Foto: Ronald Hissink RundveeOpinie

‘Krachtig besluit FrieslandCampina’

“Sneu”, verzucht Hanna, “net nu de melkprijs weer lekker stijgt, zet FrieslandCampina de rem op de productie in het nieuwe jaar. Een lelijke streep door de rekening van veel boeren, die bezig zijn hun achterstand in de betalingen in te lopen. Daar hadden ze nog mooi twee maanden aan kunnen werken.”

Onverstandige en kortzichtige praat van Hanna. Ik vind juist dat de ledenraad van FrieslandCampina een prima besluit heeft genomen. De datum van 1 maart, wanneer waarschijnlijk de Europese regels toestaan de melkproductie te beperken, ligt te ver weg. Boeren zullen tot die datum bij de klippen op gaan melken. Wij doen dat zelf ook.

‘FrieslandCampina mede oorzaak van ellende’

Het brengt echter alleen maar narigheid voor het totaal. FrieslandCampina kan de melk niet verwerken en na maart volgt dan weer een nog forsere daling. Eerst dus te veel melk, die voor een rotprijs moet worden weggezet en daarna wellicht te weinig. Het is goed dat FrieslandCampina de melkbalans in evenwicht probeert te brengen.

“Ze zijn zelf mede oorzaak van de ellende met te veel fosfaat en te veel melk. Ze hebben met de toezegging dat ze alle melk van de leden zouden verwerken zelf de problemen veroorzaakt, waar ze nu de oplossingen voor moeten bedenken. Dat is geen beleid, dat is zelf de brand aansteken en vervolgens anderen laten blussen”, zeurt Hanna verder.

We gaan hoe dan ook minder melken

Ze kan best gelijk hebben, maar het heeft geen enkele zin om daarover door te jengelen. Ik vind dat FrieslandCampina het nu krachtig aanpakt. Een prijskorting van 90% over te veel geleverde melk is geen kattenpis. Maar het helpt wel.

Wij melken stevig door tot begin januari en gaan dan een stel koeien vervroegd droogzetten. Ook gaat de krachtvoergift naar beneden. We gaan hoe dan ook minder melken.

“Die ledenraad is geen knip voor de neus waard”, meent Hanna nog te moeten zeggen. “Die loopt slaafs aan de leiband van de directie.”

We worden het niet eens. Ik vind het een sterk besluit, met een kortingspercentage dat effectief zal zijn. Ik hoop dat die besluitvaardigheid van de directie en de leden in het nieuwe jaar blijft.

Beheer
WP Admin