Commentaar

37 reacties

'Toch quotum bij RFC'

FrieslandCampina wilde zijn leden niet beperken in de melkhoeveelheid. Nu het dat toch gaat doen met een regeling die los staat van het NZO-fosfaatreductieplan, schuurt dat stevig.

FrieslandCampina’s adagium was dat het zijn leden niet wil beperken in de hoeveelheid aan te voeren melk. “De leden maken die keuze, wij zorgen voor de verwerking”, stelde vice-voorzitter Sybren Attema in 2009. CEO Cees ’t Hart en later ook zijn opvolger Roelof Joosten, lieten zich in vergelijkbare woorden uit. Dat joeg een uitbreidingsgolf in de melkveehouderij aan.

Maar in 2015 groeide de aanvoer van ledenmelk met 550 miljoen kilo, in 2016 met 800 miljoen kilo. Ondanks miljardeninvesteringen in fabrieken - en het afstoten van ruim 250 miljoen kilo Belgische leveranciersmelk- is de verwerkingscapaciteit al een jaar ontoereikend.

Wrang: kwart van spotmarktprijs

Nu is dan, na twee vrijwillige melkminderingsregelingen, de kogel door de kerk. FrieslandCampina kiest voor een quotering van de aanvoer. Wie meer levert dan toegestaan, beurt als lid nog ongeveer 7 cent per kilo voor het surplus. Dat is best wrang, want op de spotmarkt levert melk vier keer zo veel op. Maar wie elders levert, verliest het lidmaatschap van de coöperatie en dat wil niemand riskeren.

FrieslandCampina’s ingreep heeft een hoog bottebijlgehalte. De regeling staat helemaal los van het NZO-fosfaatreductieplan en dat schuurt op plekken stevig. Dat is niet erg als dat voor een beperkte periode zo is. Maar het verleden leert dat niets zo definitief is als een tijdelijke regeling. Dan moet de regeling wel meer in lijn worden gebracht met het NZO-plan en uiteindelijk het fosfaatrechtenstelsel

Laatste reacties

 • haj146

  Het is inderdaad schandalig, de andere verwerkers doen niet mee dus wat hebben we eraan. Zou graag zien dat de verantwoordelijken hun functie neerleggen. Zowel directie als districtsraad. Ik melk gewoon door. Misschien krijg ik dan wel meer nabetaling. Vroeg of laat krijg je weer een referentie dan wel rechten voor je extra liters

 • jeannettedekker1

  Als FC aangeeft dat er een standstill moet komen dan heb ik daar alle begrip voor,maar ik versta onder een standstill een tijdelijke situatie,op termijn moeten boeren zich kunnen ontwikkelen en daar hoort nu eenmaal groei bij,in Europa zullen ook grote en sterke bedrijven zich blijven ontwikkelen.

 • jfvanbruchem1

  Dan hebben ze weinig vertrouwen in de fosfaatreductieplannen.

 • Ik snap niet dat alles voor zoete koek gepikt wordt. Je mag niet meer leveren, maar als je een andere koper vinden voor je andere melk mag ook niet. Advocaten konden het nog wel eens druk krijgen

 • wmeulemanjr1

  Willen ze bij RFC geen werk meer doen voor onze melk, word daarom fosfaat/derogatie discussie misbruikt?
  In buitenland wel grote investeringen doen, leuk voor de reisjes van de bestuurders hier om daar af en toe te gaan kijken

 • melkveehouder wim

  ik ben bang dat RFC de vion achterna gaat,veel investeren in het buitenland en de eigen leden vergeten

 • kraats

  Het is toch een coöperatie ?
  Komt die extra winst toch weer bij de leden...

 • Mfb

  De andere verwerkers gebruiken gewoon het melkfonds van FrieslandCampina als overloopventiel. Leveren hun eigen leden/leveranciers meer dan halen ze minder melk bij FrieslandCampina weg. Die het dan op zijn eigen bordje krijgt en doordat hun eigen leden ook meer melken eigenlijk het dubbele voor de kiezen krijgen.
  Mooi bedacht door Brussel maar volgens mij niet zo bedoeld. Misschien toch maar eens proberen om de spelregels te veranderen??

 • John*

  is gewoon om vooral de voorkomen dat de plus die gehaald wordt in melkverwerking verloren gaat aan mestafzet, fosfaatrechten etc.. minder melken meer overhouden.

 • edke

  Ongelofelijk, De leden maken die keuze!!!!! Is er gepolst bij de boeren, voor of tegen in beperken van melk, niets van gezien. Een mail rondsturen is toch niet zo moeilijk.
  Je zou haast zeggen dat ze onder een hoedje spelen met de overheid

 • Hr19

  @Mfb, volgens mij ben je niet erg op de hoogte. Er is met andere verwerkers een volume afgesproken voor een aantal jaar en dat zullen ze ook moeten afnemen.

 • Zuperboer

  Het lijkt me tijd voor een nieuwe fase. Joosten stapt op en er komt een echte ondernemer terug van het niveau 't Hart. t Mag wat kosten, want het huidige zwalkbeleid met impulsieve uitstapjes naar monovergisting kost de leden straks de hele toko.

 • Piet Piraat

  In het verleden hebben we als Frieslandcampina lid tot 2 keer toe moeten/mogen aangeven wat onze planning was in de jaren na het quotum te gaan produceren. Ik heb daar b.v. de kg's aangegeven die ik nu melk, en die ik komende periode ook "mag" melken. Voor mij veranderd er niets.

  De investeringen die Frieslandcampina heeft gedaan om de capaciteit te vergroten zijn gebaseerd op wat de leden aangaven. Het feit dat er vrijwel de eerste winter na het quotum al ver over dat punt heen is gegaan, en komende tijd kwam dat er ook weer aan. Dat wil meer over de planning van de leden melkveehouders zeggen dan over de coöperatie. De andere vraag die sommige veehouders zichzelf kunnen stellen is: moeten alle melkveehouders opdraaien voor een selecte groep boeren die zich niet in de hand kunnen houden? Moeten alle melkveehouders opdraaien voor boeren en bestuurders die nog net "op tijd" een hoop vee hebben gekocht?

  Mijn antwoord daarop is nee. Die boeren en bestuurders lossen hun eigen probleem nu maar op.

 • wmeulemanjr1

  Is nu wel echt duidelijk dat het RFC bestuur van nu behoorlijk minachtend neerkijkt op de leden melkveehouders

 • parnas

  Ik heb het idee dat veel van jullie nog niet snappen dat er een teveel aan melk is.
  Alles wat teveel is kan men niet afzetten. Voor degene die nog nooit bij een ander bedrijf hebben gewerkt. Zo gaat het daar ook. Als men van een product iets maakt wat niet te verkopen is gewoon niet produceren. Dus met keiharde woorden jullie produceren op jullie eigen bedrijf iets wat niet meer is af te zetten. En wat wordt afgeremd omdat we ook voor ons milieu en goodwill bij de consumenten moeten zorgen.
  Een goed ondernemer gaat dan niet meer produceren omdat je wel de kosten hebt en niet de baten. Sta daar eens bij stil. De wortel van het probleem ligt toch bij degene die de bomen zag groeien tot in de hemel en die het risico gaat afschuiven op iemand (RFC) die geprobeerd heeft om dit op te lossen en naar het blijkt nu dit niet kan. Ik ben trots op de ledenraadsleden die dit besluit hebben durven nemen. En nu denken dat het ons past. Nee, maar we kijken vooruit.
  Dat is ook ondernemen. Ga genieten met iedereen die je in je voorhuis hebt.
  Dat is met geen goud te betalen. Fijne Kerst.

 • Parnas: klopt niet helemaal. Als je je ingeschreven hoeveelheid kwijt kan bij RFC en andere hoeveelheid of bij RFC of ergens anders, dan kun je de zaken vergelijken met andere industrien. Nu niet. En je laatste statement: Inderdaad! Laten we dat absoluut niet vergeten! Fijne kerst.

 • eg wel

  Wanbeleid en arrogantie ten top.
  Wordt tijd voor een onafhankelijk onderzoek naar het beleid vanaf het ondertekenen van het fosfaatplafond door Lto/Nzo in 2002.

 • H.vanHerwijnen

  Bodde geeft probleem aan, namelijk spotmarkt 4x7 is 28 cent.
  Nog een verschil van 9,5 cent met garantieprijs!!

 • buitenok

  ja dat krijg je ervan als je jaren lang ook veel geld uitgeeft in buitenlandse fabrieken waar geen druppel nederlandse melk verwerkt word. Dit gaat zich zeker tegen ons keren.

 • xw

  Lees allemaal nog ff wat Piet Piraat hierboven schrijft. Een redelijk mens kan het daar niet oneens mee zijn.
  En de buitenlandse investeringen van RFC? De helft van uw nabetaling komt alleen van uit de investeringen in China. Dus wacht ff.. voor je wat zegt.

 • xw

  En nog wat: de andere helft van uw nabetaling komt niet van de door groeiers te veel geproduceerde melk die met verlies over de grens moet worden gebracht.
  Wij vinden, dat RFC c.s. gewoon hun verantwoording neemt en doet wat gedaan moet worden om ons nog enigszins te beschermen. Da's gewoon cooperatief.

 • erardus1

  Volgens mij heeft FC geïnvesteerd in verwerking die overeen komt met de millieu ruimte in Nederland. En dan is niet alleen fosfaat de beperkende factor. Met het fosfaat rechten stelsel gaan we terug naar dat niveau. Waarom nu dan investeren in extra verwerkingscapaciteit? Of de markt verpesten voor 2 maanden.

 • Koen Franken

  We zijn als melkveehouderij helemaal overgeleverd aan derden , Brussel maakt de dienst uit , en nu dit nog eens erbij . Geen enkele andere tak die dit zou pikken dat een afnemer bepaald hoeveel je gaat produceren , die liepen massaal naar het builenland toe met hun producten .

 • oorspronkelijk

  xw
  u weet feilloos positieve reacties te onderscheiden.
  een verademing dit realisme

 • alco1

  @xw. Komt de helft van de nabetaling van de investeringen uit China, of gewoon van de handel daar naar toe in de vorm van babyvoeding?

 • xw

  Bij een themabijeenkomst RFC is ons uitgelegd hoe de handel met China in zijn werk gaat. Zonder investeringen aldaar, zonder meebrengen van kennis en zonder op de foto te gaan met de hoogste leiders van China is handel met China niet mogelijk. Wij vinden het management van RFC zeer bekwaam. Hun geld meer dan waard

 • WGeverink

  Het is slim dat niet alleen het fosfaat beperkt wordt. Het is gegarrandeerd dat als de melkproductie geen limiet heeft de hollanders onmiddelijk beginnen met het fokken van plof of zelfs KNAL koeien!

 • alco1

  @xw andere vraag.
  Wat was er eerder: De handel vanwege de vergiftiging van baby's in China of de investering.
  Ons werd ook een mooi verhaal neergelegd om de half miljard te verantwoorden in Pakistan.
  Ik vindt het te risicovol.
  Werken met andermans geld gaat soms te gek.

 • xw

  "toch quotum bij rfc" staat hier boven het artikel. Dat is niet juist, het is een maatregel voor periode van 6 weken en dan zal de nieuwe regeling ingaan. Dan wordt de aanvoer vanzelf minder. Immers, dan zullen er hier en daar wat koetjes geruimd moeten gaan worden. En dit allemaal om onder het fosfaatplafond te blijven. En verder, wat hierboven is geschreven, is de mening van Bodde, zoals hij e.e.a. ziet. Niet meer en niet minder.

 • ricooo12

  toch vreemd in quotum tijdperk gaven melkveehouders zelf 90% van hun melkgeld weg door huur of koop en nu fc een maatregel neemt klaagt men.

 • WJHDKremer

  In bovenstaande reacties mis ik het volgende:
  Ik heb er geen probleem mee dat fc een inkoop beleid maakt, maar wel de uitwerking hoe dit gebeurt.
  1) Het is niet in lijn met de fosfaatreductieplannen: grondgebonden bedrijven moeten krimpen als productie in referentieperiode laag was. Grote groeiers, de veroorzakers van het verwerkingsprobleem, worden onevenredig laag gestraft.
  2) Bedrijven die gehoor hebben gegeven in 2016 aan melkreductieregelingen (2 cent regeling begin 2016 en vervolgens de hogan-regeling en 10 cnt regeling) worden nu gestraft.
  3) Als nederlandse producenten aan fc worden we gediscrimineerd. De Duitse en Belgische leveranciers hoeven niet te voldoen aan de melkreductie. Wanneer de bedrijven in die landen groeien, door een waarschijnlijk stijgende melkprijs, moeten wij nog meer productie inleveren.

  Alle respect voor het waarde toevoegen van producten door fc (afzet). Maar een dikke vette onvoldoende voor cooperatiezaken (inkoop). Het neigt naar mismanagment. De verantwoordelijken zouden moeten opstappen en er zou weer een cooperatiebestuurder moeten komen.

 • durkje52

  Gewoon terug naar het oude Quotumpeil. Toen was er toch niet teveel??
  Degene die daarna toch klaagt is de veroorzaker van dit drama.

 • wmeulemanjr1

  @WJHDkremer, helemaal mee eens

 • alco1

  Kremer je kunt het nog erger maken.
  De groeiers van voor 2 juli, die de afkondiging tot referentie veroorzaakten, komen het beste uit met de fosfaatrechten.
  De boeren die daarna onbelemmerd door groeiden, worden nu bevoordeeld door de FC.
  En de normale boeren worden de dupe.

 • j.verstraten1

  Er zijn fabrieken die nog wel extra melk kunnen gebruiken en RFC kent toch ook een vertrekpremie?

 • farmerbn

  Het wordt steeds meer lachen. Fijne feestdagen.

 • Inderdaad Farmerbn.... Er wordt door RFC bestuur uitgelegd dat men in China geen zaken kan doen zonder op de foto te gaan met autoriteiten. Goh joh.. Elke zakenman weet dit. Wat er waarschijnlijk niet verteld werd dat de melkprijs in China nog veel lager was dan in NL. En dan babymelk tegen EU prijzen verkopen. Leuk korte termijn handeltje. Wat dan weer niet zo netjes is dat er gedurende zomer een veel te lage melkprijs betaald werd. Waar men in Nl wel voor moet oppassen is dat men niet de positie op de markt verliest. Tot 2020 verwacht men een productie stijging tot 12.500 gemiddeld per koe in de US bij gelijkblijvende veestapel. In China worden in rap tempo grote veehouderijen uit de grond gestampt. Polen heeft ruimte voor een paar honderduizend koeien extra, en kan makkelijk de productie per koe verhogen.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.