Redactieblog

1 reactie

'Boeren zullen de plek krijgen die ze verdienen'

Zouden we nu een doorbraak hebben, met het voorlopige akkoord? Een korting van 4 tot 8% wanneer je niet voldoet aan de grondgebondenheidseis?

Na veel gesteggel lijkt er zich een aanpak te ontwikkelen die de derogatie in de benen kan houden. Het volk, de Tweede Kamer, heeft gesproken, na succesvol 'good feel'-lobbyisme. Hoewel ik dit niet gewenst vind, is het niet onverwacht. Veel onderwerpen, waar een mening over wordt gevraagd, krijgen vaak een populistische benadering. Argumenten, feitelijke onderbouwingen; vaak worden ze niet meegewogen in de besluitvorming. Tja, in deze tijd leven we, en ertegen vechten heeft geen zin. Meer soelaas biedt proactief werken. En dat is het nog sterker retourneren van scenario’s die meningsvorming ondergaan, op basis van het oppervlakkige gemoed.

'Mega-uitglijder van Van Dam'

Nu maar hopen dat Van Dam grotere blunders bespaard blijven; het niet checken van zijn fosfaatplan bij de Europese Commissie is en blijft een mega-uitglijder. Boze tongen beweren echter dat er bij hem sprake zou zijn van een dubbele agenda, dat verlies van derogatie zijn partij welgevallig zou zijn. Geloven kan ik dat niet, zo’n complottheorie is een bestuurderspartij, zelfs een rode, onwaardig. Inspanningen voor het milieu voer je in alle transparantie.

Uitdagingen overwinnen

Goed mogelijk dat we na de verkiezingen volgend jaar weer een ministerie van Landbouw hebben, en dan kan duurzaamheid in relatie tot gezonde landbouw weer de aandacht krijgen die het behoort te hebben. Dan kunnen we de uitdagingen overwinnen; naast fosfaat en stikstof zullen dat er veel zijn. Ik noem er een paar: methaan, lachgas, CO2, fijnstof en talrijke maatschappelijke vraagstukken. Derogatie zal plaatsmaken voor de bedrijfskringloopwijzer in alle facetten. Positief blijven is het credo, zure regen van rond de eeuwwisseling is getackeld en ook het gat in de ozonlaag blijkt aardig gerepareerd te zijn.

Circulaire economie is de boeren al jaren op het lijf geschreven, met de verwerking van vele bijproducten van de levensmiddelenindustrie en het verwaarden van gras. Boeren zullen de plek krijgen die ze verdienen.

Eén reactie

  • jeannettedekker1

    Je bedoeld het wel goed jan. Maar het komt meer over van,,een vrouw heeft ook recht het aanrecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.