11 reacties

‘Melkveesector moet zonder politiek in conclaaf over fosfaat’

Tussen het kiezen van een paus en de onderhandelingen over fosfaatrechten zitten gelijkenissen.

Er zijn veel boeken verschenen over het conclaaf. U weet wel: er moet een nieuwe paus gekozen worden en tientallen kardinalen sluiten zich enkele dagen op in de Sixtijnse Kapel van het Vaticaan. En ze komen er pas uit als er ' witte rook' is. Wat daar allemaal gebeurt, weet niemand.

Dus voer voor schrijvers. Feiten en fantasie lopen in die boeken door elkaar heen. Of het echt waar is weet ik niet, maar er wordt gezegd dat tijdens het conclaaf voor de sportieve kardinalen tijdens het vele wachten een volleybalveld werd aangelegd... Probeert u het zich eens voor te stellen. Hoe dan ook, 'witte rook' komt er altijd, hoe lang het ook duurt en hoeveel potjes volleybal er ook gespeeld worden.

Niet weten hoe lang het gaat duren

Het doet me denken aan de onderhandelingen over de visquota in de Europese Raad van Ministers voor Landbouw en Visserij. Op maandagmorgen om 10.00 uur in Brussel of Luxemburg beginnen en niet weten of je dinsdagavond, woensdag of donderdagochtend weer terug mag. Slechts met 3 zekerheden: het gaat heel lang duren, het wordt heel veel wachten en heel veel een-op-een-overlegjes maar er is ook altijd een uitkomst!

De chaos rond de fosfaatrechten doet me denken aan ' witte rook' en dagenlang onderhandelen over visquota. Eigenlijk hebben we nu een drievoudige crisis: De boeren zijn in crisis. 'Den Haag' heeft een geloofwaardigheidscrisis. En, de bestuurders van de melkveehouders en de zuivelbedrijven hebben hun eigen organisatie in crisis gebracht. Wie heeft er nog vertrouwen in dat 'de sector' er wel uit zal komen. Weinigen!

Laat Den Haag voor wat het is en ga in conclaaf

En toch, de chaos die Den Haag ervan heeft gemaakt, biedt ook een kans. Ik zou zeggen: heren en dames zuivel- en melkveehouderijbestuurders, ga in Conclaaf. Ga de komende maanden niet met Den Haag om tafel. Niet bellen, niet appen, nee laat Den Haag even voor wat het is. Geen uitnodigingen aanvaarden. Nee, ga letterlijk in conclaaf. Sluit je ergens op. Voor 3 dagen, 4 misschien en als het moet een hele week. Neem de tijd.

Het probleem is duidelijk én jullie zijn de enigen die het echt kunnen oplossen. Het worden lange dagen, lange nachten, soms tot vroeg in de ochtend. Niemand vertrekt voor dat er een oplossing is. En als het helpt, zorg dat jullie ook kunnen volleyballen... net als de kardinalen in de Sixtijnse Kapel.

En als er 'witte rook is' biedt Vee&Logistiek jullie een roadshow aan: vanaf het bordes van een super de luxe cattle-cruiser, waarmee ons top-fokvee de hele wereld overgaat, mogen jullie de achterban toespreken: fosfaatprobleem... we hebben het opgelost.

Laatste reacties

 • frl

  Vraag het aan de nitraatcommisie Brussel ,zeg tegen hun we willen de derogatie graag behouden, geef jullie oordeel over aanpak.
  Nou dan zijn ze zeer vereerd en onafhankelijk oordeel.(wij hebben te veel verschillende belangen)

 • Gijs Gans

  Huur de Heer Bleker In, Hij had toen ook goede Ideeën .
  Waar niet iedereen blij met was maar voor de landbouw was het zo gek nog niet

 • piethermus1

  Leiderschap nodig. Geen geneuzel en getreuzel. <>

 • John*

  dan v&l alle koeien die ze nu aan het importeren zijn weer exporten win-win

 • Peerke1

  De politiek is de schuldige: Eerst het melkquotum vrijgegeven en vervolgens binnen 3 maanden weer keihard op de rem stampen. Vervolgens worden degene die uitgebreid hebben in die periode ook nog beloond. Als de grote onschuldige laat diezelfde politiek de sector het probleem zelf oplossen, echter de veroorzakers moeten gespaard blijven. Dit kan nooit goed gaan. De sector wordt verdeeld en de politiek lacht.

 • brutus71

  Ik moet nog zien of er vrijdag witte rook komt, zoja, dan zie de advocatuur opstaan en komt het volgende hoofdstuk van deze episode.

 • frl

  derogatie voorwaarden 2014/17 waren helder.
  PASSEND deel OVERSCHOTSMEST moest verwerkt worden, als het niet meer past dan moet dat toch weer AANGEPAST worden.

 • piethermus1

  Aan irreëel wensdenken hebben we niks. Op de blaren zitten en uithuilen. Andere landbouwsectoren moesten het ook. Stampvoeten kan. En janken ook. Even! Wellicht werkt het therapeutisch. Maar dan weer de werkelijkheid van alledag om ons heen aanvaarden. Stoppen met navelstaren dat het eigen bedrijf en de eigen sector het centrum van het universum is. Dat ben ik niet, dat bent u niet, dat is de Nederlandse melkveehouderij sector niet.

  Goed beschouwd ligt de Nederlandse melkveehouderij door eigen getreuzel en geneuzel op het hakblok. Om de Nederlandse melkveehouderij een flink koppie kleiner te maken. Voor wederom getreuzel en geneuzel achter de komma is er geen tijd meer. En geen Brussels krediet meer. We hebben het zelf verspeeld en verspelen het nog steeds tot op de dag van vandaag. Rigoureus snijden om erger te voorkomen.
  Haal weg van dat hakblok! Auwww doet het toch.

 • alco1

  Ja, haal weg dat hakblok wat fosfaatplafond heet.
  De nieuwe paus wil meer armslag en in de Sixtijnse Kapel kan men hierover goedkeuring geven.

 • farmerbn

  NL had moeten kiezen voor een fabrieksquotum met flexibiliteit als de melkmarkt plust of mint. Dat is niet gebeurd en dus een fout van de melkfabrieken. Eigenlijk moeten die het probleem oplossen en de beurs trekken. Melkfabrieken hebben giganties geprofiteerd van de lage melkprijzen dus er zal budget zat zijn. Zoniet dan zoeken ze maar budget (wat minder reclame, scherper met transport en personeel). Met dat geld kopen ze koerechten en zorgen daardoor dat de melkveehouders weer verder kunnen. Een fout maken en de boeren met de gebakken peren laten zitten kan echt niet.

 • janlookamp

  verruiming fosfaatplafond!!!! waarom lijkt het of iedereen WIL inkrimpen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.