Redactieblog

33 reacties

‘Annie tackelt Martijn‘

Compliment voor Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër voor het CDA. Zij twijfelde aan hetgeen staatssecretaris Martijn Van Dam de Tweede Kamer vertelde over de weigering van Brussel de wet op de fosfaatrechten goed te keuren.

Ze vroeg Brussel om de waarheid en die kreeg ze.

Ontluisterend voor Van Dam. Die blijkt al op 7 juli te zijn geïnformeerd over de bezwaren die Brussel tegen de wet heeft. Wat doet Van Dam? Juist, hij houdt zijn mond dicht en praat vrolijk verder met LTO, NMV, zuivel, banken en nog een aantal organisaties over een fosfaatakkoord.

‘Van Dam houdt zijn mond dicht en praat vrolijk verder met allerlei organisaties over een fosfaatakkoord‘

Alle deelnemers rekken zich uit om tot overeenstemming te komen. Dat blijkt vooral achteraf, nu organisaties afhaken en de zuivel uit elkaar valt. Ze kiezen voor het eigen belang en niet voor het gemeenschappelijke belang van de sector, zoals DOC, particuliere kaasfabrieken A-ware en Henri Willig plus nog wat groepen grondgebonden boeren.

‘Van Dam heeft dus de hele tijd zijn gesprekspartners misleid‘

Met die organisaties en groepen sprak de staatssecretaris maandenlang over de oplossing, met in zijn achterhoofd de wetenschap dat Brussel grote bezwaren had tegen de voorgestelde fosfaatwet. Hij heeft dus de hele tijd zijn gesprekspartners misleid. “Besodemieterd“, zegt onze Hans onparlementair, maar zo voelt het wel. Want bij hem regeerde de leugen.

‘Als het een koopman was die bij ons op het erf kwam, wees ik hem de deur.’

Hoe kun je als sector ooit weer zaken doen met deze staatssecretaris? Het vertrouwen is weg. Als het een koopman was die bij ons op het erf kwam, wees ik hem de deur. Met onbetrouwbare mensen doe je geen zaken.

‘Kennelijk is hij niet in staat de taal van Brussel te spreken, laat staan dat hij die verstaat‘

Het verweer van de staatssecretaris is zwak. Hij zegt nu dat hij het signaal van Brussel niet zo zwaar heeft ingeschat. Dat zegt veel over hem. Kennelijk is hij niet in staat de taal van Brussel te spreken, laat staan dat hij die verstaat.

Dankzij Annie Schreijer weten we dit. Ze heeft hem deskundig gekeeld. De eerste opwelling is dat we niet meer met hem moeten overleggen. Gewoon doodzwijgen. Hij verdwijnt straks toch, want het minipartijtje PvdA zal zeker niet weer een staatssecretaris leveren.

‘Komende weken, maanden, moeten knopen worden doorgehakt om de derogatie te behouden‘

Maar dan het dilemma. De komende weken, maanden, moeten knopen worden doorgehakt om de derogatie te behouden. Er moet een algemeen verbindend verklaring komen. Kort gezegd, we kunnen niet zonder hem.

Ik ben blij dat ik niet met hem om tafel hoef. Dan zouden de kopjes op tafel rammelen.

Laatste reacties

 • H.Grotenhuis1

  Zou het niet een bewuste actie zijn geweest van VVD en PvdA om te misleiden?
  In dit mestdossier wordt door de politiek waarschijnlijk gewerkt met 3-dubbele agenda's, en met ook nog eens een prominente rol voor Sharon Dijksma.

 • alco1

  Ik zie geen dubbele agenda's of zo.
  Ik zie allemaal onkunde.

 • John74

  PVDA Partij Van De AFBRAAK Wat moeten we toch met zo'n staker van een staats secretaris. Annie schreijer-perzik bedank voor de helderheid

 • alco1

  Ook nog even voor vergaderboer een uitleg over derogatie, want hij zal andere items wel niet lezen.
  We hebben te maken met fosfaatplafond.
  Dit staat voor een bepaald aantal dieren.
  Als derogatie doorgaat betekend dit dat derogatie boeren niet zoveel koeien hoeven te verkopen.
  Maar omdat plafond te maken heeft met aantallen, zullen elders wel meer koeien moeten verdwijnen om onder het plafond te komen.
  Het begin van een Boerenoorlog door ongerechtigheid.
  Ik heb al zo vaak gezegd dat we eendrachtig moeten gaan voor verhoging van het plafond.
  Hier zijn goede feiten voor:

  Beter organische mest dan kunstmest voor uitspoeling gevaar.
  Beter voor de grond dus.
  Beter voor weidevogels..
  Duurzamer door minder kunstmest productie.

  Hierover heb ik Annie ook ingelicht.
  Als Brussel hier niet in mee gaat, is het tijd voor een Nexit.
  De EU moet staan voor samenwerking ipv. elkaar een hak te zetten.

 • jeannettedekker1

  De vraag is al een tijdje of ze slecht zijn !!! ???of heel dom!!!!??? In ieder geval zijn ze er niet voor de sector, en onder de sector versta ik de blijvende boer!!!!!

 • jeannettedekker1

  Ook ik wil Annie bedanken, ik was wel eens critisch op Annie,maar zij durft wel de juiste vragen te stellen. Ze is wel roepende in de woestijn.

 • jeannettedekker1

  Ik hoop dat de zuivel ook verder kijkt dan denhaag,daar verwacht ik wel gedegen onderzoek voor er beslissingen worden genomen.

 • jeannettedekker1

  Een nexit alco is voor een exporterend land als Nederland nou ook weer niet zon goed idee,ik hou nog steeds vast aan een verenigt Europa met een gelijk speelveld, ik heb meer vertrouwen in Brussel als in denhaag.

 • Bennie Stevelink

  Ik ben niet alleen het vertrouwen kwijt in van Dam maar ook in Dijksma. Al in februari 2015 was er overeenstemming tussen de sector en Dijksma over invoering van fosfaatrechten. Vervolgens heeft het nog 4 maanden geduurd voordat ze daadwerkelijk ingevoerd werden. Juist in die 4 maanden heeft de meest explosieve groei plaatsgevonden. Als Dijksma direct had gehandeld hadden we nu helemaal geen generieke korting gehad. Het lijkt wel alsof zij het bewust uit de hand heeft laten lopen.

  Twee jaar geleden was ik op een bijeenkomst van de Rabobank in Hengelvelde waar Dijksma een lezing gaf. Wat was ze innemend, wat gaf ze de boeren een warm gevoel, wat wist ze het vertrouwen te winnen. Niets is er meer van over.
  Steeds meer ontstaat bij mij het beeld van een bewuste actie om te zorgen dat wij de derogatie kwijt raken. Zowel een bewuste actie van Dijksma als van van Dam.

 • Bennie Stevelink

  @Jeannette Dekker, hoeveel grond en hoeveel vee hebben jullie? Ik vind jouw opstelling nogal verbazingwekkend.

 • jeannettedekker1

  wat is het meest verbazingwekkend. Ik heb de keus gemaakt veel grond aan te kopen omdat ook ik de verhouding vee grond belangrijk vind. Maar boeren die intensive boeren hebben niks fout gedaan ik zou ze dus niet extra willen korten om mij te bevoordelen en boeren die de stal niet vol hebben(ik heb hem wel vol)zouden niet gestraft moeten worden met2-7-2015. Ik ben eigenlijk alleen tegen Fosfaatrechten omdat mijn zoon straks Fosfaatrechten moet kopen en een Duitse boer niet. En dan bedoel ik niet alleen mijn zoon maar alle bedrijfsopvolgers. Als heel Europa Fosfaatrechten zou hebben zou ik daar veel minder problemen mee hebben.

 • Bennie Stevelink

  Je geeft geen antwoord op mijn vraag.

 • jeannettedekker1

  Ik zou ook derogatie boeren niet graag derogatie kwijt zien raken. Al doe ik zelf niet aan derogatie. Mijn koeien zouden al dat gras niet opkunnen. Ik denk net als alco dat er bijvoorbeeld op alle grasland in Nederland 230 kg stikstof moet kunnen. Ook boeren die langzaam gegroeid zijn zouden niet gestraft moeten worden. Ik denk wil je een levensvatbaar melkveebedrijf houden dat je een gedeelte van de winst moet investeren in je bedrijf en dat moet geen lucht zijn maar grond of huisvesting of moderne melkwinning. Zou je bijvoorbeeld 3 koeien per jaar willen groeien dan zou dat 20000 kunnen kosten ik zou dat zonde vinden. Nu kun jij zeggen dat dat voor mij omdat ik voldoende grond heb nog wel eens mee kan vallen. Voor heel veel boeren betekent het dat het ook nog wel eens tegen zal vallen.

 • G. Peltjes

  Jeannette top Annie ook.

 • hansvanbergen

  Ondertussen is Martijn v Dam de eerste agrarische bewinds persoon die keihard knokt om derogatie tebehouden. Eerst Sharon Dijksma en daarna v Dam
  gaan het lukken om eindelijk na 35 jaar het mest dossier te sluiten. De puinhoop op te ruimen die Braks gecreeerd heeft en waar het hele cda inclusies Annie geen reet aan gedaan hebben. Ik acht het zeer waarschijnlijk dat pvda toetreed tot het volgende kabinet Rutte en dan mogen we onze handjes dicht knijpen als vDam wederom staats secretaris van landbouw wordt. Zo lijkt het nu ff

 • hansvanbergen

  De schuld ligt nou bij v Willegen kaas, who tfck they are, Jan Anker de de DOC. Zij zijn momenteel bezig om de NL zuivel kapot te maken. Niet V Dam!

 • alco1

  Hans. Je moet eens reacties gaan lezen.
  Kun je wat van opsteken.

 • AlbertJanGeert

  0

 • Flekker

  Hans is denk ik lid van de PVDA en wil graag in de kamer, dan is het wel te hopen dat de PVDA niet in de regering komt, want hij heeft er inderdaad niks van begrepen.

 • farmerbn

  Het valt voor de Hollanders niet mee om goed politiek te bedrijven. We zijn daar niet goed in. We zijn ( te) direct, maken (te veel) lawaai, kloppen ons ( te veel, en te vaak) op de borst. Nee, neem dan die Fransman... Die krijgt alles voor elkaar in Brussel. Die masseert, boetseert, kneet en bakt warme broodjes. Stuur een Limbo naar Brussel en die krijgt het waarschijnlijk wel voor elkaar. Vriendjespolitiek,voor wat hoort wat, wat smeer- en wisselgeld enz. Had de VVD daar geen man zitten in Heerlen?

 • BoerHarm

  Hans je raaskalt

 • IkBenBoerHarms

  Hans van Bergen, jij hebt de laatste tijd de politiek niet meer gevolgd, geloof ik. Na de komende verkiezingen bestaat de PVDA zelfs niet eens meer, laat staan dat ze in een kabinet komen met Rutte, de man van de niet nagekomen beloftes, die zelfs door de helft van zijn eigen VVD-aanhang uitgekotst wordt.

 • varkenshouderij

  duimpje voor annie

 • hansvanbergen

  Waarom een duimpje voor Annie? Wat heeft zij en haar cda de afgelopen jaren gepresteerd voor de boeren? En de boerinnen want dat roept ze er ook altijd bij?Precies HELEMAAL NIETS. Annie huilt graag mee met Sieta omdat die glashard beweert dat ze 30 % van de melk vertegenwoordigd. Maar ondertussen moest de haar geliefde boerinnen de boodschappen in de supermarkt achterlaten omdat de pinpas het niet meer deed na een dag hard werken. Maar snapte Annie iets van mijn plan om de superheffing te spreiden over 3 jaar? nee hoor net zo min als Jaco daar iets van snapte.

 • hansvanbergen

  Ondertussen mogen de toeleveranciers voor bank spelen precies zoals ik voorspelde. Het cda, die ik daar over gesproken heb, snapte daar helemaal niets van. Geen enkele kennis van zaken!! Ook in het fosfaat debat gaan zij ineens kwijlen met de grachtengordel door ineens grondgebondenheid te willen en nu weer voer mest contracten die alleen maar een zinlose extra papierwinkel oplevert. Als jij netjes je mest afzet wat maakt het dan uit waar je voer vandaan komt? Regionale kringloop? Grachtengordelkolder!

 • hansvanbergen

  Wat heeft Annie toegevoegd aan het binnenhalen van de derogatie door door te geven dat er in juli al problemen waren? Helemaal niets. Het enige waar HUN voor knokken is het behoud van hun baantjes. Van Dam heeft politiek niets te winnen bij derogatie in tegenstelling zou ik zeggen. EN TOCH knokt hij ervoor

 • hansvanbergen

  De EU drukt iedere maand 80 miljard euro bij om in de economie te pompen. Ondertussen moeste 18000 melkveehouders in een paar maanden tijd 145 miljoen euro lappen. Terwijl dit in andere landen niet hoefde. Hoe dom ben je dan als je dat niet snapt?

 • Bennie Stevelink

  Hans, de melk waar je superheffing over moest betalen heb je toch ook melkgeld voor gebeurd? En ook nog in de jaren dat de melk duur was.
  Daar komt nog bij dat je voor die extra koeien nu ook nog fosfaatrechten krijgt. En nog reageer je alsof jou groot onrecht is aangedaan.

 • hansvanbergen

  Ik bedenk niet een plan voor mezelf maar voor de sector. Maar nogmaals als niet niet snapt dat in een paar maanden 145 miljoen betalen door 18.000 melkveehouders heb ik niks met je te bespreken. Net zo min als met de cda ers. Tja en wat heb ik een gelijk gekregen. Voor mijn karakter ontwikkeling niet gunstig maar zoals ik wel zag aankomen hadden we de diepste zuivelcrisis sinds mensenheugenis. En dan 80 miljard per maand uitgeven en een goede bestaande belangrijke en de oudste industrie zinloos bijna kapotmaken. Maar ja je moet het wel snappen natuurlijk.

 • kleine boer

  Ho ho hans ik heb niks betaald dus 17999 ipv 18000 maar wel de nieuwe stal vol bij voldoende grond zelfs zonder derogatie maar ja je moet het wel snappen natuurlijk...

 • Bennie Stevelink

  Hans, je begint je steeds stierser te gedragen. Als je zo doorgaat krijg je nog hoorns.

 • alco1

  Hans heeft in veel wat hij zegt wel gelijk.
  Maar het alternatief wat hij voorstelt is nog veel slechter.

  Hans is een voorbeeld hoe de stemming in maart zal verlopen.
  Veel protest stemmers, die dan ergens op gaan stemmen waar we helemaal niets van kunnen verwachten.

 • hansvanbergen

  Ik kijk wat verder dan het keukenraam en dan krijg je ook een andere opinie. Zo betrek ik de duizenden miljarden die de eu uitgeeft aan opkoop van schuldpapier die ze nooit aan de straatstenen niet meer kwijt kunnen. Ondertussen hebben ze wel al 50% winst gemaakt op de opgekochte melkpoeder. Maar mijn vraag was wat heeft het cda de afgelopen tijd voor de boeren gedaan????

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.