Redactieblog

31 reacties

'Boeren als V&D: stilstaan en dure panden'

"Er zijn veel overeenkomsten tussen het failliete V&D en nogal wat boeren", constateert Hanna verrassend. Die vergelijking was bij mij niet opgekomen. Ik kijk haar vragend aan. "Er gaan toch maar weinig boeren failliet?"

"Ik bedoel het hele proces", verklaart Hanna. "V&D had vroeger aanzien en status. Dat kon in de tijd dat alles zo'n beetje voortsudderde. Toen de veranderingen kwamen, stond het warenhuis stil. Wat kleine aanpassingen, een nieuw verfje, een beetje met de mode meegaan, maar het bleef hetzelfde. Wel steeds een slechter resultaat, dalend tot verlies."

Geen gevoel voor hartslag van de tijd

"De wereld veranderde echter snel", zegt Hanna. "Alleen winkels die de tijd verstonden, konden mee. De rest, waaronder V&D, bleef hangen. In tegenstelling tot de concurrenten hadden ze geen gevoel voor de hartslag van de tijd. Ze waren niet hip, cool of wat voor woorden je er ook voor gebruikt. Het klantenbestand vergrijsde. Jongeren haakten af. Met als gevolg geldnood en een faillissement."

"En daar vergelijk jij boeren mee."

"Ja." Hanna knikt nadrukkelijk. "Natuurlijk is er een groep die de tijd wel verstaat, zich aanpast aan de nieuwe tijd en nog steeds goed boert. Maar te veel collega's gaan op de oude voet verder. De grootste uitgaaf is een uitbreiding van de stal met een spantbreedte erbij en vervanging van de melkstal. En een nieuwe gebruikte trekker of opraapwagen. Of een wanhopige poging om bij te blijven en te veel investeren met als gevolg een leegstaande stal."

Pacht of rente en aflossing van grond

"Een andere overeenkomst is de huur van dure panden", gaat Hanna verder. "Bij de boer is het de pacht of rente en aflossing van grond. Die werden V&D fataal. Ook bij de boer een probleem. De kosten stijgen en de opbrengsten niet. De boer, die veel werkt en niet de tijd neemt om na te denken, staat machteloos."

Zo zullen vele boeren zich. Op Prikkebord kwam ik in een discussie de vraag tegen of het overwegen te stoppen ook ondernemen was. Ik denk van wel. Beter dan als een Don Quichot protesteren tegen regels en politieke besluiten die al zijn genomen.

Misschien zijn de fosfaatrechten een mooie gelegenheid om eerder te stoppen.

Laatste reacties

 • mtsvanaaken

  Dus eigenlijk wil Hanna zeggen dat je alles uit de cach-flow zou moeten kunnen financieren. Daar zal de belastingdienst blij mee zijn. Wij kunnen geen leuke financiele buitenlandse constructies opzetten en sinds de invoering van de fosfaatreferentie kunnen we er niet eens meer een bv van maken, zonder de referentie kwijt te raken.

 • Bennie Stevelink

  Er komt een moment dat het inderdaad niet meer zinvol is te proberen in Nederland voedsel te produceren. Dan is het beter het over te laten aan het buitenland of zelf naar het buitenland te gaan. In feite is dit wat verschillende politieke partijen met D66 voorop ook willen. Alleen durven ze het op dit moment nog niet aan om dit hardop te zeggen.

 • GCK

  Hanna mist echter 1 onderdeel van het verhaal en dat is dat de gebouwen van V&D door de investeerders op zeker moment werden verkocht en teruggehuurd. In combinatie met het feit, dat de opbrengstprijs van de gebouwen niet in de onderneming, maar in de zakken van de investeerders verdween. Een zogenaamde Fagoed-constructie, waarbij het vrijgekomen geld niet gebruikt wordt voor de ontwikkeling van de boerderij. Een gegarandeerde poging om het bedrijf om zeep te helpen.

 • farmer135

  Ja Bennie, maar buitenlands voedsel voldoet niet aan de hoge Nederlandse eisen, dus zullen de supermarkten leeg raken.

 • Zuperboer

  Verhaal is te gezocht. 2014 Was voor mij persoonlijk het jaar met de hoogste jaarwinst die ik in mijn carriere van 30 jaar heb behaald. Iedereen is op dit moment aan het sippen. We weten allemaal dat we van de markt afhankelijk zijn en dat we in een pre-fase van de derde wereldoorlog zitten. Dit proces zorgt voor verstoring van marktprocessen (Rusland, China). Zolang Poetin, Erdogan, Assad en de Saoudies de toon aangeven ziet het er niet best uit. Wat Obama of misschien Trump/Clinton daar tegenover (gaan) stellen zal doorslaggevend zijn voor de komende 20 jaar. Ondertussen produceert de landbouw wereldwijd een klein overschot en dan is de prijs van inelastische grondstoffen/produkten snel heel laag. Het direkte gevaar voor de NL landbouw is dat de jagers(milieu en linkse actiegroepen) ruiken dat hun prooi (landbouw) op dit moment onzeker is en daar zouden ze wel eens misbruik van kunnen maken. Dat is in het verleden ook gebeurd ten tijde van MKZ en varkenspest. Op zich moeten we ons niet laten wegzetten en als mede-eigenaar van FC vertik ik het om me een V&D-er te laten noemen. Boerderij-redactie neem per vandaag afscheid van Hanna en haar mannen. Jaap Kooijman zou zeggen: Je weet wat dit betekent, d'r Uit!

 • richard3

  Waar is de column van vorige week over DMK/DOC gebleven? Volgens mij na 1 dag alweer verwijderd! Verklaar je nader, Boerderij/Vergaderboer...

 • agratax(1)

  @Zuperboer. Ik denk alle door jouw aangegeven mannen, die onze wereld kunnen maken en breken zijn uit de oude doos. Het grootte Geld zit in Azie, Azie met zijn eigen ontwikkelingsbank en met zijn voor ons totaal andere benadering van de wereld en wereld economie. China zal bepalen hoe de (financiele) wereld er over 20 jaar uitziet en niet Rusland of Amerika of Saudie Arabie. Ik heb over de nieuwe Zijderoute gerden in Kazachstan, de weg die West China verbindt met Berlijn, Parijs en Amsterdam met een tijdwinst van ca 4 - 5 weken. Deze weg wordt met Chinees geld en Chinese arbeid gemaakt.

 • Can

  TTIP Overeenkomst zorgt wel voor dat er gegeten wordt in de wereld.
  Honger is alleen veroorzaakt door geld gebrek,
  Lage olie prijzen veroorzaakt in principe honger .
  Dan is er geen geld meer voor een land om groot schalig te importeren / exporteren .
  En dan gaat langzaam elke schakel in de wereld er onder lijden .
  Groei markt is Azië , India , China en Japan etc
  Hier zijn de meeste nieuwe miljonairs te vinden .
  Veel bedrijven in de wereld worden overgenomen door bedrijven van Aziatische herkomst .
  Ons belang in die overnames is, garantie voor export , naar Azië .
  Nu moet er alleen weer koop kracht komen onder de wereld bevolking .
  Misschien moet het nieuws op radio/TV verboden worden , door deze media wordt iedereen bang gepraat en wordt armoe versneld en misschien vergroot.
  Er word gewoon teveel gelu.t , en niets gedaan , en dit is overal gelijk maar in Nederland , is het niet te geloven

 • Bennie Stevelink

  @agratax, jou argumenten waar ik het wel mee eens ben onderstrepen de noodzaak tot een verenigt Europa. Geen Brexit, geen Wilders of Le Pen, omdat we daarmee alleen maar zwakker worden en nog minder greep hebben op onze eigen toekomst.

 • Bennie Stevelink

  @Richard3 13:24, het doet mij goed te zien dat ook Vergaderboer wel eens wat schrijft waar hij korte tijd later spijt van heeft. Dan weet je van jezelf dat je niet de enigste bent.

 • wmeulemanjr1

  Als we voor een gemiddelde melkprijs van 27 cent zouden moeten produceren (wat ze ons jaren geleden voorhielden, als quotum wegviel) hoeveel houden dat hier dan vol.

 • alco1

  Ik mis ook de insteek van de vergelijking.
  Als er al een overeenkomst is dan is dat als men werkt met een ander zijn portemonnee, dwaze investeringen gedurfd worden. B V´s en allerlei andere constructies zijn de doodsteek voor vele kleine toko´s.
  Zo is het ook in de landbouw. Mensen die nog investeren met een groot eigen vermogen zijn benauwder om te investeren dan boeren waarbij de gun factor van de bank het criterium is.

 • Jan Vullings

  @Richard3 en Bennie Stevelink. Wij hebben vandaag onderstaande correctie in Boerderij Vandaag geplaatst:
  DOC-directeur Marc Ligthart is niet in dienst getreden van DMK, zoals Vergaderboer vorige week op deze plek suggereerde. Lighthart is nog steeds dienst van DOC Kaas, en werkt vanuit standplaats Hoogeveen aan de voorbereiding van de fusie met het Dutise DMK. Vergaderboer baseerde zijn column op eerdere onjuiste berichtgeving in deze krant, die pas op vrijdag 19 februari is rechtgezet.

 • Farmer4life2

  Uiteindelijk gaat China meer macht krijgen in de wereld. Puur omdat Amerika samen met de dollar steeds zwakker staan, door gigantische bijdrukking van dollars en hoge schulden.

  Uiteindelijk heeft land en goud altijd waarde. Papier geld en o.a. quotum of fosfaatrechten hebben lucht waarde.

  De tijd nadert dat de dollar losgekoppeld wordt van de olie. Dat heeft USA in het verleden zo machtig gemaakt.

  Voedsel zal altijd belangrijk blijven om de burgeroorlogen mee te bestrijden. Maar of de boer gewaardeerd gaat worden in de toekomst?

  V&D is compleet uitgezogen door sprinkhaan kapitalisten.

 • WGeverink

  GCK. Heel goed gezien. V&D was een boer met goed onderhouden afbetaalde eigen gebouwen waarin ze nog jaren in vooruit konden. Ze zaten in een heel comfortabele positie totdat het bedrijf werd verkocht aan een investeringsmaatschappij die de opbrengsten uitbetaalde aan de aandeelhouders. V&D moest nu voor enorme bedragen de eens eigen gebouwen terug huren waardoor geknepen moest worden in het assortiment op het schap. De klanten bleven weg en het lot was bezegeld.

 • jfvanbruchem1

  Doen boeren met een Fagoedconstruktie het zoveel anders dan?

 • Bennie Stevelink

  @W Geverink en @GCK, ik hoor steeds meer verhalen over boeren die (een deel van) de grond aan een beleggingsmaatschappij verkopen en daarna terugpachten. Ook de boer uit Mariënheem die van 65 naar 480 koeien groeide zou dat hebben gedaan. Hoeveel anders is dat als V&D?

 • Can

  Besturen van een bedrijf of een land , is bijna gelijk.
  Groei is wenselijk.
  Export is dus een must.
  Kost prijs moet kunnen concureren met de concurrent op wereld schaal.
  Dit is dus een grote fout in Nederlands denken .
  Er is geen weg terug , het is vrije wereld ook wat de handel betreft.
  Bedrijfs vergroting is leuk , maar niet altijd financieel haalbaar .
  Doe het dan niet.
  Heb vrede met wat je gegeven is , en houdt kostprijs laag, als dit nog kan
  Ik kom vaak in Nederland , en elke ben ik verbaast over de manier van boeren , en de investeringen die gedaan worden op kleine bedrijven ,zelfs de groot denkende Nederlandse boer is toch klein op wereld schaal.

 • Can

  Met lage kosten van transport , denk ik dat het in de toekomst of nu al goedkoper is om verwerkte producten uit Azië naar Europa brengen voor een lagere prijs , dan dat nu het geval is .
  Techniek en kennis , veel geïnvesteerd in Azië , komt binnen afzienbare terug en gaat dan de hele wereld over .
  Eenige belemmering nu , is de phyto sanitaire eisen maar dit verandert ook.
  De wereld economie concurreert ,op wereld schaal.
  Landbouw dus ook.
  Kijk buiten je eigen , omgeving,provincie,en land.
  Weet wie je concurrent is,en dan maak een beslissing over waar je investeren moet of juist niet

 • Can

  En buiten lands voedsel is niet zo goed?
  Waar wordt het voer van Europese dieren van gemaakt?
  Dus houdt jezelf niet voor de gek.
  De wereld eet al hetzelfde ,al heel lang.
  De dieren en daarmee mensen dus ook.

 • kleine boer

  Can dus bst sommige antibiotica gewasbeschermingsmiddelen hier niet toegelaten elders wel is hetzelfde?

 • WGeverink

  Er is hier een enorm verschil @Bennie Stevelink. Ik ben van de door jouw genoemde praktijk op de hoogte. Het verschil is dat de boer uit marienheem door het verkopen en terugpachten van land zijn omzet en winst wilde vergroten. Hij kon het vrijgekomen kapitaal uit de grond naar eigen inzicht aanwenden. V&D daartegen kreeg het geld van hun panden niet in de bankrekening en moesten ook nog eens abnormale bedragen aan huur betalen waardoor al het resterende leven uit het bedrijf werd gezogen.

 • Can

  Kleine boer
  Het gaat niet om een kleinigheid , detail .
  Een kopend land stelt de eisen van het product wat gekocht word.
  Wordt er aan voldaan kan er een deal gemaakt worden .
  Dat bepaalt de concurrentie positie.
  Dat de Nederlandse eisen, (te)
  hoog zijn verhoogt de kosten .
  En dat is het probleem voor export en import
  Boeren is een economische activiteit!
  Misschien zie ik dat verkeert?
  Voor mij is dit een groot argument om iets of juist niet te doen
  Het gaat mij erom dat mijn bedrijf financieel goed draait en concurrerend is
  En ik drink veel melk.

 • Rip

  In het bedrijfsleven ishet huren van kantoren en winkels gebruikelijk. Het geld kan dan in de echte bedrijfsvoering worden gestoken. Het ligt ook anders dan onze boerenbedrijven. Daar zijn grond en werk aan elkaar verbonden. Bedrijven verkassen gemakkelijk naar een ander kantoor. Met winkels precies hetzelfde. De verbondenheid van boer en grond maakt bedrijfsovername moeilijker. Dat probleem krijgen we ook nog voor de,kiezen.
  En wat stoppen betreft: dat hoort zeker bij ondernemerschap.

 • Can

  Rip
  Gedeeltelijk heb je gelijk.
  Grond en werk zijn niet het probleem in de landbouw , het is bedrijf en privé .
  Dit creëert bedrijfs blindheid .
  Winkel eigent niet de locatie , meestal.
  De langdurige lease is absoluut een zware kosten post op de bedrijfs voering van deze bedrijven .
  Maar Absoluut vergelijkbaar met welk bedrijf dan ook.
  Eenigste verschil is dat de meeste landbouw afhankelijk is van grond.
  De bedrijfs voering is verschillend en kosten komen in een andere verhouding weer terug.
  Overeenkomst moet zijn , wat blijft er over!
  Het grote verschil is de snelheid waarin geïnvesteerd kapitaal de ronde doet , en dit bepaalt in veel bedrijfs takken de marge bij het jaar einde.
  Met landbouw is het de kost prijs , geld gaat heel langzaam rond .
  Dit vraagt een andere benadering .
  Wij zijn 30 geleden begonnen in het buiten land als boer.
  En zijn het nog steeds.
  Hebben daarnaast ook andere bedrijven overgenomen en begonnen,
  Waar onder ook een aantal winkels .
  We hebben momenteel een verscheidenheid aan bedrijven in bezit , waarvan de landbouw omzet een minderheid is op het totale omzet , wat wij als familie runnen .
  Maar begonnen als personeel in het buitenland, in Nederland was er voorond niets mogelijk
  De waarde of bezit , en mogelijkheden daarmee wordt bij de meeste niet benut.
  Ik ben boer geworden.
  Daarna werd ik agrariër .
  En toen agrarisch ondernemer.
  De meeste zijn ondanks de groei in bedrijfsvermogen nog steeds gewoon boer.
  Dit is fout.

 • Can

  En dan een groot voordeel voor de boeren is lenen op lang termijn , 25 tot 30 jaar of nog langer !
  Het bedrijfsleven krijgt alleen kort lopende leningen , met vaak hogere rente door gebrek aan onderpand .
  Maar dit voordeel is gelijk het nadeel .
  In een veranderende of onzekere economie zit een de landbouwer te lang met zijn schuld , en kan zich niet snel genoeg aanpassen aan de situatie.
  De keus is gemaakt door degene die getekend heeft voor de lening.

 • Can

  De boeren zijn hun grip verloren op de markt.
  Lage contract prijzen in de akkerbouw
  Lage melk prijzen .
  Varkens en kippen net zo .
  In de greep van de afnemers , en die kopen wereld wijdt en produceren waar de "grondstof" goedkoop is , lage prijzen dus voor de boer.
  Is er een slechte opbrengst ( prijzen hoog)
  Verplaatsen deze bedrijven de productie gewoon naar een ander gebied,land of wereld deel.
  En zo houden ze hun "grondstof" prijzen in bedwang .
  En de boer , die melkt , poot , zaait , etc
  En tekent voor zekerheid ,een te lage contract prijs .
  Dit is wat ik er van denk.
  Oplossing , ik weet het ook niet.
  Ik heb me aangepast door de jaren heen ,en zo zie ik het .

  Het doel van onze afnemers is absoluut niet , om de boer een goed inkomen te laten verdienen , hun doel is winst .
  Goedkoop kopen en duur verkopen .


 • Can

  Nederlandse co operaties kopen in het buitenland meerderheids belangen in gewone bedrijven , en spelen daar het "winst"spel gewoon mee .
  Dus coöperatief denken , helpt niets .
  Om deze situatie te veranderen , moet er een compleet andere handels wijze ontstaan , met begrip voor het bestaand recht van de andere, en prijzen hier op gebaseerd.
  Dit gebeurt alleen in mijn dromen denk ik !

 • Bennie Stevelink

  @Can, "Coöperaties gedragen zich in het buitenland als een particulier bedrijf die alleen gaat voor de winst". Dat klopt @Can, dat hebben ze bij FC ook wel eens letterlijk op een vergadering gezegd. Dat betekent tegelijk dat ze zich in eigen land tegenover de eigen leden dus anders gedragen. Dat kan ook niet anders omdat ze immers door de eigen leden worden bestuurt.
  De oplossing is eenvoudig: laten boeren in het buitenland ook coöperaties oprichten die tot doel hebben het product van de boer maximaal te verwaarden ten bate van de aangesloten boeren. Dat neemt overigens niet weg dat bij wereldwijde overproductie ook bij coöperaties de prijs laag zal zijn.

 • veldzicht

  Als je rijk wil worden moet je geen boer worden en al zeker niet op een pachtbedrijf.Degeen die wat hebben verdiend zijn boeren die steeds land hebben gekocht wat maar in waarde bleef stijgen wat ze op zeker moment kunnen verzilveren.Eigenlijk ben je dan geen boer maar handelaar of speculant.

 • Can

  Ons boeren bedrijf draait goed.
  We kopen niet meer coöperatief , hier is niet mee te handelen en maakt onze kosten te hoog .
  Brandstof 10% hoger.
  Chemicaliën 7% hoger .
  Etc.
  Verkopen aan coöperaties , doen we alleen als de prijs ernaar is !
  En dit is maar zelden .
  Dus , we maken deals voor de beste prijs , massa kortingen .
  Alleen diesel per jaar gebruiken we totaal ( ,niet alleen landbouw )450.000 liter , een dealtje op ,10 cent per liter is een inkomen per jaar .
  Verkoop het zelfde , massa en qualiteit levert bij particulier een paar cent meer op .
  Jammer maar de coöperatie is verleden tijd , en werkt alleen waar bedrijven klein zijn , wij hebben geen vrachten die op meerdere bedrijven gevult moeten worden omdat de vracht niet vol is.
  En we rijden met zwaardere vrachten.
  Cooperatie ,het is gewoon bundelen van onderdelen voor verkoop en inkoop.
  Coöperatief werkt dus niet ,in groot schalige landen.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.