Commentaar

10 reacties

'Markt dicteert; meer koeien is beter'

Groei is nu een vies woord in de melkveehouderij. Maar de harde realiteit is dat de grootste bedrijven een beter toekomstperspectief hebben. Want zij realiseren de laagste kritieke melkprijs en zijn dus het meest crisisbestendig.

Dat blijkt uit een analyse van Flynth Adviseurs en Accountants. Uit de boekhouding van 1.000 bedrijven blijkt dat de werkelijk betaalde kosten voor onder anderen voer, afschrijvingen, rente en privé per liter melk op de grote melkveebedrijven lager ligt dan op de kleine. Dit jaar realiseren de grote bedrijven een zogenoemde kritieke melkprijs van €32,62 per 100 kilo melk. Bij de kleinste bedrijven is dat met €34,64 ruim €2 meer. In tijden van crisis een verschil van leven of dood.

Botsing met duurzame melkveehouderij

Dat botst met een duurzame melkveehouderij die aansluiting heeft bij de wensen vanuit de maatschappij en politiek. Die willen geen mega-melkveebedrijven. Maar grootschalig, intensief met mestverwerking, koeien in de stal gekoppeld aan slimme hightech is nog steeds de richting waarin de markt dicteert.

Niemand zit te wachten op plofkoeien

Totdat er een grens wordt getrokken aan de maximale bedrijfsomvang. De productieomvang is dan alleen nog te vergroten door een hogere melkproductie per koe. Maar op plofkoeien die 12.000 liter geven zit ook niemand te wachten. Dus dreigt vroeg of laat een scenario waarbij de Nederlandse melkveehouderij een grens bereikt, waarna de sector niet meer kan concurreren met collega’s in de EU, laat staan daar buiten.

Laatste reacties

 • jfvanbruchem1

  de tijd zal,t leren

 • DJ-D

  Schrijft Wakker Dier soms de colums van Geert...


 • alco1

  Ut mut goan zo as ut giet.

 • Bennie Stevelink

  Dit jaar zien wij vooral grote bedrijven omvallen. Tijdens de melkcrisis in 2009 waren het in de VS ook de grote megabedrijven die bij bosjes omvielen terwijl de gezinsbedrijven gewoon doordraaiden.

  Belangrijk is wat men verstaat onder "grootte". Zijn dat alleen het aantal koeien of ook het aantal hectares in eigendom? De bedrijven die omvallen in Nederland en eerder in de VS zijn allemaal bedrijven met heel veel koeien zonder grond.

 • alco1

  Dat bedrijven omvallen is een heel natuurlijk iets. Dit geld voor alle branches.
  Als dit echter geschied door de spelregels onder de wedstrijd te veranderen, heeft men recht om van zich af te bijten.

 • Zuperboer

  @Bennie Stevelink; Kom je wel eens in de USA? Je verhaal klopt niet. In 2009 zijn vooral de door van Bakel gepromote grondloze bedrijven omgevallen. Gezonde in balans zijnde bedrijven van 1000 tot 10.000 melkkoeien zijn in de USA de sterkste bedrijven. Ga maar eens een rondje maken en je zult enthousiast worden over de verzorging van de koeien die staat daar centraal en niet Qlip en Kringloopwijzer.

 • Ankewismans

  Gaat nu de hoofdredacteur van Boerderij zelf met termen als 'plofkoe' komen??? Belachelijke term want daar suggereer je mee dat deze koeien minder duurzaam of gezond zijn. Wat bij goed management absolute Bullshit is!! Over als sector je eigen glazen ingooien gesproken ... mooi voer weer voor de anti's, meneer Hekkert ga je schamen!!

 • BoerHarm

  12.000 L per koe is de norm als er fosfaatrechten komen

 • wmeulemanjr1

  De term 'plofkoeien' is minne opmerking. Koeien kunnen alleen veel melk geven als ze zich lekker relaxed voelen, goed voor ze gezorgd word.

 • Jt M

  Wat een mislukt commentaar.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.