Boerenblog

6 reacties

'Kuikens uit land geplukt door vos, das en marter'

Weidevogelbeheer kan veel effectiever dan op dit moment gebeurt.

Al jaren doen we mee met weidevogelbeheer. Wij hebben een paar hectare uitgesteld maaien en nog wat hectares kruidenrijk grasland. Dit wil de verpachter graag en zo hebben we een win-winsituatie. Wij hebben hooiland en de verpachter geniet van zijn bloeiende gras.

Je moet bij weidevogelbeheer wel accepteren dat de koeien minder melk produceren dan van een mooie eerste snede gras. Ik heb het beheersgras dit jaar onderin een kuil gereden voor de pinken, dat scheelt aankoop van stro. We hebben het in het verleden wel in balen gedaan, maar dat gaf wisselende resultaten qua conservering.

Doel is groei weidevogelpopulatie

Het weidevogelbeheer is bedoeld om de weidevogelpopulatie te laten groeien. Predatie is een van de belangrijkste redenen waarom dit vaak mislukt. Ik probeer bij het maaien de kuikens netjes in een hoek van het perceel te krijgen. Dat gevogelte en andere roofdieren dan de kuikens soms letterlijk en figuurlijk uit het land plukken, is voor mij erg frustrerend. Deze vogels weten precies wanneer het buffet geopend is en dat er, als ze maar lang genoeg wachten, wel een lekker maaltje tevoorschijn komt.

Nesten geplunderd door vos, das en steenmarter

Ik zie al een paar jaar op rij dat op grote schaal nesten geplunderd worden door vos, das en steenmarter. Hier mag je niets tegen doen. Al wil je nog zo graag, het mag niet omdat milieu- en dierenclubs en mensen die mijmeren dat vroeger alles beter was, dit via het jachtverbod op deze predatoren tegenwerken. Tot een paar jaar geleden werd er veel ’s avonds met lichtbakken op vossen gejaagd. Dat had effect! Maar nu zijn de weilanden leeg.

Ik zie al een paar jaar op rij dat op grote schaal nesten geplunderd worden door vos, das en steenmarter. Hier mag je niets tegen doen. Al wil je nog zo graag, het mag niet omdat milieu- en dierenclubs en mensen die mijmeren dat vroeger alles beter was, dit via het jachtverbod op deze predatoren tegenwerken.

'Je maait niet met plezier een dier dood'

Terwijl je je best doet om de vogels te beschermen, krijg je er flink van langs in de krant dat je als melkveehouder de weidevogelpopulatie om zeep helpt met ‘raaigraswoestijnen’. Je maait niet met plezier een beest dood. Dat gaat tegen je boerengevoel in en als het per ongeluk gebeurt, los je dat humaan op en laat je het dier niet lijden.

Interviews over landschap, maar amper met boeren

Onder de noemer landschapspijn zijn een paar weken lang mensen geïnterviewd over hoe zij het Friese landschap het liefst zien. Bloeiende velden, een boompje hier en daar, dat soort antwoorden volgden. De Friese landbouw is daarbij nauwelijks aan het woord geweest. Het is natuurlijk goed dat mensen meedenken en willen dat je bloemen gaat zaaien maar mijn kachel moet ook roken. Koeien geven geen melk van bloemetjes. Je doet niet aan weidevogelbeheer voor de subsidie, want dat kan niet uit.

Nieuw ingezaaide percelen

Groen-en-blauwe diensten worden in het GLB als de toekomst gezien. Met de huidige regering zie ik dat niet gebeuren. De meeste vogels heb ik trouwens vorig jaar grootgebracht buiten de percelen met beheer. In nieuw ingezaaide percelen zijn verschillende jonge vogels groot gebracht. Dit jaar heb ik geen broedende vogel meer gezien op onze eigen percelen. De vogels zaten dit jaar op het enige stuk maisland bij ons aan de weg. Volgens mij help je de weidevogel wellicht het meest als je in het voorjaar een perceel nieuw inzaait.

Volgens mij help je de weidevogel wellicht het meest als je in het voorjaar een perceel nieuw inzaait.

Laatste reacties

 • Roelof Wijnholds

  En bijna iedereen is gelukkig dat wij ook nog de wolf mogen ontvangen, nog meer plunderaars. Ons word voor geschoteld dat deze wolfjes alleen maar kleine prooidieren pakken? Wij spraken een hovenier met paarden die in een jaar al drie pasgeboren veulens verloor door wolven, nee zegt Niedersaksen es waar kain wolf! Tja wat dan wel, een vos? Geen schade vergoeding, in Hannover zijn onlangs een partij kadervers gedumpt op een kerstmarkt uit onvrede over de wolven schade. En gisteravond mooie film gezien over Jellostoon park, ging over - wolven - die pakken zelf volwassen bizons!! Dat zullen onze wolfjes nooit doen....toch?

 • Rienk Slings

  Kieviten en scholeksters zijn inderdaad gek op maisland om op te broeden, maar dan moet je wel de eerste bewerking uitstellen totdat de jongen groot genoeg zijn om weg te vluchten. Anders heb je er nog niets aan.

 • Case1056

  Ja maar, dat doet ie anders nooit hoor, zal wel ziek zijn geweest,
  dat ie een gemakkelijke prooi wilde.

 • mtseshuis

  @rienk, ze redden dat makkelijk hoor, jaren ervaring mee... Alleen zoals Piet Jan al stelt, de rovers werken er wél mee af. Hier ook einde verhaal.
  Vertel het de Vogelbescherming maar, maar die maken je verhaal met de grond gelijk...
  Vroeger, toen de vos en kraai en overig schadelijk wild nog beheerd werd, was er van alles genoeg, ook haas, konijn en patrijs, nu is alles weg!!

 • Jan van het Zand

  Gebrek aan kennis bij de buitenstaanders en de politici en we worden opgezadeld met onmogelijk beleid dat heet: weidevogelbeheer. Een gemeengoed Nederlands gezegde wordt met handen en voeten getreden: Schoenmaker blijf bij je leest. Inderdaad populisme is in het beleid geslopen. En dan is dat een ander populisme dat nationaal én internationaal opgang maakt.

 • oorspronkelijk

  misschien is niet tekort bij de sloot maaien een optie
  slootvuil en langer gras biedt ongedierte beschutting.
  hierdoor komt er oorspronkelijk voedsel voor de rovers
  natuur is evenwicht blijvenzoeken

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.