Boerenblog

2 reacties

'Voederbietenteelt met hindernissen'

Ondanks een manager die geen vinger uitsteekt en rooien in handwerk, is hier in Kirgizië de opbrengst van de voederbieten goed. Ik heb wel lessen geleerd voor teeltjaar 2017.

Ik heb in Wageningen geleerd dat voederbieten zo’n beetje de hoogste VEM-opbrengst per hectare hebben. Professor Kupers meldde dat je zelfs in de herfst nog altijd een 150 tot 200 kilogram droge stof per dag erbij kreeg als het blad nog groen was, er genoeg vocht was en de zon een beetje scheen.

Mijn bieten zijn nog steeds groen, er is zon en de capillaire werking in de grond is zo goed dat er van deep down nog steeds vocht naar boven komt. Dat gaat prima, dus. Maar ik word er toch zenuwachtig van hoe je 1 hectare voederbieten er op tijd uitkrijgt, hier in Kirgizië. Die 200 vierkante meter die ik vroeger voor mijn schapen teelde was niets vergeleken met wat er nu moet gebeuren. Het weer kan hier ook snel omslaan, en dan is het niet prettig op het land.

Held zonder werklust

Mijn arbeider/manager, die ik ondertussen maar ‘mijn held’ ben gaan noemen om mezelf onder controle te houden, heeft het categorisch vertikt om ook maar één vinger uit te steken naar het onkruid in de bieten. Chemische bestrijding was door het natte voorjaar onmogelijk. Een aantal vrouwen heeft een paar weken geploeterd met vreselijke hakken. De schoffels die ik uit Nederland meebracht heeft mijn held nooit aan de steel gezet en geslepen, dus dat heb ik uiteindelijk zelf maar gedaan. Maar toen was het al te laat. Zelfs mijn smeekbedes om met de bosmaaier het onkruid dat boven de bieten uitsteekt af te maaien, baatten niet. Wel zei hij telkens 'komt voor elkaar!'.

De bosmaaier zou hier korte metten mee hebben gemaakt, maar ja, mijn ‘held’ was niet in beweging te zetten. Na drie dagen met mij te hebben gewerkt, heeft hij nu gelukkig zijn ontslag ingediend.<br /><em>Foto's: Anton van Engelen</em>
De bosmaaier zou hier korte metten mee hebben gemaakt, maar ja, mijn ‘held’ was niet in beweging te zetten. Na drie dagen met mij te hebben gewerkt, heeft hij nu gelukkig zijn ontslag ingediend.
Foto's: Anton van Engelen

Fout van loonwerker pakt goed uit

Ik was eerst boos op mijn loonwerker Kolya, maar nu ben ik hem dankbaar. De pneumatische planter had steeds een rij overgeslagen, waar dus geen bieten groeiden. Dat zijn nu mooie looppaden waar ik het onkruid op kan gooien. Er zijn ook mooie vakken bieten ontstaan, waar ik een rooicontract op kan geven.

Ik heb mijn held voorgedaan hoe je vrij snel al trekkend aan beide kanten van de looppaden de zaak heel snel voor het oog van het Kirgizische volk schoon kunt krijgen. Maar helaas, ook dat was niet aan hem besteed.

Oogst gaat erg langzaam

Vorige week na terugkomst uit Zimbabwe moest het er toch maar eens van komen. Ik heb aan de buitenkant van de rijen met een sikkel de melde afgesneden, gezaagd en gehakt om de bieten zichtbaar te maken. De volgende dag huurde ik een rooiploeg in, vier mannen. Elke man ontbladert drie rijen, licht de bieten, trekt ook nog eens het onkruid en legt dat op de rij met het blad.

Nu komt het goed uit dat we door de nattigheid niet met de rijenfrees met overbemester van Kolya het land op konden. Daardoor hebben we ammoniumnitraat tussen de rijen gestrooid en daarna met een paard van de buurman de zaak aangeaard. Dat maakt het nu iets makkelijker om de bieten uit de grond te duwen.

'Het kost me €32 per dag aan ‘huur’ en ze oogsten ongeveer 1.250 vierkante meter op een dag'

En zo gaat mijn 'bietenrooier' met een gangetje van 0,75 meter per minuut ’s ochtends, en nog geen 0,25 meter per minuut ’s middags, door het veld. Het kost me €32 per dag aan ‘huur’ en ze oogsten ongeveer 1.250 vierkante meter op een dag. Met eten, transport en overige kosten gaat het bieten rooien me zo ongeveer €200 per hectare kosten. Dan moeten ze nog worden geladen en afgevoerd. Maar daar heb ik een ‘met dichte portemonnee’-constructie voor bedacht, die me 20% van de bieten gaat kosten; één vracht voor de transporteur en vier voor mij.

Lessen voor de toekomst

Ja, professor Kupers, die groeimodellen zijn leuk. Maar ik snap nu wel waarom die geweldige VEM-machine het in Nederland heeft afgelegd tegen de gemechaniseerde snijmaisteelt. Toch zaai ik weer bieten volgend jaar. Ik heb drie soorten (Kyros, Brigadier en Zentaur). Ik probeer voor opkomst het onkruid te bestrijden en hoop dat Kolya’s zaaimachine volgend jaar geen rijen overslaat, ze niet de zaadsoorten mengen en dat hij er met de rijenfrees door kan.


 • Ondanks alle hindernissen is er toch een redelijke opbrengst. Hier is goed te zien dat het zaad gemengd in de zaaimachine is gekomen.

  Ondanks alle hindernissen is er toch een redelijke opbrengst. Hier is goed te zien dat het zaad gemengd in de zaaimachine is gekomen.

 • Gras trekken, blad eraf draaien en biet lichten.

  Gras trekken, blad eraf draaien en biet lichten.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Anton,
  Met alle respect voor wat je doet waar dan ook ter wereld, op de manier zoals in je verhaal beschreven staat, gaat het niet lukken. Als rasechte Fries huldig ik het Friese spreekwoord: "De boer moat sels de leie ha", wat zoveel betekent als de boer moet zelf de leiding houden. De zaak in Kirgizië over laten aan een notoire lamzak en zelf maar even naar Zimbabwe gaan vraagt uiteraard om problemen. Veel succes met je project(en).

 • bogomaji123

  Hi Jan, je hebt helemaal gelijk. Over een paar jaar hoop ik meer tijd op bedrijf door te kunnen brengen, maar ik kan meer verdienen met consultancies dan met bieten. We hebben rond de 70 ton geoogst van een dikke hectare, dus ben tevreden. En voor de vorst eruit (nou ja: de meeste- invasie van dorpskoeien heeft grootste deel van de rest opgevreten en mijn lucerne 'gemaaid' als een biljartlaken- daar gaat mijn start voor volgend jaar: nieuwe manager is nu prikkeldraad aan het zetten maar ook meer om te laten zien dat we 'liever niet hebben' dat vreemd vee binnenkomt. Ze zullen het draad wel 'meenemen' als ze erin willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.