<em>Foto: ANP</em> RundveeOpinie

‘Boeren als V&D: stilstaan en dure panden’

“Er zijn veel overeenkomsten tussen het failliete V&D en nogal wat boeren”, constateert Hanna verrassend. Die vergelijking was bij mij niet opgekomen. Ik kijk haar vragend aan. “Er gaan toch maar weinig boeren failliet?”

“Ik bedoel het hele proces”, verklaart Hanna. “V&D had vroeger aanzien en status. Dat kon in de tijd dat alles zo’n beetje voortsudderde. Toen de veranderingen kwamen, stond het warenhuis stil. Wat kleine aanpassingen, een nieuw verfje, een beetje met de mode meegaan, maar het bleef hetzelfde. Wel steeds een slechter resultaat, dalend tot verlies.”

Geen gevoel voor hartslag van de tijd

“De wereld veranderde echter snel”, zegt Hanna. “Alleen winkels die de tijd verstonden, konden mee. De rest, waaronder V&D, bleef hangen. In tegenstelling tot de concurrenten hadden ze geen gevoel voor de hartslag van de tijd. Ze waren niet hip, cool of wat voor woorden je er ook voor gebruikt. Het klantenbestand vergrijsde. Jongeren haakten af. Met als gevolg geldnood en een faillissement.”

“En daar vergelijk jij boeren mee.”

“Ja.” Hanna knikt nadrukkelijk. “Natuurlijk is er een groep die de tijd wel verstaat, zich aanpast aan de nieuwe tijd en nog steeds goed boert. Maar te veel collega’s gaan op de oude voet verder. De grootste uitgaaf is een uitbreiding van de stal met een spantbreedte erbij en vervanging van de melkstal. En een nieuwe gebruikte trekker of opraapwagen. Of een wanhopige poging om bij te blijven en te veel investeren met als gevolg een leegstaande stal.”

Pacht of rente en aflossing van grond

“Een andere overeenkomst is de huur van dure panden”, gaat Hanna verder. “Bij de boer is het de pacht of rente en aflossing van grond. Die werden V&D fataal. Ook bij de boer een probleem. De kosten stijgen en de opbrengsten niet. De boer, die veel werkt en niet de tijd neemt om na te denken, staat machteloos.”

Zo zullen vele boeren zich. Op Prikkebord kwam ik in een discussie de vraag tegen of het overwegen te stoppen ook ondernemen was. Ik denk van wel. Beter dan als een Don Quichot protesteren tegen regels en politieke besluiten die al zijn genomen.

Misschien zijn de fosfaatrechten een mooie gelegenheid om eerder te stoppen.

Beheer
WP Admin