Redactieblog

2 reacties

'Koeienkeurder kijkt anders dan ik'

“De beste koe is er een die niet opvalt in de stal.” Toen ik dat voor het eerst hoorde, moest ik er twee keer over nadenken. Toch begreep ik de opmerking van de inspecteur wel.

Een koe die probleemloos in het koppel loopt en er heel gewoon uitziet. Tot je beter kijkt. Ze herkauwt altijd, heeft een mooi glanzend haarkleed en kijkt alert. Ze houdt haar productieniveau lang vast met nauwelijks conditieverlies en wordt probleemloos weer drachtig. Zo’n koe wordt vaak oud. Ik zie graag mooie koeien, maar niet omdat ze zoveel melk geven. Als een koe sterk is, komt die levensproductie er vanzelf.

Veel vertrouwen in mooie Fidelity-dochter

Laatst kalfde een rood geboren, inmiddels zwarte vaars af met nog heel wat MRIJ-bloed. Vurig hoopte ik op een rood kuiskalf en met de gebruikte fokstier moest het kunnen. Haar kalfje was helaas een zwart stiertje. Maar wat een mooie dame is deze Fidelity-dochter! Te breed en net wat klein in vergelijking met haar leeftijdgenoten gaat ze haar eigen gang in het koppel. Onverstoorbaar en niet onder de indruk van bazige oude dames.

Volgende keer, als ze meegenomen wordt in de bedrijfsinspectie, zal haar score voor algemeen voorkomen geen recht doen aan wat ik in haar zie. Maar dat geeft niet. Ik heb veel vertrouwen in haar en hoop dat ze heel erg oud wordt bij ons.

Beoordelen op uitstraling, zelden op exterieur

De inspecteur kijkt met een objectief oog en scoort alleen, wat natuurlijk ook de bedoeling van die hele keurderij is. Toch is het anders, omdat hij de koeien niet kent. Gisteren was hij er voor de jaarlijkse keuring en ik vind het altijd leuk om mee te lopen, maar meestal komen ze tijdens het kaasmaken. Tijdens de koffie kon ik dus pas de lijst bekijken. En zoals altijd was ik over een paar vaarzen verrast. Een heel hoge score voor frame bij een Antidote-dochter, terwijl de naam van de fokstier me niets zegt. Maar ja, ik beoordeel ze altijd op uitstraling en zelden heel direct op exterieur. Straks dus maar eens extra goed kijken.

Ach, met sommige koeien heb je toch meer een band dan met andere. En dat zijn meestal wél de koeien die opvallen in het koppel. Zo hebben we de eigenwijze Aaltje, de lieve Joke en de oude oma Van der Oord (rare naam). Niet de knapsten volgens de inspecteur, maar wel mijn lievelingen. En dat blijft gewoon zo, ook met slechts 80 punten.

Laatste reacties

  • haj146

    Daarom heb ik de bedrijfsinspectie al jaren geleden opgezegd

  • agrarisch doordenker

    Dit is van alle tijden!! we hadden jaren terug F16 gebruikt op een roodbonte Julius koe, resultaat mooi kalf met goede verhoudingen niet te groot maar probleemloos in 9 lijsten naar 100.000 kg melk. dit verhaal past prima bij het bovenstaande, zijn de goedkoopste koeien in stal.

Of registreer je om te kunnen reageren.