Het ministerie, LTO en de zuivel komen niet naar buiten met een voorstel hoe de fosfaatproductie kan worden gereguleerd - Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Zuivel mag nu regie tonen’

Veertien dagen voorbij en het ministerie, LTO en de zuivel komen niet naar buiten met een voorstel hoe de fosfaatproductie kan worden gereguleerd.

Dat individuele boeren direct reageren op het afkeuren van Van Dams plan door de Europese Commissie en koeien gaan kopen, was te verwachten: het hemd is nader dan de rok. Hierdoor zal Nederland zijn imago in Brussel nou niet in positieve zin bijstellen. Zo zie je maar: individuele producenten hebben regelgeving nodig om het collectief te beschermen.

‘Overal in agrarisch Nederland dicteert de zuivel’

Van Dam heeft gefaald en LTO is vleugellam, dus moet de zuivel het voortouw nemen. Maar waarom gebeurt dat nu nog niet? Overal in agrarisch Nederland dicteert de zuivel, lees FrieslandCampina. Op het gebied van diergezondheid, bijvoorbeeld. Bij BVD en para nam FrieslandCampina het initiatief. Ook ten aanzien van energieverbruik stimuleert het bedrijf reductie. Vermindering van medicijngebruik wordt ondersteund. Bij de weidegangdiscussie infiltreert het met etalagemarketing. Ook niet te vergeten: de interesse in agrarisch onderwijs. De zuivel kwam kort geleden nog met een onzalig plan: de stimulering van monovergisters, om CO2-reductie te bewerkstelligen.

‘Bemoeienis van FrieslandCampina’

Ja, waar bemoeit FrieslandCampina zich eigenlijk niet mee? Waar het zich nu mee zou moeten bemoeien, duurt veel te lang. Kont in de broek nu, Piet Boer en Roelof Joosten in de voorhoede. Met allemaal door boeren ingevulde enquêtes van de afgelopen jaren voor het einde van de superheffing; jullie wisten als geen ander wat er zou komen. Jullie maakten gebruik van big data en konden trends waarnemen en betrouwbare statistieken geven. Het liep nu al vast met dik 10% extra melk, terwijl de voorspellingen toen ook al gingen over tot 20% extra. Als iemand had kunnen extrapoleren, dan is het de zuivel wel. Voor de melkstroom, maar ook de mineralenconsequenties hiervan.

De melkveehouderij verlangt nu haast. Fosfaatregulering door bedrijfskringloopwijzer en markt. Dat tijdelijk met referentiebevriezingen, reductie van fosfaatproductie door generieke korting om derogatie veiligstellen. Dan de gebruiksnormen voor dierlijke mest afschaffen. Dat past bij circulaire economie en duurzaamheid. Milieuresultaten van monitoring van fosfaat en stikstof als harde criteria inzetten, voor het moment regionaal.

Laat nu FrieslandCampina zijn ketenregisseurschap waarmaken.

Beheer
WP Admin