neem ik aan dat je snel afscheid zult nemen van FrieslandCampina; immers met zo'n club wil jij zeker niks mee te maken hebben.

  Ik wacht af.

  vr. groet,
  Peter Verberne

 • wmeulemanjr1

  Hmm, voelt zich op de teentjes getrapt

 • koeboertje

  schooteind1 heeft gelijk ,we wisten allemaal dat er wat ging gebeuren maar niemand en ook de bestuurders niet,wist in welke vorm de beperking zou komen

 • Almagro

  Als "buitenstaander" (pluimveehouder) wordt ik toch enig sinds verdrietig bij het lezen van bovenstaande reacties. Serieuze beschuldigingen en harde verwijten vliegen heen en weer. Ik stel vast : zo moet het niet ! Elke melkveehouder heeft z'n eigen reden om ergens voor of juist tegen te zijn. Zowel de stoppers, blijvers en starters moeten verder. Altijd zo geweest. Wat er nu dreigt te gebeuren (en dat neem ik de beleidsmakers zwaar kwalijk) is het volgende. Door een onbenullig ondoordacht gedrocht dat fosfaatwet wordt genoemd dreigt er een uitkomst waar bijna niemand gelukkig van wordt. Sterker nog : grote groepen veehouders zullen zwaar benadeeld worden. Ook zullen er mensen wellicht voordeel hebben. Dit kan de hele sector splijten met blijvende sociale en economische gevolgen. Het beste is dan toch om de rijen te sluiten en als sector eensgezind naar buiten te treden. Niet gemakkelijk maar laat in elk geval niet meer schade ontstaan dan nodig is. Zelf verwacht ik dat het nog enig sinds mee kan vallen en ook de melkprijs zal snel weer aantrekken. De wal keert altijd het schip.

 • wmeulemanjr1

  Wat is nog het nut van fosfaatrechten als melkveehouders alsnog niet kunnen voldoen aan de AMvB
  Lijkt een soort dubbele nutteloze toets waaraan moet worden voldaan.
  Waarom een deel van de melkveehouders zo'n grote waarde aan het mogelijke fosfaatrecht hechten is een zeer kwalijke zaak

 • deB.


  Geen grond is geen melk, allen die daar niet aan voldoen, ruimen zich vanzelf wel op!! Vroeg of laat....voer kopen en mest afzetten... het houdt op, vanzelf!

 • Foxxy

  Begrijp die hele fosfaat kringloop per definitie niet!

  Hoe kan je een sluitende kringloop creëren zonder mestvee, geiten, mensen etc!

  Hetzelfde zou zijn als trekkers verantwoordelijk zouden zijn voor CO2, en auto,s niet

 • veldzicht

  De boeren moeten een beloning krijgen voor alle CO2 die ze via de planten uit de lucht halen en de zuurstof die in wordt gebracht.

 • pukkelien

  akkerbouwertje
  als je 2 cent voor de aardappelen krijgt en een goed jaar 2 cent boven de kost prijs moet je ook maar zien dat je aan je verplichtingen kunt voldoen

 • hansvanbergen

  @Peter Verberne op diverse 'sociale media' hebben bestuurders toegegeven dat ze buitenlandse vaarzen gekocht hadden in het voorjaar tot in juni toe. Jij bent blijkbaar te vroeg weggegaan. Maar iedereen die althans de 'sociale media'bijhield die had daar veel werk mee maar kon daaraan wel aflezen hoe de hazen gingen lopen en er op inspelen. Echter een vracht buitenlandse vaarzen kostte toen ook 50.000 euro en dat geld moest je maar net hebben.

 • hansvanbergen

  Maar bestuurders hadden dat geld wel. Pluspunt vind ik wel dat wij er niet voor in hoeven te leveren maar alleen de kopers van rechten. Dat vind ik perfect geregeld. Anders zouden we toch ff terug moeten komen op die extra rechten van topbestuurders of ze die wel mogen houden!!
  Suggestie dat rechten gratis zijn is tuuk kul. Stopper van 65 heeft al tonnen uitgegeven aan PO2 rechten, aan melkquotum lease en koop aan superheffing. Allemaal waardeloos geworden en nu heeft ie dan fosfaat rechten

 • hansvanbergen

  Overigens gaat het bouwen van nieuwe, grote varkens stallen gewoon door. Biggenprijs is al wat aangetrokken en als de varkensvleesprijs weer wat stijgt stijgt ook de vraag naar fosfaatrechten en dan zuigen de varkensboeren de koerechten op. Niet slim lijkt mij.

 • PIETER123

  Snap die jonge boeren niet die straks de rekening van deze fosfaatrechten moeten betalen de komende 30 jaar.Om zo braaf achter de LTO aan te lopen zonder iets voor hen bij de afroming van fosfaat te vragen.NMV was duidelijke geen boerengeld in gebakken lucht investeren dat weer naar handelaren en divanboeren gaat.""inkomen daar gaat het om""

 • W Geverink

  Met het geld van de fosfaat rechten kan net over de grens of verderop in de wereld onroerend goed, koeien en evt quota gekocht worden. Het is dus niet alleen een bonus voor de stoppers maar ook een extratje in het emigratie budget voor boeren die met de Nederlandse politiek helemaal klaar zijn.

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.