Commentaar

4 reacties

'Snelle veranderingen binnen melkveehouderij'

Een leven lang leren, het is een gevleugelde kreet in het bedrijfsleven. In bijna elk beroep is bij- en nascholing aan de orde van de dag. De wereld verandert immers in hoog tempo. De kennis die gisteren is opgedaan, is morgen al verouderd.

Automatisering verandert veel werkprocessen. Wie niet bijschoolt, heeft over vijf jaar nauwelijks nog kans zijn werk op hetzelfde niveau te kunnen doen.

In de melkveehouderij is het niet anders. Kijk eens op het eigen bedrijf naar de veranderingen die de laatste vijf tot tien zijn jaar doorgevoerd. De gemiddelde melkstal hangt niet meer vol met melkglazen, maar met beeldschermen en tiptoetsen. De koeien dragen sensoren en bijna niemand haalt het zich nog in zijn hoofd om aan de elektronica van de nieuwste trekkers te sleutelen.

Visie op levensduur koe verandert

De veranderingen gaan snel en lijken elkaar almaar sneller op te volgen. Ziektepreventie met vaccins krijgt een belangrijke rol naast behandeling met antibiotica, blijkt uit dit interview met Gerald Behrens, vice-president van het Duitse farmaciebedrijf Boehringer Ingelheim. En de visie op levensduur van de koe verandert. Het is mooi dat de koe het - genetisch - in zich heeft om langer mee te gaan, in de praktijk zijn economie en gewoontes van de veehouder de belangrijkste factoren die de afvoerleeftijd bepalen.

Gelukkig is een koe nog steeds een koe. Vier poten, een uier en een hele grote pens. Ze is echter in een paar jaar tijd wel van gemiddeld 7.500 naar krap 9.000 kilo productie gegaan. De vruchtbaarheid wordt er niet makkelijker op en bij de gemiddelde melkveehouder rollen de termen aureus en coli net zo makkelijk uit de mond als gras en mais.

'Evenement Gezonde Melkveehouderij: bijscholing, netwerken en vertalen van wetenschap direct naar de praktijk'

Dat de termen bekend zijn, wil echter niet zeggen dat er veel kennis is. Het wil zeker niet zeggen dat de veehouder beschikt over de nieuwste kennis. Want hoe zit het nu precies met mastitis door mycoplasma’s? Wat kun je doen om embryonale sterfte te voorkomen en daardoor het percentage herinseminaties te drukken? Hoe gaan de genomineerden voor de uiergezondheidsaward om met hun koeien en werkprocessen? Want zij realiseren wel celgetallen ver onder de 100 en gebruiken nauwelijks antibiotica.

Op dit soort zaken ligt het accent bij het evenement Gezonde Melkveehouderij dat Boerderij op 10 november in Zwolle organiseert. Het is een mix van bijscholing, netwerken en vertalen van wetenschap direct naar de praktijk. De kennis die ‘morgen’ breed bekend is, is daarmee ‘vandaag’ al eigen te maken. Dat levert veel meer op dan wat de - fiscaal aftrekbare - entree kost.

Aandacht voor uiergezondheid

Uiergezondheid is voor de veehouder een van de belangrijkste zaken op het bedrijf. Mastitis betekent pijn, weggooien van melk, kosten en ergernis. Niet voor niets wordt voor het tiende jaar achtereen opnieuw alle aandacht gegeven aan uiergezondheid op het congres Gezonde Melkveehouderij, waarbij de jongste inzichten op dit gebied worden gedeeld in heldere taal. Meld u nu aan!

Mede geschreven door Wijnand Hogenkamp.

Laatste reacties

 • koestal

  Een diploma van de landbouwschool van 5 jaar geleden is nu al weer achterhaald,er verandert teveel in korte tijd

 • alco1

  Goed idee om de overheid maar eens op herhalings cursus te sturen.
  Zij werken nog met verouderde meet rapporten.
  O sorry. Ze hebben nooit landbouw onderwijs genoten.

 • Piet Piraat

  Maar je hebt gelijk Robert. Toen ik vroeger examen moest doen op de Mas, was net het toenmalige nieuwe eiwit systeem met DVE ingevoerd. Wij deden nog met het oude examen.

  Wat je schrijft klopt. Maar dat is eigenlijk al jaren zo. En dat zal ook zo blijven. Niet alleen in de melkveehouderij.

 • M. Zwiep

  Niet op je eigen eiland blijven zitten is zeer belangrijk. Andere landen ontwikkelen ook, in rap tempo. Ze doen het misschien niet goed op alle vlakken, vlak daarentegen de kennis die elders op sommige onderwerpen niet uit. Met omzwervingen over de hele wereld wordt ik telkens op een bepaald vlak wel getriggerd en geïntrigeerd door wet men soms weet en kan. Scholing middels consult wordt ook niet veel overwogen in de sector, waarom zou je er voor betalen. Gemiste kans, mijn vrouw en ik combineren bijvoorbeeld vakantie altijd met studiereizen of in ieder geval bedrijfsbezoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.